Αξιοθέατα

Αξιοθέατα πόλης Αιγίου(Α) και Σημαντικά Διατηρητέα Κτήρια Αιγίου(Β):

Η πλατεία με τον εμβληματικό Πύργο της πόλης

 

Α.        Η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τον πύργο, που δεσπόζει στο κέντρο της και τους φοίνικες γύρω του, αποτελεί το “σήμα κατατεθέν” της πόλης του Αιγίου.

 

 

 

 

Το Μουσείο του Αιγίου, βρίσκεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτιρίου της παλαιάς αγοράς, όπου υπάρχουν έξι αίθουσες και εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά.(Φωτογραφία παρακάτω στα Διατηρητέα κτήρια)

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή). Πολιούχος της πόλης. Είναι κτισμένη μέσα σε βράχο πάνω από το λιμάνι της πόλης (Ζωοδόχος Πηγή) και παλιά ήταν μονή. Η παράδοση αναφέρει πως σε μια τρύπα του βράχου, το 1650 μ.Χ, κάποιος ναυαγός ψάχνοντας για στεριά, είδε ένα φως και όταν πλησίασε βρήκε την εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο ναός προσελκύει πλήθος προσκυνητών. Μια διπλή μαρμάρινη σκάλα οδηγεί ψηλά στο προσκύνημα το οποίο στολίζουν περίτεχνοι κήποι. Η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζει τη Παρασκευή του Πάσχα με πανηγυρικό χαρακτήρα. Γίνεται περιφορά της Ιερής Εικόνας και λιτάνευση με συμμετοχή του κλήρου και των πολιτών.

Στην παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη) ο ιστορικός Πλάτανος, τον οποίο αναφέρει ο διάσημος αρχαιολόγος και ανασκαφέας της Τροίας και των Μυκηνών, ο Ερ. Σλήμαν στο βιβλίο του “Πελοπόννησος και Τροία”, βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Είναι γνωστός και ως Πλάτανος του Παυσανία λόγω της αναφοράς του αρχαίου περιηγητή στις 12 βρύσες, τις πηγές που βρίσκονται κοντά του.

 

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, είναι ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος ναός της πόλης. Θεμελιώθηκε γύρω στα 1898-1899 και εγκαινιάστηκε το 1914. Εντυπωσιακός είναι ο τεράστιος, αναγεννησιακού ρυθμού, θόλος του ναού. Διαθέτει τέμπλο αγιογραφημένο από τον Κωνσταντίνο Φανέλλη.

 

 

 

 

Ο ναός σήμερα δεν λειτουργεί λόγω ζημιών από το σεισμό του 1995

 

Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου:Σύμφωνα με το Βενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας, ήδη από το 1700, προϋπήρχε στον ίδιο σημείο ενοριακός ναός που έφερε το όνομα “Παναγία των Ξένων”, ενώ με βάση τις ιστορικές πηγές στον ίδιο χώρο βρισκόταν αρχαίος ναός με άγαλμα της θεάς Ήρας και άλσος αφιερωμένο στη θεά, που συνόρευε με θέατρο. Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει παλαιότερο ναό ο οποίος κατέρρευσε στο σεισμό του 1861. Ανηγέρθη εκ βάθρων γύρω στο 1894 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ και αποτελεί εξαιρετικό κράμα ρωμανικού, βυζαντινού και αναγεννησιακού ρυθμού.

                     

                           Η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας:Σπουδαία θεωρείται η Μονή Ταξιαρχών κοντά στα Μελίσσια Αιγίου, στους πρόποδες του όρους Κλωκός (15 χιλιόμετρα από το Αίγιο). Ιδρυτής της Μονής είναι ο Όσιος Λεόντιος που ασκήτευσε σε απόκρημνο βράχο του Κλωκού. Η σκήτη βρίσκεται στο αρχικό μοναστήρι, το “Παλαιομονάστηρο” όπου έχουν διασωθεί ελάχιστες φθαρμένες τοιχογραφίες του 16ου αι. Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (ή Αρχαγγέλων όπως λεγόταν αρχικά) χτίστηκε πιθανότατα μεταξύ του 1430 και 1460 από τους δεσπότες της Πελοποννήσου Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγο. Το σημερινό μοναστήρι βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα ερείπια του παλαιού και είναι κτίσμα του 1775. Σημαντική υπήρξε η προσφορά του στους αγώνες του 1821. Λειτούργησε εκεί Γυμνάσιο (1880-1926) και Γυμνάσιο-Οικοτροφείο (1943-1970) για τα φτωχόπαιδα της υπαίθρου. Η ιστορική αυτή μονή, παρά τις κατά καιρούς καταστροφές, διαθέτει πολλά κειμήλια και πνευματικούς θησαυρούς κυρίως τεμάχια των Αχράντων Παθών του Κυρίου αλλά και την κάρα του οσίου Λεοντίου. Γνωστή είναι και για την παραγωγή γλυκού τριαντάφυλλου (Ροδοζάχαρη). Η μονή κινδύνευσε να γίνει στάχτη στη μεγάλη πυρκαϊά του Ιουλίου του 2007 που κατέκαυσε μέρος της ορεινής Αιγιάλειας.

Μνημείο Ηρώων στον Κήπο της πόλης

Μνημείο Ηρώων στον Κήπο της πόλης

 

 

 

      

 

 

 

 

Σκάλες της πόλης που ενώνουν την πάνω πόλη με την παραλιακή.

 

 

 

 

 

                     


 

Ο υδροβιότοπος της Αλυκής

 

 

 

 

 

 

 

  • Το Αίγιο διαθέτει δυο βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες : την Αλυκή (δίπλα στον προστατευόμενο υδροβιότοπο) και τα Διγελιώτικα.

Σημαντικά Διατηρητέα κτήρια Αιγίου(Β):

Κτήριο Παναγιωτόπουλου στην οδό Μητροπόλεως

        Το Μέγαρο του Παναγιωτόπουλου είναι τριώροφο μεγάλο νεοκλασικό, κτίσμα του 1857-1860 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου. Η εξωτερική διακόσμηση είναι μάλλον λιτή, δωρική. Στο εσωτερικό του διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες σε όλους τους τοίχους και οροφές πομπηιανού στυλ. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Νοτιοδυτική Ελλάδα.

 

 

Δημαρχειακό Μέγαρο Αιγίου

 

 

 

 

 

 

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”

 

 

 

 

 

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (πρώην 4ο Δ. Σχολείο)

 

 

 

 

 

 

 

Το Κτήριο του Γάτειου κληροδοτήματος(στεγάζεται το Ταχυδρομείο). Σχέδιο Ερνέστου Τσίλλερ

 

 

 

 

 

 

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου(παλαιά Δημοτική Αγορά) κτίσμα του 1890.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αρχοντικό του Γ.Σ.Μεσσηνέζη (οδός Δεσποτοπούλων)

 

 

 

 

 

 

 

Ο νεογοτθικός Πύργος των Υψηλών Αλωνίων(1900)

Αφήστε μια απάντηση