Συμμετοχή του σχολείου μας σε Συλλογικό Θεατρικό Δρώμενο “Σκληρό Καρύδι”

  Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στις 11 π.μ. στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, Μυρτιά Αιγίου, 114 μαθητές 6 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιγιαλείας ζωντάνεψαν τα κείμενα του βιβλίου της Ελένης Σβορώνου «Σκληρό Καρύδι» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).

Πρόκειται για την ιστορία της Αϊσέ, ενός εννιάχρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν που ζει στην Ελλάδα και με αφορμή ένα άσχημο περιστατικό που της προκάλεσαν κάποιοι συμμαθητές της στο σχολείο μας αποκαλύπτει με κέφι, τόλμη και λίγο παράπονο για τη ζωή της τις σχέσεις της με τους συμμαθητές της, τις δύσκολες στιγμές του ταξιδιού της και τις πιο βαθιές και βουβές έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Στο δρώμενο των μαθητών αξιοποιήθηκαν και φράσεις από το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν  να  εγκαταλείψουν  την  πατρίδα  τους  και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;».

Το «Σκληρό Καρύδι» και οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» αποτελούν δράσεις του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, και είναι εγκεκριμένο  από  το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το σχολείο μας συμμετείχε με τους μαθητές της  ΣΤ’2 τάξης και τη γενική καθοδήγηση του κ. Αντώνη Γκολόη.

Οι μαθητές των 6 σχολείων της Αιγιάλειας και οι υπεύθυνοι εκπαιδ/κοί τους στη σκηνή του Πολύκεντρου κατά τη λήξη του θεατρικού δρώμενου…