Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για 13 Ιανουαρίου 2015


Κοπή βασιλόπιτας 2015!!!

Σύμφωνα με το  ελληνικό έθιμο, η Βασιλόπιτα κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως

Στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».

Τότε βάζουμε τη Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια… της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη…

116_5044

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση

 Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το έθιμο της βασιλόπιτας συνδέεται με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση, κάποτε την Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία όπου επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ήλθε να καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως «λύτρα» στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος, ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε το στρατό του και έτσι ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από την επικείμενη καταστροφή.

Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα, τα νομίσματα ή τα τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά και λόγω της αποφυγής της καταστροφής της πόλης κι έτσι συνεχίστηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Πηγή: http://www.asxetos.gr/entheto/xristoygenna/vasilopita-protoxronia-ethimo-istoria-parodosi.html#axzz2GNjgLlgn

Έτσι κι εμείς σήμερα σύμφωνα πάντα με το έθιμο κόψαμε τη βασιλόπιτά μας… τυχερούλες… από το κλασικό τμήμα η Παναγιώτα μας κι από το ολοήμερο τμήμα η Μαρία μας… με τις ευχές μας να είναι πάντα καλότυχα!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize your own slideshow design

 

Το σπάσιμο του ροδιού, έθιμο της Πρωτοχρονιάς!!!

Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ’  ένα ράσο τυλιγμένοι.

Τι είναι;

116_4900

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε το ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα.

Έτσι κι εμείς για το καλό της χρονιάς σπάσαμε το ρόδι μας…

116_4944

116_4949

κάνοντας ευχές  για μια καλή και δημιουργική χρονιά… ευχές τρυφερές βγαλμένες από τα γλυκά στοματάκια των παιδιών

Εύχομαι:

Να έχουν όλα τα παιδάκια …

1. φαγητό…  Ζωή

2. σπίτι… Ειρήνη

3. οικογένεια… Κωνσταντίνος

4. σχολείο… Δέσποινα

5. παιχνίδια… Μαρία

6. αγάπη… Σκέρντι

7. μαμά… Στέφανος

8. Να μας προστατεύουν οι γονείς μας… Μανούσος

9. Να έχουμε υγεία και να είμαστε ευτυχισμένοι… Κυριακή

10. Υγεία κι ευτυχία σε όλες τις οικογένειες… Στέλλα

11. Να αγαπάνε όλα τα παιδάκια τη μαμά τους… Χριστίνα

12. Να είναι όλοι χαρούμενοι… Θωμάς

13. Να κάνω καινούριους φίλους… Μιχαήλ

14. Να είναι ο κόσμος χαρούμενος

15. Να υπάρχει αγάπη στην οικογένεια… Νικόλας

Επιστροφή στην τάξη… γράψαμε τις ευχές μας  επάνω σε αστεράρακια και απομονώνοντας τους στίχους “το ρόδι που έσπασε ήταν γεμάτο αστέρια” από το ποίημα «Τρία χαϊκού» του Γιώργου Σεφέρη κάναμε δραματοποίηση

“το ρόδι που έσπασε ήταν γεμάτο αστέρια… ήταν γεμάτο ευχές γλυκές, τρυφερές, ρόδινες… γεμάτο παιδικές ευχές”

Σ’ έναν κήπο μαγικό υπήρχε μια πανέμορφη ροδιά γεμάτη κόκκινα γυαλιστερά ρόδια. Ψηλά στη ροδιά υπήρχε ένα ρόδι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλο κατακκόκινο, γλυκό και ζουμερό. Την πρώτη μέρα του χρόνου πέρασε από κει η  νεράιδα Ζαχαρένια… είδε το ρόδι, το πλησίασε και το χάιδεψε. Στη στιγμή το ρόδι σπάει και αμέσως πετάχτηκαν από μέσα χιλιάδες λαμπερά αστέρια… αστέρια που είχαν γραμμένες ευχές… ευχές γλυκές, τρυφερές, ρόδινες… 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize a photo slideshow

 

Γευτήκαμε δοκιμάζοντας τα υπέροχα κατακόκκινα σποράκια και φτιάξαμε χυμό, ενώ ακολούθησαν δραστηριότητες στη γλώσσα και στα μαθηματικά.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize your own free slideshow

Τέλος φτιάξαμε γούρια και τα πήραμε στο σπίτι

116_5094

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ

“Ένα βιβλίο μου δίνει φτερά και ταξιδεύω στον κόσμο της γνώσης”

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ:

«Αν με πάρεις στα χέρια σου, είμαι φτερούγες και αγκαλιάζω.

Αν με κλείσεις στην καρδιά σου, είμαι φύλακας και ζεσταίνω.

Αν με βάλεις στο προσκέφαλό σου είμαι φύλακας άγγελός σου.

                                Αν σου γίνω θύμηση, σ’ ευχαριστώ που μ’ έκανες ψυχή σου».  (Γιώργος Κρόκος)

116_5117 116_5116

Θέλοντας να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση με το βιβλίο και να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό, δημιουργήσαμε στο σχολείο με τη βοήθεια των παιδιών μας, δανειστική βιβλιοθήκη. Τα παιδιά κάθε Παρασκευή θα επιλέγουν το βιβλίο της προτίμησης τους. Με τη βοήθεια του γονέα ή κάποιου μέλους της οικογένειας τα παιδιά θα διαβάζουν το βιβλίο και στο έντυπο που θα παίρνουν μαζί τους θα καταγράφουν τα συναισθήματά τους, τις εντυπώσεις τους και θα ζωγραφίζουν αυτό που του έκανε περισσότερη εντύπωση.

Χωρίς τίτλο

Τη Δευτέρα θα το επιστρέφουν στο σχολείο. Κατά την επιστροφή του βιβλίου τα παιδιά θα διηγούνται την ιστορία που διάβασαν στους συμμαθητές τους.   

Ένα από τα παιδιά κάθε Παρασκευή θα παίρνει μαζί του το βιβλιοφάκελο που περιέχει “θησαυρούς” γραφικής ύλης ( χαρτιά άσπρα και χρωματιστά, κάνσον, γλασσέ, βελουτέ, κόλλα, ψαλίδι, νερομπογιές, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές). Με αυτά  ο μικρός καλλιτέχνης  θα μπορεί, να δημιουργήσει, να κάνει σε σχέση με το παραμύθι ότι θέλετε… πάντα με τη βοήθεια του γονέα… 

116_4943

116_5241

Και να τα πρώτα αποτελέσματα από το ταξίδι του βιβλιοφάκελου…

116_4897

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This slideshow design customized with Smilebox

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων