Πυρκαγιές Δασικές

Φεβ 200819

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ (ΔΑΣΙΚΕΣ)

ΓΕΝΙΚΑ:

Η χώρα μας , όπως είναι γνωστό, πάσχει από πυρκαγιές ετησίως και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιστεύουμε πως, αν αυξήσουμε τα μέσα πυρόσβεσης, το φαινόμενο θα πάψει να υπάρχει, παρόλα αυτά , δε συμβαίνει. Άρα , στηριζόμαστε σ? αυτήν τη φιλοσοφία που όπως προείπαμε , δεν κάνει τις πυρκαγιές ανύπαρκτες. Όσο καλό εξοπλισμό κατέχουμε και όσο καλή οργάνωση και αν έχουμε, το καλοκαίρι η πρώτη φλόγα δημιουργείται σε μια φονική πυρκαγιά εξ' αιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η πρόληψη πυρκαγιών δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε ως κράτος. Ο όρος «πρόληψη» περιορίστηκε μόνο σε προσπάθειες μείωσης της καύσιμης μάζας, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και άλλα. Τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος δημιουργεί πυρκαγιά ακούσια. Άρα όλα τα παραπάνω μέτρα δεν είναι πρόληψη, αλλά μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας πυρκαγιών.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η πρόληψη της πυρκαγιάς σημαίνει πρόληψη της πρώτης φλόγας, που είναι αυτή που «γεννά» την πυρκαγιά. Οι περισσότερες πυρκαγιές δημιουργούνται από αμέλεια και εκτιμάται πως ξεπερνά το 75 -80% . Χωρίς να το ξέρετε, γίνεστε εμπρηστές και για όλα ευθύνεται η κακή πληροφόρηση. Όμως δε μπορούμε να αποκρύψουμε τόσο απλά και τους εκούσιους εμπρηστές. Αυτοί υπήρχαν από παλιότερα, ήταν βοσκοί εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των νόμων , την απουσία του κτηματολογίου και την κρατική ανοχή. Σήμερα οι νεοεμπρηστές, το κάνουν ίσως επειδή είναι αντικοινωνικοί ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα, και προσπαθούν να χτυπήσουν την κοινωνία εκεί που πονά περισσότερο. Υπάρχει, ακόμη, και η άλλη μεριά του θέματος, μήπως αυτές οι πυρκαγιές γίνονται για συγκεκριμένο λόγο; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!!!…Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καμένες δασικές εκτάσεις. Τα όλο αυτό πρόβλημα το έχουν και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:

Όλο το κράτος πρέπει να συμβάλλει σ'αυτόν τον αγώνα. Ψυχολόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι, γιατροί, επικοινωνιολόγοι, διαφημιστές, γραφίστες, καλλιτέχνες. Ενημέρωση πρέπει να δεχθούν όλοι οι πολίτες, όλων των ηλικιών. Πρέπει να μη φοβούνται τη φωτιά, πρέπει να μάθουν να ζουν σε ένα τόσο εύφλεκτο περιβάλλον. Το πρόγραμμα ενημέρωσης πρέπει να παρουσιάζει καθετί καινούριο που ανακαλύπτει, ώστε η πληροφόρηση μας να είναι καλύτερη. Από που όμως πρέπει να ξεκινάει αυτή η ενημέρωση; Πρώτα απ' όλα μέσα από τις οικογένειες, στις οποίες οι γονείς θα έχουν πληροφορηθεί π.χ: από το σχολείο ή από κάποιο σεμινάριο. Έτσι, σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση , παίζουν η οικογένεια και τα σχολεία, τα οποία και είναι αυτά που πρέπει να στηριχθούμε ώστε να μειωθούν οι πυρκαγιές.

Με καλή ενημέρωση, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι πιο αποτελεσματική. Ακόμη, δημιουργούνται περισσότερα εθελοντικά σώματα τα οποία αναλαμβάνουν τη συνέχεια της πληροφόρησης.

Τελικά η πληροφόρηση είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η αρχή της μείωσης των πυρκαγιών, που αν συνεχιστεί από εμάς ( η πληροφόρηση), η ύπαρξη πυρκαγιών θα μειωθεί.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πυρκαγιές Δασικές    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

esafety label

Μουσική

Μουσική

Ιστορικό

Kατηγορίες

shinystat



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων