5 Ιουνίου: Γιορτή Ανακύκλωσης και «πρασινίσματος» στο σχολείο μας!

Σε απάντηση της προηγούμενης δημοσίευσης λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι αύριο 5 Ιουνίου, στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί γιορτή ανακύκλωσης και «πρασινίσματος»!Όσοι γονείς θέλετε, με τα άλλα σας παιδάκια ή φίλους σας ή γιαγιάδες και παππούδες, ελάτε στο σχολείο μας  στις 9 το πρωί  με τα σκουπίδια σας στο … χέρι για να τους δώσουμε νέα ζωή!

Ακόμα σας προ-καλούμε να ενεργοποιήσετε τη φαντασία σας και να μετατρέψουμε σε γλαστράκι ή ΓΛΑΣΤΡΑ ό,τι δεν χρειαζόμαστε πια... Ένα κουτί του καφέ, μία ρόδα, ένα παλιό κράνος, μια παλιά ομπρέλα, ένα κουβαδάκι …… Ό,τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να γεμίσει χώμα και να φιλοξενήσει ένα φυτό!!!

Θα μας κάνουν παρέα στις κατασκευές μας οι φίλοι μας από την Α΄Δημοτικού του γειτονικού μας σχολείου!!! Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ξανά μαζί με τους περσινούς μας συμμαθητές που μας έχουν λείψει!!! Βέβαια τους είχαμε ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα για την εκδήλωση αυτή όπως και για τη helmepa junior, της οποίας είμαστε μέλη.

Είχαμε βγει μία βόλτα και μέχρι το κέντρο της πόλης μας και ενημερώσαμε αρκετά καταστήματα της πόλης μας , αλλά και τον αντιδήμαρχο, κολλήσαμε αφίσες της helmepa και τους μοιράσαμε και τις «πράσινες συμβουλές μας». Θέλετε να τις διαβάσετε κι εσείς?

«Πράσινες συμβουλές από οικολόγους μαθητές»

 1. Αγαπάμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε τα σκουπίδια μας κάτω. Το καθαρό περιβάλλον είναι πολιτισμός!
 2. Ανακυκλώνουμε ό,τι μπορούμε: αλουμίνια, χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά.
 3. Τις μπαταρίες τις ρίχνουμε στον ειδικό κάδο της ΑΦΗΣ. Ξέρετε ότι μία μικρή μπαταρία ρολογιού μπορεί να μολύνει μία μεγάλη πισίνα? Οι μπαταρίες έχουν κάδμιο και όπου πέσει … μολύνει..!
 4. Μαζεύουμε τα σκουπίδια που βρίσκουμε κάτω κι ας μην είναι δικά μας! Ας γίνουμε εμείς το παράδειγμα για τους άλλους.
 5. Υπάρχει μία μορφή τέχνης που λέγεται «trash art”, δηλαδή … «σκουπιδοτέχνη». Κάποια σκουπίδια μας μπορούν να ενεργοποιήσουν την φαντασία μας και να δημιουργήσουμε … τέχνη!!!
 6. Αγαπάμε όλα τα πλάσματα της φύσης… Ε, καλά, ίσως δεν τα αγαπάμε και όλα αλλά τουλάχιστον τα σεβόμαστε!  Δε σκοτώνουμε κανένα γιατί τότε προκαλούμε κακό στην ισορροπία της φύσης!
 7. Φυτεύουμε λουλούδια, δέντρα, αρωματικά φυτά σε κήπους , σχολεία, βεράντες,  πάρκα και παιδικές χαρές. Ξέρετε πόσα μικρά ζουζουνάκια θα βρουν σπίτι?
 8. Προτιμάμε τα τοπικά προιόντα ή τουλάχιστον τα προιόντα της χώρας μας. Είναι πιο οικολογικό να αγοράζουμε προιόντα από τον τόπο μας παρά αυτά που έρχονται από μία ξένη χώρα… Ξέρετε με πόσο καυσαέριο θα μολύνουν την ατμόσφαιρα τα φορτηγά όταν έρθουν από μακρυά???  Παράλληλα, στηρίζουμε και τους παραγωγούς μας!!!
 9. Είναι πιο οικολογικό να χρησιμοποιούμε τσάντα πολλών χρήσεων, υφασμάτινη ή από ανακυκλωμένο υλικό. Στο super market, στο μανάβικο, στα ψώνια γενικά…
 10. Χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε την ηλιακή ενέργεια! Λέγεται ανανεώσιμη γιατί δεν τελειώνει ποτέ!!!
 11. Ξέρετε ότι μία μόνο ανεμογεννήτρια μπορεί να δώσει ενέργεια σε μία πόλη όπως η δική μας? Αίολε, μας εντυπωσίασες! – Αλλη μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας!!!
 12. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα. Κάνουν κακό στην υγεία μας και στο όζον…  Τί είναι αυτό? Είναι η αόρατη ομπρέλα που προστατεύει  τη γη μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Εχει όμως τρυπήσει λίγο και έτσι οι ακτίνες του ήλιου βρίσκουν τρόπο και τρυπώνουν από κάτω από την ομπρέλα και δυστυχώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.
 13. (Σσσς!!! Μυστικό! αν θέλετε να απομακρύνετε τα μυρμήγκια βάλτε λίγο έλαιο λεβάντας σε ένα βαμβάκι… Στα μυρμήγκια δεν αρέσει αυτό το άρωμα και φεύγουν!)
 14. Καλύτερα να μη χρησιμοποιούμε λακ, σπρέυ, εντομοκτόνα κλπ Απελευθερώνουν αέρια που αυξάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 15. Όταν πλένουμε τα δόντια μας ή τα χέρια μας (ή όταν ο μπαμπάς ξυρίζεται) δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει… Είναι μάταιο! Δεν την κυνηγάει κανείς να την  … πιάσει!!! Αν τελειώσει το νερό κάποια μέρα τί θα κάνουμε? Ας μην το σπαταλάμε λοιπόν τώρα που το έχουμε….
 16. «Αειφορία» είναι μια πολύ ωραία λέξη! Σημαίνει ότι πρέπει να διατηρούμε τον πλανήτη μας καθαρό και υγιή και για τις επόμενες γενιές. Δεν μας ανήκει… ανήκει κάθε φορά σ’ αυτούς που … έρχονται μετά από μας!
 17. Οχι  σκουπίδια στις θάλασσες και τις ακτές.  Η θάλασσα ανήκει σε όλους μας. Ας μην την μολύνουμε με πλαστικά, αποτσίγαρα, γυαλιά και άλλα… Το ξέρετε ότι αν μια χελώνα caretta caretta βρει μια σακούλα στη θάλασσα, θα νομίσει πως είναι τσούχτρα και θα τη φάει? Δεν έχει καλή όραση και δυστυχώς δεν υπάρχουν γυαλιά για … χελώνες!!! Θα πεθάνει….!!!! Δεν την λυπάστε?
 18. Αν δούμε φωλιές caretta caretta δεν τις καταστρέφουμε. Αντίθετα, τις προσέχουμε.
 19. Ούτε φυσικά χρησιμοποιούμε σαμπουάν και αφρόλουτρα στα ντους της παραλίας… Ξέρετε σίγουρα πού καταλήγουν…..
 20. Λέμε στους άλλους ό,τι γνωρίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.
 21. Εχει πλάκα να οργανώνεις εθελοντικό καθαρισμό ακτών με τους φίλους ή την οικογένειά σου ή το σχολείο σου!  Αν έχει καλό καιρό δεν ξεχνάμε το … μαγιό και φυσικά το καρπούζι!
 22. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όσο γίνεται λιγότερο. Πόδια, ποδήλατα, πατίνια ξυπνήστε!!!!!
 23. Οικονομία στο χαρτίίί!!! Ξέρετε πόσα δέντρα κινδυνεύουν?
 24. Το φυσικό φως είναι καλύτερο!!! Σκεφτείτε το πριν ανάψετε το διακόπτη!
 25. Σβήνουμε τις συσκευές από τη βάση τους και όχι μόνο από το τηλεκοντρόλ…
 26. Το κλίμα αλλάζει… Η γη έχει πυρετό… Ξέρετε πόσα ζώα θα εξαφανιστούν αν λιώσουν οι πάγοι? Εχουμε όλοι διαπιστώσει πόσο οι εποχές έχουν μπερδευτεί… Κι αυτή η Περσεφόνη δε θα ξέρει πότε να ανέβει στη γη… Γι αυτό ο Νίκος Γκάτσος έγραφε : «κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγεις…»
 27. Πάντα θυμόμαστε αυτό που έγραψε ο  Ν. Καζαντζάκης: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λές: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί εγώ φταίω!!!

Αφήστε μια απάντηση