ΒΟΛΕΪ

Η πετοσφαίριση (κυπριακή διάλεκτος: πετόσφαιρα,[1] αγγλικά: volleyball) είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στοΤόκιο. Στην Ελλάδα εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ).

Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ (YMCA) του Χόουλιοκ, στην πολιτείαΜασαχουσέτη των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το βόλεϊ. Αρχικά ονόμασε το παιχνίδι “μιντονέτ”. Το όνομα βόλεϊ δόθηκε λίγο αργότερα, έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης, μάλλον από τον Άλφρεντ Χάλστιντ.

ΠΗΓΗ

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΒΟΛΕΪ

GOALBALL

Το Γκόλμπολ (Goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές. Επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen, και τον Γερμανό Sepp Reindle, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.[1] Διοικητική αρχή για το άθλημα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού Τυφλών (IBSA), που είναι υπεύθυνη για δεκαπέντε αθλήματα που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το άθλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τορόντο[1]. Το πρώτο Πρωτάθλημα Γκόλμπολ διεξήχθη το 1978, ενώ στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε το 1980, στους Αγώνες του Άρνεμ της Ολλανδίας.[1]. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της IBSA το γκόλμπολ παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18m x 9m.[2] Η γραμμή των 9 μέτρων αποτελεί και τη γραμμή του γκολ.[3] Η μπάλα ζυγίζει 1,25kg και η περιφέρεια της είναι περίπου 76cm. Στο εσωτερικό της έχει κουδουνάκια ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κίνησή της.[4]

Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών, και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας.[5]. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 10 λεπτών.[5] Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες[5]. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.

ΠΗΓΗ

road_to_2012_goalball_500px

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο GOALBALL

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΚΑΝΟΝΕΣ

Παίζεται με δύο ομάδες των πεντε ατόμων σε ένα (συνήθως κλειστό, που στο έδαφός του έχει παρκέ) γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια. Οι παίκτες επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα μόνο με τα χέρια (ωστόσο δε συνιστά παράβαση εάν αυτή ακουμπήσει και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, εκτός από τα πόδια). Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με [σουτ] την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά του αγώνα (τέσσερα δεκάλεπτα). Η ομάδα που θα πετύχει περισσότερους πόντους είναι η νικήτρια. Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, οι ομάδες συνεχίζουν σε πεντάλεπτη παράταση κ.ο.κ. Κάθε ομάδα έχει 5 παίκτες ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους 7 παίκτες (που βρίσκονται στον πάγκο), πραγματοποιώντας αλλαγές. Ανάλογα με το ποια ομάδα κατέχει την μπάλα, οι παίκτες παίζουν αμυντικά ή επιθετικά. Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας είναι 24 δευτερόλεπτα, ενώ για να περάσει μια ομάδα την μπάλα από το μισό γήπεδο έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα. Δεν επιτρέπεται να τρέχει κάποιος κρατώντας την μπάλα (βήματα): Πρέπει ή ταυτόχρονα να κτυπά τη μπάλα στο πάτωμα (ντρίμπλα) ή να σταματήσει και να δώσει πάσα. Αλλιώς η μπάλα πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα.

Κάθε αγώνας διαρκεί 4 περιόδους ίσης διάρκειας. Ανάμεσα στην 1η και τη 2η, καθώς και ανάμεσα στην 3η και την 4η, μεσολαβεί διάλειμμα 2 λεπτών. Ανάμεσα στην 2η και την 3η, υπάρχει διάλειμμα 15 λεπτών, το λεγόμενο ημίχρονο. Κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για να τους δώσει οδηγίες, τέσσερις φορές στον αγώνα. Αυτό λέγεται time-out και κατά τη διάρκειά του ο αγώνας διακόπτεται για 1 λεπτό, ενώ οι παίκτες συγκεντρώνονται στους πάγκους.

Στο παρκέ υπάρχει η γραμμή του τριπόντου (στα 6,75 μέτρα στην Ευρώπη για διοργανώσεις υπό την αιγίδα της FIBA, 7,25 στο NBA), που ορίζει την αξία κάθε σουτ. Οι αθλητές μπορούν να σκοράρουν για 2 πόντους (μέσα από τη γραμμή) ή για 3 (έξω από αυτήν, εφόσον δεν την πατούν). Για 1 πόντο μετράει η βολή, την οποία σουτάρουν οι παίκτες, κατόπιν υποδείξεως των διαιτητών (ενώ ο χρόνος έχει διακοπεί) μετά από φάουλ ή τεχνική ποινή.

 

ΠΗΓΗ

 

mpasket_18

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο

αθλήματα με ειδικές ανάγκες

 

Το Βόλεϊ  Καθιστών εμφανίστηκε στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1950 ως ένας συνδυασμός του Βόλεϊ και ενός Γερμανικού αθλήματος που ονομάζεται Sitzball. Το 1960 άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό και έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα γρήγορο και συναρπαστικό άθλημα το οποίο αναπτύσσεται σε περισσότερες από 50 χώρες.

 

Το Βόλεϊ Καθιστών απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες των κάτω άκρων και υπάρχουν δύο κατηγορίες αθλητών: η D (Disabled) και η MD (Minimally Diasabled). Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία κάθε μιας, η D περιλαμβάνει αθλητές με μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας από αυτούς που ανήκουν στην MD. Στη διάρκεια ενός αγώνα μόνο ένας αθλητής MD επιτρέπεται να αγωνίζεται σε κάθε ομάδα.

Οι κανόνες του Βόλεϊ Καθιστών δεν διαφέρουν παρα ελάχιστα από αυτούς του Βόλεϊ που γνωρίζουμε. Στόχος του παιχνιδιού είναι η μπάλα να ακουμπήσει στο έδαφος στο κομμάτι του γηπέδου που είναι ανεπτυγμένη η αντίπαλη ομάδα. Σημαντικό είναι πως σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος με κάποιο μέρος του σώματός τους από τη λεκάνη ως τους ώμους.

Το Βόλεϊ Καθιστών παίζεται από δύο ομάδες των έξι παικτών, ένας εκ των οποίων είναι ο libero. Ο παίκτης libero είναι ένας καθαρά αμυντικός παίκτης ο οποίος δεν παίρνει συνήθως μέρος στις επιθετικές κινήσεις της ομάδας. Θα τον διακρίνετε εύκολα καθώς συνήθως φοράει αθλητική φανέλα διαφορετικού χρώματος από την υπόλοιπη ομάδα .

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο αθλήματα με ειδικές ανάγκες

βασικοί κανόνες

«να έχεις εκπαιδευτεί να παίξεις δίκαια, να παίξεις καθαρά, να είσαι σταθερός, να προσέχεις τους πειρασμούς, μα έχεις σεβασμό στην άποψη του άλλου, σεβασμό στην αθλητική διαδικασία, στους συναθλητές και αντιπάλους, σεβασμό στους φιλάθλους και στο περιβάλλον.
Το χρονόμετρο μαθαίνει την αξιοκρατία, η σφυρίχτρα του διαιτητή την εμπιστοσύνη και οι κανονισμοί των σπορ τα όρια μας στην κοινωνία».

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο βασικοί κανόνες

Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο (αγγλικά: association football) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα «τέρμα» στο μέσο κάθε μιας από τις στενές πλευρές. Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή «να βάλει γκολ» (από την αγγλική λέξη goal που σημαίνει σκοπός) ή «να σκοράρει», όπως λέγεται στην ειδική ποδοσφαιρική γλώσσα. Οι παίκτες χειρίζονται τη μπάλα κυρίως με τα πόδια, αλλά και με τον κορμό ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει.

 

 

Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη.[3] Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζεται σε διάφορα επίπεδα, από φιλικό, με λιγότερους ή περισσότερους από έντεκα παίκτες, παιδιά ή ενήλικες, σε ένα οποιουδήποτε μεγέθους γήπεδο, με δύο τυχαία αντικείμενα για τη σήμανση του τέρματος, έως επαγγελματικό, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυστηρή τήρηση των κανονισμών και περισσότερους από 100.000 ενθουσιώδεις θεατές να παρακολουθούν σε ειδική ποδοσφαιρική αρένα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Ανώτατη οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η ΦΙΦΑ (FIFA – Fédération Internationale de Football Association), η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια.[4] οι παίχτες μένουν στις ομάδες μέχρι 40 χρονών.το ποδοσφαιρο ειναι ενα απεχτο αθλημα

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποδόσφαιρο

οι κανόνες των αθλημάτων

 

 

 

1.  Να σέβεται τον προπονητή του, να τον εμπιστεύεται και να υπακούει στις οδηγίες και συμβουλές του.

2.  Να σέβεται και να αγαπάει πραγματικά τον χώρο που αθλείται, διατηρώντας τον πάντα καθαρό.

3.  Να είναι ειλικρινής προς τον προπονητή του, όπως και να συζητάει μαζί του τυχόν απορίες ή προβλήματα που τον απασχολούν και τα οποία αποτελούν αιτία μείωσης της αθλητικής του απόδοσης.

4.  Nα αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ακόμη και για την άσχημη απόδοσή του κατά την διάρκεια της προπόνησης.

5.  Να μάθει να θέτει στόχους δύσκολους, όχι όμως ακατόρθωτους.

6.  Να προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι πάντα η νίκη. Σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία μάθησης κι ενεργοποίησης για να καταλήξουμε σε αυτό. Ακόμη και μέσα από μία ήττα παίρνουμε θετικά στοιχεία.

7.  Να ζητάει από τον προπονητή την επεξήγηση ή την επανάληψη μιας άσκησης, εάν δεν την έχει πλήρως κατανοήσει.

8.  Να σέβεται πέρα από τους προπονητές του, κάθε συναθλητή ή αντίπαλο την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα.

9.  Να παίζει δίκαια και να σέβεται τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, αλλά και της Ακαδημίας γενικότερα.

10. Να μην κάνει αρνητική κριτική, κοροϊδευτικά σχόλια, όπως και να μην χρησιμοποιεί άσχημο λεξιλόγιο και βία προς τους συναθλητές του.

πηγη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο οι κανόνες των αθλημάτων