Η Ιστορία του σχολείου

Η ιστορία του σχολείου μας

Μια σύντομη αναδρομή

στην ιστορία του σχολείου…

circle11_green.gif ΄Εως το 1956 η πόλη της Δάφνης δεν διέθετε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι λιγοστοί μαθητές εκείνης της εποχής φοιτούσαν σε σχολεία γειτονικών Δήμων, κυρίως στο Κουκάκι, την Πλάκα και τη Νέα Σμύρνη.

circle11_green.gif Τον Μάρτη του 1957 και κάτω από δραματικές συνθήκες – όπως διαβάζουμε σε έγγραφο του Δήμου – έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση και λειτουργία του 1ου εξαταξίου Γυμνασίου Θηλέων (δεν υπήρχαν τότε Λύκεια, αλλά μόνο εξατάξια Γυμνάσια), με διευθυντή τον κ. Ιωάννη Πασά.

Το σχολείο αυτό στεγαζόταν για αρκετά χρόνια σε διάφορερς ενοικιαζόμενες αίθουσες, όπως το κτίριο της οδού Αγίας Βαρβάρας 92, το οποίο σήμερα είναι πολυκατοικία.

circle11_green.gif Το σημερινό κτίριο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1972.

Το συγκρότημα κτίστηκε κάτω από τον λόφο του Αη Γιώργη Κυνοσάργους, εκεί όπου παλιότερα βρισκόταν το γήπεδο του «Φοίβου» και περικλείεται από τις οδούς: Μπακνανά, Γράμμου, Ασπρογέρακα και Ρουμπέση.

Το παρέλαβαν ο τότε Γυμνασιάρχης, κ. Ευστράτιος Καρούμπας και ο Ταμίας της τότε Σχολικής Επιτροπής κ. Ευάγγελος Σκατζάκης.

circle11_green.gif Λειτούργησε αρχικά ως 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Δάφνης, ενώ το Θηλέων ονομάστηκε 2ο Γυμνάσιο Θηλέων Δάφνης.

circle11_green.gif Στη συνέχεια και με ενέργειες και του δημάρχου κ. Μιχαλόπουλου, ιδρύθηκαν και τα : 1ο Λύκειο Αρρένων Δάφνης και 2ο Λύκειο Θηλέων Δάφνης.

circle11_green.gif Το 1978 ιδρύθηκε το 3ο Μεικτό Γυμνάσιο Δάφνης ( από το 1978 όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας γίνονται μεικτά), το οποίο επίσης στεγάστηκε στο συγκρότημα της Γράμμου.

circle11_green.gif ΄Ολα τα σχολεία του συγκροτήματος λειτουργούσαν με «διπλή βάρδια» (αρχικά 3 ημέρες πρωί και 2 ημέρες απόγευμα και αργότερα μια εβδομάδα πρωί και μια εβδομάδα απόγευμα, εναλλάξ).

circle11_green.gif Το 1980 στεγάζονταν ήδη στο συγκρότημα 2 Δημοτικά, 3 Γυμνάσια και 3 Λύκεια (δύο Ενιαία και ένα Τεχνικό). Οι αίθουσες του συγκροτήματος δεν επαρκούσαν για πρωϊνή λειτουργία όλων των σχολείων. Και ετσι….

circle11_green.gif Τον Σεπτέμβριο του 2000 το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Δάφνης συγχωνεύθηκαν. Το «νέο» σχολείο κράτησε το όνομα 1ο Γυμνάσιο Δάφνης.

circle11_green.gif ΄Ενας από τους λόγους της συγχώνευσης ήταν η προοπτική να λειτουργήσει και το σχολείο αυτό σε πρωϊνή μόνο βάρδια, πράγμα που όμως δεν κατέστη δυνατό γιατί έγιναν «πρωϊνά » τα δύο ενιαία Λύκεια.

circle11_green.gif Τον Σεπτέμβρη του 2004, ο δήμαρχος κ. Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι το σχολείο θα λειτουργεί μόνο πρωϊ.

circle11_green.gif Και…από τον Σεπτέμβρη του 2005, το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης μεταφέρθηκε και λειτουργεί στη νέα, αυτόνομη πτέρυγα, που αναπτύχθηκε στο προαύλιο του προϋπάρχοντος συγκροτήματος.

Σωκράτης Μάκρας

Αφήστε μια απάντηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων