Για να ενημερώνεστε…


ΝΕΟ: Βρέθηκαν τα Βαρυτικά Κύματα!!

2-black-holes-gravitational-wavesΑκριβώς πριν από 100 χρόνια, ο πατέρας της Σχετικότητας προέβλεψε την ύπαρξή αυτού του φαινομένου, αργότερα όμως άλλαξε γνώμη και μάλιστα αρκετές φορές. Ακριβώς εκατό χρόνια μετά, το αμερικανικό πείραμα LIGO φαίνεται πως επιβεβαίωσε τον Άλμπερτ Αϊνσάιν για τα περίφημα βαρυτικά κύματα.

Αναδημοσίευση από Τίνα Νάτσου

 

 

 

 

 

 

 

DAA7783052801FE3F5DC52E876ED682AΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκή διάκριση για την αυτόματη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα

Τιμήθηκε με διεθνές βραβείο η εφεύρεση SEATRAC στην κατηγορία της καινοτομίας
Κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Εξελίχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.
Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.
Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

ΘΕΜΑ: Οι κοραλλιγενείς ύφαλοι της Ελλάδας (κινδυνεύουν!)

 

ΘΕΜΑ:Η Πάτρα και το ηλιοβασίλεμά της στο National Geographic

panachaiko-turbines-sunset_93175_990x742

Περισσότερα εδώ

 

Θέμα: Αυστραλοπίθηκος Λούσι: Η Google τιμάει με doodle τα 41 χρόνια από την ανακάλυψή της

41st-anniversary-of-the-discovery-of-lucy-5736109501841408-hp

Περισσότερα εδώ για το doodle και εδώ για τη Λούσυ και τη σχέση της με τους Beatles

 

Θέμα: Πού θα γίνει η πρώτη διαστημική βάση στον Άρη;

deuteronilus-mensae-periochi-favori-gia-tin-proti-prosedafisi-anthropon-ston-kokkino-planiti-700x360Η αρμόδια επιτροπή της NASA ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες αναζήτησης της περιοχής που θα προσεδαφιστεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη η οποία σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα ξεκινήσει στα τέλη της επόμενης δεκαετίας.Στη διάθεση της επιτροπής υπάρχουν 45 περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη…(περισσότερα εδώ)

🙂 Γνωρίζετε τον Ευγένιο Αντωνιάδη; Ο Αντωνιάδης υπήρξε μια ηρωική μορφή της επιστήμης, ο πιο σημαντικός παρατηρητής του Άρη στην εποχή του. Σχεδίασε ακριβείς χάρτες του κόκκινου πλανήτη, η απόκλιση των οποίων είναι μικρή σε σχέση με τους σημερινούς. Για τον λόγο αυτό πολλές τοπωνυμίες τις επιφάνειας του Άρη είναι ελληνικές. (περισσότερα εδώ)

Δείτε το στο slideshare.net

ΘΕΜΑ: Το διάβασμα μαθηματικών ιστοριών από μαθητές και γονείς στο σπίτι βελτιώνει τις επιδόσεις στα μαθηματικά στο σχολείο

child-reading_2492898bΣύμφωνα με νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά βελτιώνονται πολύ όταν οι γονείς συμπεριλαμβάνουν ιστορίες που σχετίζονται με αυτά στις ιστορίες που διαβάζουν στα παιδιά τους στο σπίτι.

Περισσότερα εδώ

ΘΕΜΑ: Σε αυτό το άρθρο αναπτύσσεται μια πρωτότυπη ερμηνεία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Σκοτεινή ενέργεια;;

dinoΥπάρχουν μερικά πράγματα που μοιάζουν να μη συσχετίζονται μεταξύ τους. Τι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συνδέει ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στον πλανήτη μας, αυτό της εξαφάνισης των δεινοσαύρων, με μια από τις πλέον μυστηριώδεις αναζητούμενες, από τους επιστήμονες οντότητες, τη σκοτεινή ύλη;

 

 

 

ΘΕΜΑ: Πανέξυπνο κοράκι βγάζει τον Αίσωπο ασπροπρόσωπο

Στο μύθο Το διψασμένο κοράκι, ο Αίσωπος περιγράφει πώς ένα έξυπνο πουλί ρίχνει πετραδάκια σε μια μισογεμάτη στάμνα ώστε να ανεβάσει τη στάθμη και να μπορέσει τελικά να πιει νερό.

Ο μύθος αποτέλεσε τη βάση για ένα τεστ νοημοσύνης στο οποίο υποβλήθηκε το κοράκι της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides), ένα εξαιρετικά ευφυές πτηνό που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί εργαλεία.

Περισσότερα εδώ και η πρωτότυπη έρευνα σε αυτό το άρθρο (αγγλικά).

 

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2015

World_Space_Week_node_full_image_2Κατά την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, σε ένα κοινό χρονοδιάγραμμα, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το διάστημα, από σχολεία, πλανητάρια, μουσεία, λέσχες αστρονομίας, οργανισμούς διαστήματος και αεροδιαστημικές εταιρείες. Φέτος το θέμα της εβδομάδας είναι η «Ανακάλυψη».

Περισσότερα εδώ

 

 

ΘΕΜΑ: Δείτε live την ανακοίνωση των Nobel Φυσικής 2015

Περισσότερα εδώ