greece1

Επισκέπτες:

Το σχολείο

Το σχολείο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ERT-eas-pinakas

ERT-eas-pinakas

Σαν σήμερα

 1. 28/10/1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΌΧΙ» των Ελλήνων.

sch-Μετρητής

Μετρητής επισκεπτών

ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΥΠ.Π.Ε.Θ.

sch.gr

 sch.gr

Η εφημερίδα μας

Η εφημερίδα μας

Εκδρομές

Εκδρομές

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

eme

eme

25 Οκτωβρίου 2016 από

28_10_1940

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Ενισχυτική Διδασκαλία 2016 -17

25 Οκτωβρίου 2016 από

    Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 169770/Δ2/12.10.2016 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 3406), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών όλων των τάξεων Γυμνασίου, ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 η Ενισχυτική Διδασκαλία περιλαμβάνει τα μαθήματα:

 • Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,
 • Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,
 • Μαθηματικά,
 • Φυσική,
 • Χημεία και
 • Αγγλικά.

Ο/η μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα.

Την αίτηση-δήλωση συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στην Ενισχυτική Διδασκαλία την υποβάλλει ο/η γονέας – κηδεμόνας προς τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2016.

Κλικ  ΕΔΩ   για την  αίτηση

Το Ωρολόγιο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για το σχολικό έτος  2016-2017 προβλέπει :

 • Για την Α’ Γυμνασίου: Μαθηματικά 3 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Φυσική 1 ώρα, Αγγλικά 2  ώρες συνολικά 11ώρες.
 • Για την Β’ Γυμνασίου: Μαθηματικά 3 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3ώρες, Φυσική 1ώρα, Χημεία 1 ώρα, Αγγλικά 2 ώρες  συνολικά 12 ώρες.
 • Για την Γ’ Γυμνασίου: Μαθηματικά 3 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Φυσική 1 ώρα, Χημεία 1 ώρα, Αγγλικά 2ώρες  συνολικά 12 ώρες.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενισχυτική Διδασκαλία 2016 -17

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

25 Οκτωβρίου 2016 από

     Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι κατεξοχήν ευκαιρία να σκεφτούμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και την αποφασιστική αντίσταση του λαού μας απέναντι στον φασισμό. Στο «Όχι» συμπυκνώθηκε η απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να αντισταθεί στις επεκτατικές διαθέσεις της Ιταλίας και των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά συμπυκνώθηκε και η απόφασή του να αντισταθεί στον φασισμό.
Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο συμμετείχαν όλοι: άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, όλοι και όλες προσέφεραν από το μετερίζι που μπορούσε ο καθένας και η καθεμιά. Ήταν όλοι ενωμένοι, ταγμένοι σε έναν κοινό σκοπό, στην απόφαση να νικήσουν.
Ο πόλεμος του 1940 ήταν από κείνες τις σπάνιες στιγμές της ιστορίας που η επικέντρωση στον στόχο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις διαφορές και που η ελπίδα υπερνικά τον φόβο. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που το καλό του συνόλου ανυψώνεται πάνω από τα επιμέρους συμφέροντα. Το συναίσθημα που επικρατεί στις περιόδους αυτές είναι η μέθεξη. Αυτό το μεγαλειώδες συναίσθημα ότι όλα είναι δυνατά, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Τότε η ζωή γίνεται γιορτή, οι θυσίες έχουν νόημα και τα προβλήματα δίνουν τη θέση τους στα όνειρα.
Δεν κράτησε για πάντα αυτό το συναίσθημα – ήρθε η κατοχή και οι διχασμοί επανεμφανίστηκαν, με νέες μορφές και σχήματα. Και μετά ο εμφύλιος. Όμως, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη δυναμική που γεννάει αυτή η στιγμή της ενότητας. Μια δυναμική που δεν είναι ψεύτικη, που μπορεί και μετατρέπεται σε πραγματική δύναμη νίκης.
Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησε ήδη στα χρόνια της Κατοχής. Με πρωτοπόρους τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους νέους και νέες. Και πήρε τη μορφή αντίστασης στον φασισμό, με την καθοριστική συμβολή της νεολαίας, με τις πρώτες διαδηλώσεις που είχαν νεκρούς από τα ιταλικά πυρά το 1942.
Τιμώντας το έπος της 28ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο αντίστασης στο φασισμό. Άλλωστε η αντίσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη.
Το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να απειλεί για ακόμη μια φορά την Ευρώπη. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια, π.χ. με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Για άλλη μια φορά, η χώρα μας και η Ευρώπη, οφείλουν να πουν ένα νέο δυνατό ΟΧΙ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ»

25 Οκτωβρίου 2016 από

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργανώνει τον 77ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά, «Ο ΘΑΛΗΣ»,

το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9.00 π.μ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β” και Γ” τάξεων των Γυμνασίων, καθώς και όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, και θα διαβιβασθούν άμεσα στις Διευθύνσεις όπου ανήκουν.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις (3) ώρες και θα απαρτίζεται μόνο από θέματα πλήρους ανάπτυξης, γι” αυτό θα απαιτηθούν κόλλες αναφοράς.

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών εθελοντική.

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ»

20 Οκτωβρίου 2016 από

GONEIS_2016-1

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

12 Οκτωβρίου 2016 από

Προς :

 1. Διευθυντές και Περιφερειακούς Διευθυντές
 2. Δ/ντές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
 3. Δ/ντές όλων των σχολείων (ΔΙΑ ΤΩΝ Δ/ΝΣΕΩΝ)
 4. Σύλλογοι Γονέων και Σχολικές Επιτροπές όλων των σχολείων (ΔΙΑ ΤΩΝ Δ/ΝΤΩΝ)

     Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο.
Το Υπουργείο Παιδείας, συνεπές στις υποχρεώσεις του για την παροχή εκπαίδευσης στους προσφυγόπαιδες, όπως αυτές προκύπτουν από τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία (αρ. 28 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΟΗΕ, 1989, επικυρώθηκε στη χώρα μας με τον ν. 2101/1992, ΦΕΚ Α’ 192 και άρθρο 16 του Συντάγματος), όπου θεμελιώνεται το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, έχει προχωρήσει, με την υποστήριξη της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει συστήσει (με την υπ’ αριθμό πρωτ. ΓΓ1/47079/ 18 – 03 – 2016 Υπουργική Απόφαση) και με την γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην κατάρτιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο θα λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2016 – 2017, για τα παιδιά των προσφύγων.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αφορά στα παιδιά που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη μετάβαση των παιδιών αυτών από τη ζωή στους καταυλισμούς σε μια σχολική κανονικότητα και τελικά την επιτυχή ένταξή τους στη σχολική κουλτούρα.
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 38 του ν. 4416/2016 (ΦΕΚ Α 159) «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» ιδρύθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθ. 152360/ΓΔ4,(ΦΕΚ 3049 Β, 2016), Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων, οι οποίες θα λειτουργούν εντός σχολικών μονάδων τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των Δομών θα εφαρμοστεί εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι ωρών (τέσσερις ώρες ημερησίως), το οποίο θα υλοποιείται τις απογευματινές ώρες (2 – 6 μ.μ.) με στόχο είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος, είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.
Στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής έχει ληφθεί υπόψη τόσο ο αριθμός των παιδιών, όσο και η διαθεσιμότητα αιθουσών. Πρωτίστως όμως και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει ληφθεί υπόψη ως απαραίτητη προϋπόθεση να ακολουθείται η πρόοδος του προγράμματος της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που βασίζεται στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

    Σας πληροφορούμε ότι μέχρι στιγμής όλα τα παιδιά που πρόκειται να ενταχθούν στις ΔΥΕΠ πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Για την ομαλή λειτουργία όλων των ΔΥΕΠ έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), ενώ παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία.
Επίσης σας πληροφορούμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίες έχουν επιλεγεί ή θα επιλεγούν για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια αρχική εκτίμηση των επιπλέον εξόδων που θα αφορούν στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στον φωτισμό και στη θέρμανση των εν λόγω σχολικών μονάδων, ώστε να κοστολογηθούν οι επιπρόσθετες αναγκαίες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΔΟΜ. Οι επιπρόσθετες αυτές επιχορηγήσεις θα δοθούν απευθείας στις Σχολικές επιτροπές προς εκταμίευση.
Για την εύρυθμη λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης και την απρόσκοπτη παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων εντός των σχολικών μονάδων, κάτι που αποτελεί στόχο και επιθυμία όλων μας, καλούμε τους Διευθυντές , τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τα μέλη των σχολικών επιτροπών και τους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση στο μέτρο της επαγγελματικής ευσυνειδησίας και κοινωνικής αλληλεγγύης τους. Η διαδικασία παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων αποτελεί υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις του Συντάγματος και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σας ενημερώνουμε ότι η μη συμμόρφωση με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας πιθανόν να επισύρει νομικές κυρώσεις γεγονός το οποίο θα θέλαμε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς το δικαίωμα των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση και να παρακάμψει ή να υποσκάψει την θετική υποχρέωση του κράτους, να υλοποιήσει την παροχή εκπαίδευσης.
Το ΥΠΠΕΘ θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την υποστήριξη σας στο δύσκολο έργο της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και σας ευχαριστεί για την συνεργασία και την συνδρομή σας σε αυτό.

Με τιμή
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΠΕΘ

 

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ενημέρωση εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στη διδακτέα ύλη από την ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

12 Οκτωβρίου 2016 από

Σας γνωστοποιούμε ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (www.minedu.gov.gr) οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν ενημερωτικό υλικό για τις αλλαγές στη διδακτέα ύλη των μαθημάτων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και βίντεο από τις ενημερωτικές ημερίδες των Σχολικών Συμβούλων που πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. σχετικά με τις αλλαγές αυτές.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να ακολουθήσουν έναν από τους ακόλουθους τρόπους πλοήγησης:

1ος· Στην αρχική σελίδα του επίσημου ιστότοπου του ΥΠ.Π.Ε.Θ και κάτω από τις ειδήσεις, στο μεγάλο κινούμενο banner, να επιλέξουν τον τίτλο: «Αλλαγές στη Διδακτέα Ύλη και τη Λειτουργία του Σχολείου»

ή

2ος: Από το μενού της αρχικής σελίδας να επιλέξουν «Εκπαίδευση» και στη συνέχεια, από τη λίστα που εμφανίζεται, να επιλέξουν: «Αλλαγές στη Διδακτέα Ύλη και τη Λειτουργία του Σχολείου»    Επίσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://iep.edu.gr/index.php/el/ του ΙΕΠ λειτουργεί δυναμικός διαδραστικός ιστότοπος όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν το προτεινόμενο διδακτικό υλικό, κείμενα παρουσιάσεων από τις ημερίδες, σχετικές ανακοινώσεις και ειδήσεις.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ

Κατηγορία Εκπαιδευτικοί | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στη διδακτέα ύλη από την ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Εκδρομή, θέλει προετοιμασία!

7 Οκτωβρίου 2016 από

Για να πραγματοποιηθεί μια σχολική εκδρομή,  γίνονται οι παρακάτω διαδικασίες:

 1. Εκφράζεται σχετική επιθυμία από τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσω των μαθητικών συμβουλίων.
 2. Προτείνονται προορισμοί, από μαθητές αλλά και από εκπαιδευτικούς.
 3. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε συνεργασία με τον διευθυντή, κάνουν έρευνα για τον κάθε προορισμό και αποφασίζουν τον βέλτιστο, από άποψη ασφάλειας, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, αλλά και από οικονομικής πλευράς.
 4. Ο Δ/ντής μοιράζει υπεύθυνες δηλώσεις στους γονείς ώστε να εγκρίνουν τη συμμετοχή του παιδιού τους, να σχηματισθεί ο προβλεπόμενος αριθμός 70% των φοιτώντων.
 5. Όταν συγκεντρωθούν οι δηλώσεις και εξασφαλιστεί το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής, ξεκινά η διαδικασία έγκρισης.
 6. Ο Σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει και ορίζει, το πρόγραμμα της εκδρομής, τον αρχηγό και τους συνοδούς καθηγητές/τριες, κάθε άλλη διαδικασία.
 7. Ανακοινώνεται δημόσια η προκήρυξη της εκδρομής και ζητούνται προσφορές. Αναρτάται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης αλλά και του σχολείου.
 8. Με πράξη του Δ/ντή συγκροτείται η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών και ορίζεται  η ημέρα και η ώρα που θα συνεδριάσει,  ώστε να  αξιολογήσει τις προσφορές.
 9. Υποβάλλονται στο σχολείο οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενουςσε σφραγισμένο φάκελο.
 10. Ανοίγονται οι προσφορές από την επιτροπή και επιλέγεται η οικονομικότερη. Συντάσσεται και σχετική πράξη.
 11. O Δ/ντής αναρτά στον ιστόχωρο (site) του σχολείου την πράξη, αλλά και το σύνολο των προσφορών για διαφάνεια. Ενημερώνονται τα τουριστικά γραφεία που συμμετείχαν στον μειοδοτικό διαγωνισμό με το αποτέλεσμα και το μειοδότη.
 12. Δίνεται προθεσμία δύο ημερών για ενστάσεις, από τους συμμετέχοντες.
 13. Υποβάλλεται από τον Δ/ντή του σχολείου ο σχετικός φάκελος στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για έλεγχο.
 14. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αφού προβεί σε σχολαστικό έλεγχο των στοιχείων, διαβιβάζει το φάκελο στον οικείο αντιπεριφερειάρχη για να δοθεί η έγκριση της εκδρομής.
 15. Ο διευθυντής με τη βοήθεια των μαθητικών συμβουλίων συγκεντρώνει τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε μαθητή. Συνήθως εκτός από την αμοιβή του μεταφορικού μέσου, συμπεριλαμβάνονται έξοδα ξεναγού, εισιτήρια θεάτρων, μουσείων κλπ. Εδώ παρατηρείται ένα μικρό ποσοστό από μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή, να μη φέρουν τα χρήματα και να δηλώνουν απλά ότι δεν συμμετέχουν. Δυστυχώς τότε το οικονομικό τους μερίδιό επιβαρύνει τους υπόλοιπους μαθητές.
 16. Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ σχολείου (από τον Δ/ντή ως εκπρόσωπος των συμμετεχόντων μαθητών) και του μεταφορέα,  η οποία θεωρείται στην αρμόδια ΔΟΥ.
 17. Δίνεται προκαταβολή στο τουριστικό γραφείο, για κλείσιμο λεωφορείου, ξενοδοχείου μόνο στην περίπτωση πολυήμερης εκδρομής, καμιά φορά και για εισιτήρια πλοίων.

αφού όλα αυτά διεκπεραιωθούν με επιτυχία,  καλό ταξίδι, αλλά δεν τελειώσαμε ακόμη!

 1. Μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής αποδίδεται από τον Δ/ντή σχετική αναφορά – έκθεση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και αντίγραφα από τη σύμβαση, τα τιμολόγια ή τις αποδείξεις παροχής υπηρεσίας.

Όλα αυτά γιατί έτσι,  το προβλέπουν οι 129287/Γ2/10-11-2011 Υ.Α. και 36637/Γ2/02-04-2012  Υ.Α. και για ενημέρωση όλων όσων συμμετέχουν ή είναι απλοί παρατηρητές και σχολιάζουν.

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδρομή, θέλει προετοιμασία!

5 Οκτωβρίου 2016 από

05-10-16 Παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών

Σήμερα 5 Οκτωβρίου, η παγκόσμια κοινότητα τιμά τον/την εκπαιδευτικό  γιορτάζοντας  την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.  Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών, γυναικών και ανδρών, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων, στη διάπλαση των αυριανών πολιτών και επομένως στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία της εποχής μας, που η οικονομική κρίση μαστίζει τις κοινωνίες μας και πλήττει τα ασθενέστερα κυρίως κοινωνικά στρώματα, ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ξεπέρασμα της κρίσης.  Η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται πρωτίστως από τον/την εκπαιδευτικό, από την έμπνευση , το μεράκι και την ενεργό συμμετοχή του/της. Γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να πράττει ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρει στους/στις εκπαιδευτικούς τις συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δύσκολου έργου τους.

Η σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου μας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και εκλογικευμένα οι εκπαιδευτικές δομές αποτυπώνεται ήδη στην προσπάθειά μας  να στελεχωθούν έγκαιρα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με το απαραίτητο προσωπικό,  προσπάθεια που αποφέρει ήδη καρπούς. Ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, ο περιορισμός του εξεταστικού φόρτου  και ο  εξορθολογισμός της ύλης των μαθημάτων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο ουσιαστική, ενδιαφέρουσα και δημιουργική,  τόσο για τους/τις εκπαιδευτικούς  όσο και για τους/τις μαθητές/τριες.

Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας στους/στις εκπαιδευτικούς, διασφαλίζοντάς τους ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας, αλλά και την κατάλληλη παιδαγωγική στήριξη  στο δύσκολο έργο τους, με  προγράμματα επιμόρφωσης  και άλλα μέτρα που σχεδιάζονται και σύντομα θα υλοποιηθούν. Γιατί η στήριξη και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τους/τις εκπαιδευτικούς είναι στήριξη και έμπρακτο ενδιαφέρον για τους/τις μαθητές/τριες και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

77ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά

3 Οκτωβρίου 2016 από

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργανώνει τον 77ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά, «Ο ΘΑΛΗΣ», το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9.00 π.μ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β” και Γ” τάξεων των Γυμνασίων, καθώς και όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις (3) ώρες και θα απαρτίζεται μόνο από θέματα πλήρους ανάπτυξης, γι” αυτό θα απαιτηθούν κόλλες αναφοράς.

Οι μαθητές, που θα διακριθούν στο διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ», θα κληθούν να συμμετάσχουν στον επόμενο διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», που θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου 2017. Στη συνέχεια, οι διακριθέντες στον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στις 4 Μαρτίου 2017, προκειμένου να επιλεγεί η Εθνική ομάδα που θα λάβει μέρος στην 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Οχρίδα, Μάιος 2017), στην 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Βουλγαρία, Ιούνιος 2017) και στην 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ρίο ντε Τζανέιρο, Ιούλιος 2017).

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών εθελοντική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34, 106 79 Αθήνα, στα τηλέφωνα: 210-36.16.532, 210-36.17.784, στο fax: 210-36.41.025, στο e-mail: info@hms.gr και στην ιστοσελίδα: www.hms.gr .

 

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 77ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 – Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

2 Οκτωβρίου 2016 από

Δεν θα πραγματοποιηθεί μάθημα αλλά,  

Σχολικές Αθλητικές Δραστηριότητες για την 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού.

Οι μαθητές θα σχολάσουν μετά το τέλος της Δράσης. 

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων και στην προσπάθεια να παρακινήσει τους μαθητές να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια ή/και ενίσχυση της ευεξίας, υιοθετεί το σύνθημα της Μαθητιάδας ως λογότυπο της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού (143571/Γ4/10-9-2014 Υ.Α.) για το τρέχον έτος 2016-2017 : «Νοιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 – Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

28 Σεπτεμβρίου 2016 από

 

Οδηγίες εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών

του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό,

στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

22 Σεπτεμβρίου 2016 από

28-9-16

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Οδηγίες για μαθήματα.

14 Σεπτεμβρίου 2016 από

Οδηγίες για τα μαθήματα απέστειλε η Γενική Διεύθυνση Σπουδών μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας .

 

Κατηγορία Εκπαιδευτικοί | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για μαθήματα.

Μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

11 Σεπτεμβρίου 2016 από

Για το 2017-8 προετοιμάζονται νέες μεταρρυθμίσεις με την πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους σας, μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή χρονιά!

Από μεριάς μας έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά.

Τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία σάς περιμένουν από το καλοκαίρι και τα έξοδα των σχολικών επιτροπών έχουν ήδη καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, φέτος δεν λείπουν  από τα σχολεία εκπαιδευτικοί, χάρη αφενός σε ένα επιτυχή σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ώστε, να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ταχύτατα και άρα έγκαιρα, αφετέρου χάρη στη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια.   

Για το 2017-8 προετοιμάζονται νέες μεταρρυθμίσεις με την πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Όραμά μας ένα σχολείο όπου θα πνέει άνεμος δημοκρατίας και δημιουργίας και που θα τονώνει την πρωτοβουλία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, ένα σχολείο που δε θα είναι εξεταστικό κέντρο, δε θα υπηρετεί τον άκρατο ανταγωνισμό αλλά θα είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, συμμετοχής και συνεργασίας, ένα σχολείο που θα οικοδομεί στέρεη και βαθιά γνώση, εξάπτοντας την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή στη νέα σας χρονιά!

 

 

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ενημέρωση για αλλαγές στο Γυμνάσιο

8 Σεπτεμβρίου 2016 από

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για αλλαγές στο Γυμνάσιο βάσει προεδρικού διατάγματος που προωθείται

Σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προωθεί Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο Γυμνάσιο (διαδικασία αξιολόγησης, σχολικό και διδακτικό έτος, γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κ.ά).

Το Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Σχολικό και διδακτικό έτος

 1. Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.
 2. Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
 3. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.
 4. Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.

Μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο

 1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α”) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: 1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία), 2) Μαθηματικά, 3) Φυσική, 4) Ιστορία.

Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β”) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: 1) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση), 2) Χημεία, 3) Βιολογία, 4) Γεωλογία- Γεωγραφία, 5) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, 6)Θρησκευτικά, 7) Αγγλικά, 8) Δεύτερη ξένη γλώσσα και 9) Οικιακή Οικονομία.

Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ”) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: 1) Τεχνολογία – Πληροφορική, 2) Μουσική – Καλλιτεχνικά 3) Φυσική Αγωγή.

 1. Το ωρολόγιο πρόγραμμα ορίζει ποια μαθήματα από τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε κάθε τάξη του Γυμνασίου.

Διαδικασία αξιολόγησης

 1. Η διαδικασία αξιολόγησης της επίδοσης του μαθητή ορίζεται ως εξής:

Α. Για την αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή κατά τη διάρκεια των τετραμήνων συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:

α) η συνολική συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διδασκαλία (τα ερωτήματα που θέτει, οι απαντήσεις που δίνει, η συμβολή του στη μελέτη ενός θέματος μέσα στην τάξη, η συνεργασία του με συμμαθητές, η επιμέλεια στην εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθενται), από την οποία ο εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες , την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κτλ., β) οι εργασίες που εκτελεί ο μαθητής στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά,

γ) οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, οι διαθεματικές εργασίες

δ) οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες,

ε) οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).

Β. Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι:

α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης και καλύπτουν ευρύτερη διδακτική ενότητα για την οποία έχουν διατεθεί μέχρι τέσσερις (4) διδακτικές ώρες. β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α” διενεργείται μόνο μια ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου. Στα μαθήματα της Ομάδας Β” διενεργείται μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της δεύτερης ομάδας δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Στα μαθήματα της τρίτης ομάδας δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.

Δ. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες πραγματοποιούνται με τον παρακάτω περιορισμό:

Κάθε τμήμα μπορεί να εξετάζεται με ωριαία γραπτή δοκιμασία μόνο σε ένα (1) μάθημα την ημέρα και μέχρι σε τρία (3) το πολύ μαθήματα την εβδομάδα. Για τον σωστό προγραμματισμό αυτών των γραπτών δοκιμασιών, οι εκπαιδευτικοί καταγράφουν έγκαιρα, σε ειδικό τετράδιο, την ημέρα που προτίθενται να διενεργήσουν ωριαία γραπτή δοκιμασία σε κάποιο τμήμα, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.

Ε. Οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες πραγματοποιούνται με τους εξής περιορισμούς: α) δεν υπερβαίνουν τις τρεις (3) ανά μάθημα για κάθε τετράμηνο, β) διαρκούν το πολύ δέκα (10) λεπτά,

γ) τα ερωτήματα αναφέρονται στο αμέσως προηγούμενο μάθημα και έχουν ελεγχθεί ότι είναι δυνατόν να απαντηθούν εντός του διαθέσιμου χρόνου.

Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων – Κοινοποίηση της βαθμολογίας τετραμήνου

 1. Με ευθύνη του Διευθυντή και με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα των μαθημάτων οργανώνεται μία (1) συνάντηση κηδεμόνων, με σκοπό ο Διευθυντής να τους ενημερώσει για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας και κάθε εκπαιδευτικός να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο, τους στόχους, τον τρόπο εργασίας και τη διαδικασία της αξιολόγησης όσον αφορά τα γνωστικά του αντικείμενα.
 2. Ο Σύλλογος διδασκόντων είναι δυνατό να καλέσει για ενημέρωση τους κηδεμόνες όλων ή ορισμένων τμημάτων, όποτε κρίνει αναγκαίο κατά τη διάρκεια κάθε τετραμήνου. Επίσης, εάν ο εκπαιδευτικός το κρίνει αναγκαίο, μπορεί, αφού ενημερώσει τον διευθυντή, να καλέσει σε συνάντηση κηδεμόνα.
 3. Κατόπιν συνεννόησης Διευθυντή και Συλλόγου διδασκόντων, ορίζεται πρόγραμμα ενημέρωσης των κηδεμόνων, σύμφωνα με το οποίο κάθε διδάσκων έχει την υποχρέωση μία (1) τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα να δέχεται σε μία (1) τουλάχιστον διδακτική ώρα κατά την οποία δεν έχει μάθημα τους κηδεμόνες των μαθητών. Το πρόγραμμα καταρτίζεται με ευθύνη του διευθυντή, ανακοινώνεται στην αρχή του διδακτικού έτους και κοινοποιείται γραπτώς στους κηδεμόνες μέσω των μαθητών. Ο διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων, προκειμένου να διασφαλίσει την αποδοτικότερη συνεργασία με τους κηδεμόνες των μαθητών, φροντίζει να διαμορφώνει το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ενημέρωση των γονέων από το σύνολο των διδασκόντων να γίνεται σε μία ημέρα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε δύο ημέρες της εβδομάδας.
 4. Οι κηδεμόνες των μαθητών δικαιούνται να ενημερώνονται από τους διδάσκοντες, κατά τις ημέρες που έχουν ορισθεί στο πρόγραμμα ενημέρωσης κηδεμόνων, για την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι διδάσκοντες επιδεικνύουν τα γραπτά των μαθητών στους κηδεμόνες, εφόσον αυτό τους ζητηθεί. Παράλληλα οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για θέματα που πιθανώς επηρεάζουν την επίδοση ή την εν γένει συμπεριφορά των παιδιών τους.
 5. Στο τέλος κάθε τετραμήνου και μετά την κατάθεση και καταχώριση της βαθμολογίας, καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφορικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τους επιδίδεται ο ατομικός έλεγχος προόδου του μαθητή.

Γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

 1. Από την 1η μέχρι την 30η Ιουνίου η σχολική μονάδα ολοκληρώνει τις εξής διαδικασίες

α) την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία διεξάγονται οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α”

β) το πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και παραπέμπονται σε επαναληπτική εξέταση

γ) τη δεύτερη εξεταστική περίοδο στην οποία διεξάγονται επαναληπτικές εξετάσεις σε όσα μαθήματα έχουν παραπεμφθεί μαθητές.

 1. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον Διευθυντή του Γυμνασίου στους μαθητές, τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.
 2. Ως εξεταστέα ύλη ορίζονται τα δύο τρίτα (2/3) της διδαχθείσας. Σε κάθε περίπτωση η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης για κάθε μάθημα γίνεται από τον διδάσκοντα και σε περίπτωση που το μάθημα διδάσκεται από περισσότερους του ενός καθηγητές γίνεται μετά από συνεργασία μεταξύ τους. Η εξεταστέα ύλη κατατίθεται και εγκρίνεται από τον Διευθυντή και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Η εξεταστέα ύλη καταγράφεται στο βιβλίο της διδασκόμενης ύλης και υπογράφεται από τον εισηγητή καθηγητή.
 3. Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου διδασκόντων σε κάθε Γυμνάσιο.
 4. Τα θέματα ορίζονται την ημέρα εξέτασης κάθε μαθήματος από τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης.
 5. Κατ” εξαίρεση είναι δυνατόν να δοθούν διαφορετικά θέματα, εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος αναγράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή του σχολείου.
 6. Εάν δεν είναι δυνατόν να οριστούν θέματα από τον διδάσκοντα το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, τα θέματα ορίζονται από άλλον εκπαιδευτικό της ίδιας ειδικότητας ή, εάν δεν υπάρχει, από εκπαιδευτικό που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, ο οποίος ορίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου. Εάν δεν υπηρετεί στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικός ο οποίος έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, τότε ορίζεται για τον σκοπό αυτό από τον αρμόδιο Διευθυντή Δ.Ε. άλλος εκπαιδευτικός.
 7. Tα θέματα διανέμονται φωτοτυπημένα στους μαθητές ή υπαγορεύονται ή γράφονται στον πίνακα σε ειδικές περιπτώσεις, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου.
 8. Οι απαντήσεις των θεμάτων γράφονται από τους μαθητές σε φύλλο χαρτιού (κόλλα αναφοράς) που φέρει τη σφραγίδα του Σχολείου, την υπογραφή του Διευθυντή και ειδική εκτύπωση για την αναγραφή των προκαταρκτικών στοιχείων και της βαθμολογίας του γραπτού δοκιμίου.
 9. Οι εξετάσεις διενεργούνται ενώπιον ενός (1) τουλάχιστον καθηγητή επιτηρητή σε κάθε αίθουσα, ο οποίος μετά τη λήξη της εξέτασης παραλαμβάνει τα γραπτά δοκίμια των μαθητών, τα υπογράφει και τα παραδίδει με υπογραφή μέσα σε φάκελο στον αρμόδιο για τη βαθμολόγησή τους καθηγητή.

Βαθμός ετήσιας επίδοσης

 1. Στα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α”) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης.
 2. Στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας (Ομάδα Β”) και της τρίτης ομάδας (Ομάδα Γ”) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι ο μέσος όρος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου και του δεύτερου τετραμήνου.
 3. Αν σε ένα μάθημα για κάποιο λόγο λείπει ο βαθμός του ενός από τα δύο τετράμηνα, ως βαθμός επίδοσης για αυτό το τετράμηνο θεωρείται ο βαθμός του άλλου τετραμήνου. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β” τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β” τετραμήνου. Η βαθμολογία αυτής της εξέτασης αποτελεί τον βαθμό επίδοσης για κάθε τετράμηνο.
 4. α. Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
 5. όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10),
 6. όταν έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης σε καθένα από τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α”) τουλάχιστον οκτώ (08), και έχει συνολικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).

β. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10). Για τους παραπεμπόμενους μαθητές υλοποιείται από το σχολείο πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας πέντε έως δέκα (5-10) διδακτικών ωρών, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Η υλοποίησή του ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του σχολείου από τον σύλλογο διδασκόντων.

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α” και Β” τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής, τότε επαναλαμβάνει την τάξη.

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Γ” τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, τότε δύναται να προσέλθει σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10) καθώς και σε εξετάσεις επόμενου σχολικού έτους. Οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου διεξάγονται με τον τρόπο και τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου.

 1. Στην περίπτωση που εξάγεται για μαθητή απορριπτικό αποτέλεσμα σε κλάδο μαθήματος και ο συνολικός βαθμός στο μάθημα ως μέσος όρος των βαθμών των κλάδων είναι επίσης απορριπτικός, ο μαθητής αυτός παραπέμπεται μόνο στον κλάδο του μαθήματος στον οποίον υστέρησε.
 2. Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι εξετάζονται με βάση τις διατάξεις της με αρ. πρ. 28722/Γ2/12-3-2010 Υ.Α. (Β” 276), προάγονται ή απολύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 εδαφίου α (ii) της ενότητας με τίτλο «Βαθμός ετήσιας επίδοσης» της παρούσας εγκυκλίου με μείωση του προβλεπόμενου μέσου όρου βαθμών ετήσιας επίδοσης σε «τουλάχιστον έντεκα (11)».

Αξιολόγηση μαθητών που προέρχονται από ξένα σχολεία

 1. Οι μαθητές που φοίτησαν επί δύο τουλάχιστον πλήρη και συνεχή διδακτικά έτη σε ξένα σχολεία που λειτουργούν στο εξωτερικό κατά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο:

α. δεν βαθμολογούνται στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία»,

β. εξετάζονται προφορικά στα μαθήματα «Μαθηματικά», «Φυσική» και «Ιστορία» τόσο κατά τη διάρκεια των τετραμήνων όσο κατά τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις και γ. εξετάζονται προφορικά στα υπόλοιπα μαθήματα κατά τη διάρκεια των τετραμήνων.

Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται, όταν έχουν επιτύχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8). Σε όσα μαθήματα δεν έχουν επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό παραπέμπονται σε προφορικές επαναληπτικές εξετάσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Οι μαθητές αυτοί κατά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται: α. προφορικά στο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» κατά τη διάρκεια των τετραμήνων με βαθμολογική βάση το οχτώ (8),

β. προφορικά στο μάθημα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» τόσο κατά τη διάρκεια των τετραμήνων όσο και κατά τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις με βαθμολογική βάση το οχτώ (8), γ. γραπτά στα μαθήματα «Μαθηματικά», «Φυσική» και «Ιστορία» τόσο κατά τη διάρκεια των τετραμήνων όσο και κατά τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις με βαθμολογική βάση το δέκα (10) δ. προφορικά στα υπόλοιπα μαθήματα κατά τη διάρκεια των τετραμήνων με βαθμολογική βάση το δέκα (10)

Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οχτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10). Σε όσα μαθήματα δεν έχουν επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Οι μαθητές αυτοί μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος για τους μαθητές της ημεδαπής.

 1. Οι μαθητές που φοίτησαν για ένα τουλάχιστον πλήρες διδακτικό έτος σε ξένα σχολεία που λειτουργούν στο εξωτερικό κατά το πρώτο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται:

α. προφορικά στο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» κατά τη διάρκεια των τετραμήνων με βαθμολογική βάση το οχτώ (8),

β. προφορικά στο μάθημα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» τόσο κατά τη διάρκεια των τετραμήνων όσο και κατά τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις με βαθμολογική βάση το οχτώ (8),

γ. γραπτά στα μαθήματα «Μαθηματικά», «Φυσική» και «Ιστορία» τόσο κατά τη διάρκεια των τετραμήνων όσο και κατά τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις με βαθμολογική βάση το δέκα (10).

δ. προφορικά στα υπόλοιπα μαθήματα κατά τη διάρκεια των τετραμήνων με βαθμολογική βάση το δέκα (10)

Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οχτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10). Σε όσα μαθήματα δεν έχουν επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Οι μαθητές αυτοί μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους στο Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος για τους μαθητές της ημεδαπής.

 1. Στους αποφοίτους του άρθρου αυτού χορηγείται απολυτήριο Γυμνασίου, στο οποίο αναγράφεται ότι χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω θα ισγύσουν από το σχολικό έτος 2016-2017.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γυμνασίων να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ

Κατηγορία Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση για αλλαγές στο Γυμνάσιο

7 Σεπτεμβρίου 2016 από

agiasmos1

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Και πάλι τα Ιταλικά για 2η Ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιό μας.

10 Αυγούστου 2016 από

ital

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Και πάλι τα Ιταλικά για 2η Ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιό μας.

Η Εφημερίδα μας.

2 Ιουλίου 2016 από


PR-7

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΛΙΚ  ΕΔΩ    για σελίδες   Σελ.1   Σελ.2   Σελ.3   Σελ.4,5,6  

Σελ.7   Σελ.8   Σελ.9   Σελ.10   Σελ.11   Σελ.12

 

 

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Εφημερίδα μας.

30 Ιουνίου 2016 από

Φωτογραφίες από την παράσταση «Η σύντομη ζωή της Μαργαρίτας Περδικάρη»

Παρουσιάστηκε από μαθητές της Γ΄Τάξης του 1ου Γυμνασίου Άργους στις 24 Iουνίου 2016

Φωτογραφίες: Σαράντος Καχριμάνης

Οι συντελεστές της παράστασης

Δραματουργική επιμέλεια: Γιούλα Αθανασάκου, Μαρία Γαμβρουλά
Σκηνοθεσία: Γιούλα Αθανασάκου, Μαρίκα Νάσση
Φωτισμός: Κώστας Μαρλαγκούτσος
Ηχοληψία: Κώστας Τσεβόπουλος
Μουσική επιμέλεια-μουσική διδασκαλία: Βίκυ Κουρουνιώτη
Το τραγούδι της Μαργαρίτας: Σύνθεση: Βίκυ Κουρουνιώτη
Στίχοι :Γιούλα Αθανασάκου
Βοηθός σκηνοθέτη-φροντιστής: Σπύρος Κόσσυβας

Τους ρόλους υποδύθηκαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν:

Αφηγήτρια: Εύα Παζιώτα
Μαργαρίτα Περδικάρη: Μαρία Γαμβρουλά
Φωτεινή Περδικάρη, ξαδέρφη της Μαργαρίτας: Κατερίνα Δελή
Αντιγόνη Περδικάρη, μητέρα της Μαργαρίτας: Μαρία Τσαπραλή
Στέφανος Περδικάρης, θείος της Μαργαρίτας και πατέρας της Φωτεινής: Δημήτρης Καλλιοντζής
Περικλής Περδικάρης, θείος της Μαργαρίτας: Γιάννης Γιαννούσης
Κατερίνα Περδικάρη, θεία της Μαργαρίτας: Αναστασία Κουρή
Αγγελική Στούρνα, γειτόνισσα της Μαργαρίτας: Ανδρεάνα Χρήστου
Νικόλας Στούρνας, αδερφός της Αγγελικής: Αναστάσης Γαβρίλης

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Χριστίνα Δελή: κιθάρα
Βίκυ Κουρουνιώτη: ακορντεόν, διεύθυνση χορωδίας

Την υλοποίηση του προγράμματος «Η ιστορία της Ελλάδας του εικοστού αιώνα μέσα από την τέχνη» ανέλαβαν οι καθηγήτριες:Γιούλα Αθανασάκου, Μαρίκα Νάσση, Μαρία Ζιάκου

κλικ   ΕΔΩ

 

 

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

« Παλιότερα άρθρα