Η ωραία κοιμωμένη – Μια παιδική παράσταση

Γενικά

Το θέατρο και τα παιδιά! Πριν μερικές μέρες τα παιδιά του σχολείου παρακολούθησαν μια παράσταση παιδικού θεάτρου. Το έργο ήταν «Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, μια διασκευή του γνωστού παραμυθιού. Η παράσταση ήταν παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κώστα Λαμπρούλη. Τις υπόλοιπες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.

Υπήρχε ένας προβληματισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών για το αν έπρεπε να πάρουμε μαζί μας και τα μικρά παιδιά της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού με τη σκέψη ότι ίσως να μην «καταλάβαιναν» το έργο. Ευτυχώς όμως ήρθαν τα περισσοτερα παιδιά! Το γεγονός ότι το έργο βασίζεται σε ένα πασίγνωστο παραμύθι ήταν φυσικά βοηθητικό. Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν έτσι, κατά τη γνώμη μου το θέατρο είναι τόσο μαγικό που παρασύρει όλες τις ηλικίες, για να μην πω ότι τα μικρά παιδιά το «καταλαβαίνουν» καλύτερα.

Έπειτα το θέατρο είναι άλλη μια μορφή τέχνης και δε χρειάζεται να καταλαβαίνουμε πάντα, μερικές φορές είναι αρκετό να νιώθουμε. Στο συγκεκριμένο έργο πιστεύω ότι όλα τα παιδιά βρήκαν κάτι να τους αγγίξει. Τα μικρά παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα μαγικά στοιχεία του έργου, τις νεράιδες, τα φυτά που μιλάνε, την ιδιαίτερη γλώσσα της Κοιμωμένης. Τα λίγο μεγαλύτερα ταυτίστηκαν με το σύγχρονο «Πρίγκηπα» που απομονώνεται μπροστά την οθόνη του υπολογιστή του και παίζοντας παιχνίδια προσπαθεί να παλέψει με τα «τέρατα». Αλλά κι εμείς οι «δασκάλες» ταυτιστήκαμε με τα ερωτευμένα παιδιά, ορκιστήκαμε ότι δε θα γίνουμε σαν την υπερπροστατευτική μάνα, κάπου τσιμπηθήκαμε γιατί είδαμε τον εαυτό μας σε πολλές πλευρές των ηρώων.

Η παράσταση ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, γεμάτη ρυθμό και έξυπνα ευρήματα. Τα δε σκηνικά και κουστούμια εξυπηρετούσαν άριστα το θέμα και το παιχνίδι μεταξύ παλιού και καινούριου. Ήταν αρκετά αφαιρετική και η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία ώστε να επιτρέπει στα παιδιά να φτιάξουν με τη φαντασία τους αυτά που έλειπαν.

Γενικά ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή παραμυθιού που νομίζω τα παιδιά και εμείς οι εκπαιδευτικοί θα θυμόμαστε για καιρό. Κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες του σχολείου νομίζω εξυπηρετούν άριστα τους στόχους του!

Μερικά αξιόλογα άρθρα για το θέατρο και τα παιδιά:

Τα συστατικά μιας καλής παράστασης – Σάντρα Βούλγαρη

Θέατρο για παιδιά – Γιάννη Σολακίδη, δάσκαλου

Θέατρο για ιδανικούς θεατές – Δηώ Καγγελάρη

Άννα Βαρνά

Αφήστε μια απάντηση