Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Το θέατρο και τα παιδιά! Πριν μερικές μέρες τα παιδιά του σχολείου παρακολούθησαν μια παράσταση παιδικού θεάτρου. Το έργο ήταν «Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, μια διασκευή του γνωστού παραμυθιού. Η παράσταση ήταν παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κώστα Λαμπρούλη. Τις υπόλοιπες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.

Υπήρχε ένας προβληματισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών για το αν έπρεπε να πάρουμε μαζί μας και τα μικρά παιδιά της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού με τη σκέψη ότι ίσως να μην «καταλάβαιναν» το έργο. Ευτυχώς όμως ήρθαν τα περισσοτερα παιδιά! Το γεγονός ότι το έργο βασίζεται σε ένα πασίγνωστο παραμύθι ήταν φυσικά βοηθητικό. Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν έτσι, κατά τη γνώμη μου το θέατρο είναι τόσο μαγικό που παρασύρει όλες τις ηλικίες, για να μην πω ότι τα μικρά παιδιά το «καταλαβαίνουν» καλύτερα.

Έπειτα το θέατρο είναι άλλη μια μορφή τέχνης και δε χρειάζεται να καταλαβαίνουμε πάντα, μερικές φορές είναι αρκετό να νιώθουμε. Στο συγκεκριμένο έργο πιστεύω ότι όλα τα παιδιά βρήκαν κάτι να τους αγγίξει. Τα μικρά παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα μαγικά στοιχεία του έργου, τις νεράιδες, τα φυτά που μιλάνε, την ιδιαίτερη γλώσσα της Κοιμωμένης. Τα λίγο μεγαλύτερα ταυτίστηκαν με το σύγχρονο «Πρίγκηπα» που απομονώνεται μπροστά την οθόνη του υπολογιστή του και παίζοντας παιχνίδια προσπαθεί να παλέψει με τα «τέρατα». Αλλά κι εμείς οι «δασκάλες» ταυτιστήκαμε με τα ερωτευμένα παιδιά, ορκιστήκαμε ότι δε θα γίνουμε σαν την υπερπροστατευτική μάνα, κάπου τσιμπηθήκαμε γιατί είδαμε τον εαυτό μας σε πολλές πλευρές των ηρώων.

Η παράσταση ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, γεμάτη ρυθμό και έξυπνα ευρήματα. Τα δε σκηνικά και κουστούμια εξυπηρετούσαν άριστα το θέμα και το παιχνίδι μεταξύ παλιού και καινούριου. Ήταν αρκετά αφαιρετική και η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία ώστε να επιτρέπει στα παιδιά να φτιάξουν με τη φαντασία τους αυτά που έλειπαν.

Γενικά ήταν μια θαυμάσια εμπειρία, μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή παραμυθιού που νομίζω τα παιδιά και εμείς οι εκπαιδευτικοί θα θυμόμαστε για καιρό. Κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες του σχολείου νομίζω εξυπηρετούν άριστα τους στόχους του!

Μερικά αξιόλογα άρθρα για το θέατρο και τα παιδιά:

Τα συστατικά μιας καλής παράστασης – Σάντρα Βούλγαρη

Θέατρο για παιδιά – Γιάννη Σολακίδη, δάσκαλου

Θέατρο για ιδανικούς θεατές – Δηώ Καγγελάρη

Άννα Βαρνά

Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου κόψαμε την παραδοσιακή πίτα για να ευχηθούμε καλή χρονιά και καλή πρόοδο στα παιδιά! Είχαμε φέτος τη χαρά να έχουμε προσκαλεσμένους και τον Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Καρδίτσας, τον κύριο Παναγιώτη Αναστασίου και τον σχολικό σύμβουλο του γραφείου μας, τον κύριο Θανάση Τάσιο, οι οποίοι και έδωσαν μια πιο επίσημη νότα στην εκδήλωση! Τα παιδιά και οι κυρίες του Νηπιαγωγείου ήταν επίσης μαζί μας και όλοι μαζί κόψαμε τις πίτες και ψάξαμε μανιωδώς για το φλουρί. Φέτος ήταν τυχερά τα αγόρια: ο Χρήστος από την Ε΄ τάξη για τους μαθητές και ο κύριος Κωνσταντίνος της Γ΄για τους εκπαιδευτικούς!

Μερικές εικόνες από τη γιορτή μας που είχε απ’όλα: Και βασιλιά Ηρώδη, και τρεις μάγους, και Καινούριο Χρόνο, και καλικάτζαρους, και Καραγκιόζη φτωχό και κάλαντα και Jingle Bells!

Φτάσαμε πρωί στο χωριό, μια κρύα μέρα του Νοέμβρη γεμάτη ομίχλη. Οι φωνές των παιδιών αντηχούσαν σε όλο τη Ραψάνη και οι γιαγιάδες έβγαιναν στις πόρτες και μας ρωτούσαν από που είχαμε έρθει. Το Δημοτικό σχολείο βλέπετε έκλεισε φέτος εκεί και τα λιγοστά παιδιά πάνε στον Πυργετό, που ειναι το κοντινότερο χωριό. Ήταν όντως συγκινητική η χαρά με την οποία έβλεπαν τα παιδιά και τα καμάρωναν. Όταν καθίσαμε στην πλατεία να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα, ήρθε και μας βρήκε μια συνάδελφος, συνταξιούχος πια, που κι αυτή δε μπορούσε να αντισταθεί στις μαθητικές φωνές…Κοίτα να δεις κάτι πράγματα, όταν είμαστε στο σχολείο παρακαλάμε για 5 λεπτά ησυχίας, και όταν παίρνουμε σύνταξη μας λείπουν αυτές οι ίδιες οι φωνές…
Στη Ραψάνη επισκεφθήκαμε την καταπληκτική Δημοτική βιβλιοθήκη. Τα παιδιά άκουσαν την χαρούμενη και αξιαγάπητη βιβλιοθηκάριο να τους μιλάει για το λογοτέχνη Μ. Καραγάτση που είχε ζήσει εκεί και μετά ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους.

Κάποια στιγμή φύγαμε απο τη Ραψάνη και πήγαμε στα Αμπελάκια. Ένα πανέμορφο χωριό του νομού Λάρισας, ιστορικό και γραφικό. Περιηγηθήκαμε στο ωραίο αρχοντικό Σβαρτς με τις περίτεχνες τοιχογραφίες και τα μυστικά περάσματα. Έβλεπες τα παιδιά να βυθίζονται στην ιστορία και να φαντάζονται τους ανθρώπους να ζουν εκεί και να δουλεύουν και να διασκεδάζουν!

Αλλά το πιο ενδιαφέρον σε όλη την εκδρομή ήταν η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων. Είναι ένα διόρωφο κτίσμα, ένα παλιό σπίτι, όχι από τα πολύ πλούσια όπως μας εξήγησαν οι κυρίες εκεί, που αντικατοπτρίζει τη ζωή με μεγαλη ζωντάνια. Τα δωμάτια του όλα πλούσια εξοπλισμένα, το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο, η κούνια του μωρού, οι παλιές εφημερίδες, όλα έκαναν εντυπωση στα παιδιά και ειδικά αφού τα διηγιόταν η αεικίνητη κυρία Δήμητρα, που ήταν η ίδια μια ζωντανή σύνδεση με το παρελθόν και είχε για όλα μια ιστορία και ένα ποίημα ή ένα τραγούδι. Τα παιδιά είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα και το ίδιο κι εμείς.

Έτσι πέρασε αυτή η μικρή χειμωνιάτικη εκδρομή, μια αξιόλογη μέρα για τα παιδιά και τους δασκάλους τους! Οι φωτογραφίες το μαρτυρούν…

Γεια σας! Αυτό είναι το ιστολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων. Ένα είδος ημερολόγιου για το σχολείο μας και για όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό. Προς το παρόν είναι μια αυθόρμητη ενέργεια, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς προγραμματικές δηλώσεις. Ξεκινάμε με αυτό το καταπληκτικό εργαλείο του σχολικού δικτύου και όπου μας βγάλει. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα πάντως και ελπίζω να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια μαζί με τους γονείς τους όπως και στα άλλα σχολεία.

Ανεβάζουμε και το πρώτο μας βιντεάκι, είναι ένα τραγουδάκι από το μάθημα των Αγγλικών, στην τετάρτη τάξη, το κινηματογραφήσαμε μετά από δυο πρόβες. Μπορεί να τραγουδάμε φάλτσα αλλά μας περισσεύει το συναίσθημα και η καλή διάθεση.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Άννα Βαρνά

ΠΕ 06 Αγγλικών