Οι Ε1 και Ε2 Τάξεις  στο ίδρυμα Ευγενίδου

Οι μαθητές των Ε1 και Ε2 τάξεων του 21oυ Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου στις 18 Νοεμβρίου 2016 στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών και του προγράμματος, που υλοποιείται με τίτλο: «Παρατηρώ, Ανακαλύπτω  και Εξηγώ τον κόσμο  γύρω μου» παρακολούθησαν τη ψηφιακή προβολή στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Τα μονοπάτια των άστρων», η οποία είχε ως θέμα της τη γέννηση, την εξέλιξη και τον θάνατο των άστρων.

Όταν ο ουρανός έχει ξαστεριά, τα πάντα μοιάζουν γαλήνια και ειρηνικά. Κι όμως, το τι βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί στα μονοπάτια των άστρων του Γαλαξία μας, δεν θα βρούμε έναν ήρεμο και αναλλοίωτο κόσμο, αλλά αντίθετα τις συχνά βίαιες φυσικές διεργασίες μιας αέναης γένεσης και καταστροφής. Χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης, χάρη στην εξέλιξη των οργάνων και εργαστηρίων που διαθέτουμε, οι θαυμαστοί, παράξενοι κόσμοι του Γαλαξία μας παρελαύνουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας.

Έτσι, στη ψηφιακή προβολή «Στα μονοπάτια των άστρων» οι μαθητές των Ε΄1 και Ε2 τάξεων παρακολούθησαν: τη γέννηση του άστρους της ημέρας, τη λάμψη των άστρων, την  αστρογένεση, τα αστρικά σμήνη, την εξέλιξη των άστρων, τους κόκκινους γίγαντες και άσπρους Νάνους σουπερνόβα και πάλσαρ, καθώς και τις μαύρες τρύπες.

Η ψηφιακή αυτή προβολή συνοδεύεται από ένα βιβλίο-οδηγό, που αναφέρεται πιο διεξοδικά σε διάφορα θέματα, όπως ο τρόπος παραγωγής των τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας που εκλύουν τα άστρα, οι παράγοντες που καθορίζουν τη μετέπειτα εξελικτική πορεία τους, το είδος του αστρικού λειψάνου που αφήνουν πίσω τους με τον θάνατό τους, ενώ παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη γέννηση και την εξέλιξη του Σύμπαντος, καθώς και τον σχηματισμό δομών μεγάλης κλίμακας, όπως τα σμήνη και τα υπερσμήνη γαλαξιών. Ο Οδηγός αυτός Στα Μονοπάτια των Άστρων, Διονύσης Σιμόπουλος & Αλέξης Δεληβοριάς (Αθήνα, 2013) και διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή: https://youtu.be/KrdMub4GU30?t=12

Δείτε το στο slideshare.net

Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Τα 7 κλειδιά»

1

Οι μαθητές των Ε΄1 και Ε2 τάξεων στις 18 Νοεμβρίου 2016  συμμετείχαν και διέδρασαν στο πρωτότυπο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα 7 κλειδιά». Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εγχείρημα, που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας, συνδυάζοντας παιχνίδια γνώσεων και νέες τεχνολογίες.

Στόχος του είναι, είναι  η γνωριμία με την παραγωγική ιστορία της χώρας μέσα από τρεις διαδρομές: τροφή, κατοικία & ένδυση. Οι μαθητές  μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με γρίφους, αινίγματα, πειράματα, ήρθαν σε επαφή με βασικές πρώτες ύλες όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο – που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων και, σταδιακά, αντιλήφθηκαν τις χρήσεις αλλά και τη σημασία τους.

Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις – κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας!

Τα 7 κλειδιά είναι τα επτά Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ισάριθμους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, όπου αναδεικνύουν τη πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής, με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία. Περιλαμβάνει τα εξής μουσεία: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων και το Μουσείο Μαστίχας Χίου. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn.aspx

1

 

Με το πρόγραμμα 7 κλειδιά σχετίζεται το Δίκτυο Μουσείων, δηλαδή 7 κλειδιά είναι τα 7 μουσεία.

Δείτε το στο slideshare.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς