ένα ακόμα ιστολόγιο για τα γραπτά, τα βιβλία, τη μάθηση και άλλα… Αν δεν κάνεις λάθη δεν προσπαθείς αρκετά….

Μηχανές ανάγνωσης της σκέψης

H κατασκευή μηχανών που θα μας επέτρεπαν να γνωρίζουμε με ασφάλεια τι έχει στο μυαλό του ή τι σκέφτεται ένας άνθρωπος αποτελεί, μέχρι σήμερα, άπιαστο τεχνολογικό όνειρο, ένα είδος «Ιερού Γκράαλ» για τη σύγχρονη τεχνοεπιστήμη.

Χάρη όμως στις νέες νευροαπεικονιστικές τεχνικές (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, λειτουργική μαγνητική τομογραφία κ.ά.), είναι πλέον εφικτός ο εντοπισμός και η ανάλυση των εγκεφαλικών δομών που εμπλέκονται και τελικά παράγουν την ανθρώπινη σκέψη.

Εκεί που οι πανάρχαιες μαντικές πρακτικές αποτυγχάνουν παταγωδώς, οι πιο πρόσφατες τεχνικές «ανάγνωσης» του ανθρώπινου εγκεφάλου αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικές, γνωστικά παραγωγικές και βιοϊατρικά επωφελείς.

 

Οι νέες τεχνικές απεικόνισης των μαιάνδρων και των λειτουργιών του εγκεφάλου

O ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια βιολογική μηχανή που αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και άλλα τόσα νευρογλοιακά κύτταρα, χάρη στις μεταξύ τους συνάψεις οι νευρώνες σχηματίζουν μέσα στο κεφάλι μας ένα τόσο πολύπλοκο δομικά και λειτουργικά δίκτυο που ο Παγκόσμιος Ιστός, το πλανητικό Διαδίκτυο, ωχριά μπροστά του.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την πολυεπίπεδη οργάνωση και τη λειτουργία αυτού που δικαίως περιγράφεται ως η πιο περίπλοκη δομή στο γνωστό μας Σύμπαν, οι νευροεπιστήμονες χρησιμοποίησαν, κατά καιρούς, διάφορα επεμβατικά τεχνάσματα.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 28 Ιουνίου 2018 στις 7:53 μμ και με ετικέτα , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Παρατηρώντας τον θάνατο ενός άστρου

Αστρονόμοι παρατηρούν μία μακρινή έκρηξη όταν μία μαύρη τρύπα καταστρέφει ένα άστρο

Καλλιτεχνική απεικόνιση του γεγονότος TDE στο κέντρο του συστήματος Arp 299 το οποίο συμβαίνει όταν ένα άστρο περνά θανάσιμα κοντά από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, και η οποία αντιδρά με την εκτόξευση ενός πίδακα από σωματίδια, Credit Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF.

 

 

Διεθνής ομάδα αστρονόμων στην οποία συμμετέχει ο Καθ. Αντρέας Ευσταθίου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Science την ανακάλυψη μιας μακρινής έκρηξης η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή ενός άστρου από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το γεγονός με τηλεσκόπια όπως το ραδιοτηλεσκόπιo Very Long Baseline Array (VLBA) και το τηλεσκόπιο υπέρυθρης ακτινοβολίας Spitzer της NASA, σε ένα ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών που ονομάζεται Arp 299. Τέτοια γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής (διάρρηξης), ή tidal disruption events (TDEs), προκαλούν τον σχηματισμό ενός περιστρεφόμενου δίσκου γύρω από την μαύρη τρύπα και ενός πίδακα (jet) από σωματίδια.

«Ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε άμεσα το σχηματισμό και την εξέλιξη ενός πίδακα από ένα από αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Miguel Perez-Torres, του Αστροφυσικού Ινστιτούτου της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα της Ισπανίας. «Τα γεγονότα TDE μπορούν να μας δώσουν μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε τον σχηματισμό και την εξέλιξη των πιδάκων αυτών στους πυρήνες των γαλαξιών», πρόσθεσε.

 

 

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 19 Ιουνίου 2018 στις 11:59 πμ και με ετικέτα , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Το animation της NASA: Πώς μια μαύρη τρύπα «καταπίνει» αστέρι

Το animation της NASA: Πώς μια μαύρη τρύπα «καταπίνει» αστέρι

Όταν ένα αστέρι πλησιάζει μια μαύρη τρύπα στο Διάστημα γίνεται «κομμάτια» από έντονες παλιρροιακές δυνάμεις.

Τα συντρίμμια του πλανήτη εξοστρακίζονται με τεράστια ταχύτητα, ενώ το υπόλοιπο του αστεριού -ό,τι έχει απομείνει- κατεβαίνει προς τη μαύρη τρύπα σαν φωτοβολίδα…

Το εξαιρετικό animation της NASA που ανάρτησε ο Guardian.

 

Συγγραφέας στις 19 Ιουνίου 2018 στις 11:08 πμ και με ετικέτα , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Άραγε, είναι ο κόσμος έργο τέχνης;

Βιβλιοπαρουσίαση

Αποτέλεσμα εικόνας για ένα ομορφο ερωτημα

FRANK WILCZEK, Ένα όμορφο ερώτημα: Ανακαλύπτοντας το βαθύτερο σχέδιο της Φύσης, Μετάφραση: Σοφία Νικολαΐδου, εκδόσεις Κάτοπτρο, σελ. 566

 

 

Ό,τι αποκαλούμε πραγματικό αποτελείται από πράγματα που δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά

ΝΙΛΣ ΜΠΟΡ

Μια άλλη διατύπωση του ερωτήματος του τίτλου θα μπορούσε να είναι: Άραγε, ενσαρκώνει ο κόσμος όμορφες ιδέες;

Δεδομένου πως ο συγγραφέας Frank Wilczek είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους φυσικούς στον κόσμο (βραβείο Νόμπελ 2004) είναι φανερό πως εδώ έχουμε ένα έργο αισθητικής φιλοσοφίας, που αντλεί το υλικό του προβληματισμού του από τον κόσμο της Φυσικής και των Μαθηματικών. Ή, αντίστροφα, ένα πόνημα φυσικής φιλοσοφίας, που αναζητεί την «αρχή» του κόσμου σε αισθητικές προκείμενες. Στην πραγματικότητα έχουμε και τα δύο, μαζί και ταυτοχρόνως, από έναν εξαιρετικά επαρκή και διαυγή συγγραφέα.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 19 Ιουνίου 2018 στις 10:14 πμ και με ετικέτα ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


«Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων … στα χέρια μας»

Ανακοίνωση για μαθητές και μαθήτριες

Θερινό σχολείο

Σας ενημερώνουμε για τη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων … στα χέρια μας» για μαθητές Β/θμιας Εκπαίδευσης (14-16 ετών), στο τέλος του σχολικού έτους 2017-2018 και την αρχή των θερινών διακοπών τους (25-28 Ιουνίου 2018). Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα UMI-Sci-Ed (Horizon2020) με στόχο την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων, στάσεων και κυρίως την επαφή των μαθητών με νέες, εξειδικευμένες, για τη βαθμίδα εκπαίδευσης που βρίσκονται, τεχνολογίες.

Στο Θερινό Σχολείο οι μαθητές θα ασχοληθούν με διάφορα αντικείμενα μάθησης χρησιμοποιώντας κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό και θα αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους για να ενεργοποιηθούν, ερευνήσουν, ανακαλύψουν, δημιουργήσουν και αξιολογήσουν την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων και τις τεχνολογίες UMI (Ubiquitous computing, Mobile computing, Internet of Things) γενικότερα.

Η συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο είναι δωρεάν (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Περαιτέρω πληροφορίες δίνονται στο συνημμένο αρχείο και στους παρακάτω συνδέσμους:

Ιστοσελίδα Θερινού Σχολείου/Δηλώσεις συμμετοχής: https://umiscied.cti.gr/UMISummerSchool/
Σελίδα Θερινού Σχολείου στο F/B:  https://www.facebook.com/UMISummerSchool
Ιστότοπος Έργου: http://umiscied.eu/
Πλατφόρμα Κοινότητας UMIhttps://umiscied.cti.gr/

Exploiting Ubiquitous Computing, Mobile Computing
and the Internet of Things to promote Science EducationUMISummerSchool
UMI-Sci-Ed

Δείτε εδώ  UMISummerSchool

 

Συγγραφέας στις 31 Μαΐου 2018 στις 1:17 πμ και με ετικέτα  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Τα μεγαλύτερα αινίγματα της Φυσικής

Με αφορμή  το βιβλίο του JIM AL-KHALILI, Οι δαίμονες της Φυσικής,

Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος, εκδ. Τραυλός, σελ. 324

Οποιοσδήποτε Σκοτσέζος ταξιδεύει νότια προς την Αγγλία,
ανεβάζει τοΝ μέσο δείκτη νοημοσύνης και των δύο χωρών   
Σκοτσέζος συνάδελφος του Αλ-Χαλίλι

 

Η φράση που προηγείται είναι ένας τρόπος, που ο Αλ-Χαλίλι, κορυφαίος βρετανός φυσικός ιρακινής καταγωγής, επιλέγει προκειμένου να μας εισαγάγει στη θεματική του πολύ σημαντικού του βιβλίου, το οποίο, στην αγγλική του έκδοση έχει τον τίτλο “Paradox”. Πρόκειται, πράγματι, για μια πραγματεία πάνω στο «Παράδοξο» − κυρίως, με τον τρόπο, που αυτό εμφανίζεται στην Φυσική.
Το «παράδοξο του Σκοτσέζου», πέρα από τον σαρκαστικό του χαρακτήρα, έχει την ιδιότητα να αντιστοιχεί στην αλήθεια. Συνιστά, δηλαδή, μια αληθή πρόταση. Πράγμα κάθε άλλο παρά προφανές σε όποιον το ακούει για πρώτη φορά. Το πιθανότερο είναι να του αποδώσει ανεκδοτολογικό χαρακτήρα. Πολύ κακώς, γιατί η παραδοξολογία εξαφανίζεται αμέσως μόλις σκεφτούμε λίγο οργανωμένα και προσεκτικά.
Να πώς έχει το πράγμα. Εφόσον όλοι οι Σκοτσέζοι θεωρούν πως είναι εξυπνότεροι από όλους τους Άγγλους, είναι προφανές πως η μετακίνηση ενός Σκοτσέζου στην Αγγλία θα αυξήσει το μέσο δείκτη νοημοσύνης στην Αγγλία. Ισχύει, ωστόσο, επίσης πως, είναι τόσο χαζό να επιλέξει κάποιος Σκοτσέζος να φύγει από τη Σκοτία για την Αγγλία, που μόνο οι πιο ανόητοι Σκοτσέζοι θα το έκαναν. Η επιλογή του, λοιπόν, η απομάκρυνσή του από τη Σκοτία, αυξάνει αυτομάτως το μέσο δείκτη νοημοσύνης και στην Σκοτία, όπου, κατά τεκμήριο όσοι έμειναν ήταν εξυπνότεροί του. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που εμφανίζεται ως παράδοξο, χωρίς όμως να είναι.
Ένα αντίστοιχο, γνωστό στους κοινωνιολόγους, είναι αυτό που συγκεφαλαιώνεται στη διατύπωση: «Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, οι πόλεις που έχουν πολλές εκκλησίες εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας». Μας φαίνεται πραγματικά περίεργο, ακόμη κι αν είμαστε πεπεισμένοι άθεοι ή «αντίθρησκοι». Ο λόγος είναι πως η πρόταση κάνει μια απλή λαθροχειρία, συνδέοντας μεταβλητές με άμεσο τρόπο. Η πραγματικότητα είναι πως περισσότερες εκκλησίες έχουν οι μεγάλες πόλεις, και στις μεγάλες πόλεις είναι απολύτως λογικό να έχουμε υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από ό,τι στις μικρές. Για να το θέσουμε αλλιώς, το γεγονός πως το Α οδηγεί στο Β και το Α οδηγεί στο Γ, δεν σημαίνει πως το Β οδηγεί στο Γ.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 31 Μαΐου 2018 στις 12:48 πμ | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


«Φεμινιστικό» Πάσχα του 1915

του Αριστείδη Καλάργαλη

Πριν εκατό χρόνια, το Πάσχα του 1915, δύο δασκάλες και η ειρηνοδίκης της φιλοπρόοδου κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λέσβου παρακολούθησαν την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής από τις θέσεις των ανδρών. Το γεγονός αυτό σκανδάλισε τους επιτρόπους της εκκλησίας, οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρύνουν τις σουφραζέτες και έγινε θέμα στις τοπικές εφημερίδες.

Νικόλαος Λύτρας, «Το ωόν του Πάσχα», 1874-1875

Όπως έγραψε η εφημερίδα Σάλπιγξ, οι δασκάλες είχαν προγυμνάσει τις μαθήτριες του Παρθεναγωγείου για να ψάλουν τα εγκώμια σε τετραφωνία. Οι επίτροποι όμως της εκκλησίας τις διάταξαν «να κενώσωσι τα στασίδια, διότι τα χρειάζεται ο κόσμος», εννοώντας το ανδρικό εκκλησίασμα· συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειαζόμεθα εδώ νεωτερισμούς!». Οι τρεις κυρίες δεν πτοήθηκαν, υπέδειξαν στους «επιτρόπους το παγκάριον, και να παρακινήσωσιν αυτούς εις την συνήθη της δεκαρολογίας ασχολίαν των». Για την πράξη των επιτρόπων διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι της κωμόπολης με δημοσίευση επιστολής στην εφημερίδα, όπου σημείωσαν επίσης ότι «δεν διορίσθησαν διά της ψήφου του λαού […] αλλά αγαδικώς και υποκρυφίως […] υπό δύο τριών ομοφρόνων αυτοίς δημογερόντων».  »Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 7 Απριλίου 2018 στις 5:28 μμ και με ετικέτα , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Σαν ψέματα τα ψέματα…..

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά;

Ένα πρωταπριλιάτικο αστείο που μου έκαναν, μου έδωσε την ιδέα να γράψω για το έθιμο αυτό. Συνηθίζαμε πάντα, από παιδιά, τα πρωταπριλιάτικα ψέματα, αλλά δεν είχα σκεφθεί ποτέ στα σοβαρά ποια είναι η προέλευσή τους. Από πού κατάγεται το έθιμο αυτό; Ποιοι το είχαν πρώτοι; Ποιοι το δανείστηκαν ίσως και πώς το μεταποίησαν;
Γιατί λέμε ψέματα την πρώτη μέρα του Απρίλη;
»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 1 Απριλίου 2018 στις 10:00 πμ και με ετικέτα  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Μηχανή αυτοδίδακτη στην ιστορία της τέχνης

Φαφούτη Λαλίνα

Ερευνητές «τάισαν» τεχνητά νευρωνικά δίκτυα με χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής και πήραν πίσω έναν φτασμένο ιστορικό της τέχνης με γνώση και άποψη

Μηχανή αυτοδίδακτη στην ιστορία της τέχνης

Μπορεί μια μηχανή να δει την τέχνη έτσι όπως τη βλέπουν τα ανθρώπινα μάτια; Η αυθόρμητη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι συνήθως αρνητική, όμως η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να μας εκπλήξει δείχνοντάς μας ότι οι «έξυπνες» μηχανές μπορούν να αξιολογήσουν τα έργα τέχνης με τον ίδιο τρόπο με τους ανθρώπους. Σε μελέτη που έγινε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατόρθωσε να εξελιχθεί σε αυτοδίδακτο ιστορικό τέχνης. Μελετώντας 77.000 πίνακες ζωγραφικής έμαθε μόνο του να ξεχωρίζει σε ποιο καλλιτεχνικό ρεύμα ανήκει ο καθένας και, βάσει αυτού, τους τοποθέτησε στη σωστή χρονολογική σειρά χωρίς να του έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με τους ζωγράφους που τους δημιούργησαν ή την εποχή του κάθε καλλιτεχνικού ρεύματος. Εξίσου εντυπωσιακό, η μηχανή ξεχώρισε τα έργα του κάθε δημιουργού και ήταν σε θέση να διακρίνει σχέσεις και επιρροές ανάμεσα σε ζωγράφους όπως ο Γκρέκο ή ο Σεζάν με μεταγενέστερα καλλιτεχνικά ρεύματα. Οπως διαπίστωσαν μάλιστα οι επιστήμονες, τα κριτήρια που φάνηκε να χρησιμοποιεί – χωρίς καν να τα γνωρίζει – είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν στην «ανθρώπινη» ιστορία της τέχνης.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 24 Μαρτίου 2018 στις 11:44 πμ και με ετικέτα  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Ο θεαματικός έναστρος ουρανός και η εμφάνιση της ζωής ως χημικό φαινόμενο

Παρουσίαση στο Πλανητάριο 12/3/2018
Ο θεαματικός έναστρος ουρανός και η εμφάνιση της ζωής ως χημικό φαινόμενο

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, ώρα 18.30, προσέλευση 18.00

Συνδιοργάνωση:

Ένωση Ελλήνων Χημικών

Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος

ΝΟΗΣΙΣ

για την «Ημέρα της Χημείας» και τη «Διεθνή Ημέρα Πλανηταρίων»

Είσοδος ελεύθερη

Κρατήστε θέση στο τηλέφωνο 2310 278077, από 18.00 μέχρι 21.00

Συγγραφέας στις 11 Μαρτίου 2018 στις 6:40 μμ και με ετικέτα ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος