2ο ιστολόγιο 12ου Νηπιαγωγείου Γλυφάδας

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

«Το παιχνίδι μέσα στο χρόνο»,καλοκαιρινή γιορτή

Ιούν 201915

Η φετινή καλοκαιρινή γιορτή μας ήταν αφιερωμένη στο παιχνίδι μέσα στο χρόνο,κλείνοντας το πρόγραμμα ERASMUS+: «Learning to play and playing to learn».

Αγαπημένα παιχνίδια των σημερινών παιδιών αποτελούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια των pc,των laptop,των  tablets, των κινητών τηλεφώνων,των play station.Τα ομαδικά παιχνίδια,τα επιτραπέζια,τα παιχνίδια κανόνων στη γειτονιά εκλείπουν.

Η γιορτή μας ήταν αφιερωμένη στη μνεία των ομαδικών παιχνιδιών μέσα στο χρόνο.Με τη βοήθεια του ουράνιου τόξου τα σημερινά παιδιά ταξιδεύουν στην αρχαιότητα,στην περίοδο της κατοχής και στην εποχή του ΄80 γνωρίζοντας τ’ ανάλογα παιχνίδια και τη σημασία τους στην αναπτυξιακή,συναισθηματική,κοινωνική πορεία τους.

Η γιορτή μας:

Αναφορά των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου μας Erasmus+ : «Learning to play and playing to leran» στην εφημερίδα «Ο Παλμός» Γλυφάδας

Ιούν 201913

Την Παρασκευή 19/04/2019, στο blog του Στέφανου Κωνσταντινίδη «ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ»,αναρτήθηκε αφιέρωμα σε κάποιες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά την επίσκεψη των εταίρων του προγράμματος «Learning to play and playing to learn» στη χώρα μας από 25/2-1/3/2019 στην 3η επιμορφωτική συνάντηση . Πληροφορίες σε αναρτήσεις μας στην κατηγορία Eramus+:Learning to play and playing to learn.

Το Σάββατο 15/6/2019 στις σελίδες της εβδομαδιαίας τοπικής ανεξάρτητης εφημερίδας της Γλυφάδας «Ο Παλμός» θα γίνει ανάλογη αναφορά.

Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά από καρδιάς την κα Φιλιπποπούλου, πολύτιμη αρωγό των προσπαθειών μας, για την υποστήριξή της και τη βοήθειά της στη διάχυση και κοινοποίηση  των προγραμμάτων που αναλαμβάνουμε.

Αποφοίτηση-Όλα τα σπουδαία πράγματα τα έμαθα στο νηπιαγωγείο

Ιούν 201913

Τελευταίο μάθημα της χρονιάς για τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος.Δημιουργήσαμε μια κατασκευή αποφοίτησης με τον εαυτό μας να κρατά  τα σπουδαία πράγματα που μάθαμε στο νηπιαγωγείο και θα μας καθοδηγούν στην υπόλοιπη ζωή μας!!!

Τα φύλλα της κατασκευής:(δεν αναφέρονται οι πηγές γιατί το υλικό είναι αρκετά παλιό)

 

Μαθηματικά με το ουράνιο τόξο-Καράβι ταξιδεύει

Ιούν 201910

Συμπληρώσαμε το βιβλίο γραφής με τα ζώα της θάλασσας,γνωρίζοντας ορισμένα από τα πλάσματα της.

Το pptx του βιβλίου με τα ζώα της θάλασσας:

το βιβλιαράκι με τα ζώα της θάλασσας

Επίσης διακοσμήσαμε το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα με τις εννιά εξαιρετικές προτάσεις του.

Το πρόγραμμα για τα καλοκαιρινά μαθήματα των παιδιών σας:

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος συμπληρώσαμε μαθηματικά φύλλα πρόσθεσης και αφαίρεσης με τη βοήθεια του ουράνιου τόξου.Αριθμήσαμε,μετρήσαμε και βάλαμε τα κατάλληλα χρώματα στις γραμμές του, ανάλογα με το αποτέλεσμα των πράξεων που  βρίσκαμε την κάθε φορά.Δραστηριότητες για το ουράνιο τόξο εδώ,εδώ,εδώ)

Τα μαθηματικά φύλλα με το ουράνιο τόξο:

Πριν περάσουμε στα μαθηματικά φύλλα κάναμε τις πράξεις με τη βοήθεια των μαρκαδόρων μας(πράξη-2 μαρκαδόροι και σύνδεση με τη νοητική εικόνα-2 γραμμές του ουράνιου τόξου).

Δημιουργήσαμε καλοκαιρινή εικόνα,το καραβάκι που ταξιδεύει.Το διακοσμήσαμε,φτιάξαμε το μέρος που ταξιδεύει και γράψαμε αυθόρμητα την ευχή: «Καλό καλοκαίρι».

 

Το σχήμα που χρησιμοποιήσαμε για το ταξιδιάρικο καράβι μας:

 

 

 

 

 

 

Η Ίριδα και το ουράνιο τόξο.

Ιούν 20194

Συνεχίζοντας τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας , την ενασχόλησή μας με το ουράνιο τόξο(εδώ,εδώ) αναφερθήκαμε στο μύθο της Ίριδας,δευτερεύουσας θεότητας της αρχαίας εποχής που εκτελούσε χρέη αγγελιοφόρου ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους.

Συμπληρώσαμε ανάλογο φύλλο εργασίας:

Το φύλλο εργασίας,Ίριδα-Ουράνιο τόξο:

 

Ουράνιο τόξο-Ο δίσκος του Νεύτωνα

Ιούν 20191

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας(εδώ) τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος τελειώσαμε με δύο βίντεο για το δίσκο του Νεύτωνα.Σχετικές πληροφορίες εδώ.

Θέλαμε να επιβεβαιώσουμε οι ίδιοι ότι η σύνθεση του λευκού φωτός πραγματώνεται με τη γρήγορη περιστροφική κίνηση του χρωματικού δίσκου.

Πιάσαμε αμέσως δουλειά μετά τις επεξηγήσεις.

Αφού κολλήσαμε το χρωματικό δίσκο στο cd και περάσαμε το κορδόνι ξεκίνησε η περιστροφή.Όντως γίνεται η σύνθεση του λευκού φωτός.

Μ’ένα πρίσμα,κόσμημα, της κυρίας και του φακού του κινητού της επιβεβαιώσαμε την ανάκλαση,τη διάθλαση και την ανάλυση του φωτός.

Συμπληρώσαμε σταυρόλεξο για το ουράνιο τόξο δημιουργημένο στο πρόγραμμα Crossword Labs. Πατώντας στο σύνδεσμο μπορείτε να συμπληρώσετε online το σταυρόλεξο.

Το σταυρόλεξο του ουράνιου τόξου:

Ουράνιο τόξο

Μαΐ 201929

Παρακολουθήσαμε τις παρουσιάσεις από το τελευταίο ταξίδι του προγράμματος Erasmus+ που έγινε στη συντονίστρια χώρα Ιταλία. Η κα Μαρίνα μας μετέφερε το κλίμα όλων των εργασιών που έλαβαν χώρα,μας παρουσίασε τα παιχνίδια που έστειλαν οι εταίροι μας και μας προσέφερε κεράσματα.

Οι πρόβες της καλοκαιρινής μας γιορτής γίνονται καθημερινά και μ’εντατικό ρυθμό γιατί πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην ημέρα της παράστασης. «Οι ηθοποιοί,χορευτές» οφείλουν να βρίσκονται καθημερινά στο νηπιαγωγείο!!!

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος ξεκινήσαμε να γνωρίζουμε το οπτικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου,μιας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλοκαιρινής μας παράστασης.

Η επιστήμη εξηγεί τι είναι το ουράνιο τόξο.

Κατανοήσαμε  την ανάλυση του λευκού φωτός στα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου που παρουσιάζονται με την ίδια σειρά όσες φορές κι αν εμφανιστεί στον ουρανό.Κόκκινο,πορτοκαλί,κίτρινο.πράσινο,γαλάζιο,μπλε,μωβ.

Δημιουργήσαμε το δικό μας ουράνιο τόξο με διαφανές μπολ γεμάτο νερό και cd.

Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας για τα χρώματα του ουράνιου τόξου στη σειρά και τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία του(βροχή-σταγόνες,ήλιος)

Το φύλλο εργασίας:

Φτιάξαμε αξιοποιώντας μια φωτογραφία από το διαδίκτυο το ουράνιο τόξο και τ’απαραίτητα στοιχεία .

Το φύλλο εργασίας:

Μετρήσαμε τα επτά του χρώματα και τ’αριθμήσαμε σε μαθηματικό φύλλο εργασίας:

Το φύλλο εργασίας:

Μιλώντας για το πρίσμα και τη σημασία του στην ανάλυση του λευκού φωτός επεξεργαστήκαμε φύλλο εργασίας με το εξάγωνο που το γνωρίζουμε επίσης από τα κελιά της κυψέλης.

Τέλος παρακολουθήσαμε βίντεο για το δίσκο του Νεύτωνα που θα φτιάξουμε αύριο.

 

Επίσκεψη στο Playmobil FunPark

Μαΐ 201927

Την Πέμπτη 23/5/2019 το νηπιαγωγείο μας επισκέφτηκε το χώρο του Playmobil FunPark.Η επίσκεψη ήτα ενταγμένη στις δραστηριότητες του προγράμματος Erasmus+: «Learning to play and playing to learn».

Ο χώρος του Playmobil FunPark είναι ένας χώρος αστείρευτου παιχνιδιού,χωρισμένος σε θεματικές κατηγορίες που αβίαστα το παιδί μετακινείται και συμμετέχει στα διάφορα είδη του παιχνιδιού ανάλογα με τη διάθεσή του: διαδραστικό,συμβολικό,φανταστικό.Φεύγοντας πήραμε και αναμνηστικά δώρα.

Μας μάγεψε:

Κυψέλη στην τάξη μας

Μαΐ 201922

Κλείνοντας τη θεματική «Γνωριμία με τον κόσμο των μελισσών»(εδώ,εδώ,εδώ,εδώ,εδώ,εδώ,) τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος κατασκευάσαμε την κυψέλη της τάξης μας.

Οι εικόνες για την κατασκευή της κυψέλης:

Συμπληρώσαμε μαθηματικό φύλλο ομαδοποίησης σχημάτων με τη βοήθεια των μελισσών:

Τα φύλλα εργασίας:

Τέλος παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ταινία «Bee movie,η ταινία μιας μέλισσας» η οποία περιλαμβάνει όλα όσα γνωρίσαμε για τις εργασίες μιας μέλισσας,τον τρόπο παρασκευής του μελιού,τη χρησιμότητα του εντόμου,μέσω της επικονίασης, στη διατήρηση και ανάπτυξη του φυτικού κόσμου, καθώς  τα φυτά που αναπτύσσονται , αποτελούν τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο, παράγουν οξυγόνο και εμποδίζουν την διάβρωση του εδάφους. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει.(Βικιπαίδεια)

Τα θαυμαστά προϊόντα της μέλισσας

Μαΐ 201920

Η έκπληξη της ημέρας περιελάμβανε τα προϊόντα της μέλισσας στο νηπιαγωγείο.Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν,να δοκιμάσουν,να μυρίσουν,ν’αγγίξουν τα προϊόντα του εντόμου τα οποία είχαμε γνωρίσει τις προηγούμενες μέρες μέσα από φωτογραφίες,βιβλία και βίντεο.Προηγούμενες αναρτήσεις για τη μέλισσα,εδώ,εδώ,εδώ,εδώ,εδώ.

Τα προϊόντα της μέλισσας:

  1. Μέλι

Φάγαμε μέλι σε φέτες ψωμί.

2.Κερί

Γνωρίσαμε ότι το κερί της εκκλησίας είναι καθαρό μελισσοκέρι. Το μυρίσαμε και η μυρωδιά του ήταν ίδια με του μελιού,το κρατήσαμε και τα δάκτυλά μας κόλλησαν.

3.Καλλυντικά και είδη υγιεινής με μέλι

Μυρίσαμε σαπούνια μελιού και πρόπολης και βάλαμε στα χέρια μας κηραλοιφή νιώθοντας την απαλότητα και ενυδάτωση που άφησε στο δέρμα μας.

4.Γύρη

Δοκιμάσαμε γύρη.

5.Φάγαμε κηρήθρα.

6.Δοκιμάσαμε παστέλια και λουκούμι μελιού.

 

 

« Παλιότερα άρθρα

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων