Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ζητάνε τη ψήφο σας

Δεκ 200914

Η βρετανική επιτροπή για την αποκατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα, διεξάγει έρευνα καθώς επίσης και ψηφοφορία με θέμα: Θεωρείτε ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και να στεγαστούν σε ένα κατάλληλα κατασκευασμένο μουσείο στην Αθήνα;

 

Παρακαλώ Ψηφίστε στην ακόλουθη διεύθυνση : http://www.parthenonuk.com/vote_now.php

 

Τι είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (Πηγή:http://old.mfa.gr/greek/satelites/parthenon_marbles)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ανάμεσα στα ωραιότερα έργα τέχνης που έχουν προέλθει από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Αποτελούνται από γλυπτά και ζωφόρους που αρχικά ήταν τμήμα του Παρθενώνα. Τα αριστουργήματα αυτά δημιουργήθηκαν υπό την εποπτεία του Φειδία το 447 έως 432 π.Χ., στον οποίο ανέθεσε ο Περικλής να καταστήσει την Ακρόπολη ένα μεγάλο μνημείο για τη δόξα της Αθήνας.

Τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα το 1801 από το Λόρδο ΄Ελγιν, ο οποίος ήταν ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη και μανιώδης συλλέκτης αρχαιοτήτων. Στη διάρκεια λίγων ετών συγκέντρωσε 33 φορτία αρχαιοτήτων από τον Παρθενώνα κόβοντας τις ζωφόρους σε κομμάτια που να μπορούν να μεταφερθούν και αφαιρώντας γλυπτά που συχνά ήταν σκαλισμένα στο ίδιο το κτίριο. Μολονότι ο Έλγιν προόριζε τη συλλογή για την προσωπική του κατοικία, τελικά πούλησε τα αποκαλούμενα “Ελγίνεια μάρμαρα” στη Βρετανική κυβέρνηση το 1816. Τοποθετήθηκαν στη συνέχεια στο Βρετανικό Μουσείο όπου και παραμένουν από τότε.

Ηδη από την εποχή που ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τμήματα του Παρθενώνα, πολλοί χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του σαν μια πράξη βανδαλισμού η οποία αλλοίωσε τον ναό για πάντα. Ο Έλγιν κατηγορήθηκε για λεηλασία ενός αρχαιολογικού χώρου, για δωροδοκία και εξαπάτηση των Τούρκων, οι οποίοι κατείχαν τότε την Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τα μάρμαρα. Μόλις οι Έλληνες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1832 άρχισαν να ζητούν την επιστροφή των τμημάτων που είχαν αφαιρεθεί από το σημαντικότερο εθνικό τους σύμβολο. Από τον Λόρδο Βύρωνα και μετά, υπήρξαν πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής, τόσο Βρετανοί όσο και Έλληνες, οι οποίοι εξετίμησαν τη σημασία του Παρθενώνα, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακοσίων ετών έγινε πολλή συζήτηση και χύθηκε πολύ μελάνι για το δίκιο ή άδικο της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του και δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο για την επιστροφή άλλων θησαυρών του Μουσείου. Οι υποστηρικτές της επιστροφής απαντούν ότι η περίπτωση των μαρμάρων είναι μοναδική, διότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός εθνικού μνημείου. Μεγάλες διαφωνίες υπήρξαν για το αν ο Λόρδος Έλγιν απέκτησε νόμιμα τους θησαυρούς και καθηγητές Πανεπιστημίου επιχειρηματολόγησαν για το αν είχε δικαίωμα να τους αφαιρέσει. Αυτές οι διαφωνίες συνεχίστηκαν με κατηγορίες και από τις δύο πλευρές και τελικά δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα.

Σήμερα υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στη Βρετανία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το βρετανικό κοινό είναι υπέρ σε αναλογία 2 προς 1). Η επανένωση αυτών των θαυμάσιων γλυπτών με το αρχικό περιβάλλον τους θα ήταν μια εμπνευσμένη κίνηση, για την οποία υπάρχει τώρα μια νέα εκστρατεία -Παρθενών 2004. Έχει την υποστήριξη πολλών Βρετανών ηθοποιών συμπεριλαμβανομένων της Dame Judi Dench, Vanessa Redgrave, Janet Suzman, Joanna Lumley και του Sir Sean Connery, οι οποίο επιθυμούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και ειδικότερα να υπάρξει σχετική συμφωνία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών του 2004. Αυτή η νέα εκστρατεία επικεντρώνεται στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας και όχι στη λεπτομέρεια του σε ποιόν ανήκουν τα γλυπτά. Το σημαντικό είναι, τα κομμάτια του Παρθενώνα που λείπουν, να επιστραφούν και να πάρουν και πάλι τη θέση τους κάτω από το λαμπερό αττικό ουρανό, όπου και δημιουργήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ζητάνε τη ψήφο σας    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

esafety label

Μουσική

Μουσική

Ιστορικό

Kατηγορίες

shinystat



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων