Επίσκεψη των Μαθητών της Δ΄τάξης στην “Κεφάλα”

Click to enlarge         Την Πέμπτη 30 Απριλίου οι μαθητές της Τετάρτης τάξης με τους δασκάλους τους κ. Καραπαναγιώτη Σπυρίδωνα και κ.Ελευθερίου Αικατερίνη, επισκέφτηκαν στο Ξάνεμο την τοποθεσία Κεφάλα, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού Προγράμματος που “Η Σκιάθος στα γεωμετρικά και αρχαϊκά χρόνια-Παλαιοσκίαθος” Click to enlargeΑυτή είναι η δεύτερη φορά που μαθητές του σχολείου μας επισκέπτονται την τοποθεσία της Κεφάλας . Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης είναι να γνωρίσουν οι μικροί μας μαθητές την τοπική τους ιστορία.Την πρωτοβουλία είχε και τις δύο φορές ο δάσκαλος κ. Καραπαναγιώτης Σπυρίδωνας, ο οποίος οργάνωσε την επίσκεψη και κάλεσε, να μιλήσουν στους μαθητές, δύο αρχαιολόγους που έλαβαν μέρος στις ανασκαφές ,την Τσιμπλή Σούλα και τον Γκινάλη Αλκιβιάδη.

Οι Αρχαιολόγοι Τσιμπλή Ευαγγελία και Γκινάλης Αλκιβιάδης εξηγούν στους μαθητές πώς χτίστηκε ο αρχαίος οικισμός.

Οι δύο αρχαιολόγοι Τσιμπλή Σούλα και Γκινάλης Αλκιβιάδης εξηγούν στους μαθητές πώς χτίστηκε ο αρχαίος οικισμός.

Μπροστά από την είσοδο της πύλης του τείχους της πόλης.

Μπροστά από την είσοδο της πύλης του τείχους της πόλης.

 

Εκεί , από το 2010-2012  , μετά από εκτεταμένη μελέτη και ανασκαφές ,που πραγματοποιήθηκαν από τους  αρχαιολόγους του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ,βρέθηκε ο αρχαιότερος οικισμός της Σκιάθου.  Κατοικήθηκε αρχικά από Πελασγούς ,κατά την προϊστορική εποχή (όπως δηλώνει και το όνομα Σκίαθος) και Κάρες, κατά την εποχή του Χαλκού και πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο της θαλασσοκρατίας των Κρητών και των Μυκηναίων (1900 – 1450 π.Χ.).

Τον 8ο αιώνα, την περίοδο του 2ου ελληνικού αποικισμού, στην Κεφάλα εγκαταστάθηκαν Χαλκιδείς άποικοι, που χρησιμοποίησαν το λιμάνι της για τα ταξίδια τους στη Χαλκιδική. Στα γεωμετρικά (9ος – 8ος αι.) και αρχαϊκά χρόνια (7ος – 6ος αι), η Κεφάλα είναι ο μοναδικός οικισμός της Σκιάθου.

Περισσότερες πληροφορίες ,μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική extras.ha.uth.gr/skiathos/gr/

 

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Είμαστε το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Ανήκουμε στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργούμε με 13 τμήματα.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Δ΄τάξη, Δραστηριότητες τάξεων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Επίσκεψη των Μαθητών της Δ΄τάξης στην “Κεφάλα”

  1. Ο/Η seo λέει:

    Το πως σας εξυπηρετεί και γιατί χρειάζεστε seo στην ιστοσελίδα σας είναι ευνόητο πιστεύουμε ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται η ιστοσελίδα σας τόσο περισσότερη επισκεψιμότητα έχετε και φυσικά τόσο περισσότερα κέρδη από την επιχείρηση σας .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *