21ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

Ένα blog για το σχολείο μας

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΠΑΠ

Φεβ 201811

Οι μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας ευαισθητοποίηθηκαν και ενημερώθηκαν  για άμεσες δίκαιες και αποτελεσματικές θέσεις στα προβλήματα των παιδιών με κινητική αναπηρία.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φεβ 201811

Οι μαθητές της Γ, Δ & ΣΤ΄ ενημερώθηκαν για την αξία της φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τη Διατροφή. 

«ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ»

Φεβ 201811

Οι μαθητές της Α΄& Γ΄τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ».

• ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ « ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» 22/1/2018

Φεβ 201811
Οι μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄τάξης παρακολούθησε το πρόγραμμα «3ο κουδούνι, Όπερα».
O εκπαιδευτής – εμψυχωτής παρουσιάζει  μια «μουσειοσκευή» με τη μορφή μιας μικρής βαλίτσας, η οποία λειτουργεί ως βάση και αφετηρία ενός διαδραστικού εργαστηρίου, στη διάρκεια του οποίοι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του λυρικού θεάτρου με ευφάνταστο και ψυχαγωγικό τρόπο.
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την λυρική τέχνη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την ιστορία της, τα είδη των καλλιτεχνών που την υπηρετούν. Παράλληλα, γίνεται γνωριμία με το έργο και την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ μέσω ασκήσεων και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές μαθαίνουν για την μουσική, τις φωνές, τα ηχοχρώματα κτλ.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΙΖΑΝΤΟΡΑ ΝΤΑΚ» 1/2/2018

Φεβ 201811

Οι μαθητές της Γ τάξης παρακολούθησαν στο χώρο του σχολείου το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στη συγκινητική ιστορία μιας ξεχωριστής πάπιας, της Ιζαντόρα Ντακ, της συγγραφέως Στέλλας Μιχαηλίδου, κι έχει ως βασικούς στόχους την ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι περιπέτειες της πάπιας Ιζαντόρα Ντακ είναι εμπνευσμένες από την αληθινή ιστορία της κορυφαίας χορεύτριας σύγχρονου χορού Ιζαντόρα Ντάνκαν.

Το εργαστήριο απευθύνεται στους μαθητές των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού σχολείου (α΄, β’, γ’ και δ’ δημοτικού) και υλοποιείται σε μία δίωρη συνάντηση στο κάθε συνεργαζόμενο σχολείο. Βασισμένο σε τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, καθώς και σε μουσικοπαιδαγωγικές μεθόδους, το εργαστήριο προσκαλεί τους μικρούς μαθητές να παίξουν παιχνίδια ρόλων, να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να πειραματιστούν με τη φωνή τους, αλλά και να συνεργαστούν παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια.

17η Νοεμβρίου

Φεβ 20181

Τη  Δευτέρα 20/11/2017, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν λειτούργησαν  στις 17 Νοεμβρίου, μπορούσαν να διαθέσουν 2 διδακτικές ώρες  προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου. Για αυτό το λόγο  στο 2ο δίωρο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που είχαν αναλάβει οι μαθητές των 2 τμημάτων της Δ΄ τάξης .
Έτσι, παρά τις έκδηλες δυσκολίες, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της γιορτής και μας παρουσίασαν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους,  Κατάφεραν να μας μεταφέρουν στην εποχή του 1973 και στα γεγονότα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

 

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Φεβ 20181

Στις  27/10/2017 γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.  Οι μαθητές της Γ΄ τάξης  μας παρουσίασαν  περιεκτικά ορισμένα από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σκετσάκια, απαγγελίες ποιημάτων, τραγουδιών και μας συγκίνησαν θυμίζοντάς μας πως οι ¨Έλληνες, μικροί μεγάλοι, αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο  στους κατακτητές, δίνοντας και τη ζωή τους για  μια ελεύθερη πατρίδα.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Δεκ 20177

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Το κόκκινο σχολείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως και από το 1922 χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για τα τυφλά παιδιά που εκπαιδεύονταν στον «Οίκο Τυφλών της Καλλιθέας». Ο ξενώνας αυτός σχεδιασμένος από τον Αριστομένη Βάλβη, είναι ένα κτίσμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Οι κύριες όψεις του παρουσιάζουν στοιχεία νεομπαρόκ με νεομανιεριστική διάθεση, ενώ στο πάνω μέρος παρατηρείται μια προσπάθεια συγκερασμού νεοβυζαντινών και νεογοτθικών στοιχείων σε μορφολογία Art Nouveau. Xαρακτηρίζονται από συμμετρία, με κύριους και δευτερεύοντες άξονες  και οριζόντιο διαχωρισμό, σε “βάση – κορμό – στέψη”.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση των υλικών και  της μορφής των ανοιγμάτων. Χρησιμοποιείται πέτρα χωρίς σοβά στη βάση, ενώ εναλλάσσεται  λείος και  άγριος σοβάς σε κορμό και στέψη. Τα ανοίγματα είναι τοξωτά, τριγωνικά και ορθογωνικά. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτηρίων της εποχής του, το μοναδικό ίσως αρχιτεκτόνημα του είδους του και το μόνο σωζόμενο έργο του Βάλβη στην Αθήνα.

Kατά το Μάνο Μπίρη το μνημείο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτηρίων της εποχής του. Είναι ένα από τα ελάχιστα αθηναϊκά μνημεία της περιόδου μετά το 1920, που έχουν απομείνει. Αποτελεί μάλιστα σημείο αναφοράς της πόλης της Καλλιθέας, όντας περισσότερο γνωστό ως το κόκκινο κτήριο ή το κόκκινο σχολείο εξαιτίας του χρώματός του, αφού εκεί αργότερα στεγάστηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Δεσπόζει ακόμη επιβλητικό, ενώ πολλοί είναι οι θρύλοι που έχουν δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο κτήριο. Κάτοικοι της περιοχής αυτής αλλά και μαρτυρίες του περιπτερά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι μιλούν για παιδικά κλάματα αλλά και γέλια που ακούγονται πολλά βράδια. Λέγεται πως είναι τα τυφλά παιδιά του ξενώνα του Οίκου Τυφλών. Κάποιες μαρτυρίες μάλιστα, κάνουν λόγο για μορφές παιδιών που στέκονται στα παράθυρα τις βραδυνές ώρες και κοιτούν προς το δρόμο

Σήμερα στους χώρους του πρόκειται να στεγασθεί το Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης», που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995. Στον φιλόξενο χώρο του  θα δεχτεί τους παλαιούς μαθητές του, οι οποίοι θα συνεχίσουν την μουσική τους εκπαίδευση, αλλά και νέους φίλους που θα θέλουν να περιπλανηθούν στα μονοπάτια του υπέροχου κόσμου της μουσικής παιδείας.

Έτσι ένα ιδιαίτερο κτήριο θα δώσει τη δυνατότητα στους Καλλιθεάτες να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν, να μάθουν την ιστορία του και να γίνει σημείο αναφοράς της πόλης μας. Την ίδια τύχη θα πρέπει να έχουν όλα τα σημαντικά κτήρια της πόλης μας. Συντήρηση, κατάλληλη διαμόρφωση και απόδοσή τους στους δημότες, ώστε και η ιστορία της πόλης μας να διασωθεί στο πέρασμα των χρόνων και οι πολίτες να τα απολαμβάνουν και να τα θαυμάζουν.

 

Αφιέρωμα στην 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2017-2018

Οκτ 20172

Αγαπώ τη Γλώσσα,

τα Μαθηματικά,

την Ιστορία,

τα Καλλιτεχνικά,

μα πάνω απ’ όλα

τη Γυμναστική!

ΑΘΛΟΥΜΑΙ :

ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ!

22199232_10213611835353043_369286810_o

Τάξη: Β2

από κάτω από: ΔΡΑΣΕΙΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα στην 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2017-2018    

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Σεπ 20175

Ο αγιασμός θα  γίνει Δευτέρα  11- 9- 2017 και  ώρα 9:00 π.μ. Μετά τον αγιασμό  θα γίνει ενημέρωση στους Γονείς – Κηδεμόνες της Α΄τάξης στην αίθουσα εκδηλώσεων από τη Δ/ντρια και τους εκπ/κούς της τάξης.

« Παλιότερα άρθρα

This is an example of a WordPress page, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. You can create as many pages like this one or sub-pages as you like and manage all of your content inside of WordPress.Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων