ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Το πόσο καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, το διαδίκτυο, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, είναι εύκολο να διαπιστωθεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή την περίοδο, εξαιτίας του, «νοσηλεύονται» στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 120 παιδιά από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για περιστατικά κατάχρησης του Ιντερνετ, ενώ οι ηλικίες των παιδιών είναι από 14-17 ετών.
Το φαινόμενο του εθισμού στο Διαδίκτυο παρατηρείται έντονα στις μέρες μας, ενώ, και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς πλέον οι νέοι αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον υπολογιστή από πολύ μικρή ηλικία.
«Στις προηγούμενες έρευνες (2007) μιλούσαμε για 1% παιδιών και εφήβων µε συµπτώµατα εξάρτησης. Αυτό που διαπιστώσαµε στην τελευταία µας µελέτη που ανακοινώθηκε µέσα στο 2011, είναι πως το ποσοστό αυτό έφτασε το 2,4%» σημειώνει στη Voria.gr o επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Nοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Γιώργος Κορμάς. Όπως εξηγεί, τα παιδιά αυτά αυξάνουν χρόνο με το χρόνο την ενασχόλησή τους με τον υπολογιστή και αλλάζει η συμπεριφορά τους.
Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που δηλώνουν πιθανή εξάρτηση από το Ιντερνετ είναι: εκνευρισμός όταν το παιδί είναι εκτός Διαδικτύου, υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, ξαφνική σχολική αποτυχία, διαταραχές ύπνου και αλλαγή συνηθειών ύπνου, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, διαταραχή στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, αλλαγή των συνηθειών του παιδιού, όπως π.χ. παραμέληση φίλων, αγαπημένων χόμπι, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής του. Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των γονιών με το νοσοκομείο, μια ειδική ομάδα ψυχιάτρων, παιδοψυχολόγων και παιδιάτρων αναλαμβάνουν να προσεγγίσουν το παιδί και να το βοηθήσουν.
Στη χώρα μας 5 στα 10 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ ενώ το 92% των χρηστών του Διαδικτύου είναι έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών. Μόνο στο facebook σερφάρουν καθημερινά 3 εκατομμύρια Έλληνες, με 2,5 ώρες μέσο όρο καθημερινής χρήσης. Ενδεικτικό της μετάλλαξης είναι ότι πριν από τρία χρόνια ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 350.000.
Ο ρόλος του γονέα
Η ποιοτική σχέση, ο χρόνος που οι γονείς αφιερώνουν στα παιδιά και η ενασχόληση τους στο internet μαζί με τα παιδιά μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή του φαινομένου. Σημαντικός παράγοντας στην αποφυγή του εθισμού αποτελεί η τήρηση των ορίων που θέτουν οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να τους χρησιμοποιούν ώστε να επιβλέπουν τις κινήσεις των παιδιών τους στις διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτονται.
Εκστρατεία για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο
Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης όσον αφορά τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει το Διαδίκτυο ξεκινά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Θα πραγματοποιηθούν ημερίδες σε πέντε πόλεις (Κω, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Ιωάννινα και Κεφαλονιά), όπου θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν εφήβους και γονείς για τις παγίδες του διαδικτύου. To πρόγραμμα υλοποιείται αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο στις 5 αυτές πόλεις, με στόχο να εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, «όλος ο ποινικός κώδικας έχει μπει στο Διαδίκτυο. Πολλοί συμπολίτες μας πέφτουν καθημερινά θύματα και γίνεται ένα πάρτι με απάτες». Παρενοχλήσεις, πειρατεία λογισμικού, εκβιασμοί, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων είναι μερικοί μόνο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι συχνά οι χρήστες.
Ήδη στο site της αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχουν συμβουλές καθώς και το ενημερωτικό φυλλάδιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.