Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

download

Δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία θα λάβουν χώρα στα σχολεία την Πέμπτη 4 Απριλίου, καθώς από φέτος καθιερώνεται η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

Θα «γιορτάζεται» κάθε χρόνο την ίδια μέρα σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια με διάφορες δράσεις που θα προωθούν τη φιλοζωία.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Την 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων.

  • Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι: Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
  • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον. Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.

Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:

  • Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
  • Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
  • Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
  • Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
  • Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
  • Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία
  • Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ. τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.

 

 

Μάρτης – Ο πρώτος μήνας της άνοιξης

 

Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με λουλούδια καθώς και με διάφορες ασπροκόκκινες κλωστές, τις λεγόμενες «μάρτες». Μόλις ξημέρωνε η 1η Μαρτίου το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό και τραγουδούσαν το τραγούδι της χελιδόνας.Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αβγά ή σπανιότερα χρήματα και αυτά τους έδιναν «μάρτες» ως δώρο για τα μικρά παιδιά του σπιτιού. Αυτές τις κλωστές τις έδεναν τα παιδιά στο χέρι ή στο λαιμό και πίστευαν ότι θα τα προστάτευαν από το μαύρισμα του Μάρτη. Τις φορούσαν για 40 μέρες και μετά τις κρεμούσαν στους φράχτες για τις πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους.”

Το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους χρόνους σε πολλά μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα Χελιδονίσματα, τα ανοιξιάτικα κάλαντα ή τα Κάλαντα του Μάρτη. Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών τον γιόρταζαν τα παιδιά ήδη από την αρχαιότητα με τα Χελιδονίσματα, όπως μας μαρτυρά ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.), ο οποίος έχει διασώσει ένα τέτοιο χελιδόνισμα που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο, κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού και τριγύριζαν στην πόλη ζητώντας φιλέματα. Στη συνέχεια, αν και στα πρώτα βυζαντινά χρόνια το έθιμο της χελιδόνας απαγορεύτηκε, τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο επιβίωσε ως την σύγχρονη εποχή.Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, την 1η του Μάρτη, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια, τους αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια και μαρτάκια ενώ το στόλιζαν και με λουλούδια.Πήγαιναν έτσι από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα χελιδονίσματα ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους….

Πηγή https://blogs.sch.gr/16dimkoryd

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού

 

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού.  Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

 

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

Η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών εκδηλώνεται, με μορφές ήπιας βίας (λεκτικό εκφοβισμό, πειράγματα, βρίσιμο, ειρωνική συμπεριφορά, απειλές, διάδοση φημών) και με περιστατικά ακραίας βίας (συγκρούσεις µε ρατσιστικά ή άλλα χαρακτηριστικά, χτυπήματα, σπρώξιμο, σεξουαλική παρενόχληση, χειρονομίες). Διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι και πεδία έχουν αναγνωρίσει, αναδείξει και μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, στις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις του. Η ενδοσχολική βία είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον θύτη και το θύμα, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην επικοινωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην μετέπειτα ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως:

  • Σωματικός: άσκηση φυσικής βίας (χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα)
  • Λεκτικός: χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, απειλών και εκβιασμού (πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια)
  • Έμμεσος ή Κοινωνικός: εσκεμμένος ή συχνός αποκλεισμός μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση, διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών, επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων, κλοπές ή ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
  • Ηλεκτρονικός (cyberbullying): η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών
  • Ρατσιστικός: υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
  • Σεξουαλικός

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού απαιτεί την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη κοινών δράσεων από το σύνολο όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή του σχολείου, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας. Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του εκπαιδευτικού, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης.

Πηγή:http://hellenic-education-uk.europe.sch.gr/

Εγγραφές μαθητών στην Α’ Δημοτικού για το σχολικό έτος 2024-2025

Οι εγγραφές μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στην Α Δημοτικού για την σχολική χρονιά 2024- 2025 θα γίνουν αποκλειστικά το διάστημα από Παρασκευή 1η Μαρτίου έως και Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Για την εγγραφή στην Α Δημοτικού 

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως και 31-12-2018.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 α του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν. 4777/2021 (Α’ 25) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:

Α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘ (Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016). «Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία: 1. επώνυμο μαθητή 2. όνομα μαθητή 3. όνομα πατέρα 4. όνομα μητέρας 5. ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας. Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του. Σε περίπτωση που προκύπτει για οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».

Β. Βιβλιάριο Υγείας του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 7 του Π.Δ 79/2017 (Α’ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν. 4777/2021 (Α’
25).

Γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Α.Δ.Υ.Μ.).

Δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας. Συνιστάται, οι Διευθυντές/τριες – Προϊστάμενοι/ες των Σχολικών Μονάδων όπως ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο που ανήκουν οι μαθητές/τριες σύμφωνα με τα όρια της σχολικής

περιφέρειας (άρθρο 5 ΠΔ 79/2017 (Α’ 109) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του Ν. 4559/2018 (Α’ 142

Δ.Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας για την εγγραφή του/της στο Δημοτικό.

Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο Nηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων (15 Ιουνίου 2024) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο εγγραφής του/της μαθητή/τριας.

Προτεινόμενες ημέρες εγγραφών Τετάρτη και Πέμπτη 13:00-13:30

 

Δανειστική Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας

Δανειστική Βιβλιοθήκη

 

Από τον Δεκέμβριο λειτουργεί και πάλι στο σχολείο μας η Δανειστική Βιβλιοθήκη. Είναι εξοπλισμένη με αρκετά βιβλία, αριθμημένα και χωρισμένα ανά ηλικία. Η ενασχόληση των παιδιών με τα βιβλία είναι καθοριστικής σημασίας για τη φιλαναγνωσία και για την εισαγωγή τους στον γραπτό και προφορικό λόγο.

 

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο γονέων για την προσφορά μιας μεγάλης smart τηλεόρασης, στην οποία μπορούν οι μαθητές μας να δουν εικόνες βιβλίων ή να παρακολουθήσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου και να το επεξεργαστούν μετά.

 

 

Οι στόχοι της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι:

  • Τα παιδιά να έλθουν σε επαφή με το βιβλίο, μέσα από έναν δρόμο ευχαρίστησης, διασκέδασης, συγκίνησης, για να οδηγηθούν τελικά στην απόλαυση της ανάγνωσης αλλά και να αναγνωρίσουν το βιβλίο ως πηγή γνώσης.
  • Να έλθουν σε επαφή με όλα τα είδη του γραπτού λόγου ναι να συνειδητοποιήσουν τη σχέση του με τον προφορικό.
  • Να αποκτήσουν συμπεριφορά αναγνώστη.
  • Να μυηθούν στο σύστημα δανεισμού του βιβλίου, ώστε στο μέλλον να αποκτήσουν μια τόσο ευχάριστη συνήθεια.
  • Να ασκηθούν στη σωστή χρήση και μεταχείριση του βιβλίου καθώς και στο σεβασμό στον επόμενο που θα το χρησιμοποιήσει.
  • Να μάθουν να είναι συνεπείς, οργανωτικοί και να αποκτήσουν πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση.
  • Να μοιράζονται ευχάριστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, γιαγιά…) διαδικασία που συχνά αποδεικνύεται πιο σημαντική από τους εκπαιδευτικούς στόχους που εξυπηρετούνται.

Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης : κα. Ζήση Ευαγγελία

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.


Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

152622175 135023918489721 5926071483051985414 n 1

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

 

Πηγή: https://www.moh.gov.gr/articles/news/2076-pagkosmia-hmera-atomwn-me-eidikes-anagkes

 

Αερικά – Μουσικό συγκρότημα ΑμεΑ

aerikaΤο μουσικό συγκρότημα «Αερικά» είναι μια παρέα μουσικών, ατόμων με αναπηρία, που έχει πραγματοποιήσει πάνω από εκατό συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει κυκλοφορήσει έναν δίσκο με θέμα τη διαφορετικότητα, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Λέκκας.

Πηγή:https://www.demopaideia.gr/educational_items/aerika/

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θυμόμαστε μαζί  ταινίες μικρού μήκους που μας συγκίνησαν.

 Cuerdas / Strings

Το “Cuerdas” είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους σε σενάριο και σκηνοθεσία του Pedro Solís García. Το 2014 απέσπασε το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

 

“Τα γυαλιά της διαφορετικότητας” είναι μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ “Είμαστε όλοι Πολίτες”, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μέσα από την ιστορία του Γιάννη, ενός καθημερινού ανθρώπου, η ταινία επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη να “αποφασίσουμε να δούμε” προκειμένου να συμφιλιωθούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα γύρω μας. Η μορφή αυτή περιλαμβάνει ελληνικούς υπότιτλους για να διευκολύνει άτομα με προβλήματα ακοής.

Η ταινία μικρού μήκους «Ian: μια ιστορία που θα μας κινητοποιήσει», είναι ένα πολυβραβευμένο βίντεο κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ίαν, ενός 10χρονου Αργεντινού αγοριού με εγκεφαλική παράλυση που θέλει να φτάσει στον κόσμο με ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα αγάπης.

Ο Ian έχει εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του. Παρά την αναπηρία του, θέλει να παίξει και θέλει τα άλλα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει, αρκεί αυτά να τον ενσωματώσουν στην παρέα τους, στο παιχνίδι τους. «Μπορώ να παίξω και να συμμετέχω», είπε σε κάποια συνέντευξή του ο μικρός Ίαν.

Κατάλογος λογοτεχνικών βιβλίων για κάθε τάξη του Δημοτικού

Κατάλογος λογοτεχνικών βιβλίων για κάθε τάξη του Δημοτικού

Α΄  ΤΑΞΗ

  1. Ο βάτραχος το χειμώνα, Μ. Βέλθουις, Πατάκης (φύση)
  2. Ο Προκόπης και ο λύκος, Γκοφρουά ντε Πεννάρ, Παπαδόπουλος (ανατροπή παραμυθικών στερεότυπων)
  3. Πλατς! Φ. Κορεντέν, Άμμος (απερισκεψία, ανατροπή παραμυθικών στερεοτύπων)
  4. Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας, Ντ. Μακ Κι, Πατάκης (διαφορετικότητα)
  5. Ο Έλμερ και τα ξυλοπόδαρα, » » » (εξαφάνιση ζώων-οικολογία)
  6. Το τραγούδι της φάλαινας, Ντ. Σέλντον, Ρώσσης(εξαφάνιση ζώων, οικολογία)
  7. Ο λόξυγγας της αλεπούς, Ν. Μπάτεργουερθ, Καστανιώτης (φύση-οικολογία)
  8. Γιατί δεν κοιμάσαι αρκουδάκι μου; Μ. Βάντελ, Ρώσσης (φοβίες)
  9. Η κυρία Παραπατά η σερβιτόρα, Α. Άλμπεργκ, Νεφέλη (χιούμορ-οικογένεια-αγάπη)
  10. Μια δίαιτα για ελέφαντες, Τζ. Μάρφυ, Ρώσσης (διακωμώδηση σύγχρονων συνηθειών)
  11. Το μεγάλο πράσινο δάσος, Π. Τζέρατυ, Ρώσσης (φύση-οικολογία)
  12. Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ, Σ. Μακ Μπράτνεϋ, Παπαδόπουλος (μητρική αγάπη)
  13. Τα πέντε δάκτυλα και το φεγγάρι, Κ. Κουρτ, Κάστωρ (αγάπη, ομόνοια)
  14. Η Μουσούδη και το Αγγελούδι, Ποταμός (αγάπη)
  15. Το χαρούμενο λιβάδι, Φ. Νικολούδη, Ελληνικά γράμματα (διαφορετικότητα)
  16. Φαντασματάκια χρώματα,Πόλυ Βασιλάκη (φαντασία-χαρά)
  17. Η φάλαινα που τρώεει τον πόλεμο, Ευγ. Τριβιζάς, Μίνωας (ειρήνη, χιούμορ)
  18. ΄Ενα ευγενικό και θαρραλέο κοτόπουλο, Ντομινίκ Μερτένς, Ζεβρόδειλος (ανατροπή παραμυθικών στερεότυπων)
  19. Γιατί να είμαι τόσο μικρός; Έουν Ζου Κιμ, Ζεβρόδειλος (αυτοεκτίμηση)
  20. Δεν υπάρχουν δράκοι, σου λέω, Σοφία Παράσχου, Ελληνικά Γράμματα (φοβίες)
  21. Ένα κουμπί που το έλεγαν Όσκαρ, Έσλερ Νάγκυ, Ζεβρόδειλος (διαφορετικότητα)
  22. Όταν οι γονείς πηγαίνουν σχολείο Μπέκη Μπλουμ, Ζεβρόδειλος (παιδική ηλικία – πρώτη φορά στο σχολείο)
  23. Η Μέλπω η μοναδική, Μαρία Ρουσάκη, Παπαδόπουλος (αυτοεκτίμηση)
  24. Τα φιλαράκια Μ. Μπλαζεγιόφσκι, Κάστωρ (φιλία)
  25. Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια, Α. Βαρελά, Άγκυρα (ειδικές ανάγκες, υιοθεσία)
  26. Καλημέρα Ειρήνη, Φ. Χατόγλου, Σύγχρονη Εποχή (οικολογία, διαπολιτισμικότητα, ειρήνη)
  27. Το Κίβι, Κ. ντε Ποσάδας, Πατάκης (υιοθεσία, αποδοχή του διαφορετικού)
  28. Καληνύχτα μαμά!, Μ. Παπαγιάννη, Πατάκης (φοβίες)
  29. Ο μικρός Ντουπ, Ειρ. Μάρρα, Πατάκης (ειδικές ανάγκες, αθλητισμός)
  30. Ο παππούς πετάει, Ζ. Λάουμπε, Κάστωρ (θάνατος)
  31. Τέσσερις εποχές στη μικρή μου ζωή, Σύγχρονη Εποχή (φύση, κύκλος ζωής)
  32. Το αρκουδάκι που δεν ζηλεύει το αδελφάκι του Ρώσση, Μίνωας (παιδική ζήλεια)
  33. Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο, Β. Ηλιόπουλος, Πατάκης (προσαρμογή στο σχολείο)
  34. Το μικρό παιδάκι τρέχει στην αγκαλιά της μαμάς του να συναντήσει την αγάπη, Μ. Λοΐζου, Πατάκης (μητρική αγάπη)
  35. Ο παππούς Ντομάτα, Καλή Δοξιάδη, Παπαδόπουλος (αγάπη, χιούμορ, οικογένεια)
  36. Τα αγαπημένα μου Σαββατοκύριακα, Α Μιχαλοπούλου, Πατάκης (οικογένεια)
  37. Θα σ? αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, Κ. Κέιβ, Πατάκης (μητρική αγάπη)
  38. Πετάει, πετάει ο σκύλος, Χρ. Μπουλώτης, Ελλην. Γράμματα (η κατάσταση στον κόσμο, θάνατος)
  39. Νίνο, ο μικρός κλόουν, Ερίκ Μπατού, Μεταίχμιο (συνεργασία, φιλία, αυτοεκτίμηση)
  40. Η Κοκό, Σοφία Παράσχου, Μικρή Μίλητος (υιοθεσία)
  41. Τα ψάρια παίζουν θέατρο, Γκ. Ντόνοβαν, Παπαδόπουλος («διδασκαλία» θεάτρου)
  42. Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει, Λήδα Βαρβαρούση (αυτοεκτίμηση, φοβίες, αλληλοβοήθεια)
  43. Η Πασχαλίτσα που αγαπούσε τα λουλούδια, Στέλλα Βλαχοπούλου, Κέδρος
  44. Οι πιο μικροί μας φίλοι, Νίκος Μαρουλάκης, Καστανιώτης
  45. Ο τρομαγμένος σκαντζόχοιρος, Στέλλα Βλαχοπούλου, Κέδρος
  46. Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό, Ευγ. Τριβιζάς, Κέδρος
  47. Με το Άλφα και το Βήτα, Παυλίνα Παμπούδη, εκδ. Κέδρος
  48. Τα αστέρια που ζήλευαν, Μελίνα Καρακώστα, Πατάκη
  49. Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου, Π. Κρ. Ασμπγιόρνσεν και Κ.Γ. Μόε,Πατάκη
  50. Οι πειρατές της λιμνοχώρας, Μάνια Καπλάνογλου-Νικόλας Αδρικόπουλος, Ελλην. Γράμματα
  51. Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά, Γιώργος Σεφέρης, Ερμής.

Β΄ ΤΑΞΗ

  1. Ο άνθρωπος με την κόκκινη μύτη, Ούρζελ Σέλφερ, Μίνωας, (διαφορετικότητα)
  2. Το κάτι άλλο, Κ. Κέιβ, Πατάκης (διαφορετικότητα, χιούμορ)
  3. Ο Άρτσιμπαλ, Ι. Τάρλετ, Παπαδόπουλος (αγνωμοσύνη, αγάπη)
  4. Τα τρία μικρά λυκάκια, Ε. Τριβιζάς, Μίνωας (φιλία, ανατροπή παραμυθικών στερεότυπων)
  5. Ο μικρός κάστορας και η ηχώ, Ε. Μακ Ντόναλντ, Ρώσσης (φιλία, αγάπη)
  6. Ντενεκεδούπολη, Ε. Φακίνου, Κέδρος (φιλία, συνεργασία, οικολογία)
  7. Το κοστούμι δε με μέλλει, Σ. Πλαθ, Πατάκης (οικογένεια, χιούμορ)
  8. Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας , Χρ. Μπουλώτης, Ελλην. Γράμματα (αγάπη,διαφορετικότητα, αυτοεκτίμηση)
  9. Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Ειρήνης Μάρρα, Κέδρος (ειδικές ανάγκες)
  10. Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια, Σ. Ζαραμπούκα, Πατάκης (οικολογία, ανακύκλωση)
  11. Το τσίρκο και ο νάνος Γολιάθ, Λ. Ψαραύτη, Πατάκης (οικολογία, εξαφάνιση ζώων)
  12. Βρέχει καρεκλοπόδαρα, Σοφία Μαντούβαλου, Καστανιώτης (χιούμορ)
  13. Τα ανθρωπάκια με τα κόκκινα, Αυγ. Κόπις, Άμμος (χιούμορ, συνεργασία)
  14. Ο Τριγωνοψαρούλης, Β. Ηλιόπουλος, Πατάκης (χιούμορ, συνεργασία)
  15. Οι αρκούδες Γκρίζλυ, Σ. Ακάς, Ελληνικά γράμματα (οικολογία)
  16. Η σούπα της Μάρθας, Σ. Μέντοζ, Παπαδόπουλος (χιούμορ)
  17. Τα αστέρια που ζήλευαν, Μ. Καρακώστα, Πατάκης (λυρισμός, φύση)
  18. Το θαλασσινό σχολείο (ποίηση), Σοφία Χατζηδημητρίου, Δελφίνι.
  19. Ομήρου Οδύσσεια, Στ. Βογιατζόγλου, Πατάκης
  20. Ένα συρτάρι γεμάτο όνειρα, Μ. Κοντολέων, Άγκυρα (φύση, οικολογία, συνεργασία)
  21. Το τελευταίο βατραχάκι, Ζ. Σπυροπούλου, Σμυρνιωτάκης (οικολογία, εξαφάνιση ζώων)
  22. Αχ αυτή η αλεπού, Φ. Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Πατάκης (φύση)
  23. Τα παιδιά του δάσους, Ρ. Χέρφουτνερ, Κάστωρ (φιλία, οικουμενικά προβλήματα)
  24. Αχ κυνηγέ… κυνηγέ, Ι. Τουργκιένεφ, Παπαδόπουλος (οικολογία)
  25. Κουμπότρυπες κι ελέφαντες, Ε. Τορόση, Πατάκης (χιούμορ, καθημερινότητα)
  26. Η Λία ζωγραφίζει, Ζίγκριντ Λάουμπε, Κάστωρ (παιδικοί φόβοι)
  27. Το πονεμένο αηδόνι, Μενέλαος Στεφανίδης, Σίγμα (παραδοσιακό παραμύθι)
  28. Το μικρό Όχι!, Ρ. Γιούγκ, Κάστωρ (παιδικές απορίες, γνωριμία του περίγυρου)
  29. Ο πειρατής κόλλησε γρίππη, Αμελί Καρτέν, Μεταίχμιο (φιλία, παιδικές φοβίες, φιλαναγνωσία)
  30. Τα φιλαράκια, Μ. Μπλαζεγιόφσκι, Κάστωρ (φιλία)
  31. Η φωνή των ζώων, Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Πατάκης (φύση, ιδιαιτερότητα)
  32. Με τη Δροσούλα και το Μαρουλή, Ν. Σαλπαδήμου-Χρ. Χριστογιάννη, Αστήρ (οικολογία)
  33. Ο Ρίνος Σβερκοχοντρίνος, Μ. Έντε, Πατάκης (φύση, εξουσία)
  34. Η οικογένεια του ήλιου, Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Πατάκης (φύση)
  35. Αχ! Ειρήνη, Γ. Μαρίνος, Σ. Εποχή (ειρήνη)
  36. Χαρτοφοβία, Σ. Ταμάρο, Πατάκης (φιλαναγνωσία)
  37. Παραμύθια από τόπους της Αφρικής, Μ. Κοντολέων, Πατάκης
  38. Φίλοι; φώς φανάρι, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου, Παπαδόπουλος (φιλία)
  39. Ο γατοβουτηχτής, Σοφία Ζαραμπούκα, Πατάκης
  40. Ιστορίες με τους δώδεκα μήνες, Λότη Πέτροβιτς-Ανδριτσοπούλου, Πατάκη.
  41. Η σοφή μας η δασκάλα, Ζωρζ Σαρρή, Πατάκη.
  42. Ο Πέτρος και ο λύκος, του Προκόφιεφ σε μτφ. Ζωής Βαλάση, Μίνωας
  43. Οι πεταλούδες [σειρά «Ο μαγευτικός κόσμος των ζώων»], Κέδρος
  44. Τα απομνημονεύματα ενός γάτου, Καλλιόπης Σφαέλλου, Δωρικός
  45. Τα Ελληνάκια, Ευγενία Φακίνου, Κέδρος
  46. Τα παπούτσια του Αννίβα, Άλκη Ζέη, Κέδρος
  47. Μια Κυριακή του Απρίλη, » » »
  48. Πού πήγε το φεγγάρι απόψε, Βούλα Μάστορη, Γνώση
  49. Ο πελαργός και η παρέα του, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Σύγχρονη Εποχή
  50. Πίπη Φακιδομύτη, Άστριντ Λίντγκρεν, Ψυχογιός
  51. Ο Μικές μες στη σουπιέρα, Άστριντ Λίντγκρεν, Ψυχογιός
  52. Σκιές στον αχυρώνα, Σάρα Γκάρλαντ, Πατάκη
  53. Η ιστορία του σκύλου…θα δείξει, Μάνος Κοντολέων, Πατάκη
  54. Εγώ και η αδελφή μου η Κλάρα, Δημήτρης Ινκιόφ, Ψυχογιός
  55. Η γκρινιάρα κατσίκα, Λέων Τολστόϊ, Κέδρος
  56. Τα μαγικά μαξιλάρια, Ευγένιος Τριβιζάς, Πατάκη
  57. Ανατολικά του ήλιου και ανατολικά της σελήνης, λαϊκό νορβηγικό παραμύθι, Κάστωρ
  58. Ο Μαρσελέν που κοκκινίζει, Ζαν-Ζακ Σαμπέ, Τεκμήριο

Γ΄ ΤΑΞΗ

  1. Ο αδελφός της Ασπασίας, Μ. Κοντολέων, Πατάκης (προβλήματα λόγου)
  2. Η τσιγγάνικη φλογέρα, Μπερτράν Σολέ, Καστανιώτης (διαφορετικότητα)
  3. Ο άνθρωπος με τα γκρίζα και άλλες ιστορίες, Φερνάντο Αλόνσο, Γνώση (διάφορες ιστορίες με θέμα τη φιλία, κατανόηση, χιούμορ)
  4. Ο Τομ Τιριρόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη σταδύο, Χρ. Μπουλώτης, Πατάκης (ειρήνη, συνεργασία)
  5. Το άγαλμα που κρύωνε, Χρ. Μπουλώτης, Πατάκης(μνήμη, διαπολιτισμικότητα)
  6. Παραμύθια για να σπάτε κέφι, Τζιάννι Ροντάρι, Κέδρος (χιούμορ, αγάπη, φιλία, ανθρώπινες καταστάσεις)
  7. Ιστορίες φτιαγμένες στη μηχανή, Τζιάννι Ροντάρι, Κέδρος
  8. Ένα συρτάρι γεμάτο όνειρα, Μ. Κοντολέων, Άγκυρα (φύση, οικολογία, φιλία)
  9. Δράκε, δράκε είσ? εδώ; Α. Βαρελά, Πατάκης (χιούμορ, φύση, οικολογία)
  10. Το Γοργονάκι, Ρ. Ρώσση-Ζαΐτη, Μίνωας
  11. Ποιος είδε το πραγματικό δάσος; Άξελ Ντουμ, Ελληνικά γράμματα (οικολογία, αυτοεκτίμηση)
  12. Η πολιτεία του βυθού, Μάρω Λοΐζου, Μίνωας (οικολογία)
  13. Το ρόδο του Αγίου Γεωργίου, Τζ. Σέννελ, Πατάκης (συνεργασία, ομόνοια)
  14. Η Σμαραγδένια και άλλα παραμύθια, Μ. Λυρατζή, Πατάκης
  15. Η τροχιά του πολιτισμού, Α. Παπάκου-Λαγού, Σύγχρονη Εποχή
  16. Το χάνουμε!, Σοφία Παράσχου, Πατάκης
  17. Γύρω γύρω όλοι, στη μέση η χαρά, Ν. Βούρβουλη, Πατάκης (ποίηση)
  18. Τα τραγούδια μου, Γ. Μ. Μαρίνος, Κέδρος (ποίηση)
  19. Χρυσό καλοκαίρι, Ντ. Χατζηνικολάου, Πατάκης (ποίηση)
  20. Μύθοι περί ζώων, Ζωή Σπυροπούλου, Ελληνικά Γράμματα
  21. Η οικογένεια του ήλιου, Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Πατάκης (οικογένεια, φύση)
  22. Οι θεατρίνοι, Ε. Σαραντίνη, Καστανιώτης (φύση, οικογένεια, παράδοση)
  23. Μακάρι να ήμουν ο ιπτάμενος ήρωας, Σιλβέν Τριντέλ, Κέδρος (οικογένεια, ανεργία, αγάπη)
  24. Το μεγάλο πρόβλημα του μικρού Μάρκου, Ζιλ Γκοτιέ, Κέδρος (οικογένεια, αλκοολισμός)
  25. Μισώ το διάβασμα!, Ρίτα Μάρσαλ, Κάστωρ (φιλαναγνωσία)
  26. Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα, Ζαν Τζιόνο,Παπαδόπουλος (οικολογία, η δύναμη του ενός, αυτοεκτίμηση)
  27. Το τραγούδι του κότσυφα, Μ. Αυτζής, Μίνωας (οικολογία)
  28. Ο πειρατής κόλλησε γρίππη, Αμελί Καντέν, Μεταίχμιο (φιλαναγνωσία)
  29. Χωρίς κοτσάνι, Ι. Δ. Ιωαννίδης, Πατάκης (σχολείο, σχέσεις δασκάλου-μαθητή)
  30. Παραμύθια από τόπους της Λατινικής Αμερικής (Ασίας, Αφρικής), Μ. Κοντολέων, Πατάκης
  31. Με τη Δροσούλα και το Μαρουλή, Ν. Σαλπαδήμου-Χρ. Χριστογιάννη, Αστήρ (φύση, οικολογία)
  32. Περσεφόνη, η πάπια που πήγε σχολείο, Κίρα Σίνου, Κων/νος Γεωργίου, Πατάκη
  33. Άντζελμαν, Ντ. Λέβυ, Παπαδόπουλος (τεχνολογία, ρομπότ, φιλία)
  34. Αγάπη χωρίς σύνορα, Κατερίνα Μουρίκη, Πατάκης (μετανάστευση, διαπολιτισμικό-τητα)
  35. Ένα μωρό χωρίς όνομα, Ηρώ Παπαμόσχου, Πατάκης (ειρήνη, πόλεμος, γιατροί χωρίς σύνορα)
  36. Ο απίθανος κος Φοξ,-Το Μαγικό Δάκτυλο, Ρόαλντ Νταλ, Ψυχογιός (χιούμορ)
  37. Η Ελισώ και το χάρισμα του ήλιου, Μαρία Αντωνάτου, Μαΐστρος (αγάπη, φιλία)
  38. Ονειρεύομαι τη Ρουθ, Αντώνης Δελώνης, Ψυχογιός (σχολείο, διαπολιτισμικότητα)
  39. Ο Πέτρος και η Λυδία (σειρά), Φ. Μανδηλαράς, Παπαδόπουλος (ζωοφιλία, μετανάστευση)
  40. Σκύλος με σπίτι, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Πατάκης (ζωοφιλία, μετανάστευση)
  41. Αλέξανδρος ο Μέγας, Άννα Ιακώβου, Παπαδόπουλος (περιπέτεια, χιούμορ)
  42. Μικροί περιπλανώμενοι, Τζιάννι Ροντάρι, Σύγχρονη Εποχή (χιούμορ, φύση, κοινωνία, φιλία)
  43. Σαν τα χελιδόνια, Ελένη Κατσαμπά, Πατάκης (φιλία, τσιγγάνοι)
  44. Ήλιος, ήλιος και βροχή, Ζωή Βαλάση, Κέδρος
  45. Ο Παρασκευάς και η πρωτόγονη ζωή, Μισέλ Τουρνέ, Πατάκης (φύση, φιλία, εξουσία
  46. Φιλενάδα φουντουκιά μου, Αγγελική Βαρελά, Πατάκη
  47. Στα παλάτια της Κνωσσού, Νίκος Καζαντζάκης, εκδ. Ελένη Καζαντζάκη
  48. Η τιτανομαχία, κοσμογονία, Κρόνος-Δίας [σειρά], Μενέλαος Στεφανίδης, εκδ. Σίγμα
  49. Ιλιάδα, Χάρης Σακελλαρίου, Μίνωας
  50. Το μούσι του Κόντε, Μάρω Λοΐζου, Κέδρος
  51. Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, βιβλ. της Εστίας
  52. Μόγλης, Ράντκαρντ Κίπλιγκ, Άγκυρα
  53. Αγαπημένε μου Νώε, Πέτρος Γαϊτάνος-Μαριαννίνα Κριεζή, Άμμος
  54. Η αλεπού έχασε την ουρά της, Ζωή Βαλάση, Κέδρος
  55. 15,5 κάπως παράξενα παραμύθια, Παυλίνα Παμπούδη, Κέδρος
  56. Ο χοντρούλης και η πηδηχτή, Έλλη Αλεξίου, Καστανιώτης

Δ΄  ΤΑΞΗ

  1. Όταν πήγαινα Τετάρτη Δημοτικού, Τζούντι Μπλουμ, Κέδρος (σχολείο, κοινωνία)
  2. Το δίχτυ της Καρλότας, Έλγουιν Μ. Ουάϊτ, Ψυχογιός
  3. Μάγκας, Πηνελόπη Δέλτα, Εστία
  4. Τρελαντώνης, Πηνελόπη Δέλτα, Εστία
  5. Στη χώρα των μαμούθ, Κίρα Σίνου, Κέδρος
  6. Ο Εέ από τα άστρα, Μ. Κοντολέων, Πατάκης (οικολογία, επιστημ. φαντασία)
  7. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Άλκη Ζέη, Κέδρος (Κατοχή, Αντίσταση)
  8. Η μωβ ομπρέλα, Άλκη Ζέη, Κέδρος (πόλεμος-κατοχή-αντίσταση)
  9. Το γειτονόπουλο του καλοκαιριού, Ντίνος Δημόπουλος, Πατάκης (παιδική ηλικία, ειρήνη)
  10. Ο Λάμπης και το κόκκινο καΐκι, Κάθριν Όλφρεϊ, Ψυχογιός (ειδικές ανάγκες)
  11. Έξι εναντίον ενός, Αγγελική Βαρελά, Πατάκης (αρχαιοκαπηλεία)
  12. Σκύλος με σπίτι, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Πατάκης (ζωοφιλία, μετανάστευση)
  13. Ο Αναποδιάρης, Ελένη Χωρεάνθη, Σύγχρονη Εποχή, (οικογένεια, ανεργία, σχολείο)
  14. Τ? Αυγουστιάτικο φεγγάρι, Βούλα Μάστορη, Πατάκης
  15. Το φουστάνι της Κλεοπάτρας, Π. Σωτηράκου, Πατάκης (τσιγγάνοι, διαφορετικότητα)
  16. Μικροί περιπλανώμενοι, Τζιάννι Ροντάρι, Σύγχρονη Εποχή (χιούμορ, φύση, κοινωνία, φιλία)
  17. Η μηχανή στο υπόγειο, Κίρα Σίνου, Κέδρος (φύση, επιστημονική φανασία)
  18. Ο λόφος με τους κορυδαλλούς, Νίκος Κανάκης, Πατάκης (παράδοση)
  19. Το δάσος κι ο κόσμος του, Αυγή Παπάκου-Λάγου, Gutenberg (οικολογία)
  20. Ονειρα με χαρταετούς και περιστέρια, Φερεϋντούν Φαριάντ, Κέδρος (ποίηση)
  21. Τα τραγούδια μου, Γ. Μ. Μαρίνος, Κέδρος (ποίηση)
  22. Στα μονοπάτια του ήλιου, Ρένα Καρθαίου, Πατάκης (ποίηση)
  23. Τα ηλιοτρόπια, Νίκος Κανάκης, Πατάκης (ποίηση)
  24. Τραγούδια της γης και του ουρανού, Ελένη Χωρεάνθη, Πατάκης (ποίηση)
  25. Χρυσό καλοκαίρι, Ντίνα Χατζηνικολάου, Πατάκης (ποίηση)
  26. UFO στα Διγελιώτικα, Γιάννης Μπάρτζης, Καστανιώτης (επιστημ. φαντασία)
  27. Πολύ ωραίο το όνομά σου ελευθερία, Μ. Κορνήλιος, Καστανιώτης (Κατοχή, ελευθερία, κοινωνία)
  28. Οι θεατρίνοι, Ε. Σαραντίνη, Καστανιώτης (διηγήματα για τη φύση, την παράδοση κτλ.)
  29. Αρχίζει το ματς, Αγγελική Βαρελά, Πατάκης (ποδόσφαιρο, αθλητικοί αγώνες)
  30. Η καρδούλα, Σ. Φίλντιση, Πατάκης (διηγήματα: τσιγγάνοι, οικογένεια, παλιά εποχή)
  31. Τα γενέθλια, Ζωρζ Σαρή, Πατάκης (Πολυτεχνείο)
  32. Το αθάνατο νερό, Μ. Λοΐζου, Κέδρος (Ελλάδα, μυθολογία)
  33. Ένα λεπτό κρεμμύδι, Τζιάννι Ροντάρι, Κέδρος (χιούμορ)
  34. Στο σκοτάδι της σπηλιάς, Κίρα Σίνου, Κέδρος (σπηλαιολογία, εξερευνήσεις)
  35. Το μισό πιθάρι, Φ. Φραγκούλη, Ελληνικά Γράμματα (διαπολιτισμικότητα)
  36. Ο Ντιντόν,ο Παβελάκης μου κι εγώ, Φ. Χατζηχάννα, Καστανιώτης (φιλία, διαπολιτισμικότητα, χιούμορ)
  37. Ο Μπακ και οι φίλοι του, Α. Μπενέκος, Καστανιώτης (φύση, ζώα, οικολογία, κοινωνία)
  38. Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη, Λ. Πέτροβιτς-Ανδριτσοπούλου, Πατάκης
  39. Η δασκάλα μας η Μάγια όλο και μας κάνει μάγια, Τέρενς Μπλάκερ, Ψυχογιός (σχολείο, σχέσεις παιδιών δασκάλας)
  40. Μακάρι να ήμουν ο ιπτάμενος ήρωας, Σιλβέν Τριντέλ, Κέδρος (ανεργία, οικογένεια)
  41. Ο γίγαντας της Σαλαμίνας, Χάρης Σακελλαρίου, Πατάκης (ιστορικό: Θεμιστοκλής)
  42. Καημένε Μανολίτο, Ελβίρα Λίνδο,Πατάκης (φιλία, σχέσεις παιδιών, χιούμορ)
  43. Καφέ αηδιαστικο μπαλάκι, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πατάκης (μετανάστευση)
  44. Το τραγούδι του κότσυφα, Μ. Αυτζής, Μίνωας (οικολογία)
  45. Ο νάνος και η γαριδούλα Ερίκ Σαβουαζά, Σύγχρονοι Ορίζοντες (χιούμορ)
  46. Ο Θεός αγαπά τα πουλιά, Αγγελική Βαρελά, Πατάκης (τρίτη ηλικία)
  47. Οι Λεμονιές, Μαρία Ροουσάκη, Παπαδόπουλος (μετανάστευση, παλιννόστηση)
  48. Η σφεντόνα του Δαυίδ), Παντελής Καλιότσος, Πατάκης (δικτατορία, σχολείο)
  49. Η παράξενη κυρία Τζιφουτζί, Ι. Δ. Ιωαννίδης, Πατάκης
  50. Αγάπη χωρίς σύνορα, Κατερίνα Μουρίκη, Πατάκης (συνεργασία, γιατροί του κόσμου, μετανάστευση)
  51. Ο νοικοκυρός, Λένα Μερίκα, Κέδρος (οικογένεια)
  52. Εκεί που κυνηγάνε οι λύκοι, Πέτρος Σπεντζής, Παπαδόπουλος (οικολογία)
  53. Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ, Π. Χατζόπουλος, Πατάκης (φύση, χιούμορ, αστυνομική περιπέτεια)
  54. Το βροχοπούλι, Χρήστος Δεσύλλας, Παπαδόπουλος (οικολογία, πατρίδα)
  55. Το δώρο των μάγων, Ο?Η enry Lesbeth Zwergen, Άμμος
  56. Ταξίδι στα αρχαία χρόνια, Ειρήνη Νάκου, Κέδρος
  57. Ιστορίες από τον Ηρόδοτο, Γιάννης Μηλιάδης, Αστήρ
  58. Μέγας Αλέξανδρος, Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Ελένης Καζαντζάκη
  59. Στη Βέροια, στη Βεργίνα, Θέτις Χορτιάτη, Κέδρος
  60. Το Τουρκάκι εγώ και το Αραπάκι, Ματούλα Καραγιάννη-Τόλκα, Άγκυρα (διαπολιτισμικότητα)
  61. Η Ακρόπολη και η ιστορία της, Βίτω Αγγελοπούλου, Κέδρος
  62. Στα χρόνια του Περικλή, Γιώργος Τσουκαλάς, Άγκυρα
  63. Ταξίδι στην ελληνιστική εποχή, Ειρήνη Νάκου, Κέδρος
  64. Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Α. Ζέη – Σ. Ζαραμπούκα, Κέδρος
  65. Η Ζωή του Χριστού, Πηνελόπη Δέλτα, Εστία
  66. Παραμύθι χωρίς όνομα, » » » »
  67. Ένας θεός ξεπετιέται, Ελένη Βαλαβάνη, Κέδρος (αγάπη για τα αρχαία)
  68. Ο κήπος με τ? αγάλματα, Ελένη Σαραντίνη, Καστανιώτη (αγάπη για τ? αρχαία, διαπολιτισμικότητα)
  69. Ο μικρός Νικόλας [σειρά], Ρομπέρ Γκοσινύ, Τεκμήριο (χιούμορ)
  70. Το Σκλαβί, Ξένια Καλογεροπούλου, Κέδρος
  71. Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Ρόαλντ Νταλ, Ψυχογιός
  72. Το τρύπιο βουνό, Βασίλης Χατζηβασιλείου, Κέδρος (παιδικά χρόνια στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη)

Ε΄  και ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ

  1. Το καπλάνι της βιτρίνας, Άλκη Ζέη, Κέδρος (μεταξική δικτατορία)
  2. Ένα σακί μαλλιά, Παντελής Καλιότσος, Πατάκης (σχολείο, φιλία)
  3. Τα δελφινάκια του Αμβρακικού, Ντίνος Δημόπουλος, Καστανιώτης (φιλία, συνεργασία)
  4. Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου, » » » » » » (οικογένεια, ειρήνη)
  5. Ντάνυ ο πρωταθλητής του κόσμου, Ρόαλντ Νταλ, Ψυχογιός (πατέρας-γιός, συνεργασία)
  6. Ο Τυφλοπόντικας, Φιλίπ Μπαρμπώ, Νεφέλη (σχολείο, δάσκαλος, ειδική τάξη)
  7. Με τα μάτια της καρδιάς, Τιερί Λενέν, Σύγχρονοι Ορίζοντες (αποδοχή του Άλλου)
  8. Το μισό πιθάρι, Φωτεινή Φραγκούλη, Ελληνικά Γράμματα (διαπολιτισμικό: Ελλάδα-Τουρκία, σχέσεις παππού εγγονής)
  9. Τα φαντάσματα της σοφίτας, Μάνος Κοντολέων, Πατάκης (οικολογία, καταστροφή περιβάλλοντος)
  10. Λάθος κ. Νόϊγκερ, Λότη Πέτροβιτς-Ανδριτσοπούλου, Πατάκης (οικογένεια, διαπολιτισμικό, β΄ παγκ. πόλεμος)
  11. Το νησί των θησαυρών, Ρ. Λ. Στήβενσον, Καστανιώτης
  12. Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Ι. Βερν, Αστήρ
  13. Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ, Μ. Τουέν, Καστανιώτης
  14. Χωρίς κοτσάνι, Ι. Δ. Ιωαννίδης, Κέδρος (σχολείο, σχέση δασκάλου-μαθητή)
  15. Ματίλντα, Ρ. Νταλ, Ψυχογιός (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, αυτονομία)
  16. Μια ιστορία για δύο, Ειρήνη Μάρρα, Καστανιώτης (βιοπάλη, φιλία, υιοθεσία)
  17. Η ζωγραφιά της Χριστίνας, Ευγένιος Τριβιζάς, Ψυχογιός (φιλία, κοινωνία, περιπέτεια)
  18. Σαρακήνικο, Στρατής Τραγάκης, Κέδρος (παιδική ομάδα, προσφυγιά)
  19. Το διπλό ταξίδι, Λίτσα Ψαραύτη, Πατάκης (προσφυγιά, β΄ παγκ. πόλεμος, φιλία, ειρήνη)
  20. Το δάσος κι ο κόσμος του, Αυγή Παπάκου-Λάγου, Gutenberg (παιδική ομάδα, παιδιά-δάσκαλος, οικολογία)
  21. Τ? Αυγουστιάτικο φεγγάρι, Βούλα Μάστορη, Πατάκης (παιδική ομάδα, κοινωνία, φιλία, προεφηβεία)
  22. Ο μεγάλος αποχαιρετισμός, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Ψυχογιός (ιστορικό, μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά)
  23. Ένα δέντρο στην αυλή μας, Μ. Κλιάφα, Κέδρος (βιοπάλη, θεσσαλική πεδιάδα)
  24. Πατέρας και γιος, Π. Καλιότσος, Πατάκης (οικογένεια, σχολείο)
  25. Ξεχασμένοι ιππότες, Νίκη Σαλπαδήμου, Μίνωας (ιστορικό, μεσαίωνας)
  26. Αγαπημένε μου δάσκαλε δεν ξεχνώ, Σούλα Ροδοπούλου, Σπαθής
  27. Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά, Ελένη Δικαίου, εκδ. Ακρίτας (προσφυγιά, μικρασιατική καταστροφή, οικογένεια)
  28. Δομήνικος, Μάνος Κοντολέων, Πατάκης (οικογένεια, συμβολικό, φαντασιακό)
  29. Μέρες Αλκυόνης, Δημήτρης Μανθόπουλος, Ψυχογιός (ειδικές ανάγκες)
  30. Μια μικρή καλοκαιρινή ιστορία, Ευγενία Φακίνου, Κέδρος (κοινωνία, σχέσεις παππού-εγγονής, θάνατος)
  31. Ο φίλος μας ο Άυλος, Σπύρος Γκρίντζος, Πατάκης (παιδική ομάδα, σχέσεις δασκάλου-μαθητών)
  32. Ο ψύλλος, Δ. Σπύρου, Πατάκης (φιλία, σχολείο, έκδοση εφημερίδας από μαθητή επαρχίας)
  33. Το λέγαν Ξάστερο, Άννα Γκέρτσου-Σαρρή, Κέδρος (μετανάστευση, βαλκανικοί πόλεμοι)
  34. Στα βήματα του Σαμοθήριου, Λίτσα Ψαραύτη, Καστανιώτης (παιδική ομάδα, αρχαιολογία, περιπέτεια, Σάμος)
  35. Ο θυμός του Ποσειδώνα, Χάρης Σακελλαρίου, Κέδρος (σχολείο, δάσκαλος, οικολογία)
  36. Ο μπέμπης αρχιλήσταρχος, Γρ. Ξενόπουλος, Βλάσσης (φιλία, οικογένεια)
  37. Ο θησαυρός της Βαγίας, Ζώρζ Σαρή, Πατάκης (φιλία, κατοχή, μυθολογία, περιπέτεια)
  38. Ο μεγάλος ίσκιος κι οι τσιγγάνοι, Φ. Μανδηλαράς, Πατάκης (παραμύθια, στιγμιότυπα ζωής τσιγγάνων)
  39. Το δάσος του Φάρδιγκ (3 τόμοι), Κ. Ντανν, Πατάκης (οικολογία, ανατροπή στερεότυπων των ζώων)
  40. Η σταχομαζώχτρα, Α. Παπαδιαμάντης, Παπαδόπουλος (βιοπάλη, μετανάστευση, σχέσεις γιαγιάς-εγγονών)
  41. Τα απομνημονεύματα ενός αυτοκινήτου, Ι. Δ. Ιωαννίδης, Πατάκης (οικογένεια, κοινωνία)
  42. Ο νάνος και η Γαριδούλα, Ερίκ Σαβουαζά, Σύγχρονοι Ορίζοντες (αποδοχή του άλλου, φιλία, οικογένεια, χιούμορ)
  43. Τέλος δεν έχει η αγάπη, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Πατάκης (παιδική ομάδα, φύση, οιογένεια)
  44. Ο Θεός αγαπά τα πουλιά, Αγγελική Βαρελά, Πατάκης (σχολείο, Τρίτη ηλικία, εικόνες σεισμού)
  45. Τα γκρίζα χρόνια, Α. Δεϊμεζή-Καλιότσου, Πατάκης (ημερολόγιο ζωής στην Αθήνα την κατοχή και την απελευθέρωση)
  46. Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα άρια να περνούν, Φ. Μανδηλαράς, Πατάκης (αρχαία Ελλάδα: Θάσος, Ολυμπία, σχέσεις παιδιών)
  47. Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο, Ζ. Σαρή, Πατάκης (διαπολιτισμικό: πόλεμος στο Ιράκ, υιοθεσία)
  48. Το ασημένιο καπνιστήρι, Μ. Πυλιώτου, πατάκης (Κύπρος, παράδοση)
  49. Μικέλε ο Τροφαντόκαρδος, Σουζάνα Ταμάρο, Πατάκης (οικογένεια, παιδική παχυσαρκία)
  50. Καλημέρα ειρήνη, Αγγελική Βαρελά, Πατάκης (Ολυμπιακοί αγώνες 1896, φιλία, προσωπικότητες εποχής)
  51. Οι Λεμονιές, Μαρία Ρουσάκη, Παπαδόπουλος (παλιννόστηση οικογένειας από Αμερική)
  52. Κυνηγητό στο Ίντερνετ, Α.Σλύτερ, Πατάκης (διαδίκτυο, παιδική ομάδα, συνεργασία)
  53. Η πόλη των παιδιών, Α. Σλύτερ, Πατάκης (διαδίκτυο, παιδική ομάδα, κοινωνία)
  54. Γκασμέντ,ο φυγάς με τη φλογέρα, Παπαδόπουλος (μετανάστευση Αλβανού εφήβου, κοινωνία)
  55. Ιησούς Μπετς, Φρεντ Μπερνάρ, Κάστωρ (ειδικές ανάγκες, αγώνας για τη ζωή)
  56. Μια ιστορία του Φιοντόρ, Μάνος Κοντολέων, Πατάκης (μετανάστευση, αποδοχή της ετερότητας)
  57. Τα ξύλινα σπαθιά, Παντελής Καλιότσιος, Κέδρος(παιδική ηλικία, παιχνίδια πολέμου ειρήνη)
  58. Όλιβερ Τουίστ, Κάρολος Ντίκενς, Πατάκης
  59. Χακ Φιν, Μαρκ Τουαίην, Πατάκης
  60. Η ποδηλάτισσα, Οδυσσέας Ελύτης, Εστία
  61. Ανθολογία ελληνικού παιδικού διηγήματος, Χάρης Σακελλαρίου, Άγκυρα
  62. Η τάξη που πετάει, Έριχ Κέστνερ, Ψυχογιός (παιδικότητα, σχολική ζωή)
  63. 55 πειροτεχνήματα, Δημήτρης Κασάμπαλης, Κέδρος
  64. Βυζαντινή τέχνη, Μαρίζα Ντεκάστρο, Κέδρος
  65. Κάποτε στη Βασιλεύουσα, Αγάπη Ευαγγελίδη, Άγκυρα
  66. Ιστορίες από το Βυζάντιο, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη [3 τόμοι] Ατλαντίς
  67. Νικηφόρος Φωκάς, Μ. Λαμπαρδίτου-Πόθου, Κέδρος
  68. Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας, Ελένη Καλοκύρη-Δημήτρης Καλοκύρης, Κέδρος
  69. Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Πηνελόπη Δέλτα, Εστία
  70. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου, Άγκυρα
  71. Όταν ο ήλιος, Ζωρζ Σαρή, Πατάκης (κατοχή, αντίσταση)
  72. Κωνστατίνος Κανάρης, Γκιαδαρέλης, Άμμος
  73. Οι ήρωες του 21 στα παιδικά τους χρόνια, Τάκης Λάπας, Δωρικός
  74. Ο Χάρρυ Πότερ και η φιλοσοφική λίθος, Τζόαν Ρόουλινγκ, Ψυχογιός

Πηγή: https://blogs.sch.gr/21dimkallith/2020/03/24/katalogos-logotechnikon-vivlion-gia-kathe-taxi-toy-dimotikoy/

Η 25η Μαρτίου

Epanastasi 1821

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή.  Ο διπλός εορτασμός της, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου. Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική γιορτή. η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Epanastasi 1821 1

https://www.sansimera.gr/articles/611

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/611

Η 25η Μαρτίου είναι όμως και επέτειος εθνική, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Οι Έλληνες μην αντέχοντας άλλο την σκληρή και βάρβαρη σκλαβιά, τον Μάρτιο του 1821 πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν Επανάσταση με σκοπό να απελευθερωθούν και να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για τον ξεσηκωμό του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.

Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λειβαδιά, Αταλάντη).

Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου.

Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.

Πηγή https://www.e-evros.gr

Ας δούμε στα παρακάτω βίντεο τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η φιλική Εταιρεία

Τον 19ο αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα ότι οι Έλληνες ήταν έτοιμοι πια για την Επανάσταση και έπρεπε να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις. Το 1814 συναντήθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος. Και οι τρεις είχαν όνειρο να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον Τουρκικό ζυγό. Αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μυστική οργάνωση, που ονομάστηκε Φιλική Εταιρεία.

Epanastasi 1821 2

https://www.rizospastis.gr

Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός τους, έπρεπε να μυηθούν στο μυστικό της Εταιρείας όπου ο υποψήφιος έδινε όρκο ότι θα ακολουθήσει το μυστικό και θα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Εταιρείας.

Οι Φιλικοί δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και επικοινωνούσαν με συνθηματικές φράσεις. Με το πέρασμα των χρόνων τα μέλη αυξάνονταν .

Για να γίνει πιο αποτελεσματική μετέφεραν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη και απευθύνθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια να γίνει αρχηγός, ο οποίος αρνήθηκε.

Epanastasi 1821 3

https://el.wikipedia.org/wiki/

 

Τελικά ο Αλέξανδρος Υψηλάντης δέχτηκε να γίνει ο αρχηγός της Οργάνωσης.

 

 

 

 

Η προσφορά των στελεχών της Φιλικής Εταιρείας θεωρείται πολύ σημαντική.  Ήταν η σημαντικότερη μυστική οργάνωση που είχε σχηματιστεί για την προετοιμασία  Επανάστασης για την Απελευθέρωση των Ελλήνων  από  την Τουρκοκρατία. Εκτός από τους κύριους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, είχαν πάρει και άλλοι μέρος σε αυτήν, όπως: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο Νικηφόρος Παμπούκης, ο Αριστείδης Παππάς, ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), και πολλοί άλλοι.

Ο Θούριος του Ρήγα

Θούριος του Ρήγα είναι ο πιο διαδεδομένος προεπαναστατικός πατριωτικός ύμνος. Στους σαράντα πρώτους στίχους του εξαίρεται η ιδέα της ελεύθερης ζωής και αντηχεί το προσκλητήριο της επανάστασης σε όλους τους βαλκανικούς λαούς και ιδιαίτερα στους Έλληνες, οι οποίοι δεσμεύονται με ιερό όρκο ότι θα αγωνιστούν, για να ελευθερώσουν το σκλαβωμένο γένος τους.

http://ebooks.edu.gr/

Το κρυφό σχολειό

Epanastasi 1821 4

Την εποχή που οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους, σε μερικά μέρη, ίσως, δεν ήταν εύκολο τα Ελληνόπουλα να μαθαίνουν γράμματα.  Σχεδόν όλοι ήταν αγράμματοι και δεν υπήρχαν σχολεία.
Γι΄ αυτό τα παιδιά πήγαιναν κοντά σε παπάδες  που τα βοηθούσαν και κάποιες φορές έκαναν κρυφά μάθημα σε εκκλησίες και μοναστήρια.
Αυτό ήταν το Κρυφό Σχολειό.
Epanastasi 1821 5
Πηγη: https://xromatistitaxi.blogspot.com

Ένα padlet για την 25η Μαρτίου

Μετάβαση στο padlet.com

 

Οι αγωνιστές του 1821

Χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες, γνωστοί και άγνωστοι, αγωνίστηκαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, δίνοντας και τη ζωή τους ακόμη. Ήταν πολεμιστές, οπλαρχηγοί, ναυτικοί, δάσκαλοι. Η ιστορία τούς έγραψε με τεράστια γράμματα για την προσφορά, το θάρρος, την τόλμη, την πυγμή και την ψυχική τους δύναμη.
Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε καλύτερα κάποιους από αυτούς
Epanastasi 1821 6
Πηγή εικόνας https://xromatistitaxi.blogspot.com

Οι ήρωες της Επανάστασης ζωντανεύουν….. στα παρακάτω βίντεο

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του Εκφοβισμού

IMG 20230313 155106

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

“Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης”…αυτό έλεγαν τα παιδιά στο σχολείο του Όλιβερ επειδή δεν του άρεσε να παίζει μπάλα, του άρεσε να διαβάζει βιβλία, να τραγουδάει, να μεταμφιέζεται και να χορεύει…Κάποτε του άρπαξαν τα καινούρια γυαλιστερά παπούτσια του χορού, τα πετούσαν ο ένας στον άλλο και τον περιγελούσαν. Όταν τα κορίτσια πήραν το μέρος του, τα αγόρια έγραψαν στον τοίχο του σχολείου “Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης”…και τον κορόιδευαν κάθε μέρα! Εκείνος, όμως, εξακολουθούσε να εξασκείται στον χορό και δήλωσε συμμετοχή σε διαγωνισμό ταλέντων. Οι γονείς του ήταν πολύ περήφανοι για τον Όλιβερ, πίστευαν σε αυτόν, τον ενθάρρυναν να συνεχίσει και παρόλο που δεν κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο, καταχειροκροτήθηκε από όλους. Το δικό του βραβείο ήταν μια βόλτα για πίτσα…κι ένιωθε χαρούμενος. Μα την επόμενη μέρα δεν ήθελε να πάει σχολείο από φόβο μήπως τα αγόρια γελούσαν μαζί του. Ωστόσο, στον τοίχο του σχολείου αυτή τη φορά τα αγόρια έγραφαν ¨Ο Όλιβερ Μπάτον είναι αστέρι” και όλοι τον θαύμαζαν για το θάρρος και το ταλέντο του στον χορό!

Με αφορμή την προβολή της ιστορίας του Όλιβερ, οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης συζήτησαν για το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, ενημερώθηκαν για τις μορφές που μπορεί αυτό να πάρει, λεκτικό, σωματικό ή διαδικτυακό και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης. Κατανόησαν ότι πρέπει να ορθώνουν το ανάστημά τους, να κρατούν όλοι την ίδια στάση και να μην επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα στο σχολικό τους περιβάλλον. Ζωγράφισαν και έγραψαν τις σκέψεις τους έχοντας εργαστεί ομαδικά. Κατέληξαν στο σύνθημα “Όχι στη βία, ναι στη φιλία”!

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων