Δάσος

Μαρ 200812

Δάσος

Τα δάση είναι μεγάλες εκτάσεις που καλύπτονται από δέντρα, άγρια φυτά και θάμνους. Τα τροπικά δάση βρίσκονται στη ζώνη του Ισημερινού. Σε αυτό το ζεστό και υγρό κλίμα ευδοκιμούν πολλά είδη δέντρων και φυτών, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα (ζούγκλα).Στις ψυχρές χώρες του Βορρά βρίσκονται δάση ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ, τα οποία αποτελούνται συνήθως από ένα είδος δέντρου (ελατοδάση ή πευκοδάση). Στις περιοχές με εύκρατο κλίμα, όπως στην Ευρώπη και στις βόρειες περιοχές της Αφρικής, υπάρχουν δάση φυλλοβόλων με βελανιδιές, οξιές κ.ά. Τα περισσότερα δάση της Αυστραλίας αποτελούνται κυρίως από ευκαλύπτους.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σήμερα πολλά δάση. Παρά την αυστηρή νομοθεσία, τα λίγα δάση που έχουν απομείνει καταστρέφονται από πυρκαγιές, εκχερσώσεις καθώς και από κοπάδια κατσικιών, που τρώνε τις τρυφερές άκρες των βλαστών των δέντρων και δεν τα αφήνουν να μεγαλώσουν. Τα δέντρα των ελληνικών δασών είναι το έλατο, το πεύκο, η βελανιδιά, το κυπαρίσσι, η οξιά, ο πλάτανος, ο σκίνος κ.ά.

Τα δάση είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Συγκρατούν τα νερά της βροχής και εμποδίζουν το σχηματισμό χειμάρρων. Οι υδρατμοί, που προέρχονται από το νερό που εξατμίζεται με τη διαπνοή των φύλλων, προκαλούν βροχοπτώσεις. Επίσης, τα δάση εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και συγκρατούν το βλαβερό για τον άνθρωπο διοξείδιο του άνθρακα. Στα δάση ζουν πολλά είδη φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων. Από τα δάση παίρνουμε τη ξυλεία, που χρησιμοποιείται σε πολλές κατασκευές, ως καύσιμη ύλη, για την παραγωγή χαρτιού κ.τ.λ.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δάσος    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

esafety label

Μουσική

Μουσική

Ιστορικό

Kατηγορίες

shinystat



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων