CodeMonkey

Το CodeMonkey είναι ένα online εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι το οποίο διδάσκει τις βασικές αρχές του προγραμματισμού – μεταβλητές, λογικές συνθήκες, επαναληπτικές εντολές, αντικείμενα, συναρτήσεις, πίνακες και συμβάντα – σε μία γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται CoffeeScript. Το CodeMonkey είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 9-16 ετών, αν και ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να μάθει οποιοσδήποτε να γράφει κώδικα. Δεν χρειάζεται καμιά προηγούμενη εμπειρία, αφού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα μάθετε όλες τις γνώσεις που χρειάζεστε. 

Το CodeMonkey είναι διαθέσιμο σε 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. Για να επιλέξετε τα ελληνικά κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού  στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης και επιλέξτε LANGUAGE (γλώσσα).

Στη συνέχεια επιλέξτε την ελληνική σημαία (2η στην τελευταία γραμμή).

Στο CodeMonkey, οι χρήστες ελέγχουν μια μαϊμού, τον Gordo και τη βοηθούν να μαζέψει μπανάνες γράφοντας γραμμές κώδικα. Ο Gordo ήταν ένας από τους πρώτους πιθήκους που ταξίδεψαν στο διάστημα (13 Δεκεμβρίου 1958) ως μέρος του διαστημικού προγράμματος της NASA. Για να ξεκινήσετε κάντε κλικ στο κουμπί «PLAY NOWΠαίξτε τώρα» στην αρχική σελίδα. Προκειμένου να βοηθήσετε τον Gordo να μαζέψει τις μπανάνες, θα πρέπει να γράψετε γραμμές κώδικα, όπως διδάσκεται στο παιχνίδι.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την πληκτρολόγηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά στο κάτω μέρος της οθόνης (step: απόσταση, turn: στρίψε, left: αριστερά, right: δεξιά, turnΤo: στρίψε προς το αντικείμενο, times: επανέλαβε ? φορές).  

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρακα για να μετρήσετε την απόσταση (step) από τον Gordo μέχρι το αντικείμενο που θέλετε να μεταβείτε καθώς και τις μοίρες της γωνίας που θέλετε να στρίψετε τον Gordo. Για περισσότερη βοήθεια (στα αγγλικά) πατήστε κλικ εδώ.

Για να εκτελέσετε τον κώδικά σας πατήστε κλικ στο κουμπί 

Μετά από κάθε επίπεδο που ολοκληρώνετε, παίρνετε ένα αστέρι για τη λύση σας. Τα αστέρια κατανέμονται ως εξής: το πρώτο αστέρι δίνεται αν έχεις μαζέψει όλες τις μπανάνες, το δεύτερο αστέρι δίνεται αν χρησιμοποίησες όποια εντολή διδάχθηκες και το τρίτο αστέρι δίνεται αν ο κώδικας που έγραψες είναι σύντομος, δηλαδή έχει μόνο τις απαραίτητες εντολές.

Πατήστε κλικ εδώ ή στην πρώτη εικόνα για να ξεκινήσετε. Καλή και δημιουργική διασκέδαση… 

Υ.Γ.Δυστυχώς για να συνεχίσετε μετά από το επίπεδο 30 θα πρέπει να αγοράσετε μια συνδρομή.

Κατηγορίες: Codemonkey, Πληροφορική, Προγραμματισμός. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.