ένα ακόμα ιστολόγιο για τα γραπτά, τα βιβλία, τη μάθηση και άλλα… Αν δεν κάνεις λάθη δεν προσπαθείς αρκετά….

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής  Ελλάδας, Κρήτης,  το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ ‐ Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το Σωματείου Φίλοι του Κ.Δ.Ε.Μ.Τ και το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»  διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στο συνεδριακό Κέντρο του ΝΟΗΣΙΣ, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» που ιδρύθηκε, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί τα τελευταία τρία (3) χρόνια στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, δραστηριοποιεί μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης, όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος σε βιωματικές δράσεις που σχετίζονται με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, εθισμό από την αλόγιστη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 2 Φεβρουαρίου 2018 στις 12:01 πμ και με ετικέτα  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


O δάσκαλός μου το… ρομπότ

Οι επιστήμονες εργάζονται στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόγραμμα EASEL (Expressive Agents for Symbiotic Education and Learning), το οποίο βοήθησε στη δημιουργία αυτόνομων ρομπότ που μπορούν να αποπερατώσουν επιτυχώς μαθησιακούς στόχους.

Οπως μάλιστα δήλωσε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «EU Research» ο συντονιστής του όλου σχεδίου, Πολ Βερσκούρε, καθηγητής Γνωστικής Επιστήμης και Νευρο-ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Φάμπρα της Βαρκελώνης, «εάν η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερα για την αύξηση των εκπαιδευτικών προκειμένου να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και θέλει να φροντίσει ώστε να επιτευχθεί αυτό, τότε η μοναδική λύση είναι η τεχνολογία».

Ετσι, η ομάδα του Βερσκούρε, η οποία απαρτίζεται από 20 επιστήμονες, ανέπτυξε ένα «ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου» για τα ρομπότ-δασκάλους και πλέον μπόρεσε να τα βάλει στις τάξεις. «Τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορούν να διαβάσουν και να απαντήσουν εκτιμώντας τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των μαθητών, αλλά και να προσαρμόσουν τις απαντήσεις τους σε αυτό το πλαίσιο. Πρόκειται για κάτι μοναδικό, καθώς το ρομπότ είναι απολύτως αυτόνομο και μαθαίνει από τον μαθητή» πρόσθεσε ο Βερσκούρε.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 28 Ιανουαρίου 2018 στις 11:19 μμ και με ετικέτα , , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»

12-12-2017

Πριν ένα χρόνο, εκπονήθηκε στο σχολείο μας, πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τη βιομιμητική. Δείτε εδώ

Στην παρακάτω συνέντευξη γίνεται αναφορά στο ενδιαφέρον αυτό θέμα.

Μανώλης Στρατάκης

Τα συστήματα αυτά είναι εμπνευσμένα από τις υδροαπωθητικές ιδιότητες των φύλλων συγκεκριμένων νούφαρων καθώς και τη μείωση της αντίστασης του νερού λόγω της ύπαρξης μικροδομών στο δέρμα θαλάσσιων πλασμάτων, εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του ΙΤΕ

Με έμπνευση τη φύση και ειδικά τη λειτουργία των νούφαρων αλλά και τις μικροδομές του δέρματος θαλάσσιων οργανισμών, ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), με τη χρήση λέιζερ, δημιούργησαν βιομιμητικά συστήματα, οι ιδιότητες των οποίων μπορούν να εφαρμοστούν σε πλήθος υλικών. Μιλήσαμε με τον Μανόλη Στρατάκη, διευθυντή ερευνών του ΙΤΕ

• Κύριε Στρατάκη, τι σας εμπνέει από τη φύση σήμερα;

Σε πολύ ξηρά και θερμά κλίματα, όπως στην έρημο του Τέξας ή της Ναμίμπια, η ανάγκη για νερό είναι επιτακτική. Ωστόσο, συγκεκριμένα είδη ερπετών καταφέρνουν να μαζέψουν την υγρασία της ατμόσφαιρας μέσω της επιφάνειας του δέρματός τους και να καθοδηγήσουν μικροποσότητες νερού στο στόμα τους μέσω των περίτεχνα δομημένων καναλιών που υπάρχουν στο δέρμα τους.

• Αντιγράφετε στρατηγικές λειτουργίας της φύσης;

Κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί πολλές στρατηγικές μέθοδοι παρασκευής επιφανειών με εξαιρετικές φυσικοχημικές, οπτικές, μηχανικές και βιολογικές ιδιότητες. Μία από τις σπουδαιότερες βασίζεται στη μίμηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των φυσικών επιφανειών. Η μελέτη και προσομοίωση βιολογικών συστημάτων με επιθυμητές ιδιότητες είναι γνωστή ως βιομιμητική. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη μετατροπή ιδεών, εννοιών και αρχών που αναπτύχθηκαν από τη φύση σε ανθρωπογενείς τεχνολογίες.

• Τα βιολογικά συστήματα είναι πρότυπα μοντέλα;

Τα βιολογικά συστήματα έχουν συμβάλει σε μοναδικές λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Οι λύσεις αυτές τα καθιστούν έξυπνα, ενεργειακά αποδοτικά, ευέλικτα, προσαρμόσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και πολυλειτουργικά. Επίσης, οι λύσεις αυτές είναι άμεση συνέπεια της εξελικτικής πίεσης που συνήθως αναγκάζει τα φυσικά είδη να γίνονται ιδιαίτερα βελτιστοποιημένα και αποδοτικά.

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 12 Δεκεμβρίου 2017 στις 10:52 μμ και με ετικέτα , , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Γνωριμία με την 3D εκτύπωση

Στο Δημοτικό κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού, πραγματοποιείται εισαγωγική παρουσίαση γνωριμίας με την 3D εκτύπωση, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 12.00, στο πλαίσιο των δράσεών του . Η παρουσίαση είναι εισαγωγική και απευθύνεται σε όσους θέλουν να  γνωρίσουν την νέα αυτή τεχνολογία, ενώ περιλαμβάνει εισαγωγικά θέματα,  επίδειξη και ανοικτή συζήτηση για την 3D εκτύπωση.   (http://www.pileahortiatis.gr/web/guest/dkpel) .

Το Δημοτικό κέντρο ελεύθερου λογισμικού βρίσκεται βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 96 στην Πυλαία, Πληροφορίες :[E-mail] info@greeklug.gr   [Τηλ] 2310330444 (Απογευματινές ώρες 18:00+)

Συγγραφέας στις 7 Δεκεμβρίου 2017 στις 9:08 μμ και με ετικέτα ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Euforia: Όταν οι μαθητές κινηματογραφούν τον “Ξένο”

Το Μουσείο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια σειρά δράσεων με τίτλο «Κινηματογραφικές διαδρομές» στο πλαίσιο του προγράμματος Euforia (European Films For Innovative Audience Development) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη Laterna Magica της Ουγγαρίας και το πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk της Πολωνίας. Βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να αναζητηθούν οι μηχανισμοί που θα συμβάλλουν στην από κοινού ενίσχυση της οπτικοακουστικής παιδείας. Για ακόμα μια χρονιά στις δράσεις στο Euforia 2016-2017 περιλαμβάνονται ποικιλόμορφες δράσεις με τον τίτλο “Κινηματογραφικές Διαδρομές” όπως οι “Κινηματογραφικές Διαδρομές για Παιδιά”, οι “Κινηματογραφικές Διαδρομές για Νέους” και οι Κινηματογραφικές Διαδρομές με προβολές μέσα στις οποίες εντάσσονται προβολές, σεμινάρια, εξοικείωση με τα οπτικοακουστικά μέσα.

***

Για την υλοποίηση των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους θα δουλέψουν 10 σχολεία στην Ελλάδα (2 στην Αθήνα, 1 Κομοτηνή, 2 Μυτιλήνη, 5 Θεσσαλονίκη), 8 της Πολωνίας και 6 της Ουγγαρίας.

***

Η κινηματογραφική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας δημιουργεί από κοινού με τους μαθητές από την δομή φιλοξενίας του 1ο γυμνασίου Συκεών «Οδυσσέας Φωκάς» ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την έμπνευση. Τα παιδιά μπαίνουν μαζί στο εργαστήριο φυσικής και κάνουν εντυπωσιακά πειράματα αποδεικνύοντας ότι η δημιουργικότητα πάντα θα αποτελεί ένα μοναδικό μέσο επικοινωνίας ξεπερνώντας ακόμη και τα σύνορα της διαφορετικής γλώσσας.

Read more at: http://parallaximag.gr/agenda/events/euforia-otan-oi-mathites-scholeion-kanoun-tainies-thema-prosfygiko

Συγγραφέας στις 5 Δεκεμβρίου 2017 στις 10:44 μμ και με ετικέτα ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


«Όλυμπος: το βουνό των θεών, από τη Γεωλογία στο μύθο»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Α.Π.Θ. – ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΔΣ του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ)

Διοργανώνει εκδήλωση με θέμα :

«Όλυμπος: το βουνό των θεών, από τη Γεωλογία στο μύθο»,

την

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 στις 6:30 μμ

στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού / Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο εκλαϊκευμένες σύντομες ομιλίες για τη

“Γεωλογική δημιουργία τουβουνού των Θεών

από τη Γεωλόγο Dr. Αννα Ewing-Ράσσιου (ΙΓΜΕ)

και τον Καθηγητή του τμήματος ΓεωλογίαςΑδαμάντιο Κίλια,

καθώς και

προβολή του ντοκιμαντέρ «Olympus: TheCreation» (Ellopia NYUSA, AthenaKrikeli).

«ΟΛΥΜΠΟΣ: Η Δημιουργία»

Προσκαλείσθε να παρευρεθείτε

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη

Συγγραφέας στις 21 Νοεμβρίου 2017 στις 8:44 πμ και με ετικέτα  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Πρώτη ανακοίνωση

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι

Σχολικοί Σύμβουλοι Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η  Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών

σε συνεργασία με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βασίλειο Δαγδιλέλη και κ. Νικόλαο Φαχαντίδη διοργανώνουν το

4ο  ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 

στις 16 Δεκεμβρίου 2017 

στους χώρους του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

με την έγκριση και αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων

Περισσότερα δείτε εδώ 

Α. Συνοπτική περιγραφή 

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (ΜΦΡ) αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Σχολικών Συμβούλων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της  Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κύριοι παιδαγωγικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι η ενθάρρυνση των μαθητών στην ενασχόληση με την κατασκευή και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, στην ομαδική εργασία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία, μέσα από την αποκαλυπτική μάθηση.

Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι πανελλήνιο και έχει τόσο διαγωνιστικό όσο και εκθεσιακό χαρακτήρα (που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση).

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 26 Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 πμ και με ετικέτα , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Μόνο έξι αριθμοί, Μετάφραση

MARTIN REES, Μόνο έξι αριθμοί, Μετάφραση: Βασίλης Δρόλιας,

εκδόσεις Κάτοπτρο, σελ. 244


To Σύμπαν ίσως να’ ναι

Μεγάλο όσο λένε 

Μα θα μας έλειπ’ αν

Δεν θα υπήρχε καν;

Piet Hein

Το βιβλίο, στο οποίο αναφέρομαι σήμερα, είναι σχετικά «παλιό». Γραμμένο στην στροφή του Μιλένιουμ, αγνοεί μια σειρά από εξελίξεις που μεσολάβησαν. Εξελίξεις, οι οποίες για την Κοσμολογία –τη μελέτη, δηλαδή του Σύμπαντος ως όλου- ήταν πολλές και σημαντικές.

Κι όμως. Η εργασία του Martin Rees παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναντικατάστατη. Η ανάγνωσή της, τόσο από την άποψη της γνώσης όσο και από αυτή της έμπνευσης, δύσκολα μπορεί να υποκατασταθεί από αυτήν κάποιας νεότερης δουλειάς.

Το κεντρικό ερώτημα του βιβλίου είναι: Γιατί ο κόσμος είναι όπως είναι; Και, επομένως: Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός; Κι αν ήταν διαφορετικός, θα ήταν βιώσιμος και παρατηρήσιμος;

»Όλο το άρθρο

Συγγραφέας στις 26 Οκτωβρίου 2017 στις 10:00 πμ και με ετικέτα ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Το THESS CODE FESTIVAL είναι μια γιορτή κώδικα!

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (Europe Code Week) η ΕΠΥ(Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τους Συμβούλους Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει διήμερο εργαστηρίων κώδικα και τεχνολογίας για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών.

Θα ενημερωθούν οι μαθητές για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής (ΠΔΠ), καθώς θα έχουν και την δυνατότητα να συνομιλήσουν με Έλληνες Ολυμπιονίκες Πληροφορικής.

Οι συμμετέχοντες με το δικό τους laptop θα έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν, να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν φτιάχνοντας τις δικές τους εφαρμογές σε αντικείμενα όπως τα παιχνίδια, το IoT, τα Mobile Apps, τα Wearable,την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και τη Ρομποτική.

  Πρόσκληση :  Το Πρόγραμμα Φεστιβάλ

και

Δείτε περισσότερα εδώ

Συγγραφέας στις 10 Οκτωβρίου 2017 στις 10:55 πμ και με ετικέτα ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος


Ημερίδα εισαγωγής Web προγραμματισμού στο Δήμο μας

 

greeklug_codeweekeu_20171011Το Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού,  στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (Europe Code   Week) [http://codeweek.eu/] διοργανώνει ημερίδα εισαγωγής Web προγραμματισμού.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 21/10/2017, τις ώρες 11:00-15:00,
στα πλαίσια των δράσεων του Δημοτικού Κέντρου Ελεύθερου Λογισμικού
[http://www.pilea-hortiatis.gr/web/guest/dkpel].

H ημερίδα είναι δωρεάν και απευθύνεται  σε παιδιά και νέους από 12 έως 18 ετών.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει την εισαγωγή στην HTML και CSS,
αλλά και την παρουσίαση του εργαλείου XAMPP σε περιβάλλον GNU/Linux.
Στην 1η ενότητα οι συμμετέχοντες, θα μάθουν τα βασικά στοιχεία της
HTML κατασκευάζοντας από την αρχή μία δική τους σελίδα. Στην συνέχεια
θα μορφοποιήσουν την σελίδα τους γνωρίζοντας την μορφοποίηση μέσω της
CSS.
Στην 2η ενότητα, θα γίνει επεξεργασία μίας στατικής σελίδας από
πρότυπο, το οποίο οι συμμετέχοντες θα κληθούν να τροποποιήσουν. Στο
τελευταίο μέρος, θα γίνει παρουσίαση του εργαλείου XAMPP και των
πρώτων βημάτων που ακολουθεί κάποιος για να «ανεβάσει» την σελίδα του
σε έναν Web Server.

To πρόγραμμα της ημέρας:

11:00-11:30, Καλωσόρισμα – Εισαγωγή
11:30-13:00, HTML + CSS
13:00-13:30, Διάλειμμα
13:30-15:00, Επεξεργασία προτύπου στατικής σελίδας & XAMPP

Για την δήλωση συμμετοχής απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι τελικοί συμμετέχοντες θα
ενημερωθούν στις 19/10/2017.
Δήλωση Συμμετοχής: https://www.greeklug.gr/codeweek2017/codeweek.html

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού,
Εγνατίας 96 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
[https://www.openstreetmap.org/way/331334432]
Οι θέσεις στο εργαστήριο είναι περιορισμένες, ενώ θα τηρηθεί σειρά
προτεραιότητας στις εγγραφές.

Συγγραφέας στις 10 Οκτωβρίου 2017 στις 9:30 πμ και με ετικέτα , ,  | Σχόλια & Παραθέσεις (1) | Μόνιμος Σύνδεσμος