17 Μάι 2022

Η ιστορία … αλλιώς

Συντάκτης: 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ | Κάτω από: Αρχική, Εκπαιδευτικό υλικό

Πώς ζούσε άραγε ένας βυζαντινός πολίτης; Τι έτρωγε; Πώς διασκέδαζε; Υπήρχε ανάπτυξη των επιστημών στο Βυζάντιο ή είναι «σκοτεινοί αιώνες»;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα  σε σχέση με την καθημερινή ζωή και τη δράση των Βυζαντινών βρίσκουν απάντηση μέσα από τις ερευνητικές εργασίες μαθητών της Β΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Η Βυζαντινή Ιστορία ζωντανεύει μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών που εργάστηκαν μεθοδικά, αναζήτησαν κριτικά τις πληροφορίες και τις πηγές και συνέγραψαν άρτια κείμενα που διερευνούν πτυχές της περιόδου αυτής άγνωστες και παραμελημένες από τα παραδοσιακά αναλυτικά προγράμματα. Τα παιδιά όμως ως «μικροί ιστορικοί» αποφάσισαν να βγάλουν από την αφάνεια την καθημερινότητα ενός βυζαντινού και να μας την παρουσιάσουν απλά αλλά τεκμηριωμένα, αποδεικνύοντάς μας έτσι ότι, όταν αναζητάς ο ίδιος την γνώση, την κατακτάς καλύτερα.

Ξεκινώντας από την γέννηση ενός παιδιού, την βάπτισή και την εκπαίδευσή του, παρακολουθούμε όλη του τη ζωή ως τον γάμο, διερευνώντας ταυτοχρόνως και τη θέση της γυναίκας σε μια μεσαιωνική κοινωνία. Τα κατάλοιπα της ιστορίας όπως  τάφοι, κοσμήματα, λουτρά και αθλητικοί χώροι, όπως ο Ιππόδρομος, μας βοηθούν να ανασυνθέσουμε την ιστορία, να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση και να προσεγγίσουμε βιωματικά τους προγόνους μας. Νιώθουμε την δυσκολία της επιβίωσης, την σκληρότητα της αγροτικής ζωής, την συνεχή ανασφάλεια λόγω των εχθρικών επιδρομών που οδήγησαν σε μία μόνιμη εγρήγορση του βυζαντινού στρατού και στην ανάγκη για νέα όπλα, όπως το αινιγματικό «υγρόν πυρ».  Φανταζόμαστε τους ηρωικούς ακρίτες που εξυμνήθηκαν μέσα από τα ακριτικά  τραγούδια να διακινδυνεύουν τη ζωή τους μέσα στα δύσβατα μονοπάτια και να κάνουν παράτολμα ταξίδια σε χαραγμένους δρόμους, όπως η Εγνατία, αλλά και μέσα από  απόκρημνα βουνά για να αποφύγουν τους εχθρούς.

Δεν είναι όμως μόνο πόλεμος το Βυζάντιο…είναι και η δόξα του Χριστιανισμού! Είναι το Αγιον Όρος. Είναι τα Μετέωρα Είναι οι υπέροχες εκκλησίες και τα μοναστήρια του που αποτελούν τους θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας.

Το έντονο θρησκευτικό αίσθημα βέβαια δεν σημαίνει μία παραγκώνιση των επιστημών. Το έργο των αρχαίων Ελλήνων το συνεχίζουν οι Βυζαντινοί. Αναπτύσσουν επιστήμες όπως η Αστρονομία, η Φιλοσοφία, η Ρητορική, η Βοτανολογία, η Φυσική και η Μηχανολογία.

Όπου και να ταξιδέψεις η ιστορία είναι εκεί και σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Μυστράς, Βυζαντινή Κρήτη και Φανάρι Καρδίτσας με το καλοδιατηρημένο κάστρο του μαρτυρούν το μεγαλείο μιας άλλης εποχής που, τελικά, δεν είναι και τόσο μακριά από εμάς…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *