Η ΕΛΙΑ

Εδώ και μια εβδομάδα στο σχολείο μας ασχολούμαστε με την ελιά. Κάποια παιδιά είχαν προσωπική εμπειρία από το μάζεμα της ελιάς, ενώ σε κάποια άλλα έκανε εντύπωση η αγριελιά από την οποία ο Ηρακλής κατασκεύασε το ρόπαλό του. Οι αφορμές ήταν πολλές και το θέμα ξεκίνησε!

Συζητήσαμε για την ελιά. Συγκεντρώσαμε υλικό, φωτογραφίες και βίντεο, βιβλία, εικόνες,είδαμε και συζητήσαμε παρουσιάσεις για την ελιά, παίξαμε θεατρικό παιχνίδι.

Εμπνευστήκαμε από τα ελαιόδεντρα και το ελαιομάζωμα: δημιουργήσαμε έργα τέχνης και φιλοτεχνήσαμε τους δικούς μας αμφορείς! Παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ελιά και το ελαιομάζωμα, επικεντρωθήκαμε στον πίνακα του Θεόφιλου, μάθαμε για τη ζωή του και συγκινηθήκαμε [πηγή:TVXS] (δείτε εδώ φωτογραφίες από τα έργα μας).

Παρακολουθήσαμε βίντεο με ελαιοτριβεία και αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να επισκεφθούμε ένα στην περιοχή μας. Η συζήτηση όμως για το ελαιοτριβείο δημιούργησε ερωτήματα όπως πώς χωρίζεται το λάδι στο τέλος της διαδικασίας; Έτσι,σχεδιάσαμε και οργανώσαμε πειράματα :

Η επίσκεψη στο ελαιοτριβείο είχε πολύ ενδιαφέρον (δείτε εδώ τις φωτογραφίες)!

Μετά την επίσκεψη ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας, ενώ σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ομαδικά το δικό μας ελαιοτριβείο (δείτε εδώ περισσότερα).

Συνεχίζεται…