Τα δικά μας «Βιβλία σε ρόδες»

Κάθε τμήμα του σχολείου μας έχει πλέον το δικό του κουτί με βιβλία. Περίπου 30 επιλεγμένα βιβλία περιέχει το καθένα από τα 11 κουτιά που μοιράστηκαν στα αντίστοιχα τμήματα του σχολείου μας. Έτσι κάθε μαθητής θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να διαβάσει μέχρι και 60 βιβλία!!!

DSC03216

 

«Τα μνημεία είναι γύρω μας»

Η συνεργασία μας με τη monumenta ξεκίνησε το 2013 όταν η υπεύθυνη του προγράμματος αρχαιολόγος κα Ειρήνη Γρατσία επισκέφτηκε το σχολείο μας και δούλεψε με τους μαθητές της Στ΄τάξης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καταγράφω ένα παλιό κτήριο, ανακαλύπτω την ιστορία του». Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα” και είχε σαν στόχο τη γνωριμία με τη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά των πόλεων και των οικισμών και τη διαδικασία της καταγραφής ενός κτηρίου και των προφορικών μαρτυριών που σχετίζονται με αυτό. Το πρόγραμμα εκείνο στάθηκε η αφορμή να ανακαλύψουμε την εκπληκτική και άγνωστη  μέχρι τότε ιστορία του νεοκλασικού κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το σχολείο μας.

Σήμερα η κα Γρατσία μας επισκέφτηκε ξανά και με τους μαθητές της Ε τάξης δούλεψαν στο πρόγραμμα «Τα μνημεία είναι γύρω μας» Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία μέσα από τη συζήτηση και διάφορες δραστηριότητες να ανακαλύψουν την έννοια του μνημείου, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του τοπίου, να γνωρίσουν μνημεία του τόπου τους, της χώρας, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και την αδιαχώριστη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα συζήτησαν για  τους κινδύνους που απειλούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και πρότειναν τρόπους με τους οποίους τα ίδια και γενικά οι κάτοικοι ενός τόπου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της.
Στη συνέχεια καταγράψαμε στο ειδικό έντυπο καταγραφής μια διώροφη κατοικία, δεκαετίας ’30, που συνορεύει με το σχολείο μας. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε με τους μαθητές μας την καταγραφή κτηρίων της γειτονιάς μας

DSC03194

DSC03195

DSC03201

DSC03204

Εικόνα 046

 

Out of Eden Learn

Ξεκινάμε το ταξίδι μας να γνωρίσουμε γειτονιές του κόσμου !!!

Παρέα με σχολεία από την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, τη Μασαχουσέτη, τον Άγιο Δομίνικο και την Ανδαλουσία ακολουθούμε τον Paul Salopek στο επικό ταξίδι του που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013  με τα πόδια προκειμένου να ανιχνεύσει την παγκόσμια μετανάστευση των προγόνων μας σε μία 7ετή οδύσσεια 21.000 μιλίων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι  μαθητές του Δ2 με τις δασκάλες τους Κωνσταντίνα Μποζονέλου και Μαρία Σταφυλάκου μέσα από καινοτόμες συμμετοχικές μεθόδους, θα διερευνήσουν τη γειτονιά τους και θα ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο οι ζωές τους εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό πλαίσιο. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή κοινότητα του προγράμματος θα γνωρίσουν και θα μοιραστούν τις ιδέες τους με τους μαθητές που ανήκουν στην ίδια ομάδα, θα γίνουν «πολίτες του κόσμου», ενεργοί πολίτες με οράματα και αξίες που νοιάζονται, συμμετέχουν, σχεδιάζουν και δρουν.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!!!

Map of the world, showing Paul’s path from Ethiopia to South America.

Βιώσιμη γειτονιά – ανακύκλωση

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονείται φέτος από όλους τους μαθητές του σχολείου μας, σχεδιάζουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλη τη γειτονιά σε θέματα σχετικά με την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση οικιακών απορριμάτων.

Για το σκοπό αυτό οι υπεύθυνες για προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων Μιχαλοπούλου Έφη και Γανίμα Φρειδερίκη, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και ενημέρωσαν τους μαθητές της Γ΄τάξης. Μια ωραία παρουσίαση και πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με παζλ, λαβύρινθο, ζωγραφική…βοήθησαν τους μαθητές μας να αποκτήσουν μέσα από το παιχνίδι περιβαλλοντική συνείδηση

DSC03183 DSC03184 DSC03185 DSC03186 DSC03187 DSC03188 DSC03189

Η αθώα ματιά των παιδιών

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα καθημερινή

(ανακάλυψα τυχαία το άρθρο της εξαιρετικής δημοσιογράφου, συγγραφέως, χορεύτριας και κυρίως μητέρας Σάντρας Βούλγαρη)

Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ασπρα μπλουζάκια για τις νοσοκόμες του ’40, το χακί παντελόνι που θα φορέσει ο Αχιλλέας που παίζει τον στρατιώτη, η μαύρη ζακέτα της Σίντυ, η οποία θα ερμηνεύσει τη μάνα. Αφηγητές, Γερμανοί στρατιώτες, η Λέλα Καραγιάννη. Τα παιδιά κάνουν τελευταίας στιγμής πρόβες στα λόγια τους, σιγοτραγουδούν κομμάτια γνωστά, χιλιοειπωμένα. Υπάρχει στα Πατήσια ένα σχολείο, φαντάζομαι κι άλλα πολλά, αλλά εμείς αυτό γνωρίζουμε, ένα σχολείο που ξεχωρίζει για τις γιορτές του. Μπορεί μια μέρα να το ανακαλύψετε ή να επισκεφτείτε ένα αντίστοιχό του. Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι Ελληνες, όμως δεν έχει επισήμως τον τίτλο «διαπολιτισμικό». Στο σχολείο αυτό τα παιδιά πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων συνυπάρχουν ειρηνικά δίχως να χρειάζεται να τους γίνει κάποιο ιδιαίτερο μάθημα για τη διαφορετικότητα ή τον ρατσισμό. Πολύ μακριά από εθνικιστικά φρονήματα και συμβολισμούς. Σε μια περιοχή περικυκλωμένη κάποτε από τη Χρυσή Αυγή, σε μία από τις πιο πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας. Μια απλή αίθουσα, λιτά στολισμένη, με χαμηλό φωτισμό. Το κορίτσι χαϊδεύει την άσπρη ποδιά της εθελόντριας, είναι χαρούμενο που ενσαρκώνει τα όνειρα μιας άλλης εποχής. Δεν μπορεί να το πει, μόνο το νιώθει. Η μαμά της λέει συχνά την ιστορία για το μπαούλο όπου κοιμάται η έκθεση του παππού για τη μέρα που κηρύχτηκε ο πόλεμος. Τα μάτια των παιδιών λάμπουν από χαρά και ενθουσιασμό. Είναι έτοιμα για το φινάλε. Τι να σημαίνει άραγε γι’ αυτά η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου; Κάτι που δεν έχει να κάνει με τη γνώση, τις πεποιθήσεις, τα αισθήματα των γονιών τους, κάτι πολύ πέρα από όλα αυτά που προκαλούν την αντιφατική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης γιορτής. Η αίθουσα πλημμυρίζει από τις φωνούλες τους: «Αέρα, αέρα, αέρα»…

http://www.kathimerini.gr/836440/article/epikairothta/ellada/h-a8wa-matia-twn-paidiwn