Με αφορμή ένα κείμενο του Ελύτη από τα δοκίμιά του «Ανοιχτά Χαρτιά. τίθεται κάθε χρόνο στους μαθητές της Γ’Λυκείου ο εξής προβληματισμός:

«Ο Ελύτης δηλώνει ότι παραμένει πιστός στη βασική αρχή που τον ωθούσε ‘όταν ήταν νεος, στην «παράβαση» που τον έβαζε να δυσπιστεί σε καθετί παραδεγμένο και να το αντιστρατεύεται συστηματικά.» Ο μαθητής πώς αντιμετωπίζει τα παραδεγμένα του σχολείου και συγκεκριμένα : πόσο ελεύθερα αισθάνεται ο μαθητής όταν καλείται να γράψει ένα κείμενο κυρίως στο μάθημα της γλώσσας; (ακολουθεί κειμενο απο παλιά μαθήτρια του σχολείου μας Ε.Καστανιώτη) Διαβάστε όλο το άρθρο »

21 Μαρ 2011

Πρέπει

Συντάκτης: 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ | Κάτω από: Η ώρα του εφήβου

της Μαριάννα Ντέντου

Μια λέξη ηλίθια,ανούσια

πρέπει να διαβάσω, πρέπει να σηκωθώ

από το κρεβάτι, πρέπει να δουλέψω.  Γιατί; Διαβάστε όλο το άρθρο »

Η «Φόνισσα» είναι από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του μεγάλου λογοτέχνη μας, του «Αγίου των Γραμμάτων μας», όπως εύστοχα επονομάστηκε. Γράφηκε στο διάστημα στη Σκιάθο, όπου είχε αποσυρθεί ο Παπαδιαμάντης.

Περιγράφει

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από Χριστίνα Ανδριώτη και Ελένη Διαμαντίδου

1920

Μετά τη λήξη του A’ παγκοσμίου πολέμου οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες. Είναι η περίοδος των αποκαλούμενων φλάπερ κοριτσιών (flappergirls) που ζουν έντονα και προκλητικά. Οι γυναίκες καπνίζουν, αποκτούν σεξουαλική ελευθερία και πλέον μπορούν να ψηφίσουν. Ο κορσές καταργείται δίνοντας ακόμα περισσότερη ελευθερία και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά τα πόδια αποκαλύπτονται.  Τα πλεκτά μαγιό είναι πλέον αποδεκτή περιβολή για την παραλία και καθιερώνονται από την Αυστραλέζα κολυμβήτρια Anette Kellerman. Το 1921 η Chanel βγάζει το περίφημο ακόμα και σήμερα Chanel No 5. Η σιλουέτα είναι φαρδιά με ζώνη στη μέση. Το 1925 η γραμμή ανεβαίνει μέχρι το γόνατο και για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πάνω από το γόνατο. Τα φορέματα είναι κεντημένα, έχουν κρόσσια και συνήθως τα υφάσματα είναι αέρινα και διαφανή.Αμάνικες μπλούζες, βαθιά ντεκολτέ, αλλά και τα πρώτα πουλόβερ. Οι φούστες έχουν πιέτες και είναι διακοσμημένες με φιόγκους, λουλούδια και χάντρες και αργότερα με γεωμετρικά σχέδια.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ  ΠΑΝΑΓΟΥ

Αν

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν ανά χώρα για κακοποιημένες γυναίκες, η Ελλάδα κατέχει την ενδέκατη θέση με ποσοστό περίπου 6% των γυναικών να ομολογούν πως έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ιαπωνία (77%) και η Τουρκία (60%), ενώ στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία στις πέντε γυναίκες υφίσταται, στη διάρκεια της ζωής της βιαιότητες που ασκούνται από τον σύζυγο ή τον σύντροφό της.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα,

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

Σίγουρα, πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι σημαίνει πραγματικά να είσαι εθελοντής. Για πολλούς, αυτή η έννοια είναι κάτι το απώτερο, διότι στο άκουσμα φαντάζονται κυρίως έμπρακτη βοήθεια σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ασφαλώς, η παραπάνω δράση αποτελεί εθελοντική πράξη, αλλά είναι απλά ένα από τα, κυριολεκτικά, χιλιάδες παραδείγματα που σχετίζονται με τον εθελοντισμό. Συνεπώς, σε τι είδους ενέργειες θα μπορούσε να προβεί ένας πολίτης του Δήμου μας, ώστε να θεωρηθεί εθελοντής; Συγκεκριμένα,

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από Δόβρη Γεώργιο
Κουτελάκη Ματίνα
Δίντση Αναστασία
Δίντση Βάσω
Καραμπάτσα Ιωάννα

Καλλωπισμός στην αρχαία Ελλάδα :

Οι ελληνίδες χρησιμοποιούσαν κρέμα για να ασπρίζουν τα μάγουλα, ψιμύθια, βαφές για τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Πολλές γυναίκες είχαν ολόκληρο εργαστήρι με καθρέφτες, τσιμπιδάκια, καρφίτσες, μπουκαλάκια με αρώματα και αρωματικές ουσίες, δοχεία με κρέμες. Για το βάψιμο του προσώπου και των χειλιών χρησιμοποιούσαν μολύβια ή ρίζα του φυτού Αλκέα (είδος μολόχας). Τα φρύδια τα μαύριζαν με καπνιά ή με ψιλοτριμένου αντιμόνιο. Τα βλέφαρα τα σκίαζαν ελαφρά με κάρβουνο. Τις βλεφαρίδες τις έβαφαν πρώτα μαύρες, έπειτα με ένα μείγμα από ασπράδι αυγού, αμμωνία και ρετσίνι. Οι γυναίκες έβαζαν πολλά μυρωδικά, όπως άλλωστε και οι άντρες, πράγμα που φαίνεται από τις πικρές μομφές του Σωκράτη.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές συνήθειες κατείχαν πάντα σημαντική θέση στη ζωή των Ελλήνων από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές μας έγιναν γνωστές μέσω έργων των κλασσικών τραγωδών και κωμωδιογράφων. Αν και παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή είναι περίπου οι ίδιες, μεταβάλλονται εξαιρετικά αργά και παραδίδονται από γενιά σε γενιά ατόφιες. Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα καρυκεύματα, τα όσπρια και τα δημητριακά, τα κρέατα και βέβαια το ψάρι και το κρασί, όπως σήμερα, και τότε αποτελούσαν τα κυρίαρχα συστατικά της γαστρονομίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Γκουσδουβά Αθηνά

Δεν επέλεξα εγώ να ζω μαζί με ένα άτομο με ειδικές ανάγκες αλλά ειλικρινά ούτε και θα το άλλαζα ποτέ μου. Η μητέρα μου ,λοιπόν, είναι άτομο με ειδικές ανάγκες αλλά αυτό δεν με κάνει να παύω να την αγαπώ αλλά και να την σέβομαι. Δεν λέω είναι δύσκολο……..για την ακρίβεια πολύ δύσκολο!

Έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά καθημερινά. Και μερικές φορές σου φαίνεται εντελώς ακατόρθωτο! Έχεις να αντιμετωπίσεις καταρχάς τον ρατσισμό, και προς το άτομο με ειδικές ανάγκες αλλά μερικές φορές και προς εσένα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή και ειδικά για μια μαθήτρια 1ης Λυκείου όπως είμαι εγώ, χρειάζομαι πολύ υπομονή αλλά και πολλές αντοχές!

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Κ. Τάντση

Ήταν καιρός που σε περίμενα

Βυθισμένη στο σκοτάδι της καρδιάς μου, στην άβυσσο της ψυχής μου

Φυλακισμένη σε σκέψεις και συναισθήματα αναλλοίωτα και άφθαρτα από το πέρασμα του χρόνου.

Περίμενα καρτερικά σαν την πιστή Πηνελόπη στον αργαλειό της.

Ύφαινα το ύφασμα της αγάπης μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Της Αντωνίας Μαρκοβίτη

Το χρονικό διάστημα, από τις 17.12 έως τις 19.12, δόθηκε η ευκαιρία σε μένα και τη συμμαθήτριά μας, Ευδοξία, να συμμετάσχουμε στην 22η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινώντας με μια αχαλίνωτη χαρά και παράλληλα ένα αίσθημα αγωνίας φθάσαμε στο χώρο του
Κολλεγίου, όπου συναντήσαμε ένα πλήθος συνομηλίκων, που περίμεναν την κατανομή τους σε επιτροπές, Η υποδοχή ήταν θερμότατη, παρά το κρύο που είχε εκείνη τη ημέρα…

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από Κοσμίδου Γ.
Κυπρίτη Κ
Κουσουρής Ι.
Κελεμουρίδου Μ.
Κορδονίδου Δ.
Καρατσιώλη Μ.

Από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη, η φιγούρα της γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, στην πρόοδο.

Ανατρέχοντας στα βάθη του λαμπρού μας πολιτισμού διακρίνουμε δύο ανυπέρβλητα πρότυπα γυναίκας, της Αθηναίας, που αντανακλά το χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικοδέσποινας και μητέρας και από την άλλη αυτό της Σπαρτιάτισσας, της χειραφετημένης, ρωμαλέας γυναίκας που προορίζεται να γαλουχήσει άριστους στρατιώτες.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Γεωργογιάννη Αικατερίνη

Στην εποχή που ζούμε είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει αλλοιωθεί κάθε αξία, κάθε ιδανικό. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως ένα στοιχείο που δίνει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη συνεχίζει να καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας, και αυτό δεν είναι άλλο από την

αγάπη.

Αν κανείς ψάξει σε ένα λεξικό για την ετυμολογική σημασία της λέξεως αυτής θα βρει το εξής:’’ η υπερβολική αφοσίωση, το αντικείμενο της βαθειάς συμπάθειας,

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Ευδοξίας Τσουκαλά

Πριν πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων ομολογώ πως είχα ακούσει πολλών ειδών γνώμες για το θεσμό. Αυτό με είχε κάνει επιφυλακτική, αλλά ταυτόχρονα και   περίεργη, έτσι την Παρασκευή  17 Δεκεμβρίου έφτασα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, έτοιμη ν’ αντιμετωπίσω κάθε πιθανή πρόκληση που θα έκρυβε μια τέτοια διοργάνωση.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

του Γιάννη Γιαννικουρή

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

“Η μουσική είναι μια άλλη πραγματικότητα και τα τραγούδια η ιστορία αυτής της πραγματικότητας”

Ο Μανώλης Φάμελλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς της γενιάς του. Έχει κυκλοφορήσει 10 προσωπικούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Γιάννης Κότσιρας κ.α. Επίσης μας έχει συστήσει αρκετούς νέους τραγουδοποιούς ως παραγωγός όπως ο Στάθης Δρογώσης και ο Μύρωνας Στρατής.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Χρυσάνθη Αδαμοπούλου

Την 19 Οκτωβρίου 1929 σεισμός συγκλόνισε την Wall Street. Όλες οι αξίες υπέστησαν πτώση 40% και 60% σε μερικές ακόμη και περισσότερο. Τις επόμενες 3-4 μέρες οι πτώσεις σταμάτησε. Στης 24 Οκτωβρίου συνεχίστηκε. Εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος ζημιώθηκε ζημία 24 δισεκαττομυρίων δολαρίων. Οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες σ΄ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων και τραπεζών πτώχευσε. Ραγδαία πτώση ζημιώθηκε και στις παραγωγές. Η ανεργία εξαπλώθηκε παντού. Με αποτέλεσμα η μία χώρα μετά την άλλη να πτωχεύουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Δικταμπάνη Ευα, Γ

Μια φωνή ακούστηκε μέσα στο σκοτάδι: «Κύριε Λέννον». Γύρισε να δει ποιος μίλησε. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ αν ο Λένον πρόλαβε να δει τον νεαρό με το μαύρο αδιάβροχο που ξεπρόβαλε από τη σκιά. Η πρώτη σφαίρα τον βρήκε στο στήθος. Ακολουθησαν τέσσερεις ακόμη πυροβολισμοί.

Λίγες στιγμές αργότερα την ίδια νύχτα, μόλις καταλάγιασε λίγο ο τρόμος και η θλίψη,

Διαβάστε όλο το άρθρο »

της Διαμαντίδου Ελένης

Ποιος άνθρωπος μιας σημερινής κοινωνίας δεν αισθάνθηκε φόβο ή επιφύλαξη ή και ντοπή μπροστά σε έναν πρώην κρατούμενο; Καθώς η εγκληματικότητα μαστίζει στις μέρες μας, η κοινωνία έχει τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να είναι καχύποπτη σε όλα. Ειδικότερα σε ανθρώπους που πέρασαν ένα μέρος της ζωής τους στη φυλακή λόγω διάπραξης σοβαρού εγκλήματος.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η διαφήμιση στο πέρασμα του χρόνου

Ανέκαθεν η διαφήμιση αποτελούσε το κύριο μέσο προώθησης όλων των προϊόντων ανεξαιρέτως. Είτε αν θελήσουμε να αναφερθούμε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο είτε στις εφημερίδες και τα περιοδικά, πόσο μάλλον το διαδίκτυο το οποίο απειλεί να εκτοπίσει από τον χώρο της διαφήμισης τα παραπάνω μέσα, οι διαφημιστές προσπαθούν συνεχώς να πείσουν τον καταναλωτή να αγοράσει ένα προϊόν με περισσότερες δυνατότητες από τις οποίες στην πραγματικότητα διαθέτει. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων παρατηρούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά των διαφημίσεων να μεταβάλλονται, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 70 και έπειτα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »