faces of timesΑλλοτε τρέχει, άλλοτε κυλά και μερικές φορές σταματά. Τον μετράμε, τον χάνουμε και συχνά θα θέλαμε να είχαμε περισσότερο. Ο χρόνος μοιάζει  κάτι τόσο φυσικό ώστε συνήθως ξεχνάμε πόσο παράξενη είναι αυτή η έννοια. Οσο πιο πολλά μας αποκαλύπτονται από την επιστήμη γι’ αυτόν τόσο πιο αλλόκοτος μας φαίνεται. Συνεχίστε την ανάγνωση

Τα βήματα για την δημιουργία νέας δημοσίευσης είναι τα εξής:

  • Ανοίξτε μέσω φυλλομετρητή Ιστού (web browser) την σελίδα https://blogs.sch.gr/1lykpthes
  • Πατήστε πάνω στο Σύνδεση στο επάνω μέρος της σελίδας

Σύνδεση σε Ιστολόγιο

  • Δώστε τα στοιχεία που έχετε στο ΠΣΔ. Συμπληρώστε τα πεδία Όνομα χρήστη και Συνθηματικό και στη συνέχεια πατήστε στο εικονίδιο Σύνδεση, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Σύνδεση στο ΠΣΔ

  • Αν έχετε δώσει ορθά στοιχεία, τότε στην επόμενη σελίδα που θα εμφανιστεί στην οθόνη σας, επιλέξτε από τα Ιστολόγιά μου, το ιστολόγιο του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, δηλαδή κάντε κλικ στο https://blogs.sch.gr/1lykpthes

Τα ιστολόγιά μου

  • Για να αρχίσετε να δημοσιεύετε, πατήστε στο οριζόντιο μενού στο επάνω μέρος στο σύνδεσμο Πίνακας Ελέγχου και στη συνέχεια επιλέξτε Νέα δημοσίευση.Η πρώτη οθόνη που συναντάτε  έχει την ακόλουθη μορφή.

Δημιουργία Δημοσίευσης


  • Για την δημιουργία νέας δημοσίευσης εμφανίζεται ένας επεξεργαστή κειμένου παραπλήσιος με το Microsoft Word. Απλά γράφετε το κείμενό σας και επιλέγετε από τα υπάρχοντα πλήκτρα τη διαμόρφωση που θέλετε. Το κουμπί πλήρης εργαλειοθήκη Εργαλείο Διαμόρφωσης εμφανίζει επιπλέον εργαλεία διαμόρφωσης.Κατά την συγγραφή μιας δημοσίευσης θα πρέπει να συμπληρώσετε:
    1.    Τον  τίτλο της.
    2.    Το περιεχόμενο της
    3.    Κατηγορίες και ετικέτες .
    4.    Όταν τελειώσετε πατάτε το κουμπί Ενημέρωση.

Τόσο οι κατηγορίες όσο και οι ετικέτες χρησιμεύουν στο να διευκολύνουν τους επισκέπτες του ιστολογίου σας να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν και να πλοηγούνται πιο εύκολα. Οι κατηγορίες είναι όπως τα κεφάλαια ενός βιβλίου παρέχοντας την γενική εικόνα των θεμάτων του ιστολογίου σας. Κατηγορίες προσθέτετε κατά την συγγραφή δημοσίευσης επιλέγοντας μια από της ήδη υπάρχουσες στα δεξιά της δημοσίευσης.Οι ετικέτες εμφανίζονται στο ιστολόγιο σας ως ένα σύννεφο από λέξεις. Κάνοντας κλικ σε ένα όνομα ετικέτας θα εμφανιστούν όλες οι δημοσιεύσεις με την συγκεκριμένη ετικέτα.

Οι ετικέτες είναι σαν τους σελιδοδείκτες που βρίσκουμε στο πίσω μέρος ενός βιβλίου και καθοδηγούν βάση λέξεων για την εύρεση κατάλληλων δημοσιεύσεων. Οι ετικέτες είναι συνήθως σύντομες, μία ή δύο λέξεις, και είναι λέξεις-κλειδιά. Ετικέτες προσθέτετε όταν γράφετε δημοσιεύσεις, πληκτρολογώντας τις λέξεις-κλειδιά που θέλετε και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Προσθήκη». Κάθε ετικέτα πρέπει να είναι διαχωρισμένη με κόμμα για να γίνεται αντιληπτή από το σύστημα. Για να αφαιρέσετε μια ετικέτα από ένα μήνυμα απλά πατήστε το X στα αριστερά αυτής της ετικέτας.


dropbox Το Dropbox είναι μια πολύ καλή υπηρεσία φύλαξης, συγχρονισμού και sharing των αρχείων σας.Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας Dropbox σας προσφέρει 2GB χώρο στο ίντερνετ. Για μία πλήρη περιγραφή του Dropbox διαβάστε περισσότερα στο http://www.sotostips.gr/2010/02/dropbox-online.html

Το Screenr είναι μία εφαρμογή με την οποία μπορείτε να καταγράψετε σε video ότι κάνετε στην οθόνη του υπολογιστή σας. Η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν.
Λειτουργία
Η λειτουργία της εφαρμογής είναι πολύ απλή. Πρώτα πρέπει να κάνετε login κάνοντας χρήση του λογαριασμού σας στο Twitter.

Στη συνέχεια πατάτε το κουμπί Record your screencast now.

Στη συνέχεια πατάτε το κουμπί Record your screencast now.

Επιλέγετε την περιοχή την οποία θέλετε να βιντεοσκοπήσετε και πατάτε το μικρό κόκκινο κουμπί κάτω αριστερά.
Μόλις τελειώσετε πατάτε το κουμπί Done. Το video που μόλις δημιουργήσατε μπορείτε να το μοιραστείτε στο Twitter, να το δημοσιεύσετε στο YouTube ή στην ιστοσελίδα σας.

Τρόποι Χρήσης
Οι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Screenr είναι οι εξής:

  1. Δημιουργία ενός σύντομου video το οποίο θα επεξηγεί κομμάτια της ύλης που διδάσκετε και το οποίο θα ενσωματώσετε στη συνέχεια στο blog σας,
  2. Δημιουργία ενός video από τους μαθητές το οποίο θα επεξηγεί την υλοποίηση δραστηριοτήτων σε διάφορα περιβάλλοντα.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μία σύντομη περιγραφή 24 web 2.0 εργαλείων για την τάξη. Το έγγραφο έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογίες Κοινωνική Δικτύωσης, που διδάσκεται από τον Γιώργο Παλαιγεωργίου, στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Τα εργαλεία τα οποία παρουσιάζονται είναι κατά σειρά τα εξής: wiki, twitter, blogger, comapping, titanpad, edoboard, diigo, dropbox, socialgo, animoto, wunderlist, second life, stixy, jaycut, aviary phoenix, symbaloo, screenr, tagxedo, edmodo, stuble upon, google talk, google calendar, zooburst και pixton.

Το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας είναι σίγουρα το Photoshop. Ωστόσο υπάρχουν πολλές δωρεάν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες είναι υπεραρκετές στα πλαίσια μίας τάξης. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε 10 από τα καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, δωρεάν online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Η σειρά εμφάνισης είναι τυχαία.

1. SumoPaint

Το SumoPaint είναι ένα από τα προγράμματα που προσπαθεί να μεταφέρει online το συνολικό περιβάλλον ενός κλασικού προγράμματος επεξεργασίας εικόνας όπως είναι το Photoshop. Υποστηρίζει όλα τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας μίας εικόνας (πινέλα, βούρτσες, σχήματα, γραμμές), τα επίπεδα (layers) και αρκετά φίλτρα (filters). Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι ότι το περιβάλλον, στην νέα του έκδοση, έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά.