1° ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ένας χώρος, που θα φιλοξενεί δράσεις και δραστηριότητες των παιδιών

Οι Υπερασπιστές της Γης

Ιούν 201412

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14, υλοποιήσαμε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Οι Υπερασπιστές της Γης”. Σκοπός μας ήταν να συνειδητοποήσουμε τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούμε για τα προβλήματα, που συνδέονται με αυτό και να συμβάλλουμε στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, η ενίσχυση της υπευθυνότητας, η υιοθέτηση θετικών πρακτικών και η δημιουργία ενεργών πολιτών, μέσα από την καλλιέργεια της ικανότητας κατανόησης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, λήψης των κατάλληλων αποφάσεων καθώς και ανάληψης δράσης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

1

Μέσα από τη συνεργασία, την ενεργή μας συμμετοχή, τη δημιουργική δράση, την έρευνα, τον πειραματισμό, τη συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, τον προβληματισμό, την ελεύθερη δημιουργική έκφραση, τα παιχνίδια προσομοίωσης, τα παιχνίδια ρόλων και τη δραματοποίηση, καταφέραμε την οικοδόμηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση κώδικα αξιών, στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στον εαυτό μας, την ομάδα και το περιβάλλον.

Τα επιτεύγματά μας θέλετε, σίγουρα, να τα μάθετε!! Αλλά, αυτό για το οποίο είμαστε περήφανοι είναι ότι προωθήσα,ε την πρακτική της ανακύκλωσης απορριμμάτων και παράλληλα, μοιραστήκαμε στιγμές δημιουργίας και διασκέδασης!!

Χωριστήκαμε αρχικά σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με το υλικό ανακύκλωσης και δώσαμε αντίστοιχα ονόματα : χαρτομινέξ-αλουμινέξ-γυαλέξ-πλαστικονέξ. Ζωγραφίσαμε τις κούτες, που θα φιλοξενούσαν το κάθε ανακυκλώσιμο υλικό και η δράση ξεκίνησε!

Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα ξεκίνησε το φθινόπωρο.  Έτσι, κατασκευάσαμε τη “Κυρά του Φθινοπώρου”, χρησιμοποιώντας και φυσικά υλικά, που συλλέξαμε από τον κήπο του νηπιαγωγείου. Πάτησε πάνω στην εικόνα, για να δεις τη σχετική ανάρτηση

4

φτιάξαμε τη “συννεφούλα”, όταν άρχισαν τα πρωτοβρόχια, επαναχρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες, ενώ η επίσκεψή μας στο πατητήρι μας έδωσε το έναυσμα, να χρησιμοποιήσουμε τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, για να φτιάξουμε τα δικά μας “ανακυκλώσιμα σταφύλια”.

“Οχι στον Πόλεμο-Ναι στην Ειρήνη” βροντοφωνάξαμε με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και αργότερα, τη 17η Νοέμβρη και το δηλώσαμε, φτιάχνοντας “το κανόνι της ειρήνης” αλλά……

και τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης, που αντιστάθηκαν με απαράμιλλο σθένος στον Λαδένιο! Απλά υλικά, όπως κεσεδάκια από γιαούρτι, κουτιά γάλακτος(χάρτινα και αλουμινένια) κουτιά του καφέ και αναψυκτικών μεταμορφώθηκαν στη στιγμή!

7

Φυσικά, δε γινόταν να ξεχάσουμε την Παγκόσμια ημέρα της Αποταμίευσης!

Ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του. Αν και φέτος δε χιόνισε, εμείς φροντίσαμε γι’ αυτό, και φτιάξαμε το δικό μας χιονάνθρωπο, το χιονισμένο δέντρο μας και ετοιμαστήκαμε για σκι στις χιονισμένες βουνοπλαγιές!

Δραστηριοποιηθήκαμε και στο Διάστημα. Γνωρίσαμε το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τους παρατηρήσαμε με το αυτοσχέδιο τηλεσκόπιό μας. Φτιάξαμε και πυραύλους και απογειωθήκαμε!!

Φυσικά, δεν ξεχάσαμε τα έθιμα και την παράδοσή μας, τα οποία συνδυάσαμε με την ανακύκλωση. Αναβιώσαμε, λοιπόν, το “έθιμο του Λαζάρου” πριν το Πάσχα, το έθιμο της Περπερούνας και τα “χελιδονίσματα-τα κάλαντα της Άνοιξης”. Πάτησε πάνω στην εικόνα, για να δεις τη σχετική ανάρτηση.

10-4 009

Η Άνοιξη βρίσκεται στο απόγειό της και εμείς, κατασκευάζοντας το “ανακυκλώσιμο λουλούδι” μιλήσαμε για τα μέρη του, ανατρέξαμε στη μυθολογία και δραματοποιήσαμε το μύθο του τριαντάφυλλου και του υάκινθου.

Με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στολίσαμε την τάξη, με ατομικά και ομαδικά στεφάνια από παλιά cd και πανέμορφες πεταλούδες, από συσκευασία κρουασάν.

“Το καλοκαίρι ξεκινά, η ανακύκλωση δεν σταματά”.

17

Κατασκευάσαμε το σκηνικό της γιορτής μας, από ανακυκλώσιμα υλικά και κάναμε ιδιαίτερο αφιέρωμα στη χελώνα caretta-caretta

Γιορτάσαμε, φυσικά,  την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, αποτυπώνοντας τις πράσινες σκέψεις μας, για ένα πράσινο πλανήτ用, σε χάρτινα μπαλόνια, που στόλισαν με τις ευχές μας, τα δέντρα της αυλής! Πάτησε, πάνω στην εικόνα,  για να δεις τη δράση μας.

20α

Μέσα από τη δράση αυτή, που κράτησε μια ολόκληρη χρονιά, μάθαμε πολλά και χρήσιμα, που θα μας συντροφεύουν για πάντα. Πάνω απ’ όλα όμως, περάσαμε υπεροχες δημιουργικές στιγμές, εργαστήκαμε ομαδικά, έχοντας ένα κοινό στόχο : να παρασταθούμε καθημερινά, να φροντίζουμε το περιβάλλον μας, ώστε η ζωή όλων μας να είναι καλύτερη!

(Το άρθρο γράφτηκε από τη φίλη και συνάδελφο του ολοήμερου τμήματος, Χριστίνα Παυλάκη)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Ο μικρός δεινοσαυράκος

Ο μικρός δεινοσαυράκος
Συντάκτρια του ιστολογίου είναι η Μάνια Δανιηλίδου, μέχρι 31/8/2017
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

krokotak

krokotak4

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΑΝΕΡΑΙΔΑ

aneraida

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Το αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη

αλφαβητάρι
'Create

Καθαρισμός οθόνης υπολογιστή

πλένω τζάμια

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ZOE MAKES A SPLASH

ΒΡΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

ΒΡΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

PINOCCHIO

THE LITTLE PRINCE

THE THREE LITTLE PIGS

Μάνια Δανιηλίδου

Μάνια Δανιηλίδου

Το νέο μου ιστολόγιο

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ

     Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

Ο κηπουρός του ουρανού

το ουράνιο τόξο

Ο σκατζόχοιρος. που ήθελε
να τον χαϊδέψουν

Το βιβλίο, που δεν ήθελε να διαβαστεί

MIKΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

friendship_clipart_01

Κ. Π. Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

σταγονοπαρέα

Μια σταγονοπαρέα στη λίμνη μας

European Radio Logo

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

16

Συνήγορος του Παιδιού

διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

UNICEF

unicef

Μαθαίνω τα δικαιώματά μου

Οργανισμός Αντισεισμικής προστασίας

oasp

ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ

gera dontia

Wild Web Woods

wild web

SAFER ΙΝΤΕΡΝΕΤ

safer-internet

Μαθαίνω να είμαι ασφαλής

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in



 
Flag Counter

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων