Καλωσορίσατε στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά

Το σχολείο μας

Το σχολείο μας

Η παλιά μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση http://1dim-eid-peiraia.att.sch.gr/

Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίαςΛήψη αρχείου

Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊόΛήψη αρχείου

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣΛήψη αρχείου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΛήψη αρχείου

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020

Ο αγιασμός στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά θα γίνει την Τετάρτη 11/09/2019 και ώρα 10 π.μ.

Καλή σχολική χρονιά!

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019

Σας ενημερώνουμε ότι ο αγιασμός για το σχολικό έτος 2018-2019 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11/9/2018 και ώρα 8:30 π.μ.

Καλή σχολική χρονιά!

laundry

15304343_1151480324928253_4503321283654955104_o

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΟ 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε σήμερα στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, όπου παρακολούθησε το ανοιχτό μάθημα κολύμβησης των παιδιών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των οργανωμένων δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ο κ. Μώραλης, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια που καταβάλουν ενώ συνομίλησε με τους γονείς και άκουσε τα αιτήματά τους.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Βρισκόμαστε στο 1ο Ειδικό Σχολείο Πειραιά, για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης στην πισίνα του σχολείου. Η πισίνα άνοιξε μετά από πολλά χρόνια και συνέβαλαν όλοι γι΄ αυτό, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Πειραιά, το σχολείο. Πιστεύω πως ο μόνος τρόπος που μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιλύουμε προβλήματα, είναι όταν όλοι είμαστε ενωμένοι και συμβάλουμε ως ομάδα. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί συνομίλησα με εκπαιδευτικούς, συμβούλους, γονείς, οι οποίοι προφανώς δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδιά του σχολείου και όχι μόνο. Θεωρώ ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία. Αυτό που όλοι διαλαλούμε, ότι δηλαδή όλα τα παιδιά πρέπει να είναι ισότιμα, πρέπει να είναι και στην πράξη. Να έρθουν τα παιδιά των γενικών σχολείων κοντά σε αυτά τα παιδιά και να τα αγκαλιάσουν. Να δούμε και εμείς ως Δήμος Πειραιά, αλλά και η Περιφέρεια τι μπορούμε να κάνουμε με τις δυνατότητες που έχουμε και για τα σχολεία καθώς και για ένα αίτημα που είχαμε από τους γονείς, για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στον Δήμο, προκειμένου να ζουν δημιουργικές και όμορφες στιγμές. Θεωρώ ότι είναι δράσεις που αν όλοι βάλουμε τα δυνατά μας ο καθένας από την πλευρά του, μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των παιδιών και των γονέων και τελικά και τη δική μας, γιατί μέσα από το χαμόγελο αυτών των παιδιών παίρνουμε τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση».

Η Διευθύντρια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πειραιά κυρία Άννα Τηλιακού, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε ένα ανοικτό μάθημα κολύμβησης, καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Πειραιά, τους σχολικούς συμβούλους Φυσικής και Ειδικής Αγωγής και χαρήκαμε πάρα πολύ που ήρθαν με τους συνεργάτες τους, για να τους δείξουμε πως λειτουργεί ένα πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης, στην πισίνα του σχολείου. Η πισίνα αυτή, άνοιξε μετά από 16 χρόνια, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και την Κολυμβητική Ομοσπονδία. Πάμε πάρα πολύ καλά, ευχαριστούμε τον Δήμο Πειραιά για την υποστήριξή του και θα ήθελα αυτή η στήριξη να συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις. Θέλουμε το σχολείο μας να είναι ανοικτό στην κοινωνία, τα παιδιά μας να προσεγγίσουν ισότιμα τα άλλα παιδιά και να δημιουργηθούν δράσεις μέσα στο σχολείο, που να προάγουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και παράλληλα να προαχθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

athlitismos

Μετά 16 χρόνια μπαίνει σε λειτουργία η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά‏

DSC_0242 DSC_0244 DSC_0233 DSC_0241Την Πέμπτη 19 Μαϊου 2016 η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά υποδέχεται στα θερμαινόμενα νερά της τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για να τεθεί σε λειτουργία, μετά 16 χρόνια, η προορισμένη για θεραπευτική κολύμβηση πισίνα χρειάστηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τη Γ.Γ. Αθλητισμού και με τους τοπικούς φορείς (Δήμος Πειραιά, Δήμος Νίκαιας).

Το ιστορικό

Η συγκεκριμένη πισίνα παραδόθηκε από τον τότε ΟΣΚ μαζί με το νέο κτίριο του 1ου Ειδκού Σχολείου Πειραιά στο Δήμο Πειραιά το έτος 2000. Ακολουθήθηκαν με όλες τις επισημότητες οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής, η πισίνα γέμισε με νερό κι έγιναν και τα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του τότε πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Μετά τα εγκαίνια η πισίνα δε λειτούργησε ποτέ, αφού πάμπολλα κατασκευαστικά “λάθη” (δεν είχε αποδυτήρια και ντους, η οροφή σε κάθε ανεμόβροχο έμπαζε νερά, δεν ήταν αυτόνομος χώρος αφού από μέσα της περνούσε ο διάδρομος για το διπλανό γυμναστήριο, δεν είχε κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως δεν είχε τον εξειδικευμένο/η Γυμναστή/στρια για μαθήματα κολύμβσησης α.μ.ε.α.) ανάγκασαν το σχολείο να ξαναδειάσει την πισίνα και να αρχίσει ένας πολύχρονος αγώνας επιδιόρθωσης των κατασκευαστικών “λαθών”.

Το 2014, αφού μέχρι τότε δαπανήθηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ από τη Σχολική Επιτροπή του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά και κατόπιν άοκνων προσπαθειών της τότε Δ/ντριας, κας Τσαγκαράκη, ο χώρος έγινε αυτόνομος, φτιάχτηκαν καμπίνες και ντους, μπήκαν προστατευτικά κάγκελα στα σκαλοπάτια της πισίνας, επιδιορθώθηκε η οροφή που από κατασκευαστικό “λάθος” έμπαζε νερά. Η πισίνα ξαναγέμισε νερό, και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Μιχαλολιάκος, την εγκαινίασε για δεύτερη φορά. Πάλι δεν υπήρχε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (Γυμναστής/στρια με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και στην κολύμβηση) για να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές την πισίνα. Η πισίνα ξανάδειασε για να έρθει η μεγάλη νεροποντή του Οκτώβρη του 2014 και να πλημμυρίσει τόσο η πισίνα όσο και οι εγκαταστάσεις της (μηχανισμοί, καυστήρες, κλπ), οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές βλάβες.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο 2016 όταν η νέα διοίκηση της Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά ανέλαβε ουσιαστικό συντονιστικό ρόλο και δράση με σκοπό να λειτουργήσει επιτέλους η πισίνα για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν. Σε στενή συνεργασία κατ΄ αρχήν με τη Δ/ντρια του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, το Σχολικό Σύμβουλο ΕΑΕ και υπό τις εντολές του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Φίλη, ο οποίος επισκέφθηκε τον Απρίλιο το σχολείο και σχημάτισε ιδία αντίληψη για το χρόνιο πρόβλημα της πισίνας, ακολουθήθηκαν μία σειρά από ενέργειες που οδήγησαν σε άμεσο αποτέλεσμα: η πισίνα επιτέλους λειτουργεί!

Στο αποτέλεσμα αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν: α) προσωπικά ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γ. Μώραλης και οι συνεργάτες του, ο οποίος έδωσε άμεση εντολή επισκευής των κατεστραμμένων μηχανημάτων της πισίνας από τεχνικούς του Δήμου, διέθεσε ειδικό συντηρητή της πισίνας και ναυαγοσώστη για όσο σε αυτή θα εκπαιδεύονται οι μαθητές, β) προσωπικά ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κ. Γ. Ιωακειμίδης και οι συνεργάτες του, ο οποίος διέθεσε την εξειδικευμένη Γυμνάστρια στην κολύμβηση α.μ.ε.α., κα Αρβανίτου Τριανταφυλλιά, γ) ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, κ. Γ. Μπαλαμώτης, ο οποίος μαζί με τη Δ/ντρια του  σχολείου, κα Α. Τηλιακού, κατάρτισε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης σε συνεργασία με τους δύο παραπάνω Δήμους, δ) ο Δ/ντης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Κ. Αλεξίου, ο ποίος σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Αθλητισμού τροποποίησαν το καθεστώς απασχόλησης της Γυμνάστριας, ώστε να μπορεί να διδάξει στο Ειδικό Σχολείο Πειραιά δύο ημέρες την εβδομάδα και δ) η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων στην επίτευξη του στόχου.

Από την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 και ως το τέλος του διδακτικού έτους, οι μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, ενός δημόσιου σχολείου και μάλιστα του μεγαλύτερου ειδικού σχολείου στην περιοχή του Πειραιά, θα έχουν την πισίνα στη διάθεσή τους για θεραπευτική κολύμβηση. Στόχος μας το πρόγραμμα να συνεχιστεί και το νέο διδακτικό έτος με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που τόσο πολύ το χρειάζονται και να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες κι άλλων ειδικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Top