21ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

Ένα blog για το σχολείο μας

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Δεκ 20177

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Το κόκκινο σχολείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως και από το 1922 χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για τα τυφλά παιδιά που εκπαιδεύονταν στον «Οίκο Τυφλών της Καλλιθέας». Ο ξενώνας αυτός σχεδιασμένος από τον Αριστομένη Βάλβη, είναι ένα κτίσμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Οι κύριες όψεις του παρουσιάζουν στοιχεία νεομπαρόκ με νεομανιεριστική διάθεση, ενώ στο πάνω μέρος παρατηρείται μια προσπάθεια συγκερασμού νεοβυζαντινών και νεογοτθικών στοιχείων σε μορφολογία Art Nouveau. Xαρακτηρίζονται από συμμετρία, με κύριους και δευτερεύοντες άξονες  και οριζόντιο διαχωρισμό, σε “βάση – κορμό – στέψη”.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση των υλικών και  της μορφής των ανοιγμάτων. Χρησιμοποιείται πέτρα χωρίς σοβά στη βάση, ενώ εναλλάσσεται  λείος και  άγριος σοβάς σε κορμό και στέψη. Τα ανοίγματα είναι τοξωτά, τριγωνικά και ορθογωνικά. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτηρίων της εποχής του, το μοναδικό ίσως αρχιτεκτόνημα του είδους του και το μόνο σωζόμενο έργο του Βάλβη στην Αθήνα.

Kατά το Μάνο Μπίρη το μνημείο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτηρίων της εποχής του. Είναι ένα από τα ελάχιστα αθηναϊκά μνημεία της περιόδου μετά το 1920, που έχουν απομείνει. Αποτελεί μάλιστα σημείο αναφοράς της πόλης της Καλλιθέας, όντας περισσότερο γνωστό ως το κόκκινο κτήριο ή το κόκκινο σχολείο εξαιτίας του χρώματός του, αφού εκεί αργότερα στεγάστηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Δεσπόζει ακόμη επιβλητικό, ενώ πολλοί είναι οι θρύλοι που έχουν δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο κτήριο. Κάτοικοι της περιοχής αυτής αλλά και μαρτυρίες του περιπτερά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι μιλούν για παιδικά κλάματα αλλά και γέλια που ακούγονται πολλά βράδια. Λέγεται πως είναι τα τυφλά παιδιά του ξενώνα του Οίκου Τυφλών. Κάποιες μαρτυρίες μάλιστα, κάνουν λόγο για μορφές παιδιών που στέκονται στα παράθυρα τις βραδυνές ώρες και κοιτούν προς το δρόμο

Σήμερα στους χώρους του πρόκειται να στεγασθεί το Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης», που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995. Στον φιλόξενο χώρο του  θα δεχτεί τους παλαιούς μαθητές του, οι οποίοι θα συνεχίσουν την μουσική τους εκπαίδευση, αλλά και νέους φίλους που θα θέλουν να περιπλανηθούν στα μονοπάτια του υπέροχου κόσμου της μουσικής παιδείας.

Έτσι ένα ιδιαίτερο κτήριο θα δώσει τη δυνατότητα στους Καλλιθεάτες να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν, να μάθουν την ιστορία του και να γίνει σημείο αναφοράς της πόλης μας. Την ίδια τύχη θα πρέπει να έχουν όλα τα σημαντικά κτήρια της πόλης μας. Συντήρηση, κατάλληλη διαμόρφωση και απόδοσή τους στους δημότες, ώστε και η ιστορία της πόλης μας να διασωθεί στο πέρασμα των χρόνων και οι πολίτες να τα απολαμβάνουν και να τα θαυμάζουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

This is an example of a WordPress page, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. You can create as many pages like this one or sub-pages as you like and manage all of your content inside of WordPress.Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων