Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Επέτειος Πολυτεχνείου 2022

21o NHΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2022

Η προσέγγιση των γεγονότων του Πολυτεχνείου στο Νηπιαγωγείο είναι δύσκολη. Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973 μιλήσαμε στα παιδιά για την έννοια της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα παιδιά είδανε πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είδανε πίνακες που εμπνεύστηκαν μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι και χαράκτες. Μέσα από τα χαρακτικά έργα της Βάσως Κατράκη γνωρίσαμε την τέχνη της χαρακτικής και τη διαδικασία της εκτύπωσης.

40351 vaso katraki4

Δημιουργήσαμε με την τεχνική της βαθυτυπίας, σε μια επιφάνεια από depron, μια μήτρα στην οποία ήταν χαραγμένα τα κάγκελα και η πεσμένη πόρτα του Πολυτεχνείου. Πίεζαν το χαρτί πάνω στη μήτρα και καθώς σηκώνανε το χαρτί αποκαλύπτανε την εκτύπωση.

041039033

Στη συνέχεια, ζωγράφισαν γαρύφαλλα και τα κόλλησαν πάνω στην πόρτα και τα κάγκελα.

045

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint

Πειραματιστήκαμε και με την τεχνική της υψιτυπίας. Στο υλικό milan σκαλίσαμε έναν ήλιο και μια ανθρώπινη μορφή, εμπνευσμένα από τα έργα της χαράκτριας Βάσω Κατράκη.Τα παιδιά περνούσανε με ρολό το χρώμα στις μήτρες και κάνανε τα τυπώματα.

066 068 071 072

Τα παιδιά δημιούργησαν ένα ομαδικό έργο και γράψανε το σύνθημα της εξέγερσης:  “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”.

082

Κάνανε και ατομικά έργα:

026 028

Η χαρακτική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τέχνη καθώς μπορείς να παράγεις σειρές όμοιων έργων, τα αντίτυπα. Κάθε καλλιτεχνικό αντίτυπο που δημιουργείται με τη μέθοδο αυτή είναι πρωτότυπο έργο.

Τα παιδιά δημιούργησαν μια τρισδιάστατη μακέτα με τον αυλόγυρο του Πολυτεχνείου.

036 1

Διαβάσαμε και παίξαμε κουκλοθέατρο με τα παιδιά, το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου “Ντενεκεδούπολη”.

1 4 5