Τα Απίθανα Νηπιάκια 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΝΗΠΙΑΚΙΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ


Custom Glitter Text

Καλωσορίσατε στο ιστολόγιό μας…

Κυλώντας προς τα κάτω βλέπετε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΤΙΚΕΤΕΣ μπορείτε να δείτε αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει.

Δεξιά στη σελίδα μας υπάρχουν χρήσιμοι σύνδεσμοι που μπορείτε να επισκεφτείτε

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά μαζί μας: mail@17nip-giann.pel.sch.gr

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας:17ο Νηπιαγωγεία Γιαννιτσών: 2382026122

Φιλιππουπόλεως 3 – 58100 Γιαννιτσά

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

 Πατήστε Eδώ νηπιαγωγείο

111_4807

 

Το Νηπιαγωγείο μας στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών. Λειτουργούν ένα (1)τμήμα κλασικό και ένα (1) ολοήμερο Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 φοιτούν σαράντα δύο (42) νήπια και προνήπια και διδάσκουν τρεις (3) παιδαγωγοί. Σε μια πρώτη προσπάθεια επαφής με τον κόσμο των νέων τεχνολογιών, δημιουργήσαμε με αγάπη και πολύ μεράκι το Ιστολόγιό μας στο οποίο θα προβάλλουμε με τη βοήθεια των μικρών μας μαθητών τις δράσεις μας  καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 Τα Απίθανα ΝηπιάκιαYouTube _XbJzUQOZtc&autoplay=1

http://dipe.pel.sch.gr/images/banner1_CENTER.jpg

Πασχαλινές αυγοθήκες και αυγά

Γιατί βάφονται κόκκινα τα αυγά της Ανάστασης;

Γιατί βάφονται κόκκινα τα αυγά της Ανάστασης; Η παράδοση λέει πως:  «Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε.  Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε:  «Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;» Και, ω του θαύματος έγιναν!»

Πασχαλινά αυγά με Χρώμα κόκκινο

Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα  σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους.  Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Κόκκινα μαντίλια κρεμάνε στην πόρτα  τη Μεγάλη Πέμπτη για το καλό.  Το βάψιμο των αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και  τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.

Έτσι κι εμείς σήμερα φτιάξαμε με τα παιδιά μας υπέροχες αυγοθήκες λαγουδάκια από ρολά χαρτί υγείας και βάψαμε αυγά με χαρτιά από χρωματιστά γκοφρέ.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize your own slideshow

Λαμπάδες για τις μανούλες μας

Λαμπάδες για τις μανούλες από τα χεριά των παιδιών

Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το Μεγάλο Σάββατο όπου βαφτίζονταν συνήθως οι νεοφώτιστοι κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα. Η λαμπάδα αυτή συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φωτίζει πλέον την ψυχή του.

Η πασχαλινή λαμπάδα, το δώρο που κάθε νονά και νονός κάνουν στο βαφτιστήρι τους, είναι ένα έθιμο με ιστορία αιώνων.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μικροί και μεγάλοι περιμένουν να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη». Στα χέρια τους κρατούν από μια λαμπάδα ή ένα κεράκι. Οι λαμπάδες ως επί το πλείστον είναι το χαρακτηριστικό δώρο της νονάς προς το βαφτιστήρι της. Οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες. Οι μεγάλοι συνήθως κρατούν ένα σκέτο κεράκι που έχουν πάρει από την εκκλησία.

Όλα τα παιδάκια περιμένουν με χαρά τη λαμπάδα της νονάς. Εμείς σήμερα φτιάξαμε λαμπάδες για να τις δωρίσουμε στις μανούλες μας για το Πάσχα.

Κατασκευάσαμε σταυρούς από γλωσσοπίεστρα και τους βάψαμε με τέμπερα καφέ. Ζωγραφίσαμε τον εσταυρωμένο και αφού τον κόψαμε τον κολλήσαμε επάνω στον κάθε  σταυρό. Κολλήσαμε τους σταυρό στη λαμπάδα και κάτω από το σταυρό  μια παπαρούνα (Σατυρολούλουδο)

Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από το σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης

Την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός στον ουρανό πετούσε ένα μικρό πουλάκι. Είχε άσπρο λαιμό, έξυπνα μάτια και καφετί χρώμα στα φτερά του. Όταν το πουλάκι είδε το Χριστό πήγε και έκατσε πάνω στο ξύλο του Σταυρού. Αισθάνθηκε λύπη για τον πόνο που είδε. Είδε το άγιο κεφάλι του Κυρίου που αιμορραγούσε και λυπήθηκε πολύ.

«Γιατί να υπάρχει πόνος στη ζωή? Δεν θα ήταν όλα καλύτερα αν οι άνθρωποι μπορούσαν να αντέξουν την αγάπη και την καλοσύνη;»¨ είπε το πουλάκι βγάζοντας ένα μικρό αναστεναγμό.

«Έι …σε ακούω» φώναξε μια φωνή. Το πουλάκι κοίταξε στη βάση του Σταυρού και είδε ένα μικρό άσπρο λουλούδι. Αν και ήταν μικρό ήταν πολύ όμορφο και μόλις είχε ανθίσει. «Σε καταλαβαίνω πουλάκι, και εγώ λυπάμαι πολύ» είπε το λουλούδι.

Το πουλάκι ένιωσε καλύτερα που το λουλούδι είχε συμπονέσει και αυτό τον Κύριο και είπε:

-              Θα τραβήξω ένα αγκάθι από το Χριστό και θα τον κάνω να νιώσει καλύτερα.

-              Ναι, ναι, θα τον ανακουφίσεις λίγο, είπε το λουλούδι

 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize a free slideshow design

Τα παιδιά μαγειρεύουν για το Γεύμα Αγάπης

Τα παιδιά του 13ου Νηπιαγωγείου – Τμήματος Ένταξης & 17ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών μαγειρεύουν για το Γεύμα Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.
Προσφορά αγάπης από την περίσσεια των παιδικών ψυχών κάνανε σήμερα τα νηπιαγωγεία μας, μαγειρεύοντας φακές για να γευτούν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν τα προς το ζην.
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων των Νηπιαγωγείων μας και κατόπιν συνεννόησης με το Γεύμα Αγάπης «ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ ΑΡΤΟΣ» του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών προσφερθήκαμε σήμερα να διαθέσουμε φακές (μαγειρεμένες από τα χεράκια μας), ελιές, χαλβά & πορτοκάλια. Ένα Γεύμα Αγάπης γεμάτο χαμόγελα, παιδικές φωνούλες και αθώες απορίες σχετικά με τη σημασία και την αξία της σημερινής φιλανθρωπικής μας δράσης.
Ευχαριστούμε θερμά, για μία ακόμη φορά το Σύλλογο Γονέων των Νηπιαγωγείων μας για τη συστράτευσή του και σ’ αυτή τη δράση μας σχετικά με τον Εθελοντισμό & τη Φιλανθρωπία καθώς επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πατέρα Γεώργιο που βρέθηκε σήμερα κοντά μας, μίλησε στα παιδιά μας για την αξία της Φιλανθρωπίας και γενικότερα της Αλληλεγγύης και κυρίως της Αγάπης προς το συνάνθρωπο εκφράζοντας έτσι το μήνυμα της Ανάστασης και της Ορθοδοξίας συνολικότερα.
Αποχαιρετώντας μας ο Πατέρας Γεώργιος μας προσκάλεσε να επισκεφτούμε και να δούμε από κοντά την προετοιμασία του καθημερινού Γεύματος Αγάπης. Εμείς από την πλευρά μας δεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση και προσφέραμε μια αφίσα φτιαγμένη από τα παιδιά με πολύ αγάπη για να θυμούνται κι αυτοί τη σημερινή μέρα.
Το Γεύμα Αγάπης «ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ ΑΡΤΟΣ» ιδρύθηκε με την ευχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και υλοποιήθηκε από τους ιερείς του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου. Στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο του Ναού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και το φαγητό παρασκευάζεται με την εθελοντική προσφορά εβδομήντα περίπου κυριών από τις οποίες έξι είναι υπεύθυνες ομάδων. Το πρόγραμμα φαγητού, τα τρόφιμα και τις παραγγελίες επιμελείται η οικονόμος του γεύματος σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ιερέα. Μόνιμοι πόροι εσόδων δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως η πλουσιοπάροχη αγάπη του κόσμου και των αρχόντων του τόπου που κατά καιρούς συνεισφέρουν στο θεάρεστο αυτό έργο.
Σκοπός του γεύματος είναι να βοηθήσει ανήμπορους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και να διατηρήσει την ανωνυμία των απόρων αδελφών γι αυτό και φροντίζει να παραδίδει το φαγητό κατ’ οίκον στα ογδόντα άτομα που λαμβάνουν σήμερα το γεύμα.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow design customized with Smilebox

Σε Νοιάζομαι και σ” Αγαπώ γι αυτό σε Βοηθώ

Στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας με τίτλο: «Σε Νοιάζομαι και σ’ Αγαπώ γι αυτό σε Βοηθώ» τα παιδιά του 13ου Νηπιαγωγείου – Τμήματος Ένταξης & 17ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών με τη βοήθεια πάντα του συλλόγου γονέων, συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Σήμερα λοιπόν επισκεφτήκαμε το κοινωνικό κατάστημα της εθελοντικής ομάδας του δήμου Πέλλας «Νοιάζομαι» Στην είσοδο του κτιρίου με μεγάλη χαρά μας υποδέχτηκε η κυρία Δέσποινα Δάγκα και μας ξενάγησε στο χώρο του καταστήματος. Τα παιδιά με τη σειρά τους προσέφεραν ένα μικρό δείγμα από αυτά που έχουμε συγκεντρώσει και θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε. Πριν την αναχώρηση μοίρασαν στα παιδιά δωράκια κι εμείς τους προσφέραμε το δικό μας δωράκι που φτιάξαμε με τα χεράκια μας με πολύ αγάπη και μεράκι.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
A free digital slideshow by Smilebox

Πως τα πλαστικα καπάκια έγινα αναπηρικά αμαξίδια

Όλα ξεκίνησαν από ένα ψέμα. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσά, είδαν σε μια ιστοσελίδα πως 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο.
Στον Σύλλογο, στα σχολεία, σε καφετέριες και ταβέρνες της περιοχής σήμανε συναγερμός συμπαράστασης, και μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός είχε καλυφθεί.
Όμως, όταν η πρόεδρος του Συλλόγου, Δήμητρα Χριστάκη, απευθύνθηκε σε εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, βρέθηκε μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. «Τέτοια προσφορά δεν υφίσταται», της απάντησαν.
Απόγνωση. Τόσα καπάκια και άλλα τόσα που συνέχιζαν να καταφθάνουν στα γραφεία του Συλλόγου ήταν μάταιος κόπος. Σ” αυτές όμως τις περιπτώσεις το «…σύμπαν είχε ήδη συνωμοτήσει για να πετύχει ο στόχος», και τα πλαστικά καπάκια άγγιξαν καρδιές.

Μια εταιρεία ανακύκλωσης – ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης, δέχθηκε να κάνει το ψέμα… αλήθεια! Με την προϋπόθεση ότι δεν θα γνωστοποιηθεί η εταιρική της ταυτότητα, παραλαμβάνει τις ποσότητες του Συλλόγου με αντάλλαγμα την οικονομική συνδρομή της στην εξασφάλιση των αναπηρικών καροτσιών.

Έτσι, η προσπάθεια συνεχίστηκε, και δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα, που πληροφορήθηκαν την προσπάθεια μέσω Facebook, blogs και δημοσιευμάτων, άρχισαν να στέλνουν μικρά και μεγάλα δέματα με καπάκια, με το ΚΤΕΛ, με κούριερ, με το ταχυδρομείο. Για να αγοραστεί ένα συνηθισμένο αναπηρικό καροτσάκι απαιτούνται καπάκια βάρους πλέον του ενός τόνου, ανέφερε η κ. Χριστάκη, και φυσικά η ποσότητα αυξάνεται όταν πρόκειται για ηλεκτροκίνητο. Για ένα μόνο κιλό χρειάζονται 540 καπάκια. «Έχουν έρθει από το Πολεμικό Ναυτικό, από μονάδες του Ελληνικού Στρατού, από σχολεία, από εργαζόμενους του ΟΤΕ, από εργαζόμενους ιδιωτικών εταιρειών, απ” όπου μπορείτε να φανταστείτε» λέει.

Ο Σύλλογος με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών προμηθεύτηκε έως τώρα έξι αναπηρικά καροτσάκια. Τα τρία διατέθηκαν στην Εθελοντική Ομάδα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες νεφροπαθών. Ενα στάλθηκε στο Βέλο Κορινθίας σε παιδάκι.

Τα άλλα δύο διατέθηκαν σε μέλη του Συλλόγου στα Γιαννιτσά (ένα εκ των οποίων ηλεκτροκίνητο), ενώ σύντομα θα προμηθευτεί ακόμη δύο που προορίζονται για άτομα στη Φθιώτιδα. Καθημερινά στα γραφεία της οδού Κολοκοτρώνη 10 των Γιαννιτσών καταφθάνουν δέματα με πλαστικά καπάκια. «Είναι τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου, ενώ 2-3 εταιρείες δήλωσαν την πρόθεση να στηρίξουν τον Σύλλογο, χωρίς αντάλλαγμα τα πλαστικά καπάκια», επισημαίνει η κ. Χριστάκη.

Πηγή «kathimerini.gr»

Τα Νηπιαγωγεία μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια. Καθημερινά τα παιδιά φέρνουν πλαστικά καπάκια τα οποία τα συγκεντρώνουμε σε ένα ειδικό κουτί. Την Τρίτη 1- Απριλίου 2014 είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτή την τόσο πολύτιμη προσπάθεια.
Επισκεφτήκαμε το χώρο όπου συγκεντρώνονται και πακετάρονται τα καπάκια, τους προσφέραμε τα δικά μας «Καπάκια της Αγάπης» και υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να βοηθάμε.

116_0267 116_0271 116_0272 116_0273 116_0276 116_0277

Πρόσκληση Λαογραφικής Έκθεσης

prosklhsh

25η Μαρτίου – Λαϊκή Παράδοση

Στα νηπιαγωγεία μας με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 δημιουργήσαμε μια λαογραφική γωνιά με αντικείμενα και εργαλεία αλλοτινών χρόνων.Φτιάξαμε έναν υπόδειγμα σπιτιού με το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα στο εσωτερικό του σπιτιού και το φούρνο τη βρυσούλα και ένα τραπεζάκι με ασβεστωμένες γλάστρες στο εξωτερικό του σπιτιού.Όλα αυτά πλαισιωμένα από παραδοσιακές ανδρικές και γυναικείες φορεσιές του τόπου μας,παλιά αντικείμενα που τα παιδιά είχαν την τύχη να τα γνωρίσουν μιας και έχουν πλέον εκλείψει από την καθημερινότητά μας και από έπιπλα ,κεντήματα κουβέρτες και χαλιά κυρίως υφαντά και οπωσδήποτε φτιαγμένα στο χέρι. Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα νήπια μας να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τα προηγούμενα χρόνια, να ανακαλύψουν τη δύναμη του εφευρετικού μυαλού του ανθρώπου και φυσικά να αισθανθούν την προνομιακή θέση που βρίσκονται αυτά σε σχέση με τα παιδιά περασμένων γενεών που σήμερα είναι γιαγιάδες και παππούδες τους.Κι αφού φτιάξαμε αυτή τη γωνιά με πολύ μεράκι με τις πενιχρές δυνάμεις μας αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια των γονιών των νηπιαγωγείων μας – μια λαογραφική γωνιά που λείπει δυστυχώς από την πόλη μας- σκεφτήκαμε να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία και με άλλα παιδιά της πόλης μας γι αυτό και κάναμε μια ανοιχτή πρόσκληση με αποδέκτες όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία των Γιαννιτσών . Με χαρά τους περιμένουμε να τους ξεναγήσουμε στην λαογραφική μας γωνιά και να μοιραστούμε μαζί τους τις κοινές μας νέες εμπειρίες.

Το σχέδιο δράσης μας με θέμα Λαϊκή παράδοση για μας δεν εξαντλήθηκε μόνο στην δημιουργία αυτής της γωνιάς αλλά επεκτάθηκε τόσο στην γνωριμία μας με τις στολές του τόπου μας μέσα από οπτικοακουστικό υλικό αλλά και μέσα από δικά μας σχετικά χειροτεχνήματα όσο και στην γνωριμία μας με τους παραδοσιακούς μας χορούς και τα φαγητά του τόπου μας.

Η αναφορά στους ήρωες του 21 είναι δεδομένη τόσο στον ηρωισμό τους όσο και στην αυτοθυσία τους για μια ελεύθερη Πατρίδα καθώς και η αναφορά στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ωστόσο φέτος θεωρήσαμε καλό να συνταιριάσουμε αυτά τα δύο θέματα- της επετείου δηλαδή του 1821 και του σχεδίου εργασίας με θέμα την Λαϊκή Παράδοση – και να τιμήσουμε και τους αφανείς ήρωες του 21 αλλά και τους πρωτεργάτες της Επανάστασης αναβιώνοντας την καθημερινότητα τους έτσι ώστε τα παιδιά με βιωματικό τρόπο να γνωρίσουν τις δυσκολίες της ζωής εκείνης της εποχής . Και φυσικά σε μια τέτοια ευαίσθητη ηλικία τα μηνύματα θα πρέπει να είναι αισιόδοξα και τι πιο ωραίο από ένα παραδοσιακό γλέντι ως κατακλείδα του όλου προγράμματος!!!

Δεν υπάρχουν λόγια για να ευχαριστήσουμε τους μουσικούς που πλαισίωσαν ζωντανά την εκδήλωσή μας : τον κ.Θοδωρή Σιταρά τον κ. Παύλο Ματρακούλια τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο και τον κ. Πέτρο Πιπιλιάρη

Το κέφι των παιδιών και οι χοροί τους, έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι , τα παιδιά με την αθωότητα που τους διακρίνει μας έκαναν να αισθανθούμε περήφανοι !!!

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών που είχαν φτιάξει μαμάδες γιαγιάδες αλλά και παππούδες των νηπιαγωγείων μας. Τυπικά έκλεισε αλλά ουσιαστικά από κει και πέρα κορυφώθηκε καθώς ακολούθησε χορός με όσους από τους παρευρισκόμενους θέλησαν να εμπλακούν με τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς κι φυσικά ακολούθησε δοκιμή από όλους του πλούσιου μπουφέ μας. Κιεπειδή τα νηπιαγωγεία μας είναι πάντα κοντά στους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη δεν ξεχνούμε να στείλουμε εδέσματα από τον πλούσιο μπουφέ αμς και στο γεύμαμ αγάπης του Ι. Ν.αγίου Γεωργίου.

Κι ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν έξω στην αυλή η λαογραφική μας γωνιά δέσποζε στο εσωτερικό των νηπιαγωγείων μας μαζί με τις χειροτεχνίες των παιδιών μας και τους ήρωες του 21 να μας θυμίζουν τα δύσκολα χρόνια …τα ένδοξα χρόνια …του παρελθόντος και την ελπίδα του μέλλοντος που φυσικά είναι τα παιδιά μας.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς που συνέβαλλαν καθένας με τον τρόπο του στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και το σύλλογο Εσωβάλτων : Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών» για την ευγενική προσφορά των γυναικείων παραδοσιακών στολών των νηπιαγωγών και της ανδρικής παραδοσιακής στολής που βρίσκεται στην έκθεσή μας.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize your own free slideshow design

 

Δενδροφύτευση στο αύλειο χώρο των Νηπιαγωγείων μας

Σήμερα  Πέμπτη 26 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο των Νηπιαγωγείων μας  από τους μικρούς μας μαθητές, τις δασκάλες τους,  τους υπαλλήλους  του δήμου και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος   του Δήμου Πέλλας κύριο Γιώργο Ανδρεάδη. Τα παιδιά μας με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία.  Έσκαψαν με τα φτυαράκια τους, φύτεψαν τα δεντράκια και τα πότισαν με τα κουβαδάκια τους. Όλα τα δέντρα υιοθετήθηκαν από τα μικρούς μας μαθητές οι οποίοι και υποσχέθηκαν ότι θα τα αγαπούν και θα φροντίζουν.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Picture slideshow personalized with Smilebox

Χαλβάς σιμιγδαλένιος – Το γλυκό της νηστείας

112_0111

Ο παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς είναι ιδιαίτερα εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή. Είναι ένα κλασικό γλυκό, μυρωδάτο και νόστιμο, που προτιμάται πολύ σε περιόδους νηστείας.

Ο χαλβάς είναι δημοφιλές γλύκισμα το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν). Πρώτες ύλες για το χαλβά είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι, ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο). Μέσα στο χαλβά ή σαν διακόσμηση προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλα, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζονται από την όψη και την υφή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα που δημιούργησε η τεχνολογία τροφίμων με την κατάχρηση συντηρητικών και χημικών υποκατάστατων, έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον στις διατροφικές συνήθειες των περασμένων δεκαετιών και σε μία σειρά προϊόντων που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής από αρχαιοτάτων χρόνων, ώστε άρχισαν να συζητιούνται το πετιμέζι, το ταχίνι και το σουσαμόλαδο.[1]

Υπάρχουν  πολλών τύπων χαλβάδες, από τους γνωστότερους είναι ο σουσαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς.

Εμείς σήμερα καλέσαμε τον παππού Σωτήρη Φρέσκο να μας φτιάξει έναν χαλβά σιμιγδαλένιο. Το σχολείο μας μοσχομύρισε και πάλι. Παππού Σωτήρη α” ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!!! Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να ξανάρθεις να μας φτιάξεις κι άλλα νόστιμα γλυκά!!!

Και ενώ ο χαλβάς σιγοβράζει τα παιδιά διασκεδάζουν τον παππού Σωτήρη με το τραγουδάκι της κυρά Σαρακοστής!!!


Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize your own free picture slideshow

Η Κυρά Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή

113_0043

Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής δεν το ξέρουν πολλοί, είναι από τα πιο παλιά έθιμα του τόπου μας. Οι γιαγιάδες μας λοιπόν έφτιαχναν την Σαρακοστή με αλεύρι και νερό.

Η κυρά-Σαρακοστή χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νήστευε!

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι! Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι κυρίως στην περιοχή της Χίου, το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός! Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μεσα στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι!

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Σε κάποιες περιοχές πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ” το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών!

 ΠΗΓΗ:

http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2014/03/blog-post_7555.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/hellas-orthodoxy+%28Hellas-Orthodoxy%29

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή

που “ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό.

 

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι ένα σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.

 

Και τις μέρες τις μετρούσαν

με τα πόδια της τα επτά

κόβαν” ένα τη βδομάδα

μέχρι να “ρθει η Πασχαλιά.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Picture slideshow made with Smilebox