Ημερίδα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με θέμα “Τα σχολεία μπροστά στην πρόκληση της ένταξης των μαθητών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα»

erasm

Στις 19/6/2017, κατόπιν πρόσκλησης, η συντονίστρια της Σχολικής Εκπαίδευσης κα Μ.Ξαρχουλάκου συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποίησε το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών σχολείο με θέμα “Τα σχολεία μπροστά στην πρόκληση της ένταξης των μαθητών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα». Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπ/κής Περιφέρειας και σε αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

Στόχος του σχολείου ήταν να προβάλλει τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα Erasmus + γενικά και με ειδική αναφορά στα θέματα της ένταξης των μαθητών προσφύγων, καθώς παιδιά προσφύγων εγγράφονται ήδη στα σχολεία της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό η συντονίστρια της Σχολικής εκπαίδευσης από την Εθνική Μονάδα-Ι.Κ.Υ παρουσίασε το πλαίσιο και τις δράσεις του προγράμματος ενώ η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης του σχολείου κα. Χρυσούλα Φουτσιτζή επικοινώνησε στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς την εμπειρία της από τη Διεθνική Συνάντηση Συνεργασίας (Transnational Cooperation activity) με θέμα «Κοινές ευρωπαϊκές στρατηγικές για μια συνεκτική συμμετοχή των μεταναστών, των νεαρών μεταναστών, των αιτούντων άσυλο καθώς και των προσφύγων στο πρόγραμμα Erasmus +”. Η εν λόγω συνάντηση έλαβε χώρα στη Ρώμη (Μάιος 2017) και η συμμετοχή της εκπαιδευτικού κατέστη εφικτή με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+.

Επίσης, η διευθύντρια του 21ου Δ.Σ Αθήνας κα Ιωάννα Χαλκιά παρουσίασε αναλυτικά την ενότητα Teacher Academy που υποστηρίζεται στην πλατφόρμα για τη Σχολική Εκπαίδευση School Education Gateway. Η κα Χαλκιά, η οποία έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε διαδικτυακά μαθήματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, τόνισε ότι προσφέρει ουσιαστικές και εξειδικευμένες γνώσεις για εκπαιδευτικά θέματα αιχμής ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το συνεργατικό κλίμα στο σχολείο.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της ημερίδας εισηγήτριες από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Δήμο της Αθήνας και το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασαν τις δράσεις των φορέων που εκπροσωπούν αναφορικά με την υποδοχή και ταυτοποίηση, τη στέγαση αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων αντίστοιχα. Τέλος, οι κ.κ. Μαρία Δημοπούλου και Πόπη Κύρδη με την ιδιότητά τους ως υπεύθυνες στην Α’Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τα πολιτιστικά θέματα αντίστοιχα, παρουσίασαν δράσεις σε θέματα προσφύγων και προαγωγής των αρχών του ενταξιακού σχολείου που υλοποίησε η ανωτέρω διεύθυνση κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Ο τομέας της Σχολικής Εκπαίδευσης του προγράμματος Erasmus+ απευθύνει ευχαριστίες στο 21ο Δ.Σ Αθήνας και τη διευθύντριά του κα Ιωάννα Χαλκιά για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας αλλά και για την εμπιστοσύνη με την οποία το σχολείο προσεγγίζει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δράσεις του προγράμματος αναζητώντας λύσεις που θα συμβάλλουν στη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Σημειώνεται ότι το σχολείο κατόπιν αξιολόγησης και επιλογής, λαμβάνει επιχορήγηση από την Εθνική Μονάδα-Ι.Κ.Υ κατά το έτος 2017 για την υλοποίηση σχεδίου κινητικότητας στη Βασική Δράση 1 του προγράμματος Εrasmus+ με τίτλο « Η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων προσφύγων με τη χρήση των ΤΠΕ και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών».

erasm

 

https://www.iky.gr/el/album-foto-erasmus-plus/item/2925-imerida-tou-21ou-dimotikoy-sxoleiou-athinon-me-thema-ta-sxoleia-brosta-stin-proklisi-tis-entaksis-ton-mathiton-prosfygon-sto-ekpaideftiko-systima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *