ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ – ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ της Μαρίας Κοντογεωργάκη (από το βιβλίο μαγειρικής «Τα Σαρακοστιανά» – Εκδόσεις Ακρίτας) – Τεύχος Μαρτίου 2010

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ

της Μαρίας Κοντογεωργάκη (από το βιβλίο μαγειρικής «Τα Σαρακοστιανά» – Εκδόσεις Ακρίτας) (Στ’ Τάξη)

 stafidopsomo.jpg

ΥΛΙΚΑ:       

1\2   κιλό  αλεύρι για   όλες   τις   χρήσεις

50 γρ.  νωπή    μαγιά   μπύρας

3\4 φλιτζάνι   τσαγιού  ζάχαρη

1  κουτάλι   του  γλυκού   αλάτι

 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρες σταφίδες 

1 κουταλιά σούπας κανέλα 

1\2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο [προαιρετικά]

1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

   

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλύουμε τη μαγιά στο 1\2 φλιτζάνι από το νερό και προσθέτουμε αλάτι. Βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τη  ζάχαρη, την κανέλα, το λάδι, τις σταφίδες, τη διαλυμένη και το υπόλοιπο νερό και  το  ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, όπως του ψωμιού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια ή μακρόστενά φορμάκια και τα αφήνουμε ν’ ανέβουν για 2-3 ώρες. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30 λεπτά περίπου.