Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας: Μια Μοναδική Εκπαιδευτική Εμπειρία

 

εικόνα Viber 2024 05 28 22 36 33 443 εικόνα Viber 2024 05 28 22 36 33 751

Σήμερα, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του διάσημου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη μέσω της χρήσης της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης. (περισσότερα…)

“Η Γλώσσα της αγάπης”

– Μια ταινία του 20ου και 56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Ηρακλείου.

Υποκριτική Διδασκαλία:Νικολέτα Δάφνου (ηθοποιός, θεατρολόγος)

Λήψη-Μοντάζ:Μάνος Κασαπάκης

Aγαπητοί γονείς / κηδεμόνες,

Φέτος είχα τη χαρά να διδάσκω στα 20ο και 56ο ο Δ.Σ. το μάθημα της θεατρικής αγωγής, αλλά και να συνεργάζομαι με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Ηρακλείου και την θεατρολόγο τους κ. Βαρδιάμπαση Γιούλη. 

Στην θεατρική αγωγή ψηλαφίσαμε

(περισσότερα…)

7η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Η χορωδία του σχολείου μας , υπο την την καθοδήγηση του μουσικού μας κ. Τάσου Εμμανουήλ συμμετείχε στην 7η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών που έγινε στο κινηματοθεατρο Αστόρια την Κυριακή 21 Απριλίου.

Οι μαθητές μας ερμήνευσαν άψογα τα τραγούδια  που είχαν ετοιμάσει και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους κάνοντας μας και  παλι πολύ υπερήφανους.

(περισσότερα…)

Συμμετοχή του σχολείου μας στο 13ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

4862d458 9bdc 4587 b64f 7267511049da

Το Ε2 τμήμα του σχολείου μας συμμετείχε στο 13ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Ένα φεστιβάλ στο οποίο  συμμετέχουν μαθητές από τους  νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου .

Οι μαθητές κατασκευάζουν ένα project, το παρουσιάζουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες αλλά και παρακολουθούν τις δημιουργίες των άλλων. Εδώ ,το ταξίδι της δημιουργίας έχει τη μεγαλύτερη αξία. Η Συνεργασία, η μάθηση η γνώση είναι μερικά από τα θετικά που αποκομίζουν οι μαθητές. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές μαθαίνουν να εκθέτουν τον εαυτό τους στο κοινό και η συνεύρεση με τους υπόλοιπους μαθητές, τους δίνει τη δυνατότητα της ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων καθώς επίσης ενισχύει την κοινωνικοποίησή τους. (περισσότερα…)

Το σχολείο μας στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

1713511892402

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού το Ηράκλειο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με τελικό προορισμό το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 .

Το σχολείο μας , που εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές της Ε’και Στ’ τάξεις, ήταν εκεί , και έκανε αισθητή την παρουσία του.

1713511892378 (περισσότερα…)

Τρόπος ζωής και επαγγέλματα

1713447877704

Με αφορμή την 13η ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας της ΣΤ΄ τάξης “Τρόποι ζωής και επαγγέλματα” αλλά και των εργαστηρίων δεξιοτήτων “Τα επαγγέλματα του μέλλοντος”, οι δάσκαλοι της ΣΤ τάξης των σχολείων μας διοργάνωσαν ενημερωτική δράση με το θέμα αυτό. Προσκλήθηκαν γονείς της ΣΤ που επιθυμούσαν να παρουσιάσουν το επάγγελμά τους στα παιδιά και εκείνα έκαναν ερωτήσεις για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς το επάγγελμα μπορεί να καθορίσει και να επηρεάσει τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου και φυσικά της οικογένειάς του. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους:

Μέγκουλα Σωκράτη, Έλενα Κάκου, Ελίνα Δρακάκη, Αθανασία Μαργετουσάκη, Κατερίνα Ξεζωνάκη, Ιωάννη Βιτσαξάκη, Πόπη Κοντολέτα, Έρη Λιπάκη και Αντώνη Μηλιαράκη.

 

 

Περιήγηση στο Ηράκλειο του Ν. Καζαντζάκη

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης των σχολείων μας, συμμετείχαν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη με θέμα την επίσκεψη σε σημεία της πόλης μας που έχουν σχέση με τη ζωή του μεγάλου κρητικού συγγραφέα. Ξεκινήσαμε από την πλατεία Αγίου Μηνά, συνεχίσαμε στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, προχωρήσαμε στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, διασχίσαμε την οδό Ν. Καζαντζάκη και περάσαμε έξω από το σημείο από το οποίο βρίσκονταν το σπίτι του ενώ η περιήγησή μας ολοκληρώθηκε στην πλατεία Λιονταριών. Σε κάθε στάση τα παιδιά διάβαζαν αποσπάσματα από τα βιβλία του μεγάλου συγγραφέα Αναφορά στον Γκρέκο και Καπετάν Μιχάλης. Στο βίντεο που ακολουθεί, περιλαμβάνονται αυτά τα σημεία και φωτογραφίες που τράβηξαν τα ίδια τα παιδιά με tablets από το σχολείο ενώ το βίντεο ολοκληρώνεται με απόψεις των παιδιών του ΣΤ4 για την περιήγηση αυτή.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

Προτεινόμενες ταινίες

1. «Το φως που σβήνει», σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Βίκυ Βολιώτη, Ελισάβετ Ναζλίδου, κ.ά.

Ο 12χρονος Χρήστος χάνει σιγά-σιγά την όρασή του, μα είναι προικισμένος μουσικός. Μη νιώθοντας άνετα στο σχολείο, το σκάει συχνά για να παίξει βιολί κοντά σ’ ένα γερο-φαροφύλακα, δάσκαλό του στη ζωή και τη μουσική…

 

2. «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» του Daniel Losset

(περισσότερα…)

Σχολικός εκφοβισμός

Stop Bullying – Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς.

Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Αν είσαι μαθητής/μαθήτρια ή γονέας μαθητή που βιώνει bullying στο σχολείο, μπες στο https://stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημα σου με ασφάλεια, μέχρι να επιλυθεί. #StopBullyingGR #MilaMporei

Ορισμός

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Μορφές Εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

– Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

-Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών. (περισσότερα…)

Τραγούδι για το 2024 από το Ε2

Στο μάθημα των αγγλικών η κ. Εμμανουέλα ενθάρρυνε τα παιδιά της τάξης του Ε2 να φτιάξουν ένα ποιηματάκι για τους στόχους και τις προσδοκίες που θέτουμε για τη χρονιά 2024.

Το έναυσμα το έδωσε η ίδια η κυρία και τα παιδιά συνέχισαν με τη σύνθεση του ποιήματος. Μέσα από ομαδική προσπάθεια και συνεργασία καταλήξανε στους στίχους που ακούτε στο συγκεκριμένο βίντεο! Έπειτα το ποίημα μελοποίησε και επιμελήθηκε ο μουσικός Τάσος Εμμανουήλ! Είναι μια σύνθεση του Ε2 και ελπίζουμε να σας αρέσει!