Εδώ Πολυτεχνείο…..

Νοέμβρης μήνας …. Στο σχολείο μας συζητάμε για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν μερικά χρόνια στο Πολυτεχνείο! Παρακολουθούμε και ακούμε ντοκουμέντα, παρατηρούμε φωτογραφίες, φτιάχνουμε  πανό, τραγουδάμε, παίζουμε κουκλοθέατρο….

Δικτατορία, δημοκρατία, ειρήνη, ελευθερία, παιδεία….. κάποιες από τις έννοιες που ακούγονται και εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε!  Με τη βοήθεια παραμυθιών που διαβάζουμε, όπως,  «Ντενεκεδούπολη» και «Στο δάσος», ξεκαθαρίζουν πολλές απορίες μας και καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα:

Θέλουμε ειρήνη και  δημοκρατία στη ζωή μας!

Μάλιστα, το αποδεικνύουμε, έμπρακτα, κάνοντας εκλογές  και ψηφίζοντας με τρόπο δημοκρατικό και ειρηνικό!

Η επέτειος του ΟΧΙ

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει! Στο σχολείο μας παρατηρούμε φωτογραφικό υλικό, συλλέγουμε πληροφορίες και συζητάμε, βλέπουμε και ακούμε ντοκουμέντα στο διαδίκτυο,  ζωγραφίζουμε , κατασκευάζουμε, τραγουδάμε! Μιλάμε για την αξία της ειρήνης και τα καλά που επιφέρει! Και φυσικά,  γιορτάζουμε την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ!

Η ελληνική σημαία κυματίζει στο νηπιαγωγείο μας και εμείς τραγουδάμε τον Εθνικό μας ύμνο! Γιατί η  σημαία μας είναι γαλανόλευκη; Γιατί έχει 9 γραμμές; Μαθαίνουμε και τη δική της ιστορία…. και όχι μόνο! Από το σχήμα της γνωρίζουμε το ορθογώνιο σχήμα!

Μαθαίνω για το σώμα μου

-Κυρία, έτσι γίνονται τα ανθρωπάκια; Δεν μπορώ να φτιάξω ένα παιδάκι…..

Πολλά παιδιά στο νηπιαγωγείο δυσκολεύονται να αποτυπώσουν το ανθρώπινο σώμα! Και όταν το καταφέρνουν, ξεχνούν πολλά από τα μέρη του και δεν τα ζωγραφίζουν! Γι’ αυτό το λόγο, στο νηπιαγωγείο μας μιλάμε και γνωρίζουμε τα μέρη του σώματός μας. Παρατηρούμε, αναζητούμε, παίζουμε , γλωσσικά και κινητικά παιχνίδια, κατασκευάζουμε….. Βέβαια, η μοναδικότητα του σώματός μας, μας οδηγεί στον αριθμό  1 (ένα).

Στη συνέχεια, μαθαίνουμε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι μοναδικοί αλλά και διαφορετικοί! Παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, τι μας αρέσει, ποια είναι τα αγαπημένα μας παιχνίδια…. Οι φίλοι μας ρωτούν και εμείς απαντάμε. Μέχρι και αερόστατα φτιάχνουμε που μας ταξιδεύουν  και μας γνωρίζουν στοιχεία του χαρακτήρα μας! Φυσικά, γνωρίζουμε και τον αριθμό 2 (δύο), αφού έχουμε δυο μάτια, δυο χέρια….

Φθινοπωρινές εργασίες!

Το Φθινόπωρο ήρθε, είναι γεγονός! Άρχισαν τα πρώτα κρύα, ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια και εμείς πήραμε ομπρέλες και φορέσαμε τις ζακέτες μας.

Πως αλλάζει έτσι το τοπίο, τις φθινοπωρινές ημέρες! Οι δρόμοι γέμισαν με πολύχρωμα φύλλα! Πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, καφέ…. είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στην φύση! Στο σχολείο μας πήραμε μπογιές, ψαλίδια, κόλλες και χαρτιά ….και πιάσαμε δουλειά! Κατασκευάζουμε, ζωγραφίζουμε, παίζουμε και δημιουργούμε με μεγάλη φθινοπωρινή διάθεση! Και όχι μόνο!Τα καλάθια μας γέμισαν με  φθινοπωρινά φρούτα! Η κουζίνα μας μοσχομύρισε από τα γλυκά μηλοπιτάκια που φτιάξαμε! Τα παράθυρά μας στολίστηκαν με  γλάστρες και τρομαχτικά σκιάχτρα! Γιατί, φθινόπωρο σημαίνει και σπορά!  Και εμείς δεν μπορούσαμε , παρά να σπείρουμε! Τελικά, το φθινόπωρο είναι ….υπέροχο!

Καλώς ήλθατε, στον κόσμο των χρωμάτων!

Ρίξτε μια ματιά στη φύση, γύρω σας! Το θέαμα θα σας συναρπάσει! Χρώματα παντού! Μοιάζει σαν ένας ζωγράφος, να πήρε πινέλα και καβαλέτο και να άρχισε δουλειά!

Ζηλέψαμε κι εμείς και θέλουμε να μάθουμε, να παίξουμε αλλά και να δημιουργήσουμε με τα χρώματα!

Μπογιές, μαρκαδόροι, πινέλα…..πήραν φωτιά! Χρησιμοποιήσαμε και μαγεία ! Αναμίξαμε τα χρώματα και ξετρελαθήκαμε με το αποτέλεσμα! Δημιουργήσαμε μαγικά χρώματα!

Εμείς βάζουμε τις μπογιές! Εσείς, πάρτε πινέλο και χαρτί και…. ας ξεκινήσουν τα μαγικά!!

Ραντεβού με έναν….. κύκλο!

Πρώτα γνωρίσαμε τις καμπύλες γραμμές ! Σειρά έχει ένα ραντεβού γνωριμίας με τους …..κύκλους!

Κύκλοι, κυκλικά αντικείμενα,  κυκλικά ανθρωπάκια, αλλά και κυκλικά ζωάκια, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και συστηθήκαμε! Ο ενθουσιασμός  μας είναι τόσο μεγάλος, που πιάσαμε πινέλα, μολύβια, χαρτιά… και ξεκινήσαμε κυκλο….εργασίες! Ελάτε, να σας δείξουμε!

Ονόματα…. εν δράσει!

  Και…. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τα ονόματα μας!

Ποιο είναι το αρχικό γράμμα του ονόματός σου;  Έχει άλλο παιδάκι ίδιο αρχικό  με εσένα; Ποιος έχει το μεγαλύτερο όνομα στην τάξη μας; 

Στο σχολείο μας, ονοματάκια, μικρά ή μεγάλα, βρήκαν τον…. μπελά τους! Συγκρίνουμε ,συνθέτουμε,  μετράμε, ζωγραφίζουμε , παίζουμε παιχνίδια, κατασκευάζουμε, διαβάζουμε και γράφουμε! Πως; Μα, φυσικά, με τα ονόματά μας! Ελάτε, λοιπόν,  να μας γνωρίσετε!

Από την τελεία ….στην γραμμή!

 

Τα μικρότερα παιδιά, δυσκολεύονται να κρατήσουν σωστά το μολύβι και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το ιχνογράφημα ή τη γραφή τους! Αλλά και κάποια από τα  μεγαλύτερα παιδιά που ξέρουν να το κρατούν σωστά, δυσκολεύονται να σχεδιάσουν ή να γράψουν. Γι ‘ αυτό, λοιπόν,  ξεκινήσαμε από την …αρχή! Γνωρίσαμε την τελεία! Σχεδιάσαμε, ζωγραφίσαμε, γίναμε τελείες, μικρές η μεγάλες! Ακόμη και τεχνικές  με τελείες μάθαμε!

Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με τις γραμμές! Σε όλες τους τις μορφές! Ευθείες: οριζόντιες, κάθετες και πλάγιες! Καμπύλες: σπείρες, κυματοειδείς ακόμη και κυκλικές!Και τελειώσαμε με τις τεθλασμένες γραμμές! Τις ζωγραφίσαμε αλλά και τις σχεδιάσαμε με διάφορους τρόπους: σε χαρτί, μέσα στο χώρο με τα σώματά μας αλλά και με διάφορα άλλα υλικά, επιλογής των παιδιών! Βέβαια, παίξαμε και πολλά παιχνίδια με τις γραμμές αλλά και …αγωνιστήκαμε! Για μπείτε στη …γραμμή, να δείτε κι εσείς!

 

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

Τα παιδάκια μπήκαν πια στις τάξεις τους! Κάποια γελάνε, άλλα ντρέπονται, κάποια αναζητούν τους γονείς τους , άλλα παίζουν, γιατί ξέρουν το σχολείο από παλιά…. Όλα όμως έχουν την ανάγκη να γνωριστούν μεταξύ τους! Ελάτε, λοιπόν, παιδιά, να γίνουμε φίλοι!

Παιχνίδια γνωριμίας,  επαφής με τους άλλους, παιχνίδια ευκινησίας και ισορροπίας, κατασκευές, τραγούδια και χοροί…. μας φέρνουν πιο κοντά! Διασκεδάζουμε, γνωριζόμαστε και γινόμαστε μια μεγάλη παρεούλα!

Παράλληλα, γνωρίζουμε και το νηπιαγωγείο μας! Πω! Πω! Είναι πολύ μεγάλο και με πολλές γωνιές για να παίζουμε!

Προσοχή, όμως! Δεν μπορούμε να  παίζουμε όπου και όπως θέλουμε! Πρέπει να τηρούμε και να σεβόμαστε τους κανόνες! Μην ανησυχείτε, όμως! Ο κύριος Κανονούλης και ο Λάκης Κροκοδειλάκης, θα μας βοηθήσουν  σε αυτό…..

Θα περάσουμε τέλεια! Ελάτε να δείτε κι εσείς!

Μια νέα χρονιά ξεκινά….

 Οι πόρτες του σχολείου μας άνοιξαν για άλλη μια χρονιά για να υποδεχτούν γονείς και παιδιά! Η χαρά μας είναι μεγάλη, αλλά ακόμη μεγαλύτερη, είναι η αγάπη μας, για όλα αυτά τα υπέροχα πλασματάκια που γέμισαν για άλλη μια φορά την αυλή του νηπιαγωγείου μας!

Καλώς ήλθατε, παιδάκια!

Καλή  χρονιά σε όλους μας!!!!