Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για ‘Πρωτομαγιά’


Πρωτομαγιά γιορτή της άνοιξης!

Επιστρέψαμε ανανεωμένοι μετά από τις διακοπές του Πάσχα! Η βδομάδα μας ξεκίνησε πολύ όμορφα και δημιουργικά. Μύρισε άνοιξη και η τάξη μας πλημμύρισε από όμορφα χρώματα, λαμπερά χαμόγελα και λουλουδένια αρώματα… Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://4.bp.blogspot.com/-_XyeA8Y7oio/WQNNA7JmPsI/AAAAAAAAYT8/KdBqwVe3qGQ2-IIxmaakNW9jUhFJGnBWwCLcB/s320/18191306_10212746111065225_1582259894_n.jpg

Γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

116_0710

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

Την Κυριακή όλη την ημέρα να κλείνουν τα καταστήματα.

Να περιοριστεί η εργασία των εργατών στις οκτώ ώρες από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.

Οι εν ενεργεία παθόντες εργάτες να συντρέχονται υπό του κράτους και των συναδέλφων των.

Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

 «Την Κυριακή να κλείνουν τα καταστήματα  όλη την ημέρα και οι εργάτες να αναπαύονται. Οι εργάτες να εργάζονται επί 8 ώρες την ημέρα και να απαγορευθεί  η εργασία στους ανηλίκους. Να απονέμεται σύνταξη σ’ αυτούς  που από την εργασία πάθαιναν ατύχημα και δεν μπορούσαν να εργαστούν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά.

Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Στα 1911 η Φεντερασιόν  Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια,  που εξορίζεται στη Σερβία.

Το 1911 αποφασίστηκε να ξανά γιορτασθεί ί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν. Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».

Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη  στα γραφεία της γιατί «δεν είχαν άδεια», όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι  και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Έχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.

Μαγιάτικα χάρτινα στεφάνια, καρτούλες & ομαδικό στεφάνι με τυπώματα από μπουκάλι

Σήμερα στο σχολείο μας παραμονή πρωτομαγιάς φτιάξαμε χάρτινα μαγιάτικα στεφάνια και καρτούλες.

Κόβουμε το εσωτερικό του χάρτινου πιάτου και φτιάχνουμε ένα στεφάνι.  Στη συνέχεια  βάφουμε  με πράσινη τέμπερα το στεφάνι. Ζωγραφίζουμε λουλούδια σε χαρτί, τα κόβουμε και τα κολλάμε με κόλλα επάνω στο στεφάνι.

Επάνω στην κάρτα υπάρχει σχεδιασμένο στεφάνι. Με σφραγιδούλες από φελλό τυπώνουμε λουλουδάκια χρωματιστά μέσα στο στεφάνι. Σε ένα μεγάλο χαρτόνι σχεδιάζουμε ένα μεγάλο κύκλο.

Με τον πάτο του πλαστικού μπουκαλιού τον οποίο βουτάμε σε τέμπερα τυπώνουμε χρωματιστά λουλουδάκια και με το πινέλο ζωγραφίζουμε φιλαράκια.

116_0669 116_0708 116_0714

Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Slideshow design made with Smilebox

Ακούσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι της Πρωτομαγιάς.

Και λόγω της οικονομικής  κρίσης και της ανεργίας, παρακολουθήσαμε την ταινία animation   από τη Disney, «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας, του Αισώπου και συζητήσαμε με τα παιδιά για  την αξία της εργασίας.

 

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σήμερα στο σχολείο μας παραμονή πρωτομαγιάς φτιάξαμε πρωμαγιάτικα στεφάνια.

Υλικά:

Χάρτινα πιάτα

Τέμπερα πράσινη

Χάρτινα λουλούδια ζωγραφισμένα από τα παιδιά

Κόβουμε το εσωτερικό του χάρτινου πιάτου και φτιάχνουμε ένα στεφάνι.  Στη συνέχεια  βάφουμε  με πράσινη τέμπερα το στεφάνι. Ζωγραφίζουμε λουλούδια σε χαρτί, τα κόβουμε και τα κολλάμε με κόλλα επάνω στο στεφάνι.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων