το πείραμα του Ερατοσθένη

Μάι 201728

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 (Εαρινή Ισημερία)  Εκπαιδευτική δράση  με τίτλο

«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης»

Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα, με το οποίο ο Ερατοσθένης μέτρησε την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής!

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές του Β3 και Γ3  με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Κοτέλου Γιώργου, κ. Χατζηθεοδοσίου Δημήτρη και Καρβούνη Λάμπρου . Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας  πραγματοποιήθηκαν  στην αυλή του σχολείου μας με μεγάλη  ακρίβεια .

 

Education Business Awards 2017

Μάι 201713

Κατά το σχολικό έτος 2015-16 το σχολείο μας συμμετείχε στο πρωτοπόρο παιδαγωγικό εργαστήρι πολιτισμού Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ – ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων, ως μέρος εθελοντικής προσφοράς παιδείας και πολιτισμού σε δημόσια σχολεία και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης (Europe Direct City of Athens), της UNESCO Τεχνών Λόγου, της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης/Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και του Ιδρύματος Μαμιδάκη.

Την δράση στο σχολείο μας υλοποίησε η κα Ελευθερία Γκρίμπα, Μελετήτρια-Συγγραφέας και Στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού, δημιουργός του εν λόγω διαθεματικού-καινοτόμου-εκπαιδευτικού προγράμματος.

Όλες οι δραστηριότητες που έγιναν στην τάξη, είχαν ως απώτερο στόχο τα παιδιά να παρατηρήσουν και να μελετήσουν με βιωματικό τρόπο τις πιο ωφέλιμες μορφές τουρισμού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.

Η όλη προσπάθεια που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς και η άριστη συνεργασία με την κα Γκρίμπα, οδήγησε στην υποβολή της Δράσης προς βράβευση στα Education Business Awards 2017. Αφού αξιολογήθηκε από κριτική επιτροπή υψηλού κύρους και επιστημοσύνης, κρίθηκε με βαθμό πάνω από 7,25 και βραβεύθηκε με το SILVER Βραβείο στην κατηγορία Καινοτομία στη Διδασκαλία.

Η τελετή βράβευσης έγινε στις 8 Μαΐου2017 στο Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΙΣ» και το Βραβείο παρέλαβε η Δ/ντρια του Σχολείου κα Σπυρ. Μουργοπούλου.

Υπήρχαν συμμετοχές υψηλής ποιότητας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Στην τελετή παρευρέθησαν περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και πολλοί δημοσιογράφοι.

μονοήμερη εκδρομή στην Ερέτρια-Χαλκίδα

Μάι 201711

Η μονοήμερη εκδρομή για τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια με επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της  Ερέτριας. Επόμενη στάση στην πόλη της Χαλκίδας.

Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: εκπαιδευτικές Γέφυρες

Μάι 20173

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ  στην κατηγορία της Ποίησης

             Η Δ/νση Π.Ε. Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, το ΥΠ.ΕΞ. και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπ/κής Τηλεόρασης του ΥΠΠΕΘ συνδιοργάνωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων και βαθμίδων και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη.

Οι θεματικοί άξονες του διαγωνισμού ήταν πολλοί, το ίδιο και οι κατηγορίες δημιουργιών των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετοχές του Σχολείου μας ήταν οι εξής:

Α. ΠΟΙΗΣΗ

Με το ποίημα της μαθήτριας της Γ΄ Τάξης Μουρατίδου Κυριακής με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Διευθύντρια του Σχολείου κα Μουργοπούλου Σπυριδούλα.

Β. ΣΠΟΤ με τίτλο «Κύπρος – όνειρο και ελπίδα»

Με τις μαθήτριες της Γ΄Τάξης

Αβντίου Ελισάβετ, Αλεξανδροπούλου Μαρία, Γιουσκάεβα Αναστασία, Γκουγκούδη Αρετή, Δηλαβέρη Μαρία, Καζαντζή Εύα, Κουριδάκη Δάφνη, Κυρίδη Χρυσή, Μανουσαρίδη Ιουλία, Μουρατίδου Κυριακή, Πάλι Άννα, Υφαντίδου Ελένη

Με υπεύθυνους καθηγητές τους κ.κ.

Βαμπούλα Ευσταθία Υποδιευθύντρια του Σχολείου, Ανδρούτσο Δημήτριο, Κόκκορη Αθηνά, Μεσολωρά Πηνελόπη, Σταματοπούλου Αναστασία, Χιόνη Ειρήνη.

Γ. ΖΩΓΡΑΦΙΑ (3 ΕΡΓΑ)

 1. της μαθήτριας Παπακώστα Κρυσταλένιας
 2. της μαθήτριας Τζεφεράκου Κανέλλας
 3. των μαθητριών Αλτιπαρμάκη Μαρίας, Αλτιπαρμάκη Παυλίνας, Μανουσαρίδη Ιουλίας και Γιουσκάεβα Αναστασίας

Με υπεύθυνο καθηγητή τον κο Αναστασιάδη Διονύσιο.

Στην κατηγορία της Ποίησης το Σχολείο πήρε το 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ.

Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, όπου συμμετείχαν 600 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί 72 σχολείων ΠΕ και ΔΕ από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Βραβείο για το Σχολείο παρέλαβε η Διευθύντρια.

            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γραμματέας Α’ της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο κος Δημήτριος Σελήνης και πολλά στελέχη της εκπαίδευσης.

Εικαστικός Διαγωνισμός για την Ανακύκλωση Συσσωρευτών

Απρ 201716

Το σχολείο μας συμμετείχε στον 1ο εικαστικό διαγωνισμό ιδεών για την ανακύκλωση συσσωρευτών από την Re-Battery με ένα έργο από μαθήτρια της Β΄τάξης.

Δείτε όλα τα έργα εδώ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ανακύκλωση πάει σχολείο

Απρ 20177

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης στα σχολεία, υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης στα σχολεία.

Η ανακύκλωση πάει σχολείο!

 Το πρόγραμμα παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας   στις 6 και 7 Απριλίου  και περιελάμβανε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από συνεργάτες της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Στην παρουσίαση συμμετείχαν  ενεργά οι μαθητές απαντώντας και θέτοντας ερωτήσεις αλλά και εκφράζοντας τη γνώμη τους. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν μια διδακτική ώρα για κάθε τμήμα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι οι μαθητές να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να αντιληφθούν το ρόλο τους στη διαχείριση των απορριμμάτων και να αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε να συμμετέχουν σωστά και ολοκληρωμένα στα προγράμματα ανακύκλωσης, που υλοποιούνται από το σχολείο ή το δήμο τους.

 

1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2017

Μαρ 201724

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Γαλλοφωνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο  από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, το σχολείο μας  απέσπασε το 1ο Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας Grand Prix de Francophonie 2017. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/μαθήτριες που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα στα σχολεία τους και προς όλα τα σχολικά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά).

Το θέμα του διαγωνισμού για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ήταν οι ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ME[MO]RIES.

Οι μαθητές καλούνταν να επιλέξουν μέσα από φωτογραφίες αρχείου, συλλογικής ή ατομικής μνήμης μια παλιά φωτογραφία. Οι μαθητές γαλλικών του τμήματος Α3 με την καθοδήγηση της Διευθύντριας του σχολείου κ. Μουργοπούλου Σπυριδούλας (που είναι η καθηγήτρια γαλλικών) κατάφεραν να ξαναζωντανέψουν, σκηνοθετώντας το ίδιο στιγμιότυπο, δημιουργώντας τα κουστούμια και το ντεκόρ, και φωτογραφήθηκαν οι ίδιοι, υποδυόμενοι τα πρόσωπα της φωτογραφίας που επέλεξαν.

Παράλληλα συνέθεσαν και ένα ποιήμα-κείμενο ακολουθώντας το παράδειγμα του ποιήματος Je me souviens του γάλλου ποιητή Georges Perecκαι η Διευθύντρια έγραψε ένα εκτενές παιδαγωγικό σημείωμα σχετικά με την εν λόγω εργασία.

Στις 20 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, στην ειδική τελετή που έγινε στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου και συμμετείχαν τα σχολεία που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, ένας μαθητής της ομάδας απήγγειλε μερικούς από τους στίχους του ποίηματος που έγραψαν. Το 1ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας απέσπασε το ιδιαίτερο αυτό βραβείο Γαλλοφωνίας, το οποίο απονεμήθηκε από τον Πρέσβη του Μαρόκου στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές επεφύλαξαν στους μαθητές μας μια άλλη μία έκπληξη! Η βράβευσή τους συνοδεύτηκε από ένα tablet για τον καθένα.

 

 

επίσκεψη στο GOETHE-INSTITUT

Δεκ 201613

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016  μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Γκαίτε για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “στα χνάρια της DOCUMENTA».

Το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  Apropos documenta   φέρνει τους νέους πιο κοντά στην σύγχρονη τέχνη με στόχο αφενός την ψυχαγωγία των παιδιών και των εφήβων και αφετέρου τη δημιουργική επαφή τους με τη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση documenta, η οποία οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια, ξεκίνησε την ιστορία της το 1955 με σκοπό να φέρει το κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη. Η documenta 14 αναμένεται την άνοιξη του 2017 και θα λάβει χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε δύο πόλεις ταυτόχρονα: στο Κάσελ και στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Goethe-Institut οι μαθητές είχαν  τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη documenta και να πάρουν μια μικρή ιδέα του κόσμου της.

επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Νοε 201612

Την  Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η  Β΄ τάξη του σχολείου πραγματοποίησε επίσκεψη  στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ιστορία των Τηλεπικοινωνιών, από την αρχαιότητα μέχρι τις δορυφορικές επικοινωνίες και την κινητή επικοινωνία.

 

Εορτή 28ης Οκτωβρίου 2016

Οκτ 201631

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 8:30 π.μ. έγινε ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ.

Πριν την έναρξη της γιορτής έγινε η απονομή των αριστείων και βραβείων για το σχολικό έτος 2015-16 από τη διευθύντρια του σχολείου κ.Μουργοπούλου Σπυριδούλα.

Υπεύθυνες για τη διοργάνωση της γιορτής ήταν οι καθηγήτριες κ. Μεσολωρά Πηνελόπη και Τσικνάκη Αλεξάνδρα.

Τη μουσική επιμέλεια είχε ο καθηγητής κ. Σκεύης Παναγιώτης .

 

« Παλιότερα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

  Eco Europe Citizen

  eco europe citizens


  Top
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων