Το αγόρι με τη βαλίτσα

Το αγόρι με τη βαλίτσα, ΚΘΒΕ
Το αγόρι με τη βαλίτσα, ΚΘΒΕ

“Υπάρχουμε μόνο ΕΜΕΙΣ, όλοι οι άνθρωποι, κι όλες οι ιστορίες μας.”(1)

Σήμερα παρακολουθήσαμε την παράσταση Το αγόρι με τη βαλίτσα του Μάικ Κένι, από το Κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης του ΚΘΒΕ και για άλλη μια φορά (μετά τον περσινό Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road) συνειδητοποιήσαμε πόσο καλή και σοβαρή δουλειά μπορεί να προσφέρει μια κρατική σκηνή στο παιδικό θέατρο, μακριά από τη “φασαρία” και τον εντυπωσιασμό.

“Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες,  με μόνη του συντροφιά την Κρίσια – ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.”(2)

Οι ιστορίες που κουβαλάει μαζί του ο μικρός Ναζ του δίνουν δύναμη. Οι ίδιες ιστορίες κάνουν κι εμάς -ως θεατές- να αντικρίζουμε μια ζοφερή πραγματικότητα ανάλαφρα, με παραμύθι και ποίηση. Απλό, ξεκάθαρο, τρυφερό και συνάμα αστείο το έργο, αγγίζει το δύσκολο θέμα της προσφυγιάς, χωρίς ίχνος διδακτισμού ή διάθεση για κήρυγμα. Πολλαπλών “μυστικών” κείμενο, σε ένα πρώτο επίπεδο είναι άμεσα κατανοητό, αλλά ενεργοποιεί τους μικρούς και όχι μόνο θεατές και σε ένα δεύτερο και τρίτο επίπεδο. 

“Στην Ευρώπη διανύουμε σήμερα μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και αδιάκοπης μετακίνησης ανθρώπων.  (…) Δεν θα εμποδίσει ποτέ κανείς τους ανθρώπους ν αλλάζουν τόπο, για να ξεφύγουν από πολέμους και λιμούς και να αναζητούν μια καλύτερη ζωή.” (1)

(1) Από το εισαγωγικό σημείωμα του Μάικ Κένι, Μάικ Κένι, Το αγόρι με τη βαλίτσα.

(2) ΚΘΒΕ

(Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ)

Το αγόρι με τη βαλίτσα του Μάικ Κένι,  πρωτοανέβηκε στο θέατρο  «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου το 2005.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *