Σινεφίλ

Ιαν 201226

Για τον όρο σινεφίλ υπάρχουν τρεις διαφορετικές έννοιες οι οποίες δεν έχουν καμία σύγκλιση μεταξύ τους:

Σινεφίλ (ο, η):

Όρος πρώτος… Ο Άνθρωπος που βλέπει πολλές ταινίες: Πράγματι, για να είσαι Σινεφίλ δεν χρειάζεται να έχεις στάνταρ υψηλά γούστα και να παρακολουθείς μονάχα ταινίες κουλτούρας. Αυτή η άποψη είναι αρκετά παλιά και έχει πλέον αναθεωρηθεί. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να βλέπεις ταινίες μονάχα στην μεγάλη οθόνη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση τα κριτήρια ανεβαίνουν και δεν μετράν οι βιντεοπαραγωγές.

 

Όρος δεύτερος… Ο άνθρωπος που έχει υψηλά ποιοτικά γούστα στην επιλογή ταινιών του: Αυτός είναι ο κλασικός Σινεφίλ, δηλαδή κάποιος που για να πάει σινεμά, πρέπει να παίζει από Αντονιόνι και πάνω. Πλέον έχουν ενσωματωθεί και όλες οι κλασικές ταινίες στον όρο (παλιό να ‘ναι και ότι να ‘ναι), αλλά και ταινίες ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τα cult ή οι μικρού μήκους.

Όρος τρίτος… Η ταινία που είναι πέρα κατηγοριών και φέρει την χαρακτηριστική γραφή του σκηνοθέτη της: Αυτόν τον όρο θα τον βρείτε και σε άλλες γλώσσες, αλλά τοιουτοτρόπως. Οι Ευρωπαίοι προτιμούν τον όρο Cinephile (και όχι cinephille όπως συχνότερα παρουσιάζεται), ενώ οι Αμερικανοί προτιμούν το Art House. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι Σινεφίλ, στην απλοποίηση του, σημαίνει σινεφιλία και προέρχεται βασικά από τον γαλλικό όρο.

Βασικά αρκετούς τους γεμίζει περηφάνια η κατάταξη τους στον όρο, ακόμα και να μην γνωρίζουν τον ακριβή του ορισμό. Το κοινό που λατρεύει το σινεμά έχει πολλούς τρόπους πρόσβασης στα κοινά του. Είτε με μηνύματα σε περιοδικά (πλέον και σε site), είτε με τη συμμετοχή σε ανοιχτές συζητήσεις (θεσμοθετημένες ή μη), είτε με το τι ταινίες επιλέγει να βλέπει διαμορφώνει το κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Πλάι με τους κριτικούς καθορίζει την αθανασία ή μη μιας ταινίας. Με τις μαζικές επιλογές του ορίζει στις εταιρίες παραγωγής το τι είδους ταινίες θα βγάζουν. Αν κάποια στιγμή εξαφανιστεί ο όρος Σινεφίλ ως είδος ταινίας, θα είναι επειδή υπάρχει ελάχιστη προσέλευση στις συγκεκριμένες ταινίες. Αν από την άλλη κατακλυζόμαστε από σίκουελ, πρίκουελ και όλα αυτά, είναι γιατί πολύ απλά πουλάνε…

Παραδείγματα ταινιών σινεφίλ είναι:

  1. ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ
  2. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ   του Ινγκμαρ Μπεργκμαν
  3. ΣΟΛΑΡΙΣ  του Αντρει Ταρκοφσκυ
  4. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ   του  Αντρει Ζβαγκιτσεφ
  5. ΑΝΟΙΞΗ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,ΧΕΙΜΩΝΑΣ    του Κιμ Κι Ντουκ

Βιβλιογραφία: Myfilm.gr
 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σινεφίλ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

esafety label

Μουσική

Μουσική

Ιστορικό

Kατηγορίες

shinystat



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων