Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για Νοέμβριος, 2014


Ονοματοδοσία του 1ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών “Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι”

Το 1ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών με το οποίο συστεγαζόμαστε παίρνει το όνομα “Δήμητρα Μίγγα-Κασάπη” μίας από τις πρώτες νηπιαγωγούς στην Ελλάδα, (1892-1983) μαθήτρια της Λασκαρίδου, της ιδρύτριας των Νηπιαγωγείων. Η Δήμητρα Μίγγα-Κασάπη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά, και υπηρέτησε στα Νηπιαγωγεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, παράλληλα με κοινωνική δράση αλλά και με πολλούς αγώνες για τη Μακεδονία και για την πατρίδα. Στα πλαίσια λοιπόν της ονοματοδοσίας δημιουργήσαμε το παρακάτω βίντεο με ενδεικτικές δραστηριότητες των παιδιών μας το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη 26/11/14 στη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον επάνω όροφο του συγκροτήματος.

s“‘Ενα ταξίδι στο Νηπιαγωγείο του χθες”

Ενδεικτικές δραστηριότητες

“Εδώ Πολυτεχνείο” – Δραστηριότητες για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το μυαλό όλων μας και η καρδιά μας είναι στο Πολυτεχνείο, στην ηρωική εκείνη εξέγερση των φοιτητών, αλλά  και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας!!!

Ο αγώνας των φοιτητών  είναι  μια από τις πιο κορυφαίες  στιγμές των αγώνων του λαού μας για την ελευθερία.

Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό για τη επέτειο του Πολυτεχνείου και διαβάσαμε το παραμύθι:

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

116_4798

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια όμορφη, καλή και γελαστή  κοπέλα που τη λέγανε ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Ήτανε τόσο καλή που την αγαπούσαν όλοι οι άνθρωποι και πιο πολύ τα παιδιά γιατί τους χάριζε παιχνίδια, τους άφηνε να παίζουν, να κάνουν ότι τους γέμιζε χαρά και ποτέ μα ποτέ δεν τα μάλωνε και δεν τα τιμωρούσε. Δεν ήταν ποτέ αυστηρή και θυμωμένη, Είχε ένα ροδοκόκκινο πρόσωπο με όμορφα μεγάλα μάτια και πάντα χαμογελούσε. Όλα τα παιδιά την αγαπούσαν πιο πολύ απ’ όλα τα πράγματα. Όταν ήταν μαζί της κανένα δεν έκλαιγε, δεν κατσούφιαζε, δε στενοχωριότανε. Γιατί αυτή η καλή κοπέλα η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ήξερε πάντα να μαθαίνει στα παιδιά πώς να είναι ευτυχισμένα και να μη ζηλεύονται μεταξύ τους για τίποτε. Όλα τα παιδάκια είχαν ίσα παιχνίδια και ίση αγάπη από τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

 Όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι, ώσπου μια άσχημη νύχτα ένας κακός δράκος ο χειρότερος απ’ όλους, χοντρός σαν βαρέλι μ’ ένα μεγάλο άδειο κεφάλι και μια σκληρή καρδιά που τον λέγανε ΦΑΣΙΣΜΟ έπιασε τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και την έκλεισε φυλακή. Άρχισαν όλα και γινόντουσαν σκοτεινά. Όλοι κλαίγανε και ήταν δυστυχισμένοι. Χωρίς τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ κανένας δεν ήταν ευτυχισμένος και χαρούμενος και πιο πολύ τα παιδιά. Ο κακός δράκος ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ έκανε ότι ήθελε εφτά ολόκληρα χρόνια. Έδερνε τον κόσμο και έκλεινε στα μπουντρούμια όλους τους ανθρώπους που φωνάζανε για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ. όλοι ήταν δυστυχισμένοι. Πολλοί άνθρωποι πέθαιναν. Κάτι έπρεπε να γίνει για να ξανάρθει η ΛΕΥΤΕΡΙΑ στη ζωή τους.

Έτσι μια μέρα μαζεύτηκαν πολλά παιδιά μέσα σ’ ένα μεγάλο πύργο που το λέγανε ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και άρχισαν να πολεμάνε τον μεγάλο δράκο. Κλειστήκανε μέσα εκεί μόνα τους τα παιδιά χωρίς φαγητό και μόνο με τη μεγάλη φωτιά μέσ’ στην καρδιά τους και την απόφαση να ξαναφέρουν τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ κοντά τους και να τη βγάλουν από τη φυλακή. Όλος ο κόσμος περίμενε με αγωνία να δει τι θα γίνει. Όλοι  παρακαλούσαν να νικήσουν τα παλικάρια. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες πάλευαν απ’ τον πύργο τα παιδιά και την τρίτη νύχτα ο κακός ο δράκος στέλνει τα άγρια σκυλιά και τους κακούς αρχηγούς του με τα τανκς και τα πολυβόλα να σκοτώσουν τα καλά παλικάρια που αγωνίζονταν για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ . Έγινε χαλασμός εκείνη τη μαύρη νύχτα. Σκοτώθηκαν πολλά παλικάρια για να κερδίσουν τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ μόνο με τα σιδερικά και την κακία του ξέρει να πολεμάει. Ο κακός ο δράκος μόνο το θάνατο ξέρει να σπέρνει και όχι τη ζωή. Όμως μετά από αυτό που έγινε οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν γιατί τους σκότωσαν τα παιδιά τους κι έτσι βγάλανε από τη φυλακή τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και έκλεισαν στη φυλακή τον κακό δράκο και τους βοηθούς του. Τα παλικάρια κέρδισαν τη μάχη παρόλο που αρκετοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η χαρά και η ευτυχία ξανάρθε στη ζωή των ανθρώπων και η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ήταν πάλι μαζί τους. Γι αυτό κι εμείς πρέπει να θυμόμαστε αυτά τα γενναία παλικάρια που αγωνίστηκαν για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και μας βοήθησαν να ζούμε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι πάλι.

Όλοι κλαίγαν και λυπούνταν

και τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ θυμούνταν.

Ήτανε φυλακισμένη

κι απ’ το δράκο σκλαβωμένη.

Η ζωή μας ήταν μαύρη

χωρίς γέλιο μόνο δάκρυ.

Τα παιδιά όμως τα γενναία

σκοτωθήκαν κι ήταν νέα.

Σκοτωθήκανε για κείνη

τίποτε απ’ το ΦΑΣΙΣΜΟ μη μείνει.

Τι χαρά τι χαρά

έχουμε ξανά τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Μέσα από φωτογραφικό υλικό και σχετικά video τα παιδιά προβληματίστηκαν και ακολούθησε συζήτηση. Πολλές οι απορίες…

Τι είναι δημοκρατία και τι δικτατορία;

Τι είναι οι εκλογές;

Πως ένοιωθαν  οι φοιτητές την ώρα της εξέγερσης

Πως οι φαντάροι που ήταν επάνω στα τανκς;

Από που έπαιρναν εντολές και γιατί δεν μπορούσαν να αρνηθούν;…

Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, φωνάξαμε συνθήματα, φτιάξαμε καρτούλες… στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητές μας

116_4810 116_4812

 

Σημασία έχει η ΑΓΑΠΗ!!! – “Παλαμοοικογένειες”

Στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας με θέμα: “Σημασία έχει η αγάπη – Η οικογένειά μου” Τα παιδιά είχαν πάρει χαρτονάκια  χρωματιστά στο σπίτι και με τη βοήθεια της μαμάς, του μπαμπά…  φτιάξανε τις παλάμες για όλα τα μέλη  της οικογένειάς τους … κατασκευάσαμε σπιτάκια από χαρτόνι… βάλαμε μέσα τις παλάμες και φτιάξαμε την “Παλαμοοικογένειά” μας!!!

Σε μία καρδιά ζωγραφίσαμε την οικογένειά μας και την κολλήσαμε μέσα στο σπιτάκι!!! Επάνω στην σκεπούλα ζωγραφίσαμε κεραμίδια… Κάναμε σχεδιάκια για να στολίσουμε τις παλάμες… Βάλαμε στη σειρά τις παλάμες και παρατηρούμε… “Όλες είναι παλάμες… μα είναι διαφορετικές μεταξύ τους” Όλες μαζί μέσα στο ίδιο σπίτι “Όλες ίσες!!!  μα διαφορετικές!!! γιατί σημασία έχει η ΑΓΑΠΗ!!!”

Κρεμάσαμε τις παλάμες μέσα στο σπιτάκι που είναι γεμάτο αγάπη και έτοιμο το σπιτάκι μας με την “Παλαμοοιοκογένειάς” μας

Σημασία έχει η ΑΓΑΠΗ

Σημασία έχει η ΑΓΑΠΗ!!!

“ΠΑΛΑΜΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”

"

“Παλαμοοικογένεια” με ένα παιδί

"Παλαοοικογένεια" με δύο παιδιά

“Παλαμοοικογένεια” με δύο παιδιά

"Παλαοοικογένεια" τρίτεκνη

“Παλαμοοικογένεια” τρίτεκνη

"Παλαοοικογένεια" τρίτεκνη με δύδιμα

“Παλαμοοικογένεια” τρίτεκνη με δίδυμα

"Παλαοοικογένεια" πολύτεκνη

“Παλαμοοικογένεια” πολύτεκνη

"Παλαμοοιοκογένεια" Μονογονεϊκή

“Παλαμοοικογένεια” Μονογονεϊκή

Η ΑΓΑΠΗ  μπορεί να ανθίσει σε όλα τα σπίτια και σε όλες τις οικογένειες, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά μεταξύ των μελών αλλά και τη διαφορετικότητα σε σχέση με άλλες οικογένειες. «Παντού σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διαφορετικά σπίτια, διαφορετικά παιδάκια, διαφορετικές οικογένειες,  (μονογονεϊκέςς,  οικογένειες με υιοθετημένα παιδιά, οικογένειες με χωρισμένους γονείς και πολλά άλλα «σχήματα» »!!! Σημασία όμως έχει η ΑΓΑΠΗ και η ΑΓΑΠΗ μένει  εκεί που μένουν παιδιά!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This photo slideshow created with Smilebox

 

Φθινοπωρινό “Γραμματόδεντρο”

Φθινοπωρινά “Γραμματόφυλλα” από το κλασικό και ολοήμερο τμήμα

Σε φύλλα φθινοπωρινά γράψαμε τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών….  σε καρτέλες τα ονόματα ολόκληρα και το παιχνίδι ξεκινά…

 Με τη βοήθεια της καρτέλας προσπαθούν να αναγνωρίζουν το φυλλαράκι που έχει επάνω το αρχικό τους γραμματάκι… Τα μικρά ανατρέχουν στις καρτέλες “Σαρανταποδαρούσες” γαι να βρουν την καρτέλα. Κόβουμε ψηφίδες από γλασέ και τις κολλάμε επάνω στο γράμμα για να το στολίσουμε… Κρεμάμε τα “Γραμματόφυλλα”στο δέντρο μας και το “Γραμματόδεντρο”  υπέροχο στολίζει την παρεούλα μας!!!

17ο Ολοήμερο

17ο Ολοήμερο

17ο Κλασικό

17ο Κλασικό

Στη συνέχεια κάναμε φύλλο εργασίας: Είμαι ο… Είμαι η… κολλάμε τα γραμματάκια στη σειρά για να συνθέσουμε το όνομά μας και από κάτω το γράφουμε όπως μπορούμε.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This slideshow design generated with Smilebox

Παγκόσμια Βδομάδα Μητρικού Θηλασμού – Θηλασμός βρέφους στο σχολείο μας

bfweek14aΗ Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WABA, την WHO, και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου…

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2014/08/pagkosmia-evdomada-mitrikou-thilasmou.html#ixzz3IObck6PC

Στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος Αγωγής Υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια  Βδομάδα Μητρικού Θηλασμού διαβάσαμε το παραμύθι: “Ο Περιπέτειες του Ηρακλή Μπιμπερό – Γέννηση” της Θεοφανίας Παπαθωμά

Περίληψη της ιστορίας…

 “Γεια σας είμαι ο Ηρακλής Μπιμπερό και είμαι έτοιμος να γεννηθώ και να δω το φως του ήλιου για πρώτη φορά! Πως θα βγω από την κοιλιά της μαμάς μου; Πως αισθάνομαι; πως είναι οι πρώτες μου ώρες στον κόσμο; Δεν κρατιέμαι να σας πω όλες τις λεπτομέρειες της γέννησης μου για να μην έχετε καμία απορία για το πώς γεννιέται ένα παιδί! Τώρα όλα τα παιδιά θα μάθουν πως από φωτάκια έγιναν παιδάκια.

Δείτε το στο slideshare.net

Μετά από προβληματισμό και συζήτηση ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις  μας

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This photo slideshow generated with Smilebox

Παρακολουθήσαμε σχετικό video

 Ο Θηλασμός είναι αγάπη… γι αυτό θηλασμός παντού και πάντα

 

Και μετά απ’ όλα αποφασίσαμε να τη γιορτάσουμε σήμερα στο σχολείο μας με την επίσκεψη της μανούλας Νατάσας με το μωράκι της, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση της στην πρόσκλησή μας να έρθει στο σχολείο, να θηλάσει το μωράκι της μπροστά στα παιδιά, να τους μιλήσει για την  εμπειρία της και  να μοιραστεί μαζί μας τα δικά της  συναισθήματά της.

Πριν την επίσκεψη ετοιμάσαμε το δωράκι που θα προσφέραμε στη μανούλα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Photo slideshow generated with Smilebox

Οι ερωτήσεις και οι απορίες των παιδιών μας πολλές…

Πόσο μηνών είναι;Είναι αγόρι ή κορίτσι, Κάθε πόση ώρα τρώει, Πόσο τρώει, Σας πονάει όταν το θηλάζεται; Στη δουλειά το παίρνεται μαζί σας; κ.τ.λ.

Η μανούλα Νατάσα που έγινε  για πρώτη φορά μανούλα στο πρώτο της παιδάκι που φοιτά στο νηπιαγωγείο μας  σε μικρή ηλικία μόλις 19 ετών με χαρά, υπομονή και πολύ ευγένεια απαντούσε στις ρωτήσεις των παιδιών με κάθε λεπτομέρεια. Πριν μας αποχαιρετήσει τα παιδιά της πρόσφεραν δωράκι που έφτιαξαν με τα χεράκια τους “Τη Ζυγαριά τη Αγάπης”

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This slideshow design created with Smilebox

Παιχνίδια με τις καρτέλες των ονομάτων – Ανασύνθεση του ονόματός μας

116_4217Οι καρτέλες «Σαρανταποδαρούσες» είναι έτοιμες ,  σε καπάκια από μπουκάλι γράψαμε τα γράμματα που απαρτίζουν τα ονόματα των παιδιών  και το παιχνίδι ξεκινά…

  1. Τα παιδιά παίρνουν την καρτέλα που γράφει το όνοματός τους… και κάνουν σύγκριση… ποιανού το όνομα είναι πιο μεγάλο; ποιο έχει τα περισσότερα γράμματα;

Παρατήρηση – Συμπέρασμα: Η Τριανταφυλλιά έχει τα περισσότερα γράμματα… η Ζωή τα λιγότερα…

  1. Το κάθε παιδί παίρνει την καρτέλα του… Τα παιδιά χτυπούν παλαμάκια σε κάθε φωνούλα…  Νι – κό – λας ( τρεις  φωνούλες) Συνεχίζουμε για όλα τα ονόματα…
  2. Οι καρτέλες κάτω και σε καρτελάκια γράφουμε αριθμούς ( από το 1 έως το 5) Τα παιδιά παίρνουν την καρτέλα τους και την τοποθετούν κάτω από το αριθμό που δείχνει πόσες φωνούλες έχει το όνομά τους. Συνεχίζουμε για όλες τις καρτέλες…
  3. Πόσα ονόματα έχουν μία φωνούλα; πόσα δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε; Μετράμε

Ανασύνθεση του ονόματος…

Βάζουν στη σειρά τα καπάκια – γραμματάκια και συνθέτουν το όνομά τους.

Οι καρτέλες και τα καπακογραμματάκια μπαίνουν στη θέση τους και μας περιμένουν κάθε πρωί την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων για να τα παίξουμε

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free picture slideshow made with Smilebox

“Μάθημα όπως παλιά”!!! Επίσκεψη της νηπιαγωγού κ. Μαίρης Γιαλαμά!!!

Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας την κ. Μαίρη Γιαλαμά, συνταξιούχο νηπιαγωγό και να ταξιδέψουμε μαζί της στο νηπιαγωγείο του χθες!!!

116_3980

Τα παιδιά την καλωσόρισαν με μια προσευχούλα που έλεγαν τα νήπια παλιά… Η κ. Μαίρη τα καλημέρισε και αφού συστήθηκε μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό μας παρουσίασε τη ζωή της και μας ταξίδεψε στην δική της τάξη της!!! Τα παιδιά την παρακολουθούσαν με τα έκπληκτα – γεμάτα αγωνία – ματάκια τους!!! Καταιγισμός ερωτήσεων από τα παιδιά… Η κυρία Μαίρη ακούραστα και με χαρά έδινε απαντήσεις στις απορίες των παιδιών!!!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 1968

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 1968

Γιορτή εξετάσεων 1970

Γιορτή εξετάσεων 1970

Γιορτή λήξης 1970

Γιορτή λήξης 1970

Γιορτή αποκριάς 1966

Γιορτή αποκριάς 1966

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 1968

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 1968

Ώρα για παραμύθι… 

“Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δως της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι  ν’ αρχινήσει”

“Πως χάθηκε η Ειρήνη από το βασίλειο των ζώων”

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ζαχαροπλάστης, ο κυρ Νίκος. Στην αποθήκη του ζαχαροπλαστείου υπήρχαν σακιά από ζάχαρη κι αλεύρι για να φτιάχνει ο κυρ Νίκος τα γλυκά του για το ζαχαροπλαστείο. Μια μέρα δίπλα στα σακιά εμφανίστηκε ένα μικρό σκουληκάκι και έκανε βόλτα. Ξαφνικά βγαίνει μπροστά του ένα ποντικάκι.

 -Μμμμ ωραίος μεζές για να γεμίσω την κοιλίτσα μου

-Σε παρακαλώ μη με φας για την ειρήνη.  Του λέει το σκουληκάκι

-Αν με φας θα τσακωθούμε και τότε θα χαθεί η ειρήνη από τα ζώα.

-Καλά δε θα σε φάω. Είπε το ποντικάκι.

Σε λίγο ήρθε μια γατούλα και μόλις αντίκρισε το ποντικάκι άρχισε να ξερογλείφεται.

-Μμμμ ωραίος μεζές για να γεμίσω την άδεια μου κοιλίτσα. Είπε η γατούλα.

-Σε παρακαλώ μη με φας για την ειρήνη… αν με φας θα μαλώσουμε και τότε θα χαθεί η ειρήνη από τα ζώα. Είπε το ποντικάκι φοβισμένο

-Καλά δε θα σε φάω. Είπε η γατούλα.

Μετά από λίγη ώρα να σου έρχεται ένας σκύλος άγριος και κακός.

-Μμμμ ωραίος μεζές για να γεμίσω την άδεια μου κοιλίτσα. Είπε ο σκύλος ενώ του πέφτανε τα σάλια.

– Σε παρακαλώ μη με φας για την ειρήνη… αν με φας θα μαλώσουμε και τότε θα χαθεί η ειρήνη από τα ζώα. Δάγκωσε αν θες αυτά τα σακιά. Είπε η γατούλα φοβισμένη.

Ο σκύλος πράγματι άρχισε  να δαγκώνει τα σακιά. Σε λίγο μπαίνει στην αποθήκη ο κυρ Νίκος για να πάρει αλεύρι και ζαχαρίτσα για να φτιάξει τα γλυκά του.

-Τι γίνεται εδώ ποιος δάγκωσε τα σακιά μου;

-Εγώ είπε ο σκύλος για να μη φάω τη γατούλα και χαθεί η ειρήνη από τα ζώα. Ο κυρ Νίκος πήρε ένα ξύλο και της έβρεξε στον σκύλο. Ο σκύλος με τη σειρά του όρμηξε στην γατούλα, η γατούλα στον ποντικό και το ποντικάκι στο σκουλήκι και έγινε χαμός. Όλα τα ζώα άρχισαν τα τσακώνονται μεταξύ τους κι έτσι χάθηκε η ειρήνη από τα ζώα και γι αυτό ο σκύλος κυνηγάει τη γάτα, η γάτα το ποντίκι και το ποντίκι το σκουλήκι.

Πάμε να παίξουμε;

“Το παιχνίδι της χαμένης ουράς”

Ζωγράφισε στον πίνακα μια γάτα χωρίς ουρά… τα παιδιά με κλειστά ματάκια προσπαθούσαν να βάλουν την ουρά στην σωστή της θέση. Τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ.

Πριν μας αποχαιρετήσει για να ευχαριστήσει τα παιδιά που της έδωσαν την ευκαιρία να ξαναμπεί δασκάλα σε τάξη τους μοίρασε περιδενόμασταν μπισκοτάκια φτιαγμένα από τα χρυσά της χεράκια. Τα παιδιά με τη σειρά τους της χάρισαν ένα δωράκι που την έφτιαξαν για να τα θυμάται

Κυρία Μαίρη, σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να μας ξανά επισκεφτείτε!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This digital slideshow generated with Smilebox

Παιχνίδια στο νηπιαγωγείο του χθες!!!

Tο  παιχνίδι   είναι  μία φυσική, ζωτική ανάγκη για κάθε παιδί. Πως θα ήταν άραγε η ζωή των  παιδιών  χωρίς παιχνίδι; Δεν χρειάζονται σχόλια…

 Όπως στο νηπιαγωγείο του σήμερα έτσι και στο νηπιαγωγείο του τα παιδιά έχουν ανάγκη από πολύ παιχνίδι…

 Πριν χρόνια τα παιδιά έπαιζαν διαφορετικά. Η ευρηματικότητα, η κίνηση, η φαντασία, το γέλιο ήταν οι βασικοί κανόνες των παιχνιδιών που έπαιζαν τα παιδιά παλαιότερα. Βέβαια τα παιχνίδια αυτά σήμερα, άρχισαν να επιστρέφουν στα σχολεία και τα παιδιά  όλο και περισσότερα θέλουν να μάθουν να παίζουν με τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες  τους και οι γονείς τους.

 Έτσι κι εμείς σήμερα γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφικό υλικό και βίντεο τα παιχνίδια αυτά!!!

aΠαιχνίδι στο νηπιαγωγείο του χθες!!!

d

 Παιχνίδι στο νηπιαγωγείο του σήμερα!!!

Παίξαμε μερικά από τα παιχνίδια:  Τυφλόμυγα – Γύρω γύρω όλοι – Η μικρή Ελένη…)

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Make your own slideshow design

Στη συνέχεια παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τους πίνακες ζωγραφικής  “Γύρω γύρω όλοι”του Σαββίδη και  “Τυφλόμυγα”  του Goya και τέλος τον ζωγραφίσαμε

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Make a picture slideshow

Χειροτεχνίες στο νηπιαγωγείο του χθες!!!

Πέρα από το παιχνίδι σπουδαία θέση στο νηπιαγωγείο του χθες κατείχαν και οι χειροτεχνίες. Μόνο που τα υλικά ήταν περιορισμένα ότι έφερναν τα παιδιά από το σπίτι. Σήμερα γνωρίσαμε την τέχνη της υφαντικής. Φτιάξαμε χαλάκια με χρωματιστές λωρίδες

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize a free picture slideshow

Το Νηπιαγωγείο του χθες & του σήμερα!!!

Μέσα σ’ ένα σεντουκάκι κρύβω έναν  θυσαυρό

ψάξε, ψάξε αν θες λιγάκι και θα βρεις πραγματάκια ένα σωρό!!!

116_3758 116_3811

116_3803

Μέσα σ’ ενα σεντουκάκι έφερα στα παιδιά τις φυλαγμένες πολύτιμες σχολικές μου αναμνήσεις!!!

Τι μπορεί να κρύβει αυτό το σεντουκάκι;

Το Θησαυρό των πειρατών… Κοσμήματα… Χρυσαφικά… Λεφτά… Λεφτά σοκολατένια… Παιχνιδάκια… Πολλές οι απαντήσεις.

Τα παιδιά  άνοιξαν  σιγά σιγά το σεντουκάκι … Αααααααα!!! Φωτοτογραφίες  παλιές… Ρούχα… Κορδέλα… Κουδούνι… Φωτογραφίες από παιδάκια… Μικρά παιδάκια που πήγαιναν στο νηπιαγωγείο… Πως είναι ντυμένα, τι κάνουν, που βρίσκοντα, ποιό κοριτσάκι μπορεί να είναι στην φωτογραφία στο νηπιαγωγείο… Έχει κίτρινα μαλλιά… Ααααααα … Είναι η κυρία Στέλλα… Παιδάκια που κάνουν γυμναστική… Έξω  στην αυλή κάνουν γυμναστική… Είναι καλοκαίρι… Φοράνε ίδια ρούχα…  Φοράνε στολές… Μια ρόμπα… Ένα πουκάμισο μεγάλο… Είναι γαλάζιο χρώμα σαν τη σημαία μας… Έχει άσπρο γιακά…  Μια ζώνη… Μια κορδέλα που έχει τα χρώματα της σημαίας…

Βγάλαμε από μέσα τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα… Τα παρατηρήσαμε, τα περιγράψαμε, τα αναγνωρίσαμε…  Η έκπληξη των παιδιών ήταν μεγάλη. Μέσα στα έκπληκτα ματάκια τους ήταν ζωγραφισμένη η αγωνία να ακούσουν… Καταιγισμός ερωτήσεων… Οι απαντήσεις αποστομωτικές!!!

Παρακολουθήσαμε την παρακάτω παρουσίαση και μιλήσαμε με τα παιδιά κάνοντας σύγκριση για το νηπιαγωγείο του χθες και του σήμερα!!!

Δείτε το στο slideshare.net

Ζωγραφίσαμε το νηπιαγωγείο του χθες και του σήμερα!!! Παίξαμε παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια!!!<

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free digital slideshow made with Smilebox

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων