Το σχολείο μας είναι πρωινό.

Βρίσκεται στην οδό «Βασ. Κωνσταντίνου 173» και στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1953. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα Η/Υ, εργαστήριο φυσικής – χημείας, εργαστήριο τεχνολογίας, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, γήπεδο 5Χ5). Το προαύλιο του σχολείου μας είναι έκτασης 2.5 στρεμμάτων από τα οποία το 1.5 στρέμμα είναι κήπος με γκαζόν και λουλούδια.

O επίσημος ιστότοπος του σχολείου μας είναι: http://1gym-orest.evr.sch.gr/

Η Ιστορία του σχολείου μας

Η  Ορεστιάδα κτίστηκε από πρόσφυγες του Κάραγατς το 1923. Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας πόλης στο τετράγωνο απέναντι από το Α Δημοτικό, θα κτιζόταν το Γυμνάσιο στην πορεία όμως το σχέδιο τροποποιήθηκε.

Οι νέοι κάτοικοι ενδιαφέρθηκαν από την αρχή για την άμεση λειτουργία όχι μόνο του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου. Το 1923 τοποθετήθηκε ως Γυμνασιάρχης ο Χριστόφορος Δρακοντίδης επειδή όμως δεν υπήρχαν αρκετοί μαθητές, μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Οι ελάχιστοι μαθητές που υπήρχαν και ήθελαν να σπουδάσουν πήγαιναν σε αλλά Γυμνάσια (Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Κομοτηνής).

Το 1936 έγινε κατώτερη Γεωργική Σχολή με διετή μόρφωση και με κίνητρο είκοσι στρέμματα στους αποφοιτούντες. Το 1938 σταμάτησε να λειτουργεί και έγινε η Αστική Σχολή που στεγαζόταν σ’ένα μικρό οίκημα στη γωνία της οδού 11ης Διλοχίας Μηχανικού και της οδού Ευριπίδου. Ήταν ένας μόνο καθηγητής, λίγα παιδιά, όλα αγόρια και ήταν οι πρώτοι μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μετά από ένα χρόνο το 1939 λειτούργησε το Γυμνάσιο με 65 περίπου μαθητές στεγαζόταν στο οίκημα ενός ιδιώτη, του Θαλασσινού. Οι μαθητές της Αστικής Σχολής  αποτέλεσαν τους πρώτους μαθητές του Γυμνασίου. Επειδή υπήρχε έλλειψη από καθηγητές, διορίζονταν από το Νομάρχη Έβρου μορφωμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Επομένως, για 16 χρόνια η Ορεστιάδα ήταν χωρίς Γυμνάσιο και έτσι αναγκαστικά η μόρφωση των παιδιών σταματούσε στο Δημοτικό, αφού πολύ λίγα παιδιά είχαν τις δυνατότητες να πάνε σ’ άλλες πόλεις.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πρώτου Γυμνασίου, οι μαθητές από το οίκημα Θαλασσινού μεταφέρθηκαν στο καινούργιο κτίριο, το οποίο λειτουργούσε τη σχολική χρονιά 1953-54 με 107 μαθητές αγόρια και κορίτσια.

Τη σχολική χρονιά 1971-72 χωρίζεται σε εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων και Γυμνάσιο Θηλαίων. Το 1976-77  χωρίζεται σε Γυμνάσιο και Λύκειο με τρεις τάξεις αντίστοιχα. Αγόρια και κορίτσια φοιτούν χωριστά . Είναι το Γυμνάσιο Αρρένων-Θηλέων και το λύκειο  Αρρένων-Θηλέων Ορεστιάδας.

Το 1979-80 ξαναγίνεται μικτό. Φοιτούν μαζί αγόρια και κορίτσια και αυτήν τη μορφή έχει μέχρι σήμερα.

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και φίλοι του σχολείου μας,

Εγώ και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδας, σας καλωσορίζουμε στο Ιστολόγιο του σχολείου μας.

Στο 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας φοιτούν παιδιά από το: 1ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο, 4ο Δημοτικό Σχολείο και Δημοτικό Σχολείο Πύργου του Δήμου Ορεστιάδας. Σήμερα στο σχολείο μας φοιτούν 272 μαθητές και μαθήτριες. Το σχολείο στεγάζεται σε ένα εμβληματικό πέτρινο κτίριο αρκετά καλά εξοπλισμένο, που διαθέτει εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα διδασκαλίας ξένων γλωσσών, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα τεχνολογίας, και κλειστό γυμναστήριο.

Αγαπητοί μαθητές, σας διαβεβαιώνω ότι τα αισθήματα αγάπης του Διευθυντή και όλων των καθηγητών του σχολείου μας, θα σας βοηθήσουν να μορφωθείτε, να γίνετε άνθρωποι, χρήσιμοι στον εαυτό σας και στην κοινωνία, πολίτες οι οποίοι θα συμβάλουν στην προκοπή της πατρίδας μας.

Οι στόχοι της νέας σχολικής χρονιάς, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από εσάς και τους καθηγητές σας, θα υλοποιηθούν με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο τη σύνδεση σχολείου και κοινωνίας.

Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω ότι σκοπός του σχολείου είναι να σας βοηθήσει να μορφωθείτε και να γίνετε δημοκρατικοί και ενεργοί πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να σέβεστε τους νόμους και τους κανονισμούς του σχολείου καθώς και τα δικαιώματα των άλλων και τα δικά σας.

Τονίζω ότι η μόνη σίγουρη συνταγή για την επιτυχία είναι η συστηματική δουλειά, η αλληλοβοήθεια και στήριξη. Σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σ’ αυτό και ως εκ τούτου όλοι σας θα πρέπει να είστε έτοιμοι να μορφωθείτε για το δικό σας καλό και συμφέρον, για την πρόοδο της κοινωνίας και του τόπου μας.

Ως νέος διευθυντής έχω στόχους. Αυτοί σε γενικές γραμμές είναι:

  • Για τους συναδέλφους: σεβασμός της προσωπικότητας, αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, συμπαράσταση σε κάθε πρωτοβουλία, ενεργοποίηση ιδεών και απόψεων, θα είμαι συντονιστής και αρωγός στο δύσκολο έργο τους. Λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ουσία.
  • Για τους μαθητές: αυστηρός, δίκαιος και λογικός. Δημιουργία κανόνων στο σχολείο (δικαιώματα και υποχρεώσεις). Η υγιεινή και η ασφάλεια των μαθητών σε απόλυτη προτεραιότητα.
  • Για τους γονείς: στενή συνεργασία, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για σοβαρά θέματα, όπως πειθαρχία και ποινές, μαθησιακά προβλήματα, ψυχαγωγία.

Βασική υποχρέωσή μου είναι ο αρμονικός συντονισμός της σχολικής ζωής. Καθαρές αίθουσες, υγιεινή διαβίωση των μαθητών, προσπάθεια για βελτίωση του διδακτικού προσωπικού, η παρακολούθηση των σύγχρονων παιδαγωγικών ιδεών, η εφαρμογή των σύγχρονων διδακτικών μεθόδων, η δημιουργία του κατάλληλου εκπαιδευτικού κλίματος στα σχολεία και ο διακριτικός έλεγχος προς κάθε κατεύθυνση.

Το σχολείο θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και στα προβλήματά της.

Στενή συνεργασία με τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους.

Ο ουσιαστικός και δημοκρατικός διάλογος θα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος πάντα μια καλύτερη Παιδεία.

Τέλος, εύχομαι σε όλους καλή αρχή, καλή δύναμη, καλή επιτυχία και κουράγιο στην αντιμετώπιση όλων των αντιξοοτήτων και δυσκολιών που τυχόν θα συναντήσετε.

Ο Διευθυντής

Στεργάτος Γεώργιος

MSc Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική