2ο ιστολόγιο 12ου Νηπιαγωγείου Γλυφάδας

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Η Ελλάδα και οι ήρωες 1821

Μαρ 201816

Έχοντας ξεκινήσει τη συζήτηση για τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου 1821 και έχοντας παρακολουθήσει την παράσταση Καραγκιόζη για το «Γέρο του Μοριά»(εδώ) τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος επεξεργάστηκαν το υλικό των παρακάτω συνδέσμων,

http://7olga-kas.blogspot.gr/2018/03/25-1821.html

http://www.mathima.gr/ekpaideytiko-yliko/school-celebrations/category/25th-march-1821

και δημιούργησαν την Ελλάδα μας με τους ήρωες του 1821 να την προστατεύουν.

Μαθηματικά με λουλούδια

Μαρ 201816

Με τα παιδιά ετοιμάσαμε μαθηματικό παιχνίδι με λουλούδια για την εξάσκηση σε ασκήσεις πρόσθεσης και αφαίρεσης στη δεκάδα. Το παιχνίδι περιλαμβάνει 10 λουλούδια,ένα ταμπλό με γλάστρες,φύλλο ασκήσεων και φάκελο αποθήκευσης.

Τα παιδιά εξασκήθηκαν στη δημιουργία δεκάδας με διάφορους τρόπους: ένα-ένα μέχρι το 10 σε σειρά,ομάδες του 2(5 ομάδες),ομάδες του 5(2 ομάδες).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν προσθέσεις και αφαιρέσεις στη δεκάδα χρησιμοποιώντας όλοι τους ίδιους αριθμούς-λουλούδια.

Κατόπιν το κάθε παιδί χρησιμοποίησε το φύλλο ασκήσεων, ακολουθώντας το δικό του ρυθμό,λύνοντας τις πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης.Μάλιστα η χρήση του συνδετήρα βοήθησε τα παιδιά να μη χάνουν τη σειρά των πράξεων. Κάθε φορά που τελείωναν μία άσκηση μετακινούσαν το συνδετήρα στην επόμενη.

 

Οι φάκελοι αποθήκευσης του παιχνιδιού είναι ανοιξιάτικα τοπία:

Τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν για το παιχνίδι:

 

Ο Ηλίας Καρελλάς και ο «Γέρος του Μοριά» στο νηπιαγωγείο μας

Μαρ 201814

Σήμερα ο Ηλίας Καρελλάς και η Καραγκιοζούπολη του επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο μας και μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο μέσω παιχνιδιών, πολύχρωμων φώτων και ονείρων σκιών με φόντο ένα σκηνικό έκπληξη!

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε αφορούσε την ελληνική επανάσταση του 1821 και το σημαντικό ρόλο, στην εξέλιξή της, του «Γέρου του Μοριά»-Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ακολούθησε διαδραστικό παιχνίδι με τις φιγούρες και τις φωνές των ηρώων του θεάτρου σκιών: Καραγκιόζη,Ζατζηαβάτη,Μπαρμπα Γιώργου,Μυτόγκα και Ασπασίας.

Το αποτέλεσμα απολαυστικό με θετικότατη ανατροφοδότηση.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος ολοκλήρωσαν το βιβλίο της πεταλούδας με τα στάδια μεταμόρφωσης της που είχαν ξεκινήσει από χθες(προς το τέλος της ανάρτησης).

 

Ανοιξιάτικες κάρτες και βιβλίο πεταλούδας

Μαρ 201813

Οι εργασίες της ημέρας ξεκίνησαν με τις ανοιξιάτικες κάρτες μας οι οποίες θ’αποτελέσουν δώρα καλωσορίσματος προς στη Σχολική μας Σύμβουλο,κα Ιουλία Κασσαβέτη, που θα επισκεφτεί το νηπιαγωγείο μας αύριο. Το κάθε τμήμα δημιούργησε την κάρτα του.Τα παιδιά έφτιαξαν λουλούδια,καρδούλες, έγραψαν τις ευχές του καλωσορίσματος καθώς και λέξεις αγάπης και ευτυχίας.

Επίσης το κάθε παιδί διακόσμησε ατομικά το βάζο του,πρόσθεσε τα λουλούδια που ήθελε και μέσω αυθόρμητης γραφής έγραψε τον τίτλο της εργασίας του που δεν ήταν άλλος από τη λέξη «λουλούδια».

Το βάζο μας:

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος διάβασαν την ιστορία της μεταμόρφωσης της πεταλούδας από το βιβλίο «Εξαφανίστηκε,εξαφανίστηκε η κάμπια».

Στη συνέχεια ξεκίνησαν την κατασκευή του βιβλίου της πεταλούδας χρησιμοποιώντας τα φύλλα εργασίας από την Ελένη Μαμανού.

Το pptx του βιβλίου της πεταλούδας:

βιβλίο για την πεταλούδα

 

 

Skype με τα παιδιά της Βουλγαρίας

Μαρ 201812

Σήμερα το πρωί επικοινωνήσαμε μέσω skype με τα παιδιά της Βουλγαρίας που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα ERASMUS+, «Learning to play and playing to learn» όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση της Πορτογαλίας.

Οι φίλοι της Βουλγαρίας μας τραγούδησαν και μας έδειξαν παραδοσιακά παιχνίδια.

Εμείς παρουσιάσαμε τη χώρα μας, τη σημαία μας,τις παραδοσιακές φορεσιές μας και τραγουδήσαμε το «Μήλο μου κόκκινο».

Γνώρισαν και τα προβλήματα του διαδικτύου με τη χαμηλή ποιότητα σύνδεσης(το σήμα δεν ήταν συνεχώς καλό,υπήρχαν διακοπές στον ήχο). Όμως δεν μας πτόησαν.

Για τα περισσότερα παιδιά η επικοινωνία μας με τους φίλους της Βουλγαρίας μέσω skype ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία που τα εντυπωσίασε.  Συνειδητοποίησαν βιωματικά ότι κι άλλα παιδιά, εκτός Ελλάδας, πηγαίνουν νηπιαγωγείο, μαθαίνουν τραγούδια,παιχνίδια,εργάζονται στο σχολείο όπως τα ίδια. Μάλιστα εξεπλάγησαν  ακούγοντας τη μία νηπιαγωγό να μιλά στα ελληνικά καθότι είχε σπουδάσει στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.Όλα κύλησαν ευχάριστα και συνεχίζουμε!!!

Λουλούδια και πεταλούδες

Μαρ 201812

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος έφτιαξαν λουλούδια και πεταλούδες που κινούνται με λαδοπαστέλ.

Τα λουλούδια μας:

Οι πεταλούδες μας:

Ζουμπούλια,πουλάκια,πασχαλίτσα

Μαρ 20188

Σήμερα ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στις αλλαγές που φέρνει η εποχή της άνοιξης στη φύση.Μιλήσαμε για τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας,για την ανθοφορία,για την απόκτηση φύλλων των φυλλοβόλων δέντρων,για το «ξύπνημα» των ζώων και των εντόμων από τη χειμερία νάρκη,η γέννηση των αυγών των πουλιών,η επιστροφή των αποδημητικών πουλιών.

Σιγά σιγά αρχίσαμε τις ανοιξιάτικες κατασκευές μας και για τη διακόσμηση των τάξεων μας. Πρώτη δημιουργία τα πουλάκια μας με βαμμένα χάρτινα πιάτα.Πέρα από τη διακόσμηση λειτουργούν και σαν παιχνίδι-τραμπάλα.

 

Δεύτερη το κάδρο με τα ζουμπούλια-υάκινθους(ιδέα από το pinterest).Για την περάτωση της κατασκευής τα παιδιά δούλεψαν πολύ τη λεπτή τους κινητικότητα τόσο στη σωστή τοποθέτηση του βλαστού του λουλουδιού,στη δίπλωση των φύλλων, όσο και στη δημιουργία των ανθών του καλλωπιστικού φυτού και των νεύρων των φύλλων.

Λειτούργησε σαν προκαταβολικός οργανωτής για το μύθο του Υάκινθου που θα τον επεξεργαστούμε αύριο.

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος έκαναν εισαγωγή στον κόσμο των εντόμων ξεκινώντας με την πασχαλίτσα. Μίλησαν για τη δομή του σώματός της,για τον τόπο κατοικίας της,για τον κύκλο ζωής της,για τη χρησιμότητά της-τρώει τις μελίγκρες προστατεύοντας τα φυτά από αρρώστιες. Την έφτιαξαν κιόλας(ιδέα από το pinterest) χρησιμοποιώντας 2 κύκλους μαύρο κάνσον και ένα κόκκινο κύκλο κομμένο στη μέση για τα φτερά.

Η20=νερό

Μαρ 20187

Κλείνοντας τη θεματική του νερού αναφερθήκαμε και στο χημικό του τύπο (Η2Ο). Θυμηθήκαμε τι είχαμε συζητήσει για τη σύνθεση της ύλης με τα μόρια και τ’άτομα στη θεματική της θερμοκρασίας και θερμότητας(εδώ και εδώ).Έτσι προχωρήσαμε στη μοριακή δομή του νερού με τα δύο άτομα υδρογόνου και ένα οξυγόνου.Παρατηρήσαμε ανάλογα βίντεο από το Youtube για την ένωση των μορίων στη δημιουργία μιας σταγόνας-μιας ποσότητας νερού καθώς και την κινητικότητα τους στις τρεις καταστάσεις της ύλης( στερεό-υγρό-αέριο).

Αξιοποιώντας  το φύλλο εργασίας από το Πυθαγόρειο

φτιάξαμε το δικό μας σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής μας στοχοθεσίας.

Το φύλλο εργασίας:

Επίσης τα παιδιά έγραψαν το χημικό τύπο του νερού στη θάλασσα και στα σύννεφα.

το φύλλο εργασίας:

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος έκαναν δραστηριότητες εισαγωγής στη θεματική της άνοιξης. Ζωγράφισαν ανοιξιάτικες εικόνες πάνω σε ζελατίνες με μεταλλικούς ανεξίτηλους μαρκαδόρους και στόλισαν τα παράθυρα της τάξης.

Επίσης από το blog  mikapanteleon συμπλήρωσαν φύλλο ανάγνωσης και ταύτισης εικόνας και λέξης.

 

 

 

 

Περπερούνα

Μαρ 20186

Σήμερα μιλήσαμε εκτενώς για το έθιμο της Περπερούνας το οποίο είχαμε αναφέρει όταν μιλήσαμε για τις εθιμοτυπικές συνήθειες των λαών για την αποφυγή της ανομβρίας.( Όργανο-μπαστούνι βροχής, η Περπερούνα προς το τέλος της ανάρτησης).

Η Περπερούνα είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την αναβροχιά. Τελείται επίσης σε πολλά χωριά του Έβρου.

Όταν δεν έβρεχε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας όταν κινδύνευαν να χαθούν οι σοδειές από την ξηρασία, οι κάτοικοι ή θα πήγαιναν στην εκκλησία να κάνουν παράκληση ή  θα έκαναν μια «Περπερούνα».
Μαζεύονταν λοιπόν οι κοπέλες  έντυναν ένα μικρό  κορίτσι(πολύ φτωχό ή ορφανό -για να το λυπάται ο θεός) μ’ένα άσπρο φόρεμα και το στόλιζαν με πρασινάδες και αγριόχορτα. Έπαιρναν και ένα δυο δοχεία με νερό και μια φούντα από χορτάρια και γυρνούσαν στο χωριό τραγουδώντας :

«Περπερούνα περπατεί
και το Θιό παρακαλεί
για να βρέξει μια βροχή,
μια βροχή, μια σιγανή
για να γέν’ τα στάρια μας
κι τα καλαμπόκια μας.
Μπάρις, μπάρις τα νιρά,
μπάρις, μπάρις τα κρασιά.»
Σε κάθε σπίτι που έφταναν, έβγαινε η νοικοκυρά και έβρεχε τα χόρτα της Περπερούνας. Τότε το κορίτσι τιναζόταν και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος όπως η βροχή. Όπως λοιπόν έβρεχαν την καταπράσινη Περπερούνα, έτσι να έβρεχε και ο Θεός για να πρασινίσει η γη. Πριν φύγουν η κάθε νοικοκυρά έδινε κεράσματα ή χρήματα για το καλό στην Περπερούνα  και οι συνοδοί της εύχονταν «Καλή βροχή, να δώσει ο Θεός».
Εμείς φτιάξαμε τις δικές μας Περπερούνες για να είμαστε έτοιμοι ν’αναβιώσουμε το έθιμο.Τα παιδιά αναβιώνοντας παλαιά ήθη και έθιμα της χώρας μας έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομία.Μαθαίνουν για αυτή με αποτέλεσμα να περνάει από γενιά σε γενιά και να μη χάνεται ποτέ. Η αναπαράσταση των εθίμων τους εξάπτει τη φαντασία και το ενδιαφέρον για εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα να αναζητούν περισσότερες ακόμα πληροφορίες τις οποίες και μαθαίνουν με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο.
Για την κατασκευή της Περπερούνας χρησιμοποιήσαμε πλαστικά πιρούνια,γλωσσοπίεστρα,φίλτρα καφέ.
Οι Περπερούνες μας:
Τα πατρόν για την κατασκευή:
Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας με μία από τις εκδοχές του ποιήματος της Περπερούνας.
Το φύλλο εργασίας:

Τα δώρα από την Πορτογαλία

Μαρ 20185

Τη βδομάδα από τη Δευτέρα 27/2/2018 έως 2/3/2018 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των χωρών-μελών του προγράμματος «Learning to play and playing to learn», στην Πορτογαλία. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η κα Μαρίνα η οποία όχι μόνο παρουσίασε τις δουλειές μας στους εταίρους, έδωσε τα δώρα μας στα παιδιά του σχολείου υποδοχής,δούλεψε για τους καινούργιους στόχους του προγράμματος στους προσεχείς μήνες αλλά γύρισε με πολλά παιχνίδια για τη γωνιά ERASMUS.

Σήμερα τα παιδιά μας  είχαν την ευκαιρία μέσω φωτογραφιών της κα Μαρίνας να περιηγηθούν  και να γνωρίσουν στην πόλη Λεϊρία της Πορτογαλίας.

Η κα Μαρίνα μας παρουσίασε τα παιχνίδια που μας έφερε: Σβούρα,παιχνίδι με συρματάκια,παιχνίδι με κάρτες,λουλούδια στα χρώματα της σημαίας μας,τσάι,φυσαρμόνικα, κιμωλίες κ.α. μέσα σε πουγκάκια όμορφα διακοσμημένα. Αυτό όμως που μας μάγεψε και μας κέρδισε ήταν η πάνινη κούκλα με το logo μας (και logo του προγράμματος)- καρφίτσα,η οποία μαζί με άλλες 5 κατασκευάστηκαν από δασκάλους του σχολείου υποδοχής των εργασιών στην πόλη Λεϊρία της Πορτογαλίας.

Όλα τα προϊόντα του προγράμματος κοσμούν τη γωνιά Erasmus και  περιμένουν τους γονείς να τα γνωρίσουν.

« Παλιότερα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Kατηγορίες

TranslateTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων