Εκδήλωση με θέμα την ασφαλή πλοηγήση στο διαδίκτυο

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας ειδική εκδήλωση – ενημέρωση με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρακολούθηση τηλεδιάσκεψης με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, προβολή σχετικών βίντεο και ενημέρωση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας κύριο Γιώργο Τζηνέτα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση.

21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 007 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 001 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 003 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 004 21 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση για τον ψηφιακό εκφοβισμό 005

Επίσης παραθέτουμε χρήσιμο ενημερωτικό υλικό.

 

 

 

Ψηφιακή παρενόχληση

 Γνωρίζεις τι είναι η ψηφιακή παρενόχληση;;

Εάν όχι τότε διάβασε προσεκτικά παρακάτω για να μάθεις να προστατεύεσαι από τους κινδύνους που κρύβει το internet.

Η ψηφιακή παρενόχληση ή διαφορετικά cyberbullying εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη μαζί με το internet και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Τwitter κτλ) ενώ πολλά είναι και τα  περιστατικά στην Ελλάδα.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα  του internet και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει:

– Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση

– Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών on-line

– Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά)

– Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος)

– μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού,

-φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), τα γραπτά μηνύματα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα μέρη συζητήσεως στο Διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet gaming). Αυτή του είδους η συμπεριφορά είναι σημαντική όσο και ανησυχητική καθώς έχει συνέπειες στο θύμα όπως:

Θυμό

Αγανάκτηση

Θλίψη

Ντροπή

Φόβο

Σε περίπτωση έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθείς  στους γονείς σου και μαζί να προβείτε σε μία σειρά ενεργειών:

Εάν έχεις δεχτεί απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα τότε κρίνεται σκόπιμο να τα αποθηκεύσεις και όχι να τα διαγράψεις, να κρατήσεις δηλαδή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία. Μπορείς επίσης να τα εκτυπώσεις για να τα δείξεις στους γονείς σου.

Σε περιπτώσεις όπου τα μηνύματα επιμένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από την Υπηρεσία μας και να πάρουν πληροφορίες για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Σε περιπτώσεις που ένας «διαδικτυακός φίλος» σου στέλνει μηνύματα προσβλητικά μπορείς εύκολα να τον «αποκλείσεις» από το email σου.

Εάν ο θύτης είναι  γνωστό σου πρόσωπο, σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συμπεριφορά του με βασικό σκοπό να περιοριστεί ο θύτης.

Εάν αισθάνεσαι αγχωμένος ή φοβισμένος είναι σημαντικό εσύ και οι γονείς σου  να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ειδικό σε τέτοιου είδους θέματα.

Εφόσον έχεις αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα σου ή φιλοξενούνται ρατσιστικά σχόλια για εσένα μπορείτε να την αναφέρετε στην Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr) οι οποίοι και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες περαιτέρω δυνατότητες εφόσον ο εκφοβισμός διεξήχθη μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ή chat room.

Facebook – Μπορείτε να κάνεις αναφορά επιλέγοντας την επιλογή ‘Report’ (‘αναφορά) που υπάρχει στις σελίδες ή να στείλετε e-mail στο abuse@facebook.com. Ένας καλός οδηγός ασφάλειας για παιδιά και γονείς βρίσκεται στο www.facebook.com/safety. Οι χρήστες κάτω των 13 απαγορεύονται και μπορείτε να αναφέρετε την ύπαρξη τους στο http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=underage

MySpace – Ειδικά για προβλήματα σχετιζόμενα με σχολείο μπορείτε να στείλεις e-mail στο schoolcare@myspace.com. Οδηγός ασφάλειας βρίσκεται στο www.myspace.com/safety.

Youtube – Υπάρχει επιλογή ‘Flag content as inappropriate’ κάτω από κάθε βίντεο. Επίλεξε ακόμα το ‘Security Center’ έχοντας διαλέξει την Ελληνική ως γλώσσα περιήγησης.

    Instant messaging : MSN – Yahoo . Επιλέγοντας το ‘Help’ tab θα ανοίξει πολλαπλές επιλογές μία εκ των οποίων είναι το ‘Report Abuse’.

Chatrooms – Στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπάρχουν ρυθμιστές (moderators) που είναι συνήθως πολύ αυστηροί με περιπτώσεις κακόβουλης επίθεσης. Μία επικοινωνία στο e-mail τους με το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συνήθως αρκετή.

ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: www.hasiad.gr

Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στους παρακάτω συνδέσμους:

Προσωπικά δεδομένα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εθισμός στο διαδίκτυο

Τα βασικά του διαδικτύου

Κατηγορίες: Δράσεις, Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.