Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ
2. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ
AEIFORO_symbols-8
8. ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

1Στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχει το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, τα εκθέματα του οποίου σε συνδυασμό με το εκπληκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ειδικά εξειδικευμένου προσωπικού μαγεύουν τους επισκέπτες του.

IMG_3520 IMG_3508

Οι ξεναγοί μας, μας υποδέχτηκαν στον χώρο τους και στις κατάλληλα διαμορφωμένες υποδομές τους, μας επέτρεψαν να φάμε το πρωινό μας και να ξεμουδιάσουμε από την μεγάλη μας διαδρομή, πριν την έναρξη του προγράμματος.

IMG_3513

Και μόλις ήμαστε έτοιμοι, ο μαγικός κόσμος των πετρωμάτων ανοίχτηκε μπροστά μας.
Αρχικά μας έδειξαν τα ορυκτά, που μπορούν να έχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, καθώς και όλα εκείνα τα οποία θα μπορούσαμε να βρούμε στην χώρα μας.

IMG_3526

Και μόλις θαυμάσαμε τους πολύχρωμους αυτούς θησαυρούς μία νέα έκπληξη μας περίμενε σε μία μικρότερη και περίεργα φωτισμένη αίθουσα… Τα ορυκτά που στο κοινό φως έμοιαζαν απλά και άχρωμα, μόλις έκλεισαν τα φώτα και φωτίστηκαν κατάλληλα μεταμορφώθηκαν σε πολύχρωμα φωσφορίζοντα ή μη ορυκτά, που κέντρισαν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό μας.

IMG_3530 IMG_3536

Και το ταξίδι μας μόλις ξεκινούσε…
Ένα τεράστιο κομμάτι αμέθυστου κέντρισε την προσοχή μας, με την ξεναγό να μας ενημερώνει πώς βρίσκεται μέσα στην γη και που μπορούμε να τον βρούμε, ενώ τριγύρω μας ορυκτά πολύχρωμα και πολύτιμοι λίθοι λάμπουν και τραβούν το βλέμμα μας.

IMG_3544 IMG_3549
IMG_3564

Η ξεναγός μας, μας οδηγεί σε μία ειδική βιτρίνα. Εκεί έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε τι χρησιμοποιούνται τα ορυκτά. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι τα καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε εμπεριέχουν συχνά όλα αυτά τα πετρώματα, που βρίσκονται μπροστά μας.

IMG_3560

Από την επίσκεψή μας αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ηφαιστειακά πετρώματα.
Η ξεναγός μας δείχνει την λάβα και τις πέτρες, που εκτοξεύονται κατά την ηφαιστειακή έκρηξη, ενώ δίπλα δεσπόζει η Θήρα με το διάσημό της ηφαίστειο για το οποίο είχαμε ήδη ακούσει τόσα πολλά.

IMG_3556IMG_3552

Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Οι ξεναγοί μας, μας ενημερώνουν ότι θα έχουμε την ευκαιρία να χρωματίσουμε το δικό μας ορυκτό και εν συνεχεία να το ονομάσουμε, όπως εμείς επιθυμούμε.
Και η διαδικασία ξεκινά… Λευκές πέτρες, που μεταμορφώνονται κάτω από τις μπογιές μας και ευφάνταστα ονόματα.

IMG_3577 IMG_3625

Οι δράσεις μας μεταφέρθηκαν ξανά στην αυλή για μία ακόμη εκπληκτική δραστηριότητα.
Μεταμορφωθήκαμε σε χρυσοθήρες και ξεκινήσαμε να αναζητούμε τους θησαυρούς μας κοσκινίζοντας την άμμο. Και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν, καθώς βρήκαμε πετρώματα σιδηροπυρίτη, τα οποία και πήραμε μαζί μας φεύγοντας.

IMG_3589 IMG_3593 IMG_3596

Αλλά οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εδώ… σειρά είχε μία έκρηξη ηφαιστείου!

IMG_3614 IMG_3620

Με τα νέα μας αποκτήματα, αλλά και τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψη στο Μουσείο πήραμε τον δρόμο της επιστροφής…
Ευχαριστούμε πολύ!!!

Αφήστε μια απάντηση