Ιστορικό

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Μαθητικά Συμπόσια Unesco (Δίκτυο ASPnet)

 

ουνέσκο

Τα μαθητικά συμπόσια του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων του Νομού Αττικής ASPnet της Ουνέσκο διοργανώνονται κάθε χρόνο, για ένα συνεχόμενο διήμερο, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, υπό την εποπτεία της Δ/νσης Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο. Η φιλοξενία του συμποσίου γίνεται κάθε χρόνο σε ένα σχολείο, μέλος του Δικτύου, που αναλαμβάνει το κόστος της διοργάνωσης.

Το ελληνικό δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων είναι μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου σχολείων ASPnet της Ουνέσκο (Associated Schools Project Network). Στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο, που ιδρύθηκε το 1953, μετέχουν 177 χώρες με 8.000 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Στο ελληνικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων του Νομού Αττικής ASPnet της Ουνέσκο συμμετέχουν σήμερα 22 Λύκεια του νομού Αττικής (ιδιωτικά και δημόσια).

Σκοπός του Δικτύου είναι η προώθηση δράσεων του διεθνούς δικτύου ASPnet της UNESCO σε τομείς κυρίως της εκπαίδευσης, της αειφόρου ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Κάθε χρόνο το διήμερο μαθητικό συμπόσιο αφιερώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα με σχετικά υποθέματα.

Ο αριθμός των μαθητών που μπορούν να λάβουν μέρος στις εργασίες του διημέρου συμποσίου είναι σήμερα το ανώτερο 10.

Σε κάθε σχολείο, μέλος του Δικτύου, ορίζεται ένας υπεύθυνος καθηγητής, ο οποίος:

  • συμμετέχει σε 3 συναντήσεις με τους άλλους υπεύθυνους καθηγητές για την ορθή διοργάνωση του διημέρου συμποσίου
  • αναλαμβάνει την ευθύνη της προετοιμασίας των μαθητών του για το διήμερο συμπόσιο,σε συνεργασία με συναδέλφους του από την ίδια σχολική μονάδα.
  • συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας στην προώθηση επιπρόσθετων δράσεων του διεθνούς Δικτύου ASPnet της Ουνέσκο
  • Στο τέλος κάθε σχολικού έτους ο υπεύθυνος καθηγητής υποβάλλει έντυπο απολογισμό στο Υπουργείο Παιδείας για τις δράσεις της Ουνέσκο που οργάνωσε στο σχολείο του.

Τόσο η λειτουργία του διημέρου μαθητικού συμποσίου όσο και οι υποχρεώσεις των σχολείων που ανήκουν στο Δίκτυο προβλέπονται από γραπτό «Κανονισμό».

Οι ενότητες του διημέρου συμποσίου είναι:

1η ημέρα:

  • Καλλιτεχνικό μέρος, στο πλαίσιο του οποίου τα συνεργαζόμενα σχολεία και οι μαθητές παρουσιάζουν ένα δρώμενο ή τέχνημα σχετικό με το θέμα του συμποσίου
  • Γεύμα
  • Διαλογική επεξεργασία του θέματος και των υποθεμάτων του συμποσίου από τους συμμετέχοντες στο συμπόσιο μαθητές σε επιτροπές εργασίας των 10 ατόμων.

Σε κάθε επιτροπή εργασίας ορίζεται ένας πρόεδρος (που διευθύνει τον μαθητικό διάλογο) και ένας γραμματέας (που τηρεί πρακτικά).

  • Ψυχαγωγία των μαθητών με χορό και τραγούδι.

2η ημέρα:

  • Παρουσίαση των πορισμάτων του διαλόγου από τους προέδρους των επιτροπών εργασίας σε ολομέλεια, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι μαθητές. Τα πορίσματα είναι δυνατόν να εγκρίνονται με ψηφοφορία από τα μέλη της ολομέλειας (με ανάταση των χεριών) ή να καταψηφίζονται,
  • Λήξη συμποσίου (μεσημέρι της δεύτερης ημέρας).

Συπληρωματικά προς τις προηγούμενες εργασίες του συμποσίου, οι συμμετέχοντες μαθητές παίρνουν μέρος σε έκθεση ζωγραφικής που σχετίζεται με το θέμα του συμποσίου.

Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών συμμετέχει ανελλιπώς στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων του Νομού Αττικής ASPnet της Ουνέσκο από το 1996.

Από το 2011 την ευθύνη του προγράμματος έχει ο εκπαιδευτικός Λάμπρος Πόλκας, σε συνεργασία με την Έφη Αργυρού (από το 2013).

  • 11ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της UNESCO (25 & 26 Φεβρουαρίου 2011). Σχολείο διοργανωτής: Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών (Ψυχικό Αττικής). Θέμα: “Νέοι και Διαδίκτυο-Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Ψυχαγωγία, Κίνδυνοι και Ασφάλεια στην Ψηφιακή Εποχή”.

 

  • 12ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της UNESCO (16 & 17 Φεβρουαρίου 2012). Σχολείο διοργανωτής: Εκπαιδευτήρια Γείτονα (Βάρη Αττικής). Θέμα: “Ο Μετασχηματισμός του Κόσμου: Συνέπειες και Ευθύνη”.

 

  • 13ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της UNESCO (22 & 23 Φεβρουαρίου 2013). Σχολείο διοργανωτής: Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά & Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά – JeanneD’ Arc (Πειραιάς). Θέμα: “Πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του κόσμου”.

 

  • 14ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της UNESCO (20 & 21 Φεβρουαρίου 2014). Σχολείο διοργανωτής: Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα (Παλλήνη Αττικής). Θέμα: “Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

 

  • 15ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της UNESCO (26 & 27 Φεβρουαρίου 2015). Σχολείο διοργανωτής: Εκπαιδευτήρια Γείτονα (Βάρη Αττικής). Θέμα: “Η εκπαίδευση ως μέσο κοινωνικής συνοχής”.

 

 

  • 17ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της Unesco (16 & 17 Φεβρουαρίου 2017). Σχολείο διοργανωτής: 2ο ΓΕΛ Γέρακα Αττικής.  Για τα πεπραγμένα του Συμποσίου βλ. τη σχετική σελίδα εδώ.

 

  • 18ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της Unesco (22 & 23 Φεβρουαρίου 2018). Σχολείο διοργανωτής: Λέοντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Για τα πεπραγμένα του Συμποσίου δείτε τη σελίδα εδώ.

 

 

Επιμέλεια περιεχομένων:

Λάμπρος Πόλκας (ΠΕ 02)

Υπεύθυνος του προγράμματος της Unesco