21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών “Ο ΦΑΡΟΣ”

Ευχαριστούμε τον κύριο Γρίσπο, μαθητή του “ΦΑΡΟΥ” για τις πολύ όμορφες σχολικές φωτογραφίες που μας έστειλε και τις εκπληκτικές περιγραφές. Για όσους δεν γνωρίζουν, το σχολείο μας ΠΡΩΤΟΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού ΑΧΑΡΝΩΝ (αρ.186) που μέχρι το 1934 στεγαζόταν το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΦΑΡΟΣ» του οποίου ένα μέρος από το μαθητικό και διδακτικό δυναμικό απορρόφησε. Για πολλά χρόνια μετά την κατεδάφιση του κτηρίου, το σχολείο μας ήταν γνωστό ως “Δημοτικό σχολείο ο Φάρος”

Γράφει ο κύριος Γρίσπος:

“…. ήμουν μαθητής στον ΦΑΡΟ 21ο Δημοτικό σχολείο από το 1953 έως και το 1959…….Οι φωτογραφίες που  σας στέλνω έχουν ως εξής:

1) Απόκριες 1954 εμφανίζονται απο δεξιά προς τα αριστερά η κα Κωνσταντοπούλου δίπλα της ο κ. Βασιλόπουλος (οι μετέπειτα διευθυντές όπως διαβάζω και πολύ χάρηκα γιατί είχαν δουλέψει πολύ σε αυτό το σχολείο και έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως).. Στην συνέχεια είναι η κυρία Ζαντούλα μια πολύ χαρούμενη και ζωντανή δασκάλα που όμως μετατέθηκε τον επόμενο χρόνο σε άλλο σχολείο. Η τελευταία κυρία δεν γνωρίζω ποια είναι αλλά και ούτε την θυμάμαι ως δασκάλα.
2) Απόκριες 1957 μαζί με την κα. Κωνσταντοπούλου , την άλλη κυρία που εικονίζεται δεν την γνωρίζω , πιθανόν να είναι κάποια μητέρα γιατί δεν την θυμάμαι καθόλου ως δασκάλα. Στην φωτογραφία αυτή φαίνονται και οι δύο υπέροχες σκάλες του κτιρίου που οδηγούσαν στον άνω όροφο. Ως γνωστόν στο κτίριο αυτό υπήρχαν δύο μεγάλες αίθουσες στον άνω όροφο και άλλες δύο στο ισόγειο.Τα παιδιά της πέμπτης και έκτης τάξεως κάνανε κάθε μέρα πρωί (στις αίθουσες του άνω ορόφου) και οι υπόλοιπες τάξεις εναλλάσονταν πρωί-απόγευμα.
3) Στην τετάρτη Δημοτικού είμαι  ντυμένος μαχαραγιάς , ο διπιλανός μου Ρομπέν των δασών (δεν ενθυμούμαι το όνομά του) και δίπλα του ένας αλλος συμμαθητής μας ονόματι  Χρίστος Μαντάς.
4) Η τελευταία φωτογραφία απεικονίζει την αδελφή μου (Μαίρη ) ντυμένη Ελλάς σε μια σχολική παράσταση  για την 25η Μαρτίου. Εδώ πάλι φαίνοντια οι υπέροχες σκάλες του κτιρίου. Δυστυχώς δεν έχω αλλες φωτογραφίες αλλά  και ούτε μπορεσα να βρώ φωτογραφίες του κτιρίου αυτού.
5) Προ μηνών σας έστειλα φωτογραφία της πέμπτης τάξεως 1957-58 όπου βρίσκομαι και εγώ κάπου ανάμεσα στα παιδιά , για την ιστόρία θα ήθελα να αναφέρω μερικά απο το ονόματα των συμμαθητών μου που είναι σε αυτή την φωτογραφία όσοι δηλαδή μου έρχονται στην μνήμη:
Ιππ. Βιγγοπουλος, Γιάννης Μηλιός, Καραγεωργίου, Έξαρχος, Μπουκουβάλος, Παχής, Μαντάς, Καράμπελας, Τζιμόπουλος, Πλουμιστός,Μίχος, Λυμπερόπουλος, Μπαρδάνης και απο τα κορίτσια : Δανάη Σπυροπούλου, Ελένη Μούρτου, Μαυραγάνη, Δελαπόρτα, Λάμπρου ,
Δυστυχώςκαι να με συγχωρήσουν αλλά δεν θυμάμαι όλα τα παιδιά .
Η φωτογραφία αυτή έχει τραβηχτεί στο πίσω μέρος του κτιρίου όπου δεξιά ήταν οι τουαλέτες (φαίνονται οι πόρτες) και αριστερά ένα μικρό κηπάριο όπου εκεί ήταν και ένα μικρό κυλικείο.
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΠΕΜΠΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1958 -ΦΑΡΟΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1954 -ΦΑΡΟΣ ΜΑΙΡΗ ΓΡΙΣΠΟΥ ΠΕΜΠΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1955 -ΦΑΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ -ΑΠΟΚΡΙΙΕΣ 1957-ΦΑΡΟΣ

2 σχόλια στο “21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών “Ο ΦΑΡΟΣ”

  1. Ypirxa to diastima auto, mathitria sto uperoho sholeio, pou itan enas neogotthikos pyrgos. Psahno meta manias na vro symmathites pou na ehoun kapoia fotografia me to ktirio olokliro, i tmima tou, dioti to gremisan kai ehtisan stin thesi tou, polykatoikia. Eho mono fotos me sym/tes-tries, stin avli me ton D/nti k. Pipo. penelope.
    -sygnomi gia ta aglika, eho provlima sto pliktrol.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *