Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για 13 Νοεμβρίου 2014


“Εδώ Πολυτεχνείο” – Δραστηριότητες για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το μυαλό όλων μας και η καρδιά μας είναι στο Πολυτεχνείο, στην ηρωική εκείνη εξέγερση των φοιτητών, αλλά  και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας!!!

Ο αγώνας των φοιτητών  είναι  μια από τις πιο κορυφαίες  στιγμές των αγώνων του λαού μας για την ελευθερία.

Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό για τη επέτειο του Πολυτεχνείου και διαβάσαμε το παραμύθι:

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

116_4798

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια όμορφη, καλή και γελαστή  κοπέλα που τη λέγανε ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Ήτανε τόσο καλή που την αγαπούσαν όλοι οι άνθρωποι και πιο πολύ τα παιδιά γιατί τους χάριζε παιχνίδια, τους άφηνε να παίζουν, να κάνουν ότι τους γέμιζε χαρά και ποτέ μα ποτέ δεν τα μάλωνε και δεν τα τιμωρούσε. Δεν ήταν ποτέ αυστηρή και θυμωμένη, Είχε ένα ροδοκόκκινο πρόσωπο με όμορφα μεγάλα μάτια και πάντα χαμογελούσε. Όλα τα παιδιά την αγαπούσαν πιο πολύ απ’ όλα τα πράγματα. Όταν ήταν μαζί της κανένα δεν έκλαιγε, δεν κατσούφιαζε, δε στενοχωριότανε. Γιατί αυτή η καλή κοπέλα η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ήξερε πάντα να μαθαίνει στα παιδιά πώς να είναι ευτυχισμένα και να μη ζηλεύονται μεταξύ τους για τίποτε. Όλα τα παιδάκια είχαν ίσα παιχνίδια και ίση αγάπη από τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

 Όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι, ώσπου μια άσχημη νύχτα ένας κακός δράκος ο χειρότερος απ’ όλους, χοντρός σαν βαρέλι μ’ ένα μεγάλο άδειο κεφάλι και μια σκληρή καρδιά που τον λέγανε ΦΑΣΙΣΜΟ έπιασε τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και την έκλεισε φυλακή. Άρχισαν όλα και γινόντουσαν σκοτεινά. Όλοι κλαίγανε και ήταν δυστυχισμένοι. Χωρίς τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ κανένας δεν ήταν ευτυχισμένος και χαρούμενος και πιο πολύ τα παιδιά. Ο κακός δράκος ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ έκανε ότι ήθελε εφτά ολόκληρα χρόνια. Έδερνε τον κόσμο και έκλεινε στα μπουντρούμια όλους τους ανθρώπους που φωνάζανε για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ. όλοι ήταν δυστυχισμένοι. Πολλοί άνθρωποι πέθαιναν. Κάτι έπρεπε να γίνει για να ξανάρθει η ΛΕΥΤΕΡΙΑ στη ζωή τους.

Έτσι μια μέρα μαζεύτηκαν πολλά παιδιά μέσα σ’ ένα μεγάλο πύργο που το λέγανε ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και άρχισαν να πολεμάνε τον μεγάλο δράκο. Κλειστήκανε μέσα εκεί μόνα τους τα παιδιά χωρίς φαγητό και μόνο με τη μεγάλη φωτιά μέσ’ στην καρδιά τους και την απόφαση να ξαναφέρουν τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ κοντά τους και να τη βγάλουν από τη φυλακή. Όλος ο κόσμος περίμενε με αγωνία να δει τι θα γίνει. Όλοι  παρακαλούσαν να νικήσουν τα παλικάρια. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες πάλευαν απ’ τον πύργο τα παιδιά και την τρίτη νύχτα ο κακός ο δράκος στέλνει τα άγρια σκυλιά και τους κακούς αρχηγούς του με τα τανκς και τα πολυβόλα να σκοτώσουν τα καλά παλικάρια που αγωνίζονταν για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ . Έγινε χαλασμός εκείνη τη μαύρη νύχτα. Σκοτώθηκαν πολλά παλικάρια για να κερδίσουν τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ μόνο με τα σιδερικά και την κακία του ξέρει να πολεμάει. Ο κακός ο δράκος μόνο το θάνατο ξέρει να σπέρνει και όχι τη ζωή. Όμως μετά από αυτό που έγινε οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν γιατί τους σκότωσαν τα παιδιά τους κι έτσι βγάλανε από τη φυλακή τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και έκλεισαν στη φυλακή τον κακό δράκο και τους βοηθούς του. Τα παλικάρια κέρδισαν τη μάχη παρόλο που αρκετοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η χαρά και η ευτυχία ξανάρθε στη ζωή των ανθρώπων και η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ήταν πάλι μαζί τους. Γι αυτό κι εμείς πρέπει να θυμόμαστε αυτά τα γενναία παλικάρια που αγωνίστηκαν για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και μας βοήθησαν να ζούμε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι πάλι.

Όλοι κλαίγαν και λυπούνταν

και τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ θυμούνταν.

Ήτανε φυλακισμένη

κι απ’ το δράκο σκλαβωμένη.

Η ζωή μας ήταν μαύρη

χωρίς γέλιο μόνο δάκρυ.

Τα παιδιά όμως τα γενναία

σκοτωθήκαν κι ήταν νέα.

Σκοτωθήκανε για κείνη

τίποτε απ’ το ΦΑΣΙΣΜΟ μη μείνει.

Τι χαρά τι χαρά

έχουμε ξανά τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Μέσα από φωτογραφικό υλικό και σχετικά video τα παιδιά προβληματίστηκαν και ακολούθησε συζήτηση. Πολλές οι απορίες…

Τι είναι δημοκρατία και τι δικτατορία;

Τι είναι οι εκλογές;

Πως ένοιωθαν  οι φοιτητές την ώρα της εξέγερσης

Πως οι φαντάροι που ήταν επάνω στα τανκς;

Από που έπαιρναν εντολές και γιατί δεν μπορούσαν να αρνηθούν;…

Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, φωνάξαμε συνθήματα, φτιάξαμε καρτούλες… στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητές μας

116_4810 116_4812

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων