«Οι αξίες και τα οφέλη του εθελοντισμού»

Οι μαθητές του τμήματος Α΄6 της Α’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης κληθήκαν να ασχοληθούν, κατά το έτος 2012-2013, με την Ερευνητική Εργασία (project) που έχει ως θέμα της τις «Αξίες και τα οφέλη του εθελοντισμού», με υπεύθυνο καθηγητή τους τον θεολόγο κ. Ιωακείμ Παπαδόπουλο.

Στο πλαίσιο της Ερευνητικής τους Εργασίας, αρχικά χωρίστηκαν με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους σε πέντε ομάδες, η κάθε μια από τις οποίες είναι υπεύθυνη για έναν διαφορετικό τομέα της Ερευνητικής Εργασίας.

Α’ ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα αυτή έχει στις αρμοδιότητες τις να διατυπώσει τον ολοκληρωμένο ορισμό της έννοιας του εθελοντισμού. Επιπρόσθετα, είναι υπεύθυνη για την εύρεση της ιστορικής εξέλιξης του εθελοντισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ανά τους αιώνες.

Β’ ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα αυτή καλείται να βρει τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Στην αναζήτησή της συμπεριλαμβάνεται και η αναφορά στο έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και συλλογών.

Γ’ ΟΜΑΔΑ

Τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν ως στόχο την εύρεση και καταγραφή των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Επιπλέον, στις αρμοδιότητές της συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση και προετοιμασία σε μελλοντικές επισκέψεις στους συλλόγους, συμμετοχή σε κάποια από τις δράσεις τους και επίσκεψη των μελών τους στο σχολείο μας.

Δ’ ΟΜΑΔΑ

Οι αρμοδιότητες της ομάδας αυτής βασίζονται στην οργάνωση και καταγραφή των δράσεων της τάξης. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριοποιούνται με τη δημιουργία ενός βίντεο, με τη λήψη φωτογραφιών ή δημιουργία μίας αφίσας.

Ε’ ΟΜΑΔΑ

Η τελευταία ομάδα επικεντρώνεται στον ίδιο τον εθελοντή. Για παράδειγμα, ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα άτομο να συμμετάσχει αφιλοκερδώς σε μια οργάνωση. Επίσης, η ομάδα αναζητεί τις αξίες και τα οφέλη που αποκομίζει ένα άτομο που προσφέρει ανιδιοτελή βοήθεια. Ακόμα, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είναι υπεύθυνα για την εύρεση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εθελοντών. Ιδιαίτερη αναφορά από τα μέλη πρέπει να γίνει σε σπουδαίες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εθελοντισμού.

Κατά τη διάρκεια των ωρών της Ερευνητικής Εργασίας οι μαθητές μεταφέρονται στην Αίθουσα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Λυκείου μας, όπου μέσω διαδικτύου και χωρισμένοι σε ομάδες πραγματοποιούν τις απαραίτητες αναζητήσεις πληροφοριών για τον τομέα στον οποίο ο καθένας είναι αρμόδιος.

Οι μαθητές έχουν ακόμα την ευκαιρία να συλλέξουν πληροφορίες για την Ερευνητική τους Εργασία από μία καθηγήτρια που είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ψυχολογικού Κέντρου Ξανθής, η οποία προσφέρθηκε να κάνει μια ολιγόλεπτη ενημέρωση στους μαθητές για το έργο του τοπικού Ψυχολογικού κέντρου και την συμμετοχή του στα κοινά.

Τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές να καταγράψουν, σε μορφή ημερολογίου, τις εντυπώσεις και τις σκέψεις τους από την εμπειρία της Ερευνητικής Εργασίας καθώς επίσης και την πορεία που ακολουθούν οι αναζητήσεις τους καθ’ όλη την διάρκεια του πρώτου τετράμηνου.

Σμαρούλα Ταχτάλογλου
Τμήμα Α6
1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση