Χριστούγεννα με Επαναχρησιμοποίηση  και Ανακύκλωση

5η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης  σήμερα , Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.

Μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος στη δράση αυτή απαντώντας στο ανοιχτό κάλεσμα του ΚΠΕ Βάμου* και δημιούργησαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και άλλες κατασκευές αξιοποιώντας παλιά υλικά συσκευασίας, αλουμινένια καπάκια, χαρτόκουτα, γυάλινα βάζα, κονσερβοκούτια, ηλεκτρικές λάμπες, κουμπιά και άλλα υλικά.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές του σχολείου μας για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για τη μείωση τους, έτσι ώστε να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στον περιορισμό της καταστροφής του περιβάλλοντος και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Οι μαθητές στη συνέχεια εξέθεσαν τις κατασκευές τους στο χώρο του σχολείου και πραγματοποίησαν χριστουγεννιάτικο bazaar στην πλατεία της πόλης.

  • στα πλαίσια της Πράξης  <<ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ >> που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος <<ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ>> με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης,

Το σχολείο μας τιμήθηκε με την ετικέτα Σχολείου etwinning 2018-2019!

Η διάκριση αυτή αποδόθηκε σε 1211 Ευρωπαϊκά σχολεία.

Τα σχολεία που τιμήθηκαν με τον τίτλο αυτόν είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες σε τομείς όπως τους εξής:

Αυτό δεν αποτελεί απλά την αναγνώριση της προσωπικής επιτυχίας επιμέρους εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ομάδας του eTwinning.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας etwinning εδώ. 

.

Σε μια τελετή προς τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές και γονείς) παρουσιάστηκε το etwinning έργο Green spots in town που απέσπασε το πρώτο Εθνικό βραβείο etwinning στην κατηγορία Λυκείων-ΕΠΑΛ και βραβεύτηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό.

Πρώτο βραβείο στην κατηγορία ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ, ΕΕΕΚ (16-19) στον 12ο Εθνικό διαγωνισμό etwinning απέσπασε το έργο Green spots in town (πράσινα σημεία στην πόλη) με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Σουργιαδάκη ΠΕ14.04 και ομάδα 6 μαθητών από τον τομέα γεωπονίας: Σοφία Άρχου, Φωτεινή Βαγγέλα, Γιώργος Παξιμαδάκης, Αντώνης Σπυριδάκης, Γιώργος Χατζάκης και Ιωσήφ Χούρι, που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2016-2017, σε συνεργασία με μαθητές του σχολείου IES San Clemente από τη Γαλικία της Ισπανίας και υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Marcos Vence.

DSC01389

Διαβάστε το Δελτίο τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης etwinning

Η σχετική δημοσίευση της εφημερίδας «Ιεράπετρα 21ος Αιών»

001

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οργάνωσε στην Αθήνα επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Ιδέες και Δράσεις για Φύση Χωρίς Σκουπίδια αλλά… με ανθρώπινες αξίες» κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν και τα έργα που διακρίθηκαν στον «Διαγωνισμό Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας».

Μια από τις ιστορίες που διακρίθηκαν ήταν και  «Ο Κόμπι και η Στίνκυ», ένα παραμύθι  γραμμένο από ομάδα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας. Τη σχολική χρονιά 2013-2014 μέσα στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής της Γ τάξης «Διαχείριση φυσικών πόρων» και του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ξαναχρησιμοποίησέ το», με την εποπτεία της γεωπόνου εκπαιδευτικού Μαρίας Σουργιαδάκη, μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης τότε έγραψαν μια συνεργατική ιστορία για μικρά παιδιά, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μαθητές της Β τάξης του τομέα γεωπονίας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς επιμελήθηκαν την ιστορία με μικρές διορθώσεις. Απευθυνόμενοι σε μικρότερα παιδιά, οι συγγραφείς έπρεπε να απλοποιήσουν σύνθετες έννοιες που μάθαιναν στην τάξη και με φαντασία και δημιουργικότητα να περάσουν μηνύματα στάσεις ζωής στους νεαρότερους μαθητές. Από παιδαγωγική άποψη, η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει καλύτερη εμπέδωση της γνώσης, καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών και ενίσχυση της αυτοεκτίμησής  τους. Η βράβευση της ιστορίας αυτής αποδεικνύει την παιδαγωγική της αξία και δείχνει για ακόμη μια φορά ότι μέσα στο Επαγγελματικό Λύκειο υπάρχει ένα δυναμικό που απλά χρειάζεται ευκαιρίες για να ξεδιπλωθεί.

Δημοσιεύουμε παρουσίαση του project Olive trees and its products που υλοποιήθηκε στη Γ τάξη (ειδικότητα οικονομικών υπηρεσιών) στα πλαίσια του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λιανού Δέσποινα ΠΕ06, Φλουράκη Χαρά ΠΕ06

olive tree project

σύνδεσμος για την παρουσίαση εδώ

Η συμμετοχή του σχολείου μας στην έκθεση βιβλίου 2017 της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ιεράπετρας, με εικαστικά έργα- δημιουργίες ελλήνων και ισπανών μαθητών και εκπαιδευτικών, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνεργασίας etwinning που υλοποιήσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά, με θέμα τα νησιά Χρυσή (Ελλάδα) και Αρόουσα (Ισπανία). Τίτλος του προγράμματος ήταν «Two islands inspire» και σε συνεργασία με την ισπανόφωνη διαδικτυακή ομάδα Artistas Enredadas οργανώθηκε έκθεση έργων εμπνευσμένων από τα δύο νησιά, στην οποία συμμετείχαν και καλλιτέχνες από χώρες εκτός Ευρώπης.

DSC01288

και η αφίσα της εκδήλωσης

poster ell2

 

Ολοκληρώθηκε το etwinning πρόγραμμα Green spots on town.

aabd3ad5

Σκοπός  του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός website σχετικά με την αρχιτεκτονική τοπίου. Μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των δυο διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων, οι μαθητές συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν γνώσεις.   Οι μαθητές του Ισπανικού σχολείου (ΙΕΚ πληροφορικής) έμαθαν για τους αστικούς χώρους πράσινου και οι μαθητές του ελληνικού σχολείου (τμήμα γεωπονίας) για την δημιουργία και λειτουργία ενός website.

Το πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά ένα παιχνίδι ρόλων. Πελάτες η ομάδα sporakia (1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας) και προμηθευτής η ομάδα ToxoSoftware (IES San Clemente).

Εδώ μπορείτε να δείτε το website του προγράμματος

κι εδώ ένα άρθρο Ισπανικής εφημερίδας σχετικά με το πρόγραμμα.

Έμφαση στις εκπαιδευτικές επισκέψεις δίνει το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, αφού το σχολείο στοχεύει στη σφαιρική μόρφωση των μαθητών.

Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε φέτος στις 15 Οκτωβρίου 2015 στο ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης. Συμμετείχαν οι τάξεις Α ομάδας προσανατολισμού Γεωπονικού τομέα και Β ειδικότητα υπαλλήλων  οικονομίας και διοίκησης στον τουρισμό, με τους εκπαιδευτικούς Κα Φλουράκη Χαρά ΠΕ14.04, Κα Ξομπλαράκη Δέσποινα ΠΕ13 και Κο Μπαζιργιάννη Ιωάννη ΠΕ17.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ «παρά θιν αλός». Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το θαλάσσιο κόσμο της Ιεράπετρας, φυτά που φύονται στις παραλίες της και ζωντανούς  οργανισμούς που ζουν στο βυθό της. Είδαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και κάνοντας ποδηλατάδα , μια και ήταν μια ηλιόλουστη μέρα του φθινοπώρου, επισκέφτηκαν την παραλία κάτω από το σχολείο μας. Μάζεψαν, καταμέτρησαν και κατέγραψαν τα είδη σκουπιδιών που συνάντησαν εκεί. Υποσχέθηκαν οτι ανά μήνα θα επισκέπτονται την παραλία για να καταγράφουν αλλαγές στον αριθμό και είδος των σκουπιδιών ώστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς να μπορούν να βγάλουν κάπποια στατιστικά συμπεράσματα.

Το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, από το 2014-2015 ανήκει στο δίκτυο «Υγροτ(ρ)οποποιώ τη συμπεριφορά μου» του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης.

(θα αναρτηθούν φωτογραφίες)

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού σήμερα, αφιερωμένη στο θεματικό άξονα «Σχολικός αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Στο σχολείο μας έγινε παρουσίαση των παραολυμπιακών αθλημάτων, διοργανώθηκε τουρνουά βόλλευ και ποδοσφαίρου καθώς και μουσική εκδήλωση.

Επόμενη σελίδα: »