ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι την

Δευτέρα 11/9/23 και ώρα

08:30π.μ. θα πραγματοποιηθεί

ο καθιερωμένος Αγιασμός

στο χώρο του Νηπιαγωγείου.

Καλή Σχολική Χρονιά.

Με εκτίμηση

Οι Νηπιαγωγοί

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: “ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

Τίτλος προγράμματος: «Η Ζωή Χωρίς Σκουπίδια: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση», QualityNet Foundation

green recycling icon

Ο δικός μας τίτλος: Η φύση, το μεγάλο μας σπίτι

Το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, συμβάλλοντας θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν αξίες και στάσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προτύπων συμπεριφοράς, ατόμων, ομάδων, κοινωνιών προς το περιβάλλον.

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά εργαστηρίων, μέσω των οποίων οι μαθητές με βιωματικό τρόπο κατανοούν την έννοια «περιβάλλον» (φυσικό και τεχνητό) και τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με αυτό και μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του. Μέρος των εργαστηρίων αφορά τη σημασία της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας από καταστροφές και αλόγιστες συμπεριφορές -δραστηριότητες  που υποβαθμίζουν ή απειλούν το φυσικό περιβάλλον και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή τους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ»

 

Θέμα: Διατροφή   

Υπόθεμα: «Τρώω σωστά, χτίζω γερό σώμα».

41721992 cute cartoon boy and girl

 

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων με την θεματική ενότητα : “Ζω καλύτερα – Ευ ζην” ολοκληρώθηκαν . Μέσα από διάφορες δραστηριότητες τα νήπια είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν το πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την καλή μας υγεία!!

Βασικός στόχος μας, ήταν η εκπαίδευση των παιδιών μας στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό προσπαθήσαμε να το επιτύχουμε  μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής κι ανακαλυπτικής μάθησης, σε συνδυασμό με τη χρήση κι αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων.

Το έναυσμα :

“Η άρνηση ενός παιδιού να φάει το δεκατιανό του, αφού δεν είχε τα αγαπημένα του μπισκότα”

1η Ενδεικτική Δραστηριότητα: Γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες της ομάδας. Τι συνηθίζουν να τρώνε οι συμμαθητές μου για πρωινό; Ενθάρρυνση για συζήτηση, στοχασμό, κριτική σκέψη ύστερα από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που δόθηκε στο σπίτι. Το ταξίδι στη διατροφή και τη σωματική υγεία ξεκίνησε!!Λήψη αρχείου

Η συμβολή των γονέων και κηδεμόνων των νήπιων κρίθηκε πρωτεύουσας σημασίας προκειμένου να ανιχνεύσουμε διατροφικές συνήθειες  στο σπίτι. Στείλαμε  λοιπόν με mail, σχετικό ερωτηματολόγιο από την WWF  και τους ζητήσαμε να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά τους ένα ευφάνταστο υγιεινό πιάτο.

2

.jpg

2

3

.jpg

2

.jpg

2ο Εργαστήριο Με αφορμή τα φρούτα του Φθινοπώρου, γνωρίσαμε τα φρούτα, τις βιταμίνες τους και τη σημασία τους στην διατροφική μας ρουτίνα. Αξιοποιήσαμε Video και εικόνες, κάναμε δημιουργικές συγκρίσεις, ταξινομήσεις, σειροθετήσεις ανάλογα με το χρώμα το σχήμα τους, καθώς επίσης δραστηριότητες ανάγνωσης και γραφής και φυσικά κατασκευές!

DSC01308 2

DSC01311

DSC01403

DSC01408.JPG5

DSC01406

DSC01316 Αντιγραφή

DSC01318

3ο Εργαστήριο  Με αφορμή το Λάδι και την Ελιά, μιλήσαμε για το ευεργετικό λάδι, τη σημαντική θέση που κατέχει στην Μεσογειακή Διατροφή, προϊόντα με λάδι που τα βρίσκουμε στο εμπόριο, αλλά και μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας . Φτιάχνουμε λοιπόν και τρώμε κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι.

DSC01310DSC01392

ELIA

DSC02506

 

2η Ενδεικτική Δραστηριότητα: Ελιά και Αθλητισμός. Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Το λάδι από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

3η Ενδεικτική Δραστηριότητα: Οι μικροί αθλητές. Γυμναζόμαστε στην αυλή του Σχολείου μας.

 DSC01333DSC01343

4ο Εργαστήριο. Το πρόγραμμα «Τρώω σωστά, χτίζω γερό Σώμα »  στοχεύει στη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με τη σωματική μας υγεία.

Το σώμα: Βασικές αρχές ανατομίας και φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος.  Πώς κερδίζουμε σωματική υγεία και ευεξία μέσω της πρόσληψης της σωστής ποιότητας και ποσότητας των τροφών. Χτίζω όμορφο κορμί με τη σωστή τροφή και τη σωστή γυμναστική.

10 1 orig New Project 171014d1cf7217a33a12f8bb638374fd6ddd8

Το έναυσμα. ΠΑΡΟΙΜΙΑ : Το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, το βράδυ σαν ζητιάνος.

 

1η Ενδεικτική Δραστηριότητα:  Οι μαθητές ενημερώνονται για τα είδη των τροφών και τις θρεπτικές τους αξίες βάσει της μεσογειακής διατροφής,  με στόχο να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες υγιεινές. Εστιάζουμε  στην «ανάγνωση» από τα παιδιά  προϊόντων για να αντιληφθούν τη θρεπτική αξία όσων επιλέγουν να καταναλώνουν.

https://sway.office.com/gtmfGG0c3wzjmvE2?ref=Link

https://sway.office.com/bT8nJhPbrGLxyt9I?ref=Link

https://sway.office.com/eFWlzM3WgvnO41bg?ref=Link

 

2η Ενδεικτική Δραστηριότητα. Στον Κόσμο του Δεκατιανού : Υγιεινό κολατσιό. Οργάνωση ενός ομαδικού κολατσιού, όπου κάθε παιδί θα έχει επιλέξει να φέρει κολατσιό από το σπίτι. Για κάθε ένα από αυτά, πριν την κατανάλωσή τους, θα συζητηθεί το διατροφικής αξίας αποτύπωμα του.  Έμφαση θα δοθεί στο σπιτικό κολατσιό έναντι του έτοιμου, και στη σημασία των μικρών και συχνών γευμάτων.

 DSC01422

  3η Ενδεικτική Δραστηριότητα. Στον Κόσμο του Μεσημεριανού. Ψάρι ή κοτόπουλο και σαλάτα Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων,  με την αναπαράσταση ενός εστιατορίου και της κατανάλωσης, βάσει της Μεσογειακής πυραμίδας . Συνδυαστικά, επανέρχεται το θέμα των λαχανικών και των φρούτων, και συγκεκριμένα η κατανάλωσή τους βάσει της εποχικότητας.

 DSC01423

https://sway.office.com/OQ5KxGS4yHAwWYQ2?ref=Link

 

IMG 20220109 170329 1

Το κρέας .Με τη χρήση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής υπενθυμίζεται στους/στις μαθητές/τριες η διατροφική αξία του κρέατος και η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται εβδομαδιαία.

 

 4η Ενδεικτική δραστηριότητα: Στο σούπερ μάρκετ . Παιχνίδι ρόλων επίσκεψης των παιδιών στο σούπερ μάρκετ με τους γονείς τους, και εντοπισμός των υγιεινών τροφών. Αποτύπωση των επιλογών με την τεχνική του κολάζ, σε καλάθι σε φύλλο εργασίας. Έμφαση δίνεται στην επιρροή που ασκεί η εμφάνιση των προιόντων ως προς την επιλογή τους από τους αγοραστές, στοιχείο το οποίο δεν συνδέεται με την ποιότητα του προϊόντος.

 DSC01425

5η Ενδεικτική Δραστηριότητα. Επίσκεψη Διατροφολόγου στο σχολείο μας. Παρουσίαση, Ανατροφοδότηση, Διάλογος, Αναστοχασμός, Κριτική σκέψη, Επαναπροσδιορισμός, Αξιολόγηση στάσεων, συμπεριφορών και πρακτικών.

DSC01360 DSC01359 DSC01355

Μερικές πληροφορίες για το Νηπιαγωγείο μας

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

20150219 095757