Αποκριάτικο ξεφάντωμα!

Έφτασε και η Αποκριά! Χρώματα, κομφετί, κορδέλες, γέλια, γλέντια και χοροί….

Το σχολείο μας  φόρεσε…. την αποκριάτικη στολή του και μας ταξίδεψε στο ρυθμό του χαρούμενου καρναβαλιού! Μάθαμε για το καρναβάλι στην Ελλάδα και όχι μόνο! Γνωρίσαμε αποκριάτικα έθιμα του τόπου μας, μάθαμε παραδοσιακά τραγούδια και τα χορέψαμε, παίξαμε διασκεδαστικά παιχνίδια, δημιουργήσαμε με διάφορα υλικά, φτιάξαμε μάσκες, μεταμφιεστήκαμε και το χαρήκαμε ! Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο! Ενα τρελό,  αποκριάτικο πάρτυ, που γελάσαμε και διασκεδάσαμε με την καρδιά μας! Φορέσαμε τις πολύχρωμες στολές μας και ήμασταν τόσο όμορφοι!!! Αλλά, μιας και λέμε, για όμορφιά….. Γνωρίσαμε και την πιο όμορφη θεά του Ολύμπου, τη θεά Αφροδίτη!

Φυσικά, δεν ξεχάσαμε να φτιάξουμε χαρταετούς, για να υποδεχτούμε την Καθαρή Δευτέρα αλλά και να γνωρίσουμε την Κυρά -Σαρακοστή! Ελάτε να σας τη συστήσουμε!!!

Ακόμη λίγη ….. μουσική!!!

Η μουσική ενθουσιάζει τα παιδιά! Χαίρονται, τραγουδούν, χορεύουν, δημιουργούν…..

Γι΄αυτό το λόγο, συνεχίσαμε στο σχολείο μας , με πολύ μεγάλη χαρά, το μουσικό μας ταξίδι! Γνωρίσαμε τα έγχορδα και τα πνευστά μουσικά όργανα! Παίξαμε, χορέψαμε και αυτοσχεδιάσαμε τις δικές μας μελωδίες! Φέραμε και μουσικά όργανα από το σπίτι μας και διασκεδάσαμε με την καρδιά μας!

Αλλά, πήγαμε και…. παρακάτω!!! Παρατήρήσαμε μουσικές παρτιτούρες, μάθαμε για το πεντάγραμμο και τις νότες του, είδαμε τα κλειδιά της μουσικής και κατανοήσαμε ότι η μουσική έχει διάρκεια και χρόνους! Πω! Πω! Γνωρίσαμε πολλά καινούρια  μουσικά σύμβολα και ορολογίες και πραγματικά, το χαρήκαμε!

Λοιπόν, τι λέτε; Είμαστε έτοιμοι για την ορχήστρα του 26ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδας……;

 

Πως αισθάνεσαι σήμερα;

Βασικός στόχος του σχολείου μας, είναι όλα τα παιδιά να περνάνε όμορφα, να έρχονται και να φεύγουν χαρούμενα! ΄Ομορφα προσωπάκια, αγόρια – κορίτσια, μικρά – μεγάλα, που κρύβουν όμως τόσα πολλά συναισθήματα! Άραγε πως αισθάνονται;

Κάποια παιδιά εκφράζονται, κάποια πιο λίγο και άλλα καθόλου! Και εμείς πρέπει να τους μάθουμε να διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματα τους! Για το λόγο αυτό αναζητούμε συναισθήματα, βρίσκουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και προσπαθούμε να βρούμε σωστές τεχνικές αντιμετώπισης!

Η χαρά και η λύπη είναι δυο αντιφατικά αλλά και σημαντικά συναισθήματα στην ζωή μας! Δεν λείπει όμως ο θυμός, η ζήλεια, ο φόβος, η ντροπή…..

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αισθάνονται και να το δείχνουν, αλλά με τέτοιο τρόπο, που δεν ενοχλούν τους… δίπλα τους!

Και μιας που συζητήσαμε για το συναίσθημα της ζήλειας, γνωρίσαμε και τη ζηλιάρα θεά του Ολύμπου, την θεά Ήρα!

Κρύο! Κρύο! Παγωνιά! Εφτασε ο Χειμώνας, παιδιά!

 Μπρρρρ!  Έξω κανει κρύο τσουχτερό! Ο τόπος ντύθηκε στα λευκά! Φορέσαμε τα ζεστά μας ρούχα, ανάψαμε το τζάκι μας για να ζεσταθούμε, ήπιαμε τα ζεστά ροφήματα μας και πιάσαμε δουλειά…. Ξεκινήσαμε χειμωνιάτικες εργασίες! Χιονάνθρωποι, χιονισμένα τοπία, γάντια και σκουφιά γέμισαν αλλά και στόλισαν το σχολείο μας! Μιλήσαμε, διαβάσαμε ιστορίες, τραγουδήσαμε αλλά και παίξαμε παιχνίδια για τον παγωμένο Χειμώνα! Ενθουσιαστήκαμε!

Βέβαια, τον Χειμώνα, αλλάξαμε και το νέο Χρόνο. Υποδεχτήκαμε το 2017 με όλες τις τιμές! Μιλήσαμε για τον χρόνο με τις εποχές και τους μήνες του και δημιουργήσαμε όμορφες κατασκευές!

Φυσικά, δεν ξεχάσαμε να γνωρίσουμε και τον  Ολύμπιο θεό της φωτιάς, Που μας είναι τόσο πολύτιμη τις κρύες μέρες! Απολαύστε μας!

 

Ο Μικρός Κοκκινολαίμης

Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε, σε συνεργασία με το 18 Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας και την ομάδα φιλαναγνωσίας του συλλόγου μας, εκδήλωση ανάγνωσης του χριστουγεννιάτικου βιβλίου, «Ο Μικρός Κοκκινολαίμης».

Τα παιδιά μας απόλαυσαν την όμορφη ανάγνωση και κατόπιν, δημιούργησαν αλλά και διασκέδασαν με τις δραστηριότητες που είχε ετοιμάσει η ομάδα φιλαναγνωσίας, στα πλαίσια της εκδήλωσης.

Απολαύστε τους!

 

Έρχονται τα Χριστούγεννα….

Σε λίγες μέρες τα σχολεία θα κλείσουν… Έρχονται οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Η χαρά μας και η αγωνία μας είναι μεγάλη! Τι θα γίνει και φέτος; Θα μας φέρει δώρο ο Αγιος Βασίλης; Πρέπει να βιαστούμε για να τα προλάβουμε όλα!

Σε πρώτη φάση, φτιάχνουμε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα , γιατί είμαστε σε… αναμονή!! Σε δεύτερη φάση, γράφουμε και στέλνουμε γράμμα στον Αη – Βασίλη και ελπίζουμε και φέτος να επισκεφτεί και το δικό μας σχολείο ή το σπίτι μας! Τέλος, οι τάξεις μας παίρνουν φωτιά από τις κατασκευές, τις χειροτεχνίες, τις ζωγραφιές, τα τραγούδια, τα παιχνίδια και τα γέλια….. Εργασία και χαρά, δεν λένε; Και εμείς χαιρόμαστε πολύ περιμένοντας τα Χριστούγεννα! Θέλουμε να τα μάθουμε όλα αλλά και να διασκεδάσουμε! Μαθαίνουμε τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, γνωρίζουμε χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα έθιμα, τραγουδάμε κάλαντα, φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά….. Πω! Πω! φύσηξε χριστουγεννιάτικος αέρας και μας πήρε…. και μας σήκωσε!

Φυσικά, αποχαιρετήσαμε το 2016 με μία όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτούλα και περιμένουμε με ελπίδα και αισιοδοξία το 2017!

Υγεία, αγάπη, ευτυχία για όλους τους ανθρώπους! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!

Η γιορτή της Ειρεσιώνης

Ειρεσιώνη ή αλλιώς αγριελιά!

Στην αρχαία Ελλάδα διοργάνωναν μία γιορτή, το διάστημα  Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, κατά την οποία τα παιδιά οικογενειών που είχαν και τους δύο γονείς τους, γυρνούσαν στα σπίτια, κρατώντας στα χέρια κλαδιά αγριελιάς, τραγουδώντας κάλαντα και λέγοντας ευχές! Τα κλαδιά, τα στόλιζαν με κόκκινες και άσπρες, μάλλινες κλωστές, αλλά και με διάφορους φθινοπωρινούς καρπούς! Φυσικά, οι οικοδεσπότες των σπιτιών, τα κερνούσαν μέλι ή φθινοπωρινές λιχουδιές (καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες κ.α)! Στο τέλος, κάθε σπίτι κρεμούσε έξω από την εξώπορτά του, την Ειρεσιώνη, το στολισμένο κλαδί αγριελιάς! Το κρατούσαν για ένα ολόκληρο χρόνο και το έκαιγαν την ίδια μέρα, στη νέα γιορτή της Ειρεσιώνης! Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, από αυτή τη γιορτή, προέκυψε, τελικά, το σύγχρονο στόλισμα του χριστουγεννιάτικού έλατου!

Τα παιδάκια του σχολείου μας αναβιώσαν αυτή την γιορτή και στόλισαν τις δικές τους Ειρεσιώνες, για να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα! Απολαύστε τα!

Ελιά, το ευλογημένο δεντράκι!

  Η ελιά, το ευλογημένο δέντρο, είναι το θέμα που διαπραγματευόμαστε αυτή την περίοδο. Το σχολείο μας γέμισε από κλαδιά, καρπούς και φύλλα ελιάς και εμείς βαλθήκαμε να τα παρατηρούμε, να σχολιάζουμε,  και φυσικά να δημιουργούμε…. Μιλήσαμε για την ελιά και τη χρησιμότητα της, για το λάδι και τη χρήση του, τραγουδήσαμε, παίξαμε με τις ελιές, κάναμε πειράματα με λάδι, διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε ιστορίες και μύθους γύρω από την ελιά , κατασκευάσαμε ελαιόδεντρα και ….. όχι μόνο! Τα ερωτήματα και το αμείωτο ενδιαφέρον μας, γύρω από το θέμα, οδήγησε τις κυρίες μας να κανονίσουν μια επίσκεψη σε κοντινό ελαιοτριβείο! Ενθουσιαστήκαμε, συγκεντρώσαμε συναρπαστικές πληροφορίες, μα πάνω από όλα το διασκεδάσαμε!

Δεν παραλείψαμε να συνδέσουμε την ελιά με τη μυθολογία και τους 12 θεούς του Ολύμπου! Γνωρίσαμε τη θεά Αθηνά, τη θεά της σοφίας, που ένα από τα αγαπημένα της σύμβολα ήταν η ελιά!

Τελειώσαμε το ταξίδι της ελιάς, φτιάχνοντας μοσχομυριστά κουλουράκια λαδιού! Ελάτε, κερνάμε!!!

 

Μαθαίνω τα σχήματα -Κύκλος

Στο σχολείο μας, καθημερινά, καθόμαστε κυκλικά στην παρεούλα μας, παίζουμε «Γύρω – γύρω όλοι» και «Μικρή Ελένη» , σε κύκλους, παίζουμε με κυκλικά στεφάνια  και φτιάχνουμε στεφάνια, παίζουμε μουσική με κυκλικά ντέφια και ταμπουρίνα , μαθαίνουμε για τον κύκλο του νερού …… Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σχήμα του κύκλου; Δείτε τι μάθαμε!!

Επέτειος του Πολυτεχνείου

Πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου και στο σχολείο μας ετοιμαζόμαστε για τη γιορτούλα μας! Συζητάμε για τη δημοκρατία και τα οφέλη της αλλά και για  τα προβλήματα που επιφέρει η δικτατορία σε μια χώρα και τους ανθρώπους της! Αναφέρουμε γεγονότα, βλέπουμε φωτογραφικό υλικό και ακουμε ηχητικά ντοκουμέντα. Όλοι μαζί ψηφίζουμε πως θέλουμε δημοκρατία, ελευθερία! θέλουμε να έχουμε ειρήνη στον κόσμο, όχι πολέμους και τσακωμούς! Διαβάζουμε » το κανόνι της ειρήνης» και εμπνεόμαστε….  Ζωγραφίζουμε , κατασκευάζουμε, σκεφτόμαστε, καταγράφουμε τις απόψεις μας και παίζουμε κουκλοθέατρο, με τους ήρωες της ιστορίας! Η 17η Νοεμβρίου είναι για εμάς ημέρα γιορτής! Γιορτάζουμε την ειρήνη και την αγάπη!