ΧΟΡΩΔΙΑ 13ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 19-06-2019

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ 13ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

H νεοσύστατη χορωδία του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στις 30 Μαΐου 2019 στην 24η Χορωδιακή Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο, απευθύνεται σε  παιδικές χορωδίες δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην προβολή του χορωδιακού έργου των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το φωνητικό σύνολο του 13ουΔημοτικού Σχολείου έκανε την πρώτη του εμφάνιση εκτός των ορίων του σχολείου και απέσπασε αξιόλογες κριτικές.

Η σχολική χορωδία αποτελούμενη από 28 μαθητές της Δ’ , Ε’ και Στ’ δημοτικού απέδωσε υποδειγματικά 5 μουσικά κομμάτια ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας είχε η καθηγήτρια μουσικής του σχολείου κ. Μιχαλούλη Κωνσταντία. Στο πιάνο συνόδεψε τη χορωδία η κ. Δέσποινα Τσιότσιου. Αρωγός  της όλης  προσπάθειας ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παπαθανασίου Βασίλης αλλά και οι γονείς των παιδιών που συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη και από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν το  έργο της χορωδίας.

19 Μαΐου – Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Εκδηλώσεις | , στις 15-05-2019

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, εκδηλώσεις μνήμης για τη γονοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους. Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1923) με 353.000 νεκρούς ήταν μία από τις μεγαλύτερες του 20ου αιώνα. Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Τι εννούμε με τον όρο «γενοκτονία»;
Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Πως και πότε διαπράχθηκε η γενοκτονία; Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1461) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση – γενοκτονία του αιώνα μας.

 

wkipedia – γενοκτονία πόντιοι

 

Σχολικό Βεστιάριο

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 13-05-2019

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καραφώτη Δημήτρη για την προσφορά μιας παιδικής παραδοσιακής στολής  για το βεστιάριο του σχολείου μας, όπως επίσης και την κ. Ευκαρπίδου Ευτυχία για την προσφορά μιας στολής ξωτικού. Επίσης τη συνάδελφο κ. Παπαντωνίου Εύη για διάφορες στολές που μας χάρισε, καθώς και την κ. Κοσμίδου Δέσποινα για την προσφορά μιας στολής ξωτικού και τον κ. Μπάτσιο Βασίλη για μια στολή Αη-Βασίλη.

Σχολική Γιορτή 25ης Μαρτίου σχ. έτους 2018-19

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Σχολικές εορτές | , στις 23-03-2019

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου από την ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Παπαθανασίου Βασίλης προλόγησε τη γιορτή με έναν σύντομο χαιρετισμό, αναδεικνύοντας το νόημα της επανάστασης του 1821. Οι μαθητές των τμημάτων ΣΤ1 και ΣΤ2 με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Κουτσούμπα Κωνσταντίνο και κ. Σιάσιο Γεώργιο καθώς και τη δασκάλα της μουσικής κ. Μιχαλούλη Κωνσταντίας παρουσίασαν μια καταπληκτική παράσταση με ποιήματα, θεατρικά και πολύ μουσική! Τα παιδιά, με την εξαιρετική ερμηνεία τους, κατάφεραν να συγκινήσουν αλλά και να κάνουν να γελάσει το κοινό που παραβρέθηκε. Οι γονείς και οι μαθητές που παρακολούθησαν τη γιορτή χειροκρότησαν την προσπάθεια όλων των μαθητών. Μπράβο παιδιά, περάσαμε καταπληκτικά!

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

Γιορτή Χριστουγέννων 2018

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Σχολικές εορτές | , στις 16-02-2019

Δεν ήταν ένας, ούτε δύο, αλλά πολλοί οι Αη-Βασίληδες που ήρθαν με τα ξωτικά τους στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας. Άλλος με έλκηθρο φορτωμένο δώρα, άλλος με τον σάκο του, άλλος κρατώντας στα χέρια του  ομπρέλα ή μπατόν. Άλλος με αεροπλάνο, άλλος με πατίνι…

Εκεί ήταν κι ο Σκρουτζ, οι συγγενείς του, οι κυρίες και οι κύριοι του Φιλανθρωπικού, παιδιά με τα τριγωνάκια τους και μαζί με όλους το… Πνεύμα των Χριστουγέννων!

Μουσική, τραγούδι, χορός έφεραν τη μαγεία των γιορτινών αυτών ημερών στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της Β’ τάξης και στις δασκάλες τους, κ. Λιμπανοβνού και κ. Παπαδάκη, για την όμορφη αυτή Χριστουγεννιάτικη γιορτή!!!

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη Χριστουγεννιάτικη αυτή γιορτή

ΕΚΔΡΟΜΗ Β’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ‘’ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ’’

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Εκδρομές | , στις 13-02-2019

Λίγο πριν τις γιορτές και θέλοντας να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, τα παιδιά της Β΄τάξης μαζί με  τις  δασκάλες τους,  την κ. Παπαδάκη και την κ. Λιμπανοβνού  και τους γονείς τους, επισκέφθηκαν  τον ‘’Μύλο των Ξωτικών’’ στα Τρίκαλα, όπου  ξεναγήθηκαν  στους  χώρους του παλιού αλευρόμυλου, είδαν  έκθεση με υπέροχο φωτογραφικό υλικό, παρακολούθησαν  βίντεο σχετικό με την ιστορία του μύλου, περπάτησαν  στον στολισμένο χώρο και διασκέδασαν  μέχρι την ώρα της επιστροφής!!!

 

μπορείτε να δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό από αυτή την εκδρομή

Εκπαιδευτική Εκδρομή Β’ Τάξης

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Εκδρομές | , στις 26-01-2019

Νοέμβριος… μήνας για την ελιά και το λιομάζωμα…

Έχοντας οργανώσει και υλοποιήσει πρόγραμμα για την ελιά,  οι μαθητές/τριες  και οι δασκάλες της Β΄ τάξης (κ. Λιμπανοβνού,  κ. Παπαδάκη)  αποφασίσαμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη!

Έτσι λοιπόν ταξιδέψαμε μέχρι την Ελάτεια του Ν. Λάρισας. Εκεί  είχαμε την ευκαιρία  να επισκεφθούμε έναν υπέροχο πολυχώρο  όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν νοερά σ’ άλλες εποχές, γεύτηκαν διάφορες ποικιλίες ελιάς και το μοναδικής ποιότητας ελληνικό λάδι πάνω σε ζυμωτό ψωμί. Επίσης παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, έθεσαν ερωτήματα, πήραν απαντήσεις… Ξεναγήθηκαν  στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και τέλος πήγαν  στον ελαιώνα, όπου σαν μικροί εργάτες,  ‘βίωσαν’ όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για το μάζεμα της ελιάς!

Η εμπειρία;  Αξέχαστη!!!

μπορείτε να δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη

Εκδήλωση για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου – 17 Νοεμβρίου 2018

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Σχολικές εορτές | , στις 17-11-2018

Οι δάσκαλοι και μαθητές των τμημάτων Ε1, Ε2 και Ε3 του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης διοργάνωσαν τη γιορτή για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας. Παρουσιάστηκαν, με μονόπρακτα, σκετς και τραγούδια, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γονείς και μαθητές του σχολείου μας, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση, προβληματίστηκαν με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Πολλά συγχαρητήρια και στους δασκάλους των τμημάτων Ε1, Ε2 και Ε3 κ. Μπρέστα Βαρβάρα, κ. Σμιλίδη Τραϊνό και κ. Τσιρογιάννη Διονύση για την καθοδήγηση των μαθητών τους.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου

Σχολική Γιορτή 28ης Οκτωβρίου σχ. έτους 2018-19

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Σχολικές εορτές | , στις 27-10-2018

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, για ακόμη μια χρονιά, η σχολική εορτή του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι μαθητές των τμημάτων Δ1 και Δ2, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, παρουσίασαν μια καταπληκτική εκδήλωση με τραγούδια και μονολόγους. Γονείς, συγγενείς και μαθητές του σχολείου απόλαυσαν τα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το αποτέλεσμα ήταν άρτιο αισθητικά. Μπράβο παιδιά! Ένα μεγάλο μπράβο και στους δασκάλους των τμημάτων της Τετάρτης τάξης Ρεμπή Παναγιώτας και Μαυρίδη Χάρη που, υπό την καθοδήγησή τους, τα παιδιά ανταπεξήλθαν στις απαιτήσεις της γιορτής.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Αγιασμός – έναρξη σχολικού έτους 2018-19

0

Συγγραφέας: 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 12-09-2018

Για ακόμη μια χρονιά και με τον αγιασμό ξεκινάμε τη σχολική μας χρονιά! Γονείς και συγγενείς μαζί με τα παιδιά πλημμύρισαν την αυλή του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς! Ο πάτερ Σωκράτης μαζί με τον πάτερ Γεώργιο ευλόγησε με τον αγιασμό τους παραβρισκόμενους και με τη βοήθεια του Θεού να έχουμε μια καλή χρονιά! Μας τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Ίτσιος Γεώργιος. Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου ευχόμαστε μια υγιή και δημιουργική σχολική χρονιά!